boller med hørfrø


Der er ikke noget der dufter så skønt som hjemmebagte boller. -og de her er både lækre og hurtige at lave. Da jeg boede i Sverige bagte jeg dem ofte med tørgær, som blot vendes i melet og er et fint alternativ til alm gær. Det er nemt at få i udlandet og er smart at have på lager, når man er løbet tør for almindelig gær og får lyst til at bage.
I stedet for hvedemel kan bruges speltmel eller anden type mel og man kan også med succes putte hele mandler eller hasselnøddekerner i dejen.
Prøv også: flere opskrifter på hjemmebagt brød og boller >>
Hjemmebagte boller
- 3 dl lunkent vand
- 25 g gær
- 1 spsk honning
- 1 tsk salt
- 2 spsk olivenolie
- 3 spsk hørfrø
- 100 g grahamsmel
- 400 g hvedemel
- Derudover
- 1 spsk olivenolie, til pensling
- 1 tsk flagesalt, til at drysse over
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Rør vand og gær sammen i en skål, tilsæt honning, salt, olivenolie, hørfrø og grahamsmel.
Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og når der ikke længere kan røres, æltes dejen godt sammen på bordpladen.
Dejen skal ikke være hård, men smidig og må gerne klistre en smule. Lad den hæve i skålen i 1 time.
Slå dejen sammen, form til boller og lad dem hæve på en bageplade med bagepapir i 1 – 1 1/2 time.
Pensl med lidt olivenolie og drys med flagesalt.
Tænd ovnen ved 250 grader varmluft. Når ovnen er varm, sættes bollerne ind og der skrues ned til 200 grader, bag i 17-18 min.
Næringsindhold

Pr. 100 g
(xxx kcal)
Pr. stk.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
Nu tryller du igen;o)
De ser lækre ud.
Ja min gær når også altid at blive for gammel. Men er ikke kendt med tørgær, ved ikke hvor meget man skal bruge i forhold til den almindelige…
Faktisk så svarer en pakke tørgær med 12 g til 50 g gær. Jeg har altid lidt i reserve, for hvis nu den friske er løbet på dato. Det kan også fint bruges i kager, er min erfaring :-)
Hej Anne Christine,
Jeg bliver også nødt til at rose din hjemmeside, den er blevet min ‘kogebog’ nr 1. Der er flere af dine opskrifter som er blevet familiens favorit:-) Og denne opskrift på boller er absolut en af dem, jeg tilføjer ca. 50 g. finthakkede valnødder til dejen, det giver de dejligste boller som kun har fået ros.
Jeg glæder mig hver gang jeg skal ind og kigge, måske er der en ny spændende opskrift:-)
Mange hilsner Jette
Hej Jette,
Hvor er det dejligt at høre! Det er jeg simpelthen så glad for og super god ide med valnødderne, det må prøves.
Kh Ann-Christine
Kan man erstatte hvedeklid med noget? Vil så vidt muligt gerne undgå noget med hvedemel. :)
Du kan erstatte med fx havregryn
Så er disse lækre boller lige kommet ud af ovnen.
De er godt nok til min datters sidste skoledag i 0. Klasse i morgen, men jeg måtte bare tyvstarte!!
De smager skønt med koldt smør på ;-)
Tak for en skøn blog – mit favorit sted til at finde nye opskrifter.
God dag :-)
Kære Mette,
Hvor er det dejligt at høre og så starter sommerferien nu – med lækre nybagte boller
Rigtig dejlig sommerferie til jer
Kh AC
De her boller er simpelthen SÅ lækre! De skal helt prøves igen og i en større portion. :)
Hvor er det dejligt at høre :)
De lyder lækre! Tror lige jeg bager en portion til eftermiddagskaffen ;)
Et lille tip jeg har fået af min mor i forhold til gær er, at man kan putte pakken i en lukket plastik pose i køleskabet, så holder gæret sig frisk virkelig længe, og tørrer ikke ind. Synes selv det er super smart :)
Hvor lyder det som om du har en hyggelig eftermiddag foran dig – rigtig dejlig efterårs- regnvejrshyggetid.
Det er nemlig et super smart trick med gær :) Tak for at dele tippet. Jeg bruger gerne et rent glas med skruelåg til at opbevare gær i, det fungere på samme måde og holder også gæren frisk længe.
