Hønsefrikasse
Hønsefrikasse er en fantastisk klassisk sommerret med smørmørt hønsekød i en smagfuld og cremet hvid sauce fyldt med sprøde grøntsager fra sommerkøkkenet. Den lækre sauce får den lækre smag fra suppevandet fra kødet med grøntsager og er fyldt med god næring, saft og kraft.
Hønsefrikasse er sommersimremad når det er dejligst og sådan en servering hønsefrikasse er virkelig hyggelig at tilberede på en sommerdag og servere med dejlige nye danske kartofler til. Man kan fint variere den lækre ret med andet grønt alt efter hvad man har.
Prøv også: opskrift på kylling i rømertopf >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Hønsefrikasse
- 1 suppehøne
- 1,50 liter vand
- 1 dl tør hvidvin
- 1 løg, skåret i kvarte
- 2 gulerødder, i tern
- 1 porre, i tern
- 2 laurbærblade
- 4 stængler persille
- 10 peberkorn
- 1 spsk salt
- Sauce
- 50 g smør
- 4 spsk hvedemel
- 1 dl piskefløde
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 250 g gulerødder, i tern
- 1 porre, i tynde skiver
- 250 g friske ærter
- 1 dl frisk dild
- Til servering
- 1 kg nye kartofler
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Soigner suppehønen og kom den i en stor gryde med vand og kog langsomt op ved middelvarme. Skum overfladen flere gange for urenheder og skum, da det sikrer, at saucen bliver fin og klar.
Tilsæt hvidvin, løg, gulerødder, porre, laurbærblade, persille, peberkorn, salt når vandet koger. Læg låg på og simre svagt ved lav varme i 1 time. Fjern skum og urenheder i overfladen med en ske undervejs.
Tag hønen op af gryden. Sigt suppevandet ned i en skål gennem en finmasket sigte, kassér smagsgiverne til suppevandet.
Pluk kødet fra hønen og sæt det til side til senere.
Kom gulerodstern og porre i skiver i en gryde med kogende letsaltet vand og kog i 5 minutter, hvorefter de dryppes af.
Sæt også kartoflerne til at koge i en gryde med letsaltet vand til de er perfekt møre.
Smelt smør i en gryde, pisk mel i det smeltede smør og pisk derefter suppevandet fra suppehønen i lidt efter lidt til saucen er cremet og lækker.
Lad saucen koge i et par minutter og tilsæt piskefløde og smag godt til med salt og peber. Kog op igen og juster evt konsistensen med ekstra suppevand.
Kom porre, gulerødder, ærter og kød i saucen, varm det godt igennem i 1-2 minutter og tilsæt derefter finthakket dild. Anret hønsefrikasse på tallerkener med et drys dild og nye danske kartofler til.
I opskriften hønsefrikasse , slutter du med at skrive kalvefrikasse, nederst i opskriften?
Så det godt lige … det er rettet nu! Tak for at gøre mig opmærksom på det ♡
Det ser godt nok lækkert ud Ann-Christine. Rigtig dejlig sommermad.
Kh Lis
Det er virkelig så lækkert nu hvor alle grøntsager er så sprøde, nye og friske :)
Håber du nyder sommeren, Lis
Kh AC
Kan man bruge brystfiletter i stedet for en hel kylling?
Skal kun lave til to personer.
Tak for alle dine lækre opskrifter. Bruger dem flittigt.
I går fik vi din meget velsmagende vegetar bolognese ???
De bedste hilsner
Birthe
Hej Birthe
Ja, det kan du sagtens gøre, den skal så blot have ret kort tid i gryden (20 min) og jeg vil anbefale at komme lidt kyllingeboullion eller fond i, så det giver lidt ekstra smag til saucen.
Tusind tak for din søde hilsen, det er vel nok dejligt at høre ♡
Kh AC
Dejlig opskrift. Herhjemme er frikasse-agtig mad ogdå et hit for mine to toårige. Så plejer jeg at servere grøntsagerne for sig og kød i sauce. Så bliver det hele lidt mere overskueligt for de små :-)
Hvor fint et tip!
– tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Mmm, det er kommet på ugens madplan :-)
Så dejligt! Det er virkelig også et hit lige nu ♡
Hej hvis du bruger en suppehøne er kogetiden ikke lang nok.
Tak for en god hjemmeside, som jeg er meget glad for og bruger ofte!
Jeg oplever det som regel passer glimrende :)
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Jeg har prøvet den opskrift før og den smager simpelthen så englene synger! Jeg planlægger at lave den til nogle gæster på lørdag. Vi skal afsted til et hestestævne om eftermiddagen sammen og derefter hjem til os og spise. Så jeg pønser på at lave retten eller det meste af den fredag, så jeg ikke skal stå for meget i køkkenet om lørdagen. Ville du lave hele retten færdig på en gang og genopvarme den om lørdagen eller evt. lave hønsekød og -fonden fredag og så lave saucen færdig på selve dagen?
(Igen) tak for en fantastisk god mad-blog. :-)
Hej Elisabeth,
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for :)
Jeg ville det hele i forvejen – undtagen grøntsagerne. Du kan evt skære gulerødder i tern og komme dem i koldt vand og rense porrerne i forvejen. Så er det blot at koge dem 8-10 minutter, mens saucen varmes op igen med hønsekødet og derefter komme gulerødder, porrer og ærter i saucen og smage den godt til med dild, salt og peber.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tusind tak for svaret. Det fungerede super. :-)
Kh
Elisabeth
Smager fantastisk
Så dejligt at høre!
Mange tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
nej man kan ikke lave hønsefrikasse uden en høne det er en ommer..træls at i ødelægger de gamle opskrifter så unge aldrig lære det og gammel danske opskrifter bliver ødelagt og går i glemmebogen.. hvordan kan du lave en ret uden ingrediensen er i ? du kan lave kyllingefrikasse eller hvad du vil men ikke hønsefrikasse.. kan du også lave kødboller uden kød det samme gælder jeres høns i asparges ..
Hej Thomas
Selvfølgelig er der da høns i min opskrift på hønsefrikasse – og ligeledes høns i asparges. Det står jo også i ingredienslisten.
Jeg kan læse af din kommentar, at du nok ikke har læst teksten i indledningen til min opskrift på hønsefrikasse, eller selve opskriften
– her står nemlig netop afklaring på det, som du ærger dig over.
God søndag
Kh Ann-Christine
Har netop lavet retten med stor begejstring, men der er rester i stor stil og hurra for det. Mon det kan fryses?
Hej Sidsel
Hvor dejligt, det er jeg glad for :)
Det vil jeg tro, men sprødheden i ærter og saftigheden af kylling kan dog nok ændre konsistens og blive en anelse mere kedeligt.
Jeg ville nok selv vælge at spise det næste dag, eller dagen efter igen – og så varme det nænsomt op i gryden inden servering.
Kh Ann-Christine
Tak for en dejlig opskrift. Energiberegningen ser dog lidt off ud? For 100g passer det sikkert, men per person skal man så spise 1 kilo af retten for at beregningen giver mening? Det lyder voldsomt.