Valdemarsro
https://www.valdemarsro.dk/wp-content/themes/valdemarsro16/assets/img/header-logo.png
Ann-Christine Hellerup Brandt
https://www.valdemarsro.dk/blaabaersyltetoej/
Brunch
Smørbart og Syltetøj
Opskrift
Blåbærsyltetøj


Blåbærsyltetøj er lækkert på en nybagt bolle med ost.
Det er også lækkert at blande i græsk yoghurt og spise til morgenmad med hjemmelavet granola.
Min opskrift på blåbærsyltetøj får I her – den er nem og lækker.
Prøv også: min opskrift på blåbærkage >>
PT40MPT10M1
Blåbærsyltetøj
Tid i alt40 min.
Arbejdstid10 min.
Holdbarhed1 uge
Antal1 portion
Ingredienser
- 225 g blåbær, frosne, eller friske
- 1 tsk vaniljesukker
- 0,50 dl vand
- 0,50 tsk geleringsmiddel
- 135 g sukker
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Fremgangsmåde
Kom blåbær, vaniljesukker og vand i en gryde og kog op.
Lad det simre i 30 minutter og tilsæt legeringsmiddel. Rør godt igennem og tilsæt derefter sukker. Kog det igennem i et minuts tid og hæld derefter blåbærsyltetøjet på et rengjort og skoldet glas.
Næringsindhold

Pr. 100 g
Energi
xxxx
(xxx kcal)
(xxx kcal)
Fedt
xxxx gram
Kulhydrat
xxxx gram
Protein
xxxx gram
Pr. portion
Energi
xxxx
(xxx kcal)
(xxx kcal)
Fedt
xxxx gram
Kulhydrat
xxxx gram
Protein
xxxx gram
Total
Energi
xxxx
(xxx kcal)
(xxx kcal)
Fedt
xxxx gram
Kulhydrat
xxxx gram
Protein
xxxx gram
Hej
Fik vi nogen sinde en opfølgning på det vand med citron du drikker om morgnen? :)
Kan husk at du lovede at skrive mere om hvad det gjorde godt for ;)
Hej Henriette,
Yes, i kommentarfeltet her: http://www.valdemarsro.dk/granataeble-juice-med-power/
Zenia, som ved en del mere om det end jeg, har også bidraget med lidt god viden i kommentarerne. Vi har holdt fast i rutinen og starter 9 ud af 10 dage med sådan et glas lunt citronvand. Jeg kan ikke som sådan mærke nogen fysisk forskel, men jeg har en følelse af at det gør godt og det er en rarere måde at starte dagen på, fremfor det iskolde vand jeg tidligere drak et stort glas af om morgenen.
Kh Ann-Christine
Ja, det er nemlig ikke så nemt som det lyder, det med at nyde øjeblikkene! Jeg synes, som du, at det at have en blog hjælper én til at fokusere på alle de gode øjeblikke. Og så har jeg hunde og katte og prøver at lære af dem. De kan nemlig det der med at hvile i nuet :-)
Du tager nogle super gode billeder! Ta for dem!
– Hov der mangler et k. Der skulle stå “Tak for dem!”
Tusind tak, Nana :) Mine børn er også en fantastisk inspiration til bare at være lige der hvor vi er. Det er rart og lærerigt :)
Hej Ann-Christine
En observation/et råd/kald-det-hvad-du-vil: Men ifb. med du tidligere postede en opskrift på blåbærsirup, hvor jeg lod være med at presse blåbærene alt for entusiastisk gennem en si, fik jeg også en slags blåbærsyltetøj som biprodukt.
Win!
Hvad der er endnu mere win ved det er, at jeg har med succes brugt den lækre “syltetøj” som 100% erstatning for sukker i en del kage, småkage og muffinsopskrifter efterhånden.
Egentlig mest fordi jeg ikke er typen der spiser massevis af boller med syltetøj (selvom jeg gerne ville) men egentlig gerne vil bruge mine udfoldelser i køkkenet til noget fornuftigt – fx. til andre udfoldelser i køkkenet.
Og så er jeg generelt bare fortaler for “stop madspild.”
Fortsæt endelig med dine lækre opskrifter og gode fif – til info så bagte jeg emmer/speltboller efter din opskrift til min 30 års fødselsdag i weekenden, serverede ovenstående blåbærsyltetøj til OG ydermere serverede jeg bananmuffins med ovenstående blåbærsyltetøj som erstatning for sukker.
Alle gode gange 3 :)
Rigtig god dag!
