Hønsefrikassé


Hønsefrikassé er en skøn klassisk sommerret med smørmørt hønsekød – man kan også sagtens bruge en god kylling og lave kyllingefrikasse, hvis der ikke lige er en suppehøne at få fat på.
En cremet mild sauce med årstidens grønt, som kan varieres lidt efter sæson. Jeg har brugt friske danske ærter, porre og nye gulerødder denne gang. Når jeg tilbereder den i forsommeren og der er danske asparges i sæson, så er det også virkelig lækkert.
Prøv også: opskrift på kylling i rømertopf >>
Hønsefrikassé
- 1 suppehøne, eller kylling
- 1,50 liter vand
- 1 dl tør hvidvin
- 1 løg, skåret i kvarte
- 10 peberkorn
- 1 spsk salt
- 2 laurbærblade
- 4 stængler persille
- Sauce
- 50 g smør
- 4 spsk hvedemel
- 1 dl piskefløde
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 250 g gulerod, i tern
- 1 porre
- 250 g friske ærter
- 1 dl frisk dild
- Derudover
- 1 kg kartofler, nye, kogte
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hønsekød
Soigner suppehønen og kom den i en stor gryde med vand og kog langsomt op ved middelvarme. Skum overfladen flere gange for urenheder og skum, da det sikre, at saucen bliver fin og klar.
Tilsæt hvidvin, løg, peberkorn, salt, laurbærblade og persille efter 15 minutter. Lad retten simre under låg ved lav varme i 1 time. Fjern skum og urenheder i overfladen med en ske undervejs.
Tag hønen op af gryden. Sigt fyldet fra gennem en finmasket sigte, så al suppevandet gemmes i en skål.
Pluk kødet fra hønen og sæt det til side til senere.
Kom gulerodstern og porre i skiver i en gryde med kogende letsaltet vand og kog i 8-10 minutter, hvorefter de dryppes af.
Sauce
Smelt smør i en gryde, pisk mel i det smeltede smør og tilsæt derefter halvdelen af suppevandet fra suppehønen lidt efter lidt, mens der piskes grundigt.
Lad saucen koge i 7-10 minutter, hvis den bliver for tyk kan tilsættes mere suppevand fra kødet. Tilsæt piskefløde og smag godt til med salt og peber.
Kom porre, gulerødder, ærter og kød i saucen, varm det godt igennem i 1-2 minutter og tilsæt derefter masser finthakket dild, hvorefter den lækre hønsefrikasse anrettes på tallerkener eller i et fad med et drys dild og nye danske kartofler til.
Næringsindhold

Pr. pers.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
I opskriften hønsefrikasse , slutter du med at skrive kalvefrikasse, nederst i opskriften?
Så det godt lige … det er rettet nu! Tak for at gøre mig opmærksom på det ♡
Det ser godt nok lækkert ud Ann-Christine. Rigtig dejlig sommermad.
Kh Lis
Det er virkelig så lækkert nu hvor alle grøntsager er så sprøde, nye og friske :)
Håber du nyder sommeren, Lis
Kh AC
Kan man bruge brystfiletter i stedet for en hel kylling?
Skal kun lave til to personer.
Tak for alle dine lækre opskrifter. Bruger dem flittigt.
I går fik vi din meget velsmagende vegetar bolognese ???
De bedste hilsner
Birthe
Hej Birthe
Ja, det kan du sagtens gøre, den skal så blot have ret kort tid i gryden (20 min) og jeg vil anbefale at komme lidt kyllingeboullion eller fond i, så det giver lidt ekstra smag til saucen.
Tusind tak for din søde hilsen, det er vel nok dejligt at høre ♡
Kh AC
Dejlig opskrift. Herhjemme er frikasse-agtig mad ogdå et hit for mine to toårige. Så plejer jeg at servere grøntsagerne for sig og kød i sauce. Så bliver det hele lidt mere overskueligt for de små :-)
Hvor fint et tip!
– tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Mmm, det er kommet på ugens madplan :-)
Så dejligt! Det er virkelig også et hit lige nu ♡
Hej hvis du bruger en suppehøne er kogetiden ikke lang nok.
Tak for en god hjemmeside, som jeg er meget glad for og bruger ofte!
Jeg oplever det som regel passer glimrende :)
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Jeg har prøvet den opskrift før og den smager simpelthen så englene synger! Jeg planlægger at lave den til nogle gæster på lørdag. Vi skal afsted til et hestestævne om eftermiddagen sammen og derefter hjem til os og spise. Så jeg pønser på at lave retten eller det meste af den fredag, så jeg ikke skal stå for meget i køkkenet om lørdagen. Ville du lave hele retten færdig på en gang og genopvarme den om lørdagen eller evt. lave hønsekød og -fonden fredag og så lave saucen færdig på selve dagen?
(Igen) tak for en fantastisk god mad-blog. :-)
Hej Elisabeth,
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for :)
Jeg ville det hele i forvejen – undtagen grøntsagerne. Du kan evt skære gulerødder i tern og komme dem i koldt vand og rense porrerne i forvejen. Så er det blot at koge dem 8-10 minutter, mens saucen varmes op igen med hønsekødet og derefter komme gulerødder, porrer og ærter i saucen og smage den godt til med dild, salt og peber.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tusind tak for svaret. Det fungerede super. :-)
Kh
Elisabeth
Smager fantastisk
Så dejligt at høre!
Mange tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine