Kiksekage


Sådan en virkelig god klassisk kiksekage er altså bare et evigt hit!
Nu skriver jeg klassisk … men det er den nu alligevel ikke helt. Denne er nemlig uden palmin og med lutter gode sager i stedet. Jeg har lavet min kiksekage uden æg og brugt kondenseret mælk i stedet – det er vist efterhånden sådan en ret gæns fremgangsmåde og en perfekt erstatning for palmin.
Smagen er i top og så er den super nem og hurtig at lave – skal dog lige have nogle timer på køl, så på trods af at den er nem, så er det ikke den kage, man bikser sammen 15 min, inden den skal spises.
Kiksekage
- 400 g mørk chokolade
- 1 dåse sød kondenseret mælk, (400 g)
- 50 g smør
- 0,50 vaniljestang
- 25 kiks, firkantede
- 1 øko appelsin, revet skal herfra
- Toppings
- 60 g hasselnødder, hakkede
- 2 spsk pistaciekerner uden salt, hakkede
- 1 spsk kakaonibs
Kom smør, vaniljekorn fra vaniljestangen, kondenseret mælk og chokolade i en gryde og varm det op under omrøring. Når chokoladen er smeltet røres appelsinskal i og der skrues ned til laveste varme.
Chokolademassen kan godt være lidt spøjs og usammenhængende på dette tidspunkt – men nu skal den gerne røres rigtigt grundigt igennem med et piskeris, til den er helt lækker, ensartet og glat i konsistensen.
Kom et stykke bagepapir i en rugbrødsform og fordel et tyndt lag chokolade i bunden og i siderne.
Læg en række kiks nederst og derefter kiks og chokolademasse lag på lag. Brug gerne en dejskraber til at fordele chokoladen glat og jævnt.
Afslut med et lag chokolade og derefter et godt drys hakkede hasselnødder, pistaciekerner og kakaonibs.
Stil formen i køleskabet i mindst 2 1/2 time inden servering.
Opskrift til 10 personer
Hvor ser den lækker ud! Hvilken slags kiks vil du anbefale? Gætter på at tuckiks fx er en dårlig idé ;)
Gode vaniljekiks eller nogle der er lidt neutrale i smagen, fx synes jeg at de fuldkornskiks fra Madame Butterfly er ret gode til formålet :)
Vores weekend bliver forhåbentlig uhyggelig. Den mindste på 12 får Halloweengæster på mandag, så vi skal have bagt en kage. – Jeg forestiller mig en ombre-kage med nuancer i gråt, sønnike vil have fyld af kagecreme og solbærsyltetøj (lur mig, om der ikke kommer lidt orange farve i den creme?) – og udvendig skal den have hvid smørcreme med flænger med blødende sår af glaze.
Fantastisk med en kikskage uden palmin. Min søster insisterer på altid at lave kikskage (den gamle opskrift), og jeg kan slet ikke have det. Denne tror jeg, jeg ville kunne leve med;-)
Uii, jeg synes simpelthen den halloweenkage lyder helt fantastisk! Sejt :)
Du må da lige lave denne kiksekage til din søster en dag ;)
Kan kiksekagen fryses, til senere brug?
Det tror jeg sagtens den kan :)
Hvor længe kan kiksekagen holde sig på køl?
Og ved du om den kan fryses?
Vh. Mette
Den kan fint holde sig 3-5 dage, og jeg tror faktisk fint den kan fryses – men jeg tør ikke sige det med 100 % sikkerhed, da jeg ikke har testet det af.
Kh AC
Har du nogen erfaringer eller bud på om man kan lave den med lys chokolade? Har en datter, som ikke kan lide mørk chokolade.
Ja, det kan du sagtens! Den bliver en del sødere i smagen, og jeg vil forslå at du bruger samme mængde chokolade og blot 300 g kondenseret mælk, da mælkechokoladen også er lidt blødere i konsistensen.
Madame Butterfly bruger desværre margarine i deres produkter, også knækbrød. Margarine er bandlyst i mit hjem ?
Hvis man ikke vil have det tilsatte sukker i kondenseret mælk, kan man bruge dens “søster”, evaporated milk”.
Jeg er aldrig støt på margarine i Madame Butterfly produkter … (bruger heller aldrig margarine og vælger altid produkter uden det i)
Kh AC
Hej :)
Kan kiksekagen fryses?
vh Mette – stor fan af alle jeres opskrifter!
Det skal jeg ikke kunne sige – har aldrig forsøgt det …
Tak for din søde hilsen ♡
Kh AC
…hvor er det ærgerligt at dine flotte sider med lækre opskrifter bliver fordrejet og næsten ødelagt af de mange reklamer der er kommet den sidste tid.
Det forstår jeg ikke … for både antal og placering af bannerannoncer har været 100% uændret på Valdemarsro de seneste 3-4 år.
Kh AC
Hej. Hvor stor er din rugbrødsform?? ? Har lavet den sidste år, men da mener jeg, at jeg halverede opskriften og formen var fyldt alligevel. ?
Mvh Lena
Hej Lena
Den er 26×12 cm (målt i øverst i formen)
Kh AC
Hvor lang tid at holdbar kikskage uden æg og Palmin?
4-5 dage i køleskab
Skal den kondenseret mælk koges først. ?
Nej, det skal det ikke til denne opskrift
Kh AC
Hej
Det kunne have været skønt hvis der stod at det her absolut ingen varme tåler under tilberedning. Jeg har nu droppet det indtil videre efter at have forsøgt 2 gange og misbrugt ingredienser for 250kr fordi kondenseret mælk bliver tyk som karamel og udskiller smørret så snart det får en vis lav temperatur.
Selv over vandbad hvor mit komfur der går fra 1-10 ikke stod over 3 andet end lige til at starte med og ellers på ikke mere end 2 skulle man have slukket for varmen eller taget det op så snart chokoladen begyndte at smelte.
Ellers antager jeg at det bliver ret godt. Jeg skal bare lige køle ned igen efter at have haft de her fiaskoer.