Hej Louise,
Tusind tak for din dejlige kommentar! :) Det er nemlig toplækkert og en super måde at bruge resten af blåbærmosen på, når man laver sirup. Det gør jeg også selv – som jeg beskriver i opskriften til siruppen – både når jeg laver blåbærsirup, hindbærsirup mv. Jeg rører det også i yoghurt neutral til børnene i stedet for am frugtyoghurt og de elsker det :) Er også vild med at minimere spildet af mad generelt.
Denne syltetøj er en smule mere flydende end de rester jeg normalt får fra sirupsproduktion, da ‘siruppen’ bliver i sammen med bærene. Men også god ide bare at presse dem lidt mindre.
Rigtig god dag til dig
Kh Ann-Christine
Hvor længe vil du skyde på at syltetøjet kan holde sig? Og skal det på køl? :-)
Kh. Mette
Vi plejer at bruge det inden for 2 uger, og opbevarer det i køleskabet. Hvis man bruger lidt ekstra sukker og er meget omhyggelig med at skolde glas, låg og evt også skylle glasset i cognac eller atamon, så kan det holde sig i et uåbnet glas et par måneder
Kh Ann-Christine
hej kan man bruge syltesukker i stedet for rør sukker?
Ja, så kan du undlade geleringsmiddel
Elsker bare at hver gang jeg skal bruge en opskrift på et eller andet så har du et godt bud, som altid passer til hvad jeg har af ingredienser.
Tak ? Glæder mig til at smage blåbærmarmelade i morgen.
Hvor er det skønt at høre! Tusin tak for din søde hilsen og god fornøjelse med blåbærmarmeladen :)
Tusind tak for alle dine fine opskrifter og idéer. Jeg nyder din blog
Tusind tak, det er jeg glad for at høre :)
Blåbærsyltetøj – rigtig god opskrift!
Jeg kom lige lidt ROM i til sidst!
Uhm, det lyder også lækkert!
Hej Ann-Christine!
Jeg har i dag lavet blåbærsyltetøj efter din opskrift. Jeg havde 1,9 kg selvplukkede bær i fryseren og gik i gang med stor iver. Opskriften blev ganget med faktor 8,4 (det blev ikke helt billigt med 8 vaniljestænger). Dog holdt jeg en del vand tilbage da blåbærrene var våde efter optøning.
Efter at syltetøjet kom i de varme glas, havde jeg en bange anelse om, at det hele var meget flydende og måske ikke ville “stivne” i glassene.
Desværre kom det til at passe. Blåbærsyltetøjet er helt flydende.
Hvad gør jeg så??? Kan jeg koge det op igen med lidt mere sukker? Har opdaget, at jeg nok er kommet til at tilsætte ca. 2,6 dl for lidt rørsukker ved en fejl. Kan det være årsagen til at det ikke tykker op?
Med venlig hilsen og håb om hurtigt svar
Ulla
Pektin nedbrydes ved frysning, så der skal tilsættes pektin hvis man bruger bær, der har været i fryseren.
Hej Ulla,
Mit umiddelbare bud er at med den ekstra store portion, har der været væsentlig mindre fordampningsoverflade i gryden (syltetøjet skal gerne simre uden låg, så evt overskydende vand kan dampe af.
Hvis du synes den kan bruge mere sødme, så kan den sagtens koges op med mere sukker og ellers kan du også blot koge den op igen i fx en sauterpande eller lign, hvor der hurtigt kan dampe væde fra.
Der er ikke særligt meget naturligt pektin i blåbær (i modsætning til fx ribs) så hvis du gerne vil have den mere geleret, så kan du evt tilsætte lidt ekstra geleringsmiddel, se gerne anvisning på emballagen
Kh Ann-Christine
Kan man erstatte blåbær med en valgfri blanding af bær og frugt, eller vil det kræve en tilpasning af opskriften?
Det kan du i store træk fint tage udgangspunkt i, hvis det er frugter med sammenligneligt saftindhold – men smag endelig til med mængden af sukker ift hvilke bær/frugt der bruges.
Skal vandet ikke også kommes i gryden ?
Min søster og jeg har i dag lavet blåbærsyltetøj, dog kan det ikke bruges, da vi satte det direkte på køl og nu kan det ikke komme ud af glasset. Synes nu godt, at det kunne have været oplyst i opskriften, om det skulle på køl eller ej.
Hilsen søsterne Sørensen
Hej Pia,
Jeg opbevarer den også på køl og oplever ingen problemer med dette.
Kh AC
Husk at rette opskriften, når du ændrer fra en stang vanille og til 1 tsk vaniliesukker.
Hvornår skal vand og geleringsmiddel bruges?
Jeg har fundet ud af det, men synes opskriften bør rettes
Vh Brita
Hej Brita
Det er tilføjet nu
Kh Ann-Christine