Gammeldags æblekage


Gammeldags æblekage med og luftig flødeskum er en herlig spise og kan både serveres i en fin skål eller som her i portionsglas.
Det er sådan en nostalgisk og nem dessert, og så er den særligt lækker om efteråret, hvor æblerne er søde og friskplukkede fra æbletræerne – men kan sagtens spises hele året rundt.
Gammeldags æblekage kan forberedes nogle timer i forvejen, og stilles på køl til den skal serveres for gæsterne.
Prøv også: min opskrift på hjemmelavede makroner >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Gammeldags Æblekage
- Æblegrød
- 800 g æble, skrællede og skåret i små tern
- 1 dl vand
- 0,50 vaniljestang
- 1 knivspids stødt kanel
- 1 knivspids stødt kardemomme
- 110 g sukker
- Æblekage makronrasp
- 25 g smør
- 75 g rasp
- 15 g sukker
- 300 g makroner
- Flødeskum
- 2 dl piskefløde
Æblegrød til æblekage
Kom æbletern, vand, krydderier og sukker i en gryde, kog op og lad det simrekoge uden låg i 15 minutter. Rør det igennem et par gange undervejs.
Stil grøden i køleskab og lad den køle helt af.
Makroner
Smelt smør på en pande og rist rasp og sukker under konstant omrøring i et par minutter til sukkeret er smeltet. Lad det køle af på et stykke bagepapir. Knus makronerne lidt til de er i passende stykker og bland dem med sukkerraspen.
Flødeskum
Pisk fløden til luftig lækker flødeskum.
Saml den lækre gammeldags æblekage
Kom den afkølede æblegrød i en stor skål eller i portionsglas, drys et lag makronrasp over og top med flødeskum.

mens jeg laver mad
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hej
Jeg vil bare sige fik lavet æblegrød i går og den var Mega god og sukkeret var lige i øjet 😉ang med makroner så kan man jo selv se hvor mange makroner man kan tilsætte det syntes jeg man kan se når man laver desserten så man må godt selv bedømme sødme af æblegrøden, jeg nyder den og skal have den her på 2 dagen, følger dig og nyder dine opskrifter vh Yvonne
Hej Yvonne
Mange tusind tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for at høre!
Det er jo altid en smagssag med sukkeret, men jeg synes også gerne den må være dejligt sød – det er jo en dessert :)
Skøn weekend til dig!
Kh Ann-Christine
Har du forslag til glutenfri “æblekagerasp”, jeg forestiller mig måske ristede glutenfri havregryn?
Hej Ilse
Jeg vil også forslå havregryn. Smørristede og evt med nødder, gerne blandede grofthakkede hasselnødder, grofthakkede mandler og solsikkekerner.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak for dine mange gode opskrifter ☺️. Dem har vi stor glæde af.
Men lige denne opskrift fungerede desværre slet ikke i min lille familie.
Den blev alt alt for sødt, og ret “tør”.
Alt for mange makroner, og for lidt æblegrød og flødeskum.
Og selve æblegrøden var alt for sød, selv inden de mange makroner kom i spil.
Tjekkede lige min gamle kogebog Suhr Mad, hvor der kun går 2 spsk sukker til 1 kg æbler til en klassisk æblegrød. Måske en slåfejl med de 110g.
En inspirerende opskrift med lækre billeder! Kanelen passer godt til.
Dog blev selve grøden, ALT for sød, det er næsten som marmelade :)
Hvis man vil have æblegrøden som den friske og let syrlige del af æblekagen, og rasp+makroner som det søde indspark (som normalt kendetegner gammeldags æblekage), vil jeg anbefale at bruge meget mindre sukker, eller evt. kigge på nogen af de mange andre opskrifter man kan finde på nettet, som alle siger 2 spiseskeer sukker i grøden.
P.s, jeg brugte æbler fra egen have, som er små og meget syrlige
Hej Sarah
tak for din hilsen og feedback. Jeg skriver opskriften som jeg foretrækker den :)
Men det kan selvfølgelig variere fra person til person hvor sød man ønsker sig æblemosen.
Kh Ann-Christine
Hej Vibe
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre!
Jeg er selv ret vild med denne opskrift og den er målt af som jeg laver den :) Men der kan være stor forskel på æbler, så man skal lige justere sødmen til efter det, samt selvfølgelig smag og behag.
Kh Ann-Christine