Valdemarsro http://www.valdemarsro.dk/brunkager/

Brunkager

Hjemmebagte sprøde brunkager hører julen til og denne opskrift på brunkager er altså skøn og fyldt af god smag – dejen kan fint opbevares rulles sammen i fryseren eller på køl i løbet af julemåneden og så skal man ellers bare nyde duften af de lækre julede krydderier når brunkagerne bages i ovnen.

Jeg har allerede bagt brunkager to-tre gange her i december. Det lyder måske vildt overskudsagtigt – men det er faktisk noget så enkelt og nemt. Og når man først er blevet afhængig af duften af nelliker, kanel, allehånde og appelsin, som spreder sig i køkkenet og stuen som den dejligste julestemning – ja, så er det altså virkelig sagen at have en rulle hjemmelavet brunkagedej på køl.

PT15min+hviletidtildejen

Brunkager

ca 125 stk    15 min + hviletid til dejen
ca 125 stk
Ingredienser
  • 125 g. smør
  • 70 g. lys sirup
  • 125 g. farin
  • 2 tsk. Potaske
  • 2 spsk. koldt vand
  • 2 tsk. Stødt kanel
  • 1/2 tsk. Stødt nelliker
  • 1 tsk. Stødt ingefær
  • 1/2 tsk. Stødt allehånde
  • Fintrevet appelsinskal fra ½ øko appelsin
  • 75 g. hele mandler
  • 250 g. hvedemel
Udskriv opskrift
15 min + hviletid til dejen
Fremgangsmåde

Smør, sirup og farin smeltes for middel varme til det er lidt mere end håndvarmt. Tag gryden af varmen. I en separat skål blandes kanel, ingefær, nelliker, allehånde, revet appelsinskal, mandler og hvedemel. Potasken opløses i lidt koldt vand i en kop og røres i mel og krydderiblandingen. Ælt det sammen med sukker, sirup og smørblandingen og ælt godt.

Form dejen rund og aflang – så den er klar til at skære af – og rul et stykke bagepapir tæt om dejen, så den holder formen. Afslut med at rulle husholdningsfilm om bagepapiret. Lad den stå på køl i 3-4 timer inden den skæres.

Skær tynde skiver, som lægges på en bageplade med bagepapir og bages i ovnen ved 175 grader i 5-6 minutter. Afkøl brunkagerne på en bagerist og nyd med det samme.
Dem der er tilovers opbevares i en tætsluttende dåse og kan fint holde sig 1-2 uger.

Tip: rullen med brundej kan fint opbevares i køleskabet i lang tid, jeg tror snildt den kan klare 1-2 uger på køl og er der behov for længere tid, så kan den fryses. Hvis man laver flere ruller med brunkagedej, så er der til en plade frisktbagte brunkager en del gange – som er lynhurtig at bage på eftervarmen efter anden madlavning. 

P.S: Mandlerne kan smuttes, men det er ikke et must – begge dele fungere glimrende ♡