Massaman Curry


Massaman Curry er en af vores favoritter fra det thailandske køkken.
Den bringer mange gode minder frem til det thailandske køkken. For min familie går minderne dog til den lille bounty-ø Gili Air i indonesien, hvor vi flere gange spiste netop denne ret på en lille hyggelig afsides warung. Efter fire måneders rejse i asien fik min dengang femårige søn, johan, en frygtelig længsel efter kartofler, og den milde massaman på menukortet måtte prøves. Det var og er stadig et hit!
Udover at byde på eminent balinesisk mad, så lavede de også super lækkert thaimad og derudover så havde de rent faktisk også de allerlækreste håndskåret fritter. De bedste fritter vi har smagt, siden vi var i Bruxelles sidste sommer. (uhmm, der var i det hele taget meget god mad på Gili – og bare rigtig, rigtig dejligt at være i det hele taget!)
Massaman Curry
- 1 rødløg, i tynde både
- 2 gulerod, i skiver
- 2 spsk gul karrypasta
- 4 dl kokosmælk
- 500 g kartoffel, skåret i grove tern
- 2 sød kartoffel, skåret i grove tern
- 1 dl grøntsagsbouillon
- 1 tsk fishsauce, eller salt
- 1 tsk soja
- 1 tsk sukker
- 1 spsk olivenolie
- sort peber, friskkværnet
- Til servering
- 1 dl usaltede peanuts, grofthakkede
- 1 håndfuld frisk koriander, eller bredbladet persille
- 4 dl ris
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Sauter løg, gulerødder og karrypasta i en gryde med lidt olie. Lad det