Kh AC
Denne opskrift er helt perfekt, og bollerne smager skønt. Jeg har bare et problem som jeg ikke endnu har fundet en løsning på. Til trods for at jeg har bagt dem en del gange. Hvordan kan det være at mine boller, efter endt hævetid, først er helt perfekte – store, høje og runde. Ligeså snart jeg pensler dem, falder de sammen og bliver flade. Nogle gange kommer de sig lidt så snart de kommer i ovnen, men aldrig helt tilbage til den flotte form de havde før pensling. En flad fornemmelse :) Kan du hjælpe??
Hej Helene,
Jeg synes næsten det lyder som om de bliver penslet lidt for hårdt, så luften ryger ud af dem. Prøv evt at bruge lidt mindre væde til at pensle med og så kun strejfe dem med penslen.
Håber det hjælper :)
Kh AC
Det problem har jeg også, jeg synes ikke jeg bruger ret meget olie og jeg gør det altid meget forsigtigt. Jeg har mistanke til, at det er olivenolien som er for “tung”, næste gang vil jeg prøve bare med vand
De er super lækre, men de ender bare altid med at blive sådan lidt flade.
Og jeg pensler dem ikke ?
Jeg har lige fulgt din opskrift, lavede dog dobbelt potion og skiftede hørfrøene ud med hampefrø. De hævede så flot op mens de hvilede på bagepladen, men så snart jeg begyndte at pensle dem faldt de sammen. Rørte den næsten ikke med penslen. Nogen forslag til hvad der kan have været gået galt?
Hej Christina
Hmm, det lyder måske til at de kan være hævet en smule for længe – men det er kun et gæt. Jeg vil snart have opskriften testet efter en ekstra gang, for det er ved at være længe, længe siden jeg har bagt dem :)
De ser mega gode ud – jeg tror de skal prøves i dag. Efter en weekend med arbejde på sygehuset og nu et par fridage, med et sygt barn der ikke rigtigt vil spise, tror jeg en blød bolle med smør er vejen frem ? tænker nu at lave en dobbelt portion, så der er til formiddagsmaden på arbejdet det næste stykke tid – når nu de anbefaler madpakke, kan man lige så godt gøre det lidt rart for sig selv ♥️
Det lyder som en skøn plan. Jeg håber du får nogle rigtig gode fridage og dit barn snart bliver frisk igen ♡
Kh AC
Virkelig gode boller ? jeg laver dem i røremaskinen og de bliver perfekte – de bedste boller jeg har bagt længe, de er blevet bagt en del gange den sidste måned. Der bliver spist godt med hele familien hjemme i disse tider ?
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen :)
Kh Ann-Christine
Hvorfor bruges der mon olie til penslingen og ikke æg?
Olie, mælk og vand fungere også til at pensle på bagværk, lige som sammenpisket æg. Det giver et andet resultat alt efter hvad du bruger, så brug endelig bare det du synes godt om og prøv dig frem med hvad du godt kan lide.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Ser så lækre ud. Og nærmest alt nybagt er lækkert. Men hvordan er de efter frysning? Kan man tage dem op og bruge direkte fra frost – komme smør og pålæg på og så sætte på køl til de skal bruges? Eller vil de blive tørre og kedelige? Eller vil en anden opskrift være bedre til dette formål? Eller andre, som også vil være super gode til dette formål? Eller noget bestemt man skal tænke over. Det er fordi, vi skal have fest med 80 personer, så alt vi kan forberede dagen, før er ønskeligt.
Det kan de fint, se gerne mine tips til frys og optøning af boller her: https://www.valdemarsro.dk/ofte-stillede-spoergsmaal-til-valdemarsro-opskrifter/
Disse boller er også drøngode til formålet: https://www.valdemarsro.dk/skagenslapper/ og så vil jeg anbefale at bage en portion og prøve dem af, så du er helt tryg ved at du synes de vil fungere til festen.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg har bagt dine boller i dag – dog med hampefrø i stedet for hørfrø og med tørgær, da jeg ikke havde andet i sommerhuset 🤗 Hold nu op de blev gode 😋 Tak for opskriften.
PS Mine blev ikke flade, selv om jeg penslede dem med olivenolie.
Så dejligt at høre!
Tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine