Chokoladefondant


Chokoladefondant er en af de skønneste favoritter, hvis man er vild med god chokolade.
En lækker lille chokoladekage med et hjerte af flydende chokolade, som kommer til syne når man sætter kagegaflen i den lune kage. Chokolade fondant skal endelig bages, så den stadig er flydende og ubagt i midten, og blot lige har en sprød skorpe over den flydende chokolade midte.
Jeg kan godt lide at servere den med en god vaniljeis, hindbærcroulis eller til den helt enkle dessert og prikken over i´et efter en skøn middag – blot med et drys usødet kakao, lidt kakaonibs og en smule guldstøv.
Chokoladefondant
- 100 g mørk chokolade, finthakket
- 100 g smør
- 70 g sukker
- 3 æg
- 40 g hvedemel
- Derudover
- 1 spsk smør, til formen
- 6 drys kakao, usødet, til drys
- 1 drys kakaonibs, (kan undlades)
Smelt smør ved lav varme i en gryde, tag derefter af varmen og rør chokoladen i. Rør til det er helt ensartet og chokoladen er helt smeltet.
Pisk æg og sukker sammen til det er luftigt og sukkerkornene er opløst, pisk derefter chokolade og smørblandingen i og vend til sidst hvedemelet i.
Smør 6 faste muffinsforme eller lignende form grundigt med smør og fordel dejen deri. Stil formen på køl i minimum 3 timer eller i fryseren i en time (de kan fint holde sig på frost i op til en måneds tid)
Bag dem direkte fra køleskab eller fryseren i en forvarmet ovn ved 180 grader varmluft
Bages i 8-11 minutter, hvis det er fra køleskabet og i 15-18 minutter, hvis de er frosne.
Husk endelig at de skal være helt ubagte i midten.
Serveres mens de er helt friskbagte og varme.
Hejsa :-)
Tænker du at de kan stå i køleskabet 1 dag og bages dagen efter? Så vil jeg lave dem dagen før nytår :-)
Jeg tror du får det sikreste resultat af at sætte dem i fryseren natten over. Så risikere du ikke at dejen skiller :)
Det er min yndlingsdessert over dem alle ?? Vi har både små porcelænsskåle og glasskåle. Hvilke vil du anbefale man bruger?
Blot nogle der er ovnfaste. Jeg bruger selv faste muffinsforme :)
Rigtig god fornøjelse ♡
Kh Ann-Christine
Bruger du pasteuriseret æg eller “almindelige” æg i opskriften?
Og tak for rigtig mange gode opskrifter?
Jeg bruger ikke selv pasteuriserede æg, men altid friske økologiske danske æg. Uanset, så skal du endelig vælge, hvad du har det bedst med at gøre. Du kan læse lidt om fødevarestyrelsens melding på området her
Tak for din søde hilsen og rigtig godt nytår.
Kh AC
Hvor mørk chokolade bruger du? :-)
Jeg bruger Valhrona Andoa pt. :)
Jeg tænkte på hvor hvor mange pct kakao du bruger? ?
Den er på 70 %
Vi lavede dem nytåraftensdag og fulgte din opskrift. Satte dem i fryseren til om aftenen.
De blev sat i ovnen fra frost og fik 14 min. De var slet ikke færdige og gik helt i smadder da vi skulle ha dem op af formen. Vi måtte bruge en ske og havde flydende dessert med lidt bagte klumper i. Smagen var god, men lidt ærgerligt alligevel.
Har du prøvet det? Har du en idé om hvad der kan være sket? Min ovn plejer at varme til den høje side….
Jeg har lige fået dem testet igen i en anden ovn og har rettet opskriften til, med lidt længere tid fra frys.
Beklager fejlen og håber I havde en skøn nytårsaften
Kh AC
Kære Ann-Christine,
Tak for en dejlig blog.
Jeg lavede fondanterne nytårsaften. De var et hit! Men jeg må sige, at de frosne kræver noget mere end 10 minutter i ovnen. Jeg måtte op på 20 min. i en forvarmet almindelig ovn ved 180 grader.
Bh. Susanne
Jeg har testen den efter i en anden ovn og her var jeg oppe på 18 minutter, så jeg har justeret til i opskriften nu :)
Hvor lyder det lækkert! Det må prøves, tak for endnu en skøn opskrift. Jeg har lige et par spørgsmål som jeg håber du kan finde tid til at svare på??.
Med faste muffinsforme – mener du da eks sådan nogle i stål med slip let belægning? Jeg har sådan en hel plade med “hulrum” i (findes de i enkelt forme)? Jeg spørger fordi jeg bliver i tvivl om, om kagerne bliver til at få ud af formen.
Tænker du det går hvis jeg laver dejen omkring frokosttid, opbevarer dem i køleskab og så først bager dem kl 21.30 om aftenen? Eller vil du så anbefale fryser ift at dejen ikke skiller som du har skrevet længere oppe?
På forhånd mange tak for svar.
Kh Bianca
Hej Bianca,
Jeg bruger en muffinbageplade med fordybninger til 12 muffins, den er med slip let og jeg synes de er nemme at få ud, hvis jeg blot smører formen grundigt.
jeg tror det går fint at stille dem på køl, når det er samme dag :)
God fornøjelse
Kh AC
Tusinde tak for hurtigt svar :-). Så vil jeg prøve at lave dem til min mands fødselsdag i dag :-).
Hej Ann-Christine
Jeg har lavet mange af dine opskrifter med stor succes og finder stadig megen inspiration på din side.
Jeg skal til at lave din chokoladefondant og kan ikke finde udad hvad kalaonips er ?
Hej Flemming,
Hvor er det dejligt at høre! Jeg køber oftest kakaonibs i helsekostbutikker, hos Asaspice.dk hvor jeg oftest køber krydderier, men har også set det i større supermarkeder. Kakaonibs er små stykker af den hele kakaobønne, og variere i størrelsen mellem sesamfrø og solsikkefrø. De er knasende sprøde og med en lidt bitter dyb kakaosmag.
Kh AC
Ups kakaonips
Hej,
Jeg må have prøvet den opskrift. Har du oplevet at en ler-ramakin er sprækket, fordi den har været for kold til en forvarmet ovn?
Og skal de ud af formen ligeså snart de er ude af ovnen?
Tak:)
Hej Sara,
Det har jeg ikke prøvet, men forestiller mig at det kan være afhængig af kvaliteten af ramakinen
De kan sagtens spises fra formen
Kh AC
Jeg har nogle silikonemuffinforme, tror du at de vil gå an, eller vil fondanten risikere at gå i stykker?
Jeg har ikke forsøgt, men tror umiddelbart fint det kan gå.
Hej:-)
Jeg er kommet til at bruge bage margarine i stedet for smør. Tænkte godt over konsistensen var tykkere end sidst. Tør du spå om hvad det gør ved kagen?
Vh AK
Hvis man laver fondanten og lader den stå et par timer før servering, er den så stadig flydende indvendig?
Den skal gerne serveres lun, for at være flydende
Kh AC
Hej:-)
Jeg er kommet til at bruge bage margarine i stedet for smør. Tænkte godt over konsistensen var tykkere end sidst. Tør du spå om hvad det gør ved kagen?
Vh AK
Hej Ann,
Det er desværre lidt svært for mig at svare på, for jeg bruger aldrig margarine
Kh AC
Ville man godt kunne lave dem idag (dagen før nytår), sætte dem på frys, tage dem med til selskabet hvor de står på køl indtil de bages ?
Ja, det kan du fint
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg får en glutenallergiker på besøg, og vil derfor høre, om det er muligt at benytte glutenfri mel (finax)?
Jeg må indrømme at glutenfri bagning er ikke min stærkeste side, men jeg vil da umiddelbart tro at det kan du fint til denne opskrift.
God fornøjelse
Kh AC
Hvor store forme bruger du, for at tiden passer?
Godt nytår :)
Hej elsker din side 😍
Nu har jeg lavet disse chokolade mousse, som skal bruges i aften. Sagen er den min datter er syg og begrund af covid 19 tør vi ikke risikere noget. Så vi vil gerne stadig dele desserten med dem vi skulle holde med. Da de er på Frost fra i går af i en muffin form med plads til 12, er jeg lidt i tvivl om hvad jeg skal gøre for de andre kan få nogle og vi skal beholde resten. Håber du kan hjælpe ?😊
Hej Regitze
Jeg holdte lige lidt fri fra Valdemarsro fra om eftermiddagen nytårsaften og dagen efter, så ser derfor først din besked nu.
Håber det gik godt og din datter har det bedre. Måske du kunne få dem ud af formen, så de kunne deles?
Rigtig godt nytår
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Så lækre! Vi lavede dem igår til nytårsaften og efter et døgns tid på frost fik de 9 minutter i ovnen og var helt perfekte! Det er åbenbart meget individuelt hvordan ens ovn fungere når man læser de andre kommentarer. Så mit råd er i hvertfald – hellere starte med at give for lidt og så kigge til dem :-)
Dagen før testede vi dem efter en time på frost hvor de fik 13 minutter og der var de bagte. Så 9 minutter var den perfekte tid i vores ovn :-)
Mums!