Monkeybread – kanelbrød
Monkeybread er en lidt sjov form for kanelbrød, hvor dejen formes til små kugler som dyppes i smeltet remonce for derefter at lægges tæt sammen i en form og så bages til kage.
“En skør og anderledes kuglekage, som smager vildt godt!” siger Julie om denne kage – og det er da meget fint beskrevet.
Kagen bør nydes lun og frisktbagt – hvilket var lige hvad vi gjorde i går eftermiddags, hvor vi havde aftalt at spille Matador efter skole (det helt store hit hos mine børn og især Johan i øjeblikket). Sådan et spil kan snildt tage nogle timer og så var det helt fint med en lille sød midtvejspause i spillet.
Arbejdstid 30 min.
Antal 1 kage
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Monkeybread - kanelkage
- 100 g smør
- 1,50 dl mælk
- 25 g gær
- 2 æg
- 50 g sukker
- 60 g grahamsmel, eller fuldkorns ølandshvede eller lign.
- 340 g hvedemel
- 1 vaniljestang, kornene herfra
- 1 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødt kardemomme
- 0,50 tsk salt
- Remonce
- 150 g smør
- 100 g brun farin
- 1 tsk stødt kanel
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Smelt smøret i en gryde ved lav varme.
Rør gæren ud i mælken i en skål og hæld det smeltede smør i, sammen med 2 æg. Rør det godt sammen.
Bland det grove mel med sukker, kanel, kardemomme, vanilje og salt og rør det i skålen med smør/mælk blandingen. Tilsæt hvedemel lidt af gangen, til dejen kan æltes – ælt dejen på køkkenbordet til den er smidig og blød.
Lad dejen hæve på køkkenbordet i en skål med et rent klæde over i 45 minutter.
Når dejen er hævet, gøres remonce klar. Smelt smør, farin og kanel i en gryde ved lav varme.
Del dejen op i en masse små stykker som trilles til kugler a ca 1 1/2 cm i diameteren. Vend alle kuglerne et par stykker af gangen i den flydende sukkerblanding og læg dem derefter lag på lag i en form, beklædt med bagepapir. Min form er en rund springform på 18 cm i diameteren – men man kan også fint bruge en rugbrødsform eller lign.
Når alle kuglerne er sat i formen, hældes resten af sukkerblandingen over og efterhæver i et kvarter, før den bages i ovnen ved 175 grader varmluft i 45 minutter.
Tip
kagen kan evt pyntes med hvid glasur – men vi spiste den blot som den er her.
Opskriften er til ca 8 personer
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hej
Jeg har lige bagt denne Monkeybread kage, den var ganske god,, men syntes den blev en smule tør, hvad vil du foreslå, der kan gøres for at gøre den lettere og mere svampet.
Kh. BIN
Hej BIN
Mon den er hævet nok op, er min første tanke? Du kan også næste gang prøve at erstatte fuldkornsmelet med sigtet hvedemel, så bliver den lettere i krummen.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Har kastet mig ud i det. Men vil hellere have dem som muffins end som et helt brød. Så det står aftenen på. Normalt bager jeg kun med surdej, men i det her første forsøg laver jeg dem med gær.
Jeg skal lave det i morgen, men vil gerne hive kagen ud lige til kaffen og vi skal have frokost først – kan jeg lave det hele klart i formen, stille den i køleskabet og så bage den uden den kommer til at hæve for meget?
Hej Gitte
Du kan fint lade den efterhæve i køleskabet, det kan den fint klare.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine