Koldskål
Min opskrift på hjemmelavet koldskål smager fantastisk og den er min families favorit, som vi holder meget af at nyde på en skøn sommerdag.
Den er luftig, lækker og prikket af vaniljekorn – smager helt forrygende, hvad enten den serveres til morgenmad, dessert, aftensmad eller som en hyggesnack om eftermiddagen. Jeg servere den med sommersøde bær og sprøde kammerjunker eller granola, samt lidt frisk mynte.
Jeg ved bare, at I også vil være vilde med den ♡
Prøv også: opskrift på hjemmelavede kammerjunker >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Koldskål
- 0,50 vaniljestang
- 2 spsk sukker
- 3 æggeblomme
- 1 liter kærnemælk
- 3 dl ymer
- 0,50 øko citron, saft og skal
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Skær vaniljestangen igennem på langs og skrab vaniljekornene ud. Brug en smule af sukkeret til at gnide ud i vaniljekornene, så de fordeler sig smukt i koldskålen.
Pisk æggeblommer, vanilje og sukker sammen til en tyk og luftig æggesnaps.
Rør æggesnapsen sammen med kærnemælk og ymer. Smag til med citronsaft og fintrevet citronskal og server straks eller stil på køl, til koldskålen skal serveres.
Åhh hvor fik jeg dog lige lyst til koldskål. Men har altid tænkt på noget som du måske kan forklare? Hvorfor skal æggeblommer egentlig i? Hvad gør de? Det der med pisket æggehvide ser da lidt interessant ud, måske skulle man prøve det :)
Kh
Æggesnapsen med æggeblommer giver en drøn god og fyldig smag til koldskål :)
Hej Ann-Christine,
Hvad mht salmonella?? Er der en anden maade at lave dette uden raa aeggeblommer?? Jeg var igang, men fruen min mindede mig lige om mht raa aeg osv. Jeg bor i USA og amerikanerene er noget “nervoese” mht raa aeg osv ;)
Jeg ser frem til at hoere fra dig.
Mvh
Henrick
Hej Henrick
Jeg er selv tryg ved det ift danske æg, da risikoen for salmonella her i DK er meget meget lille. Men jeg ved ikke hvordan det ser ud i USA med dette, men så kan du alternativt bruge pasturiserede æg.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Vi kan sagtens blive enige om, at koldskål er sommerens svar på risengrød.. -og det kan man sagtens få til aftensmad i ny og næ! ;O)
Ja, ik´ Det prøver jeg også at fortælle herhjemme ;)
Koldskål er fuldstændig lødig aftensmad! God ide med all bran (mon det er med vilje, du har skrevet brain? Skægt er det i hvert fald) Lige for tiden prøver jeg at eksperimentere med noget knas af havregryn. Har aldrig prøvet sådan noget æggeskum, er det virkelig godt?
Ida, Det er da helt vildt skægt – All Brain – jow jow :-D Har lige rettet den lille smutter. Ja, jeg synes, skummet smagte okay, og børnene synes det var sjovt, fordi det er så fluffy og let som en fjer.
Uhmm jeg elsker også knas af havregryn, det laver jeg tit i weekenderne på Græsk yoghurt eller ymer. Mums
Koldskål er da klart en sommerudgave af risengrød – og helt klart gyldig som både aftensmad, mellemmad, formiddagsmad og i det hele taget bare en lille snack.
Vi elsker alle koldskål herhjemme – vores Netto har den sidste uge solgt Løgismoses udgave med hyldeblomst for 7 kr – så vi har spist igennem!
(det kan også godt anbefales med små klatter vanilleis i :D ).
Det tror jeg gerne, det var et farligt tip med vanilleis :-) er bare helt sikker på at det er godt
Wau – den koldskål er lige mig/os. Og så er den jo tilmed lidt sund:-)
Hilsen
Charlotte
Charlotte, velkommen her. Vi kan sagtens aftale at den er sund, helt usund er den i hvert fald ikke ;)
Jeg må altså give manden i dit liv ret, det er ikke aftensmad.. ;-) Vi er dog ret uenige om det herhjemme, hvor manden mener at det er fantastisk som aftensmad. :-)
Ej, hvad er det med dig?? ;-) Troede jo altid du var på min side, hahaha
Næsten altid ;-) Det er for dårligt ikke, men jeg kan ikke blive mæt på den der bøf måde ha ha
Jeg er så vild med koldskål i år! Mest den fra Thise. Men jeg skal så meget prøve at lave det selv snart… mht. topping så har jordbær eller blåbær altid stået på min favoritliste. Jeg har prøvet at bage kammerjunkere selv, men fik ikke helt den samme sprødhed, som Urtekrams speltkammerjunkere. Men hvis jeg udvide jeres sortiment af toppinghits, så er jeg selv vild med Urtekram Glutenfri Mysli sammen med koldskål. Totalt god kombi! Og sidst, men ikke mindst – prøv at drysse lidt lakridsrodspulver på koldskålen… haps!
Jeg kender ikke den müsli, Marian, måske den skal prøves på et tidspunkt. Mht lakridsrodspulver, I´m on – det tror jeg godt kunne blive sommerens hit herhjemme. Tak for tippet :)
Æggeskummet hedder svaner i min familie, og noget som min farmor altid serverede til koldskål :-)
Hvor fint et navn :)
Hej…. Sikke nogle fantastiske kammerjunkere. Glæder mig sindssygt til at smage selve koldskålen ?? er så glad for jeg fandt siden sikke en masse inspiration
Hilsen randi
Tusind tak, Randi – hvor hyggeligt at du fandt vej hertil og jeg håber du finder god fornøjelse og inspiration i de mange andre opskrifter også :)
Hejsa
Vi får spanske gæster i weekenden og tænkte de skal ha noget typisk dansk, og her er koldskål et godt bud.
Sidder og kigger på dine billeder og så vil jeg lave sådan noget æggehvideskum..kys, men synes dine ser lidt røde ud… Hvad har du puttet på udover æggehvide og sukker? Ser så fine ud
Betina
Hej Betina,
det lyder som en rigtig dejlig ide, synes jeg :)
Vi har drysset dem med hindbærstøv i (fra frysetørret hindbær) og en lille smule rålakridspulver – det smager virkelig godt og bliver nemlig rigtig fint.
Kh AC
Kodskål er på vores aftenmadsmenu ihvertfald et par gange om måneden i sommertiden. Jeg blender frosne jordbær, kærnemælk og a-38 ell skyr og sæder med lidt sukker og vanille. Skønt både med honningristede havregryn ell ditto rugbrødstern.
Indimellem laver jeg også den gammeldags med æg, citron, vanille, sukker og kærnemælk og den smager sørme også godt. Jeg er koldskål fan og det er resten af banden også?
Uhmmm, det er vi virkelig også! Elsker koldskål og at det er sådan en skøn og nem aftensmad ret her om sommeren :)
Jeg har suppleret kyssene med en lille skefuld reven chokolade og resten af skallen fra den økologiske citron. Det giver kyssene lidt fylde og syre til det søde?
Det lyder også virkelig helt perfekt som tilbehør til :)
Hvor længe kan koldskålen holde sig på køl?:-)
2-3 dage, men skal piskes sammen igen inden servering
Hvor længe kan koldskålen holde sig i køleskabet?
1-3 dage
Nu er det jo ved at være tiden igen til koldskål og nu tænkte jeg din opskrift skal prøves.
Men jeg erstatte ymer med græsk yoghurt eller andet?
Ja, det kan du fint gøre.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Er det muligt at fryse koldskålen ned? Den er nemlig til min lille og gamle mormor som ikke spiser så forfærdeligt meget, men som fryser stort set alt ned i hendes fryser, så tingene ikke bliver for gamle :-)
Det har jeg ikke forsøgt mig med, men det er da bestemt forsøget værd. Måske prøv med en lille portion og se hvordan det bliver.
– og hvor er det skønt at du laver dejlig koldskål til din mormor ♡
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Så vidt jeg kan se, kan man ikke gemme en opskrift på Pinterest?
Jo, du kan installere pinterest på din browser eller embedde ved at kopiere linket ind på pinterest, så henter den billede + link
Hej Ann-Christine,
En super fin opskrift på koldskål, der minder mig om min barndom… Opskriften er et kæmpe hit hos os. Takker :-) Elsker at komme friske jordbær på som topping, som du også nævner…
Hej, tak for dine mange fine opskrifter. Jeg bruger dem jævnligt, men er nogen gange udfordret, da jeg bor i Tyskland, hvor en del af de typisk danske ingredienser ikke findes. I det her tilfælde for eksempel ymer. Den tyske yoghurt er typisk tyndere end den danske og det der som alternativ er kommet til Tysklands butikker er skyr. Derudover kan man ikke købe delte pasteuriserede æg. Hvad vil du foreslå til koldskål i mit tilfælde?
Mange hilsner
Jette
Hej Jette,
Du kan fint bruge den yoghurt naturel du kan finde og evt selv dræne den lidt eller blande den med græsk yoghurt.
Mht æg, så bliver jeg friske økologiske danske æg (ikke pasteuriserede) da danske æg stort set er fri for salmonella – men jeg skal slet ikke kunne sige om det vil være fornuftigt med tyske æg.
Kh AC
Kan man bruge skyr natural i stedet for ymer? Jeg er nemlig laktoseintolerant, men kan pudsigt nok godt tåle skyr men ikke de andre alternativer, som du har foreslået.. Og man kan heldigvis få laktosefri kærnemælk nu, så nu vil jeg simpelthen også prøve at lave hjemmelavet koldskål ? Og tusind tak for mange lækre opskrifter ? Du må have en skøn søndag aften ☺️
Ja, det kan du godt. Vi bruger selv ofte laktosefri yoghurt fra Naturmælk, da den ene af mine børn også trives bedst med laktosefri som udgangspunkt.
Tusind tak for din søde hilsen, det er sødt af dig!
God aften til dig
Kh AC
Hej AC
Jeg er kæmpe fan af koldskål (og helst med en masse knuste kammerjunkere i ;-)). Selvom der er vinter kan man jo stadigvæk nyde en lækker kop koldskål en dejlig aften.
Tak for en fantastisk opskrift!😊
Kh. Ulla
Det er også bare SÅ lækkert! Nu får jeg helt lyst til koldskål selv :)
Skøn weekend til dig og tusind tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine