Valdemarsro http://www.valdemarsro.dk/engelsk-julekage/

Engelsk julekage – english christmas cake

Engelsk julekage er en rigtig lækker konfektkage, som gerne skal laves i rigtig god tid inden juletiden. Den er dermed helt og aldeles perfekt til alle os der allerede nu er begyndt at kunne mærke det kribler lidt for så småt at komme i gang med juleforberedelserne.

En rigtig klassisk engelsk julekage skal laves i god tid – jeg bagte denne kage allerede i slutningen af september, for at kunne dele den med jer i god tid inden jul. Den er fyldt med tørrede frugt, rom og cognac, som står og trækker længe og gør at kagen blot bliver bedre og bedre, som ugerne går. Hvis I bager den her i starten af november, så er den klar til at blive pyntet og spist fra midten af december.

PT5Htilberedningstid//2-3ugerialt

Engelsk julekage - english christmas cake

20-24 stk    5 timer tilberedningstid // 2-3 uger i alt
20-24 stk
Ingredienser
  • 75 g mandler, grofthakkede
  • 100 g dadler, finthakkede
  • 150 g lyse rosiner
  • 100 g korender
  • 100 g usvovlede tørrede abrikos, finthakkede
  • 150 g mørke rosiner
  • 100 g tørrede figner, finthakkede
  • ½ dl. portvin
  • ½ dl. mørk rom
  • 250 g smør
  • 200 g mørk farin
  • 4 æg
  • 225 g mel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1/2 tsk. stødte nelliker
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1/2 tsk. stødt ingefær
  • 1 knivspids stødt kardemomme
  • 1 økologisk appelsin, saft og revet skal
  • 50 g mandelmel
  • 3 spsk. cognac
  • Pynt af kagen
  • 2-3 spsk. Abrikosmarmelade eller appelsinmarmelade
  • 1 spsk. rom
  • 200 g marcipan til pynt
  • 3-4 spsk. flormelis
  • Glasur
  • 1-2 æggehvider og 2-4 dl flormelis
  • Evt. derudover
  • Pynt til en smuk kage fx. fondant til sukkerstjerner, spiseligt glimmer, sølvglimmer, sukkerperler og lign.
Udskriv opskrift
5 timer tilberedningstid // 2-3 uger i alt
Fremgangsmåde

Kom rosiner, abrikos, figner, dadler, hakkede mandler og korender i blød i et glas med lukket låg, hæld portvin og rom over og lad det trække 1-2 timer. Sigt derefter frugter og mandler fra til kagen og gem alkoholen i et lufttæt glas til senere.

Rør smør og farin til det er ensartet i konsistensen, et æg ad gangen, rør til det er helt jævnt, rør til sidst appelsinsaft i.

Bland mel, stødt nelliker, kanel, ingefær, kardemomme, revet appelsinskal og bagepulver og rør det i dejen.

Bland mandelmel og de iblødsatte frugter og hakkede mangler, og rør også det i dejen.

Smør en høj springform på cirka 18 cm i diameter med smør. Hvis man ikke har en høj springform, så kan man beklæde en alm springform med en ring af et dobbeltlag bagepapir.

Hæld dejen i formen og bag kagen ved 170 grader, alm ovnvarme, 1 1/2 time. Skru ned for varmen til 130 grader og bag kagen yderligere 2 timer. Hvis kagen bliver for mørk, så kan den dækkes af et ovnfast låg eller tallerken den sidste time eller to i ovnen.

Tag kagen ud af ovnen, lad den køle af i formen og prik den derefter med en gaffel og hæld cognac, samt portvin og rom (fra da frugterne var iblødsat)  over kagen.

Kagen pakkes ind godt ind i bagepapir og derefter i folie. Opbevares mørkt, tørt og køligt. Har man et skab med en temperatur på omkring 18 grader er det glimrende. Her kan kagen faktisk fint holde sig i månedsvis og skal gerne trække i minimum 2 uger.

Pyntning
Op til servering skal den engelske julekage pyntes. Efter den er pyntet, kan den fortsat fint holde sig i ugevis – og måske lige frem i månedsvis. Jeg opbevarer den fortsat i et køligt skab, dækket af en skål der er vendt på hovedet over den, så den flotte glasur og pynt ikke ødelægges.

Smør kagen op med et tyndt lag abrikos- eller appelsinmarmelade, rørt med rom. Rul derefter et tyndt lag marcipan ud på bordpladen med

Rul marcipanen tyndt ud med en kagerulle. Det går lettest hvis man drysser køkkenbordet med lidt flormelis.

Rul først en strimmel ud til kanten af kanten af kagen og derefter en cirkel til toppen. Læg den på og samle pænt.

Pisk æggehvide og flormelis til en tyk flot glasur og smør den over kagen med en paletkniv.

Pynt kagen med det samme.