Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/monkeybread-kanelbroed/

Monkeybread – kanelbrød

Monkeybread er en lidt sjov form for kanelbrød, hvor dejen formes til små kugler som dyppes i smeltet remonce for derefter at lægges tæt sammen i en form og så bages til kage.

“En skør og anderledes kuglekage, som smager vildt godt!” siger Julie om denne kage – og det er da meget fint beskrevet.

Kagen bør nydes lun og frisktbagt – hvilket var lige hvad vi gjorde i går eftermiddags, hvor vi havde aftalt at spille Matador efter skole (det helt store hit hos mine børn og især Johan i øjeblikket). Sådan et spil kan snildt tage nogle timer og så var det helt fint med en lille sød midtvejspause i spillet.

PT2H

Monkeybread - kanelkage

Tid i alt2 timer
Arbejdstid30 min.
Holdbarhed1 dag
Kan frysesJa
Antal1 kage
Ingredienser
  • 100 g smør
  • 1,50 dl mælk
  • 25 g gær
  • 2 æg
  • 50 g sukker
  • 60 g grahamsmel, eller fuldkorns ølandshvede eller lign.
  • 340 g hvedemel
  • 1 vaniljestang, kornene herfra
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 0,50 tsk salt
  • Remonce
  • 150 g smør
  • 100 g brun farin
  • 1 tsk kanel
Udskriv opskrift 
Fremgangsmåde

Smelt smøret i en gryde ved lav varme.

Rør gæren ud i mælken i en skål og hæld det smeltede smør i, sammen med 2 æg. Rør det godt sammen.

Bland det grove mel med sukker, kanel, kardemomme, vanilje og salt og rør det i skålen med smør/mælk blandingen. Tilsæt hvedemel lidt af gangen, til dejen kan æltes – ælt dejen på køkkenbordet til den er smidig og blød.

Lad dejen hæve på køkkenbordet i en skål med et rent klæde over i 45 minutter.

Når dejen er hævet, gøres remonce klar. Smelt smør, farin og kanel i en gryde ved lav varme.

Del dejen op i en masse små stykker som trilles til kugler a ca 1 1/2 cm i diameteren. Vend alle kuglerne et par stykker af gangen i den flydende sukkerblanding og læg dem derefter lag på lag i en form, beklædt med bagepapir. Min form er en rund springform på 18 cm i diameteren – men man kan også fint bruge en rugbrødsform eller lign.

Når alle kuglerne er sat i formen, hældes resten af sukkerblandingen over og  efterhæver i et kvarter, før den bages i ovnen ved 175 grader varmluft i 45 minutter.

Tip
kagen kan evt pyntes med hvid glasur – men vi spiste den blot som den er her.

Opskriften er til ca 8 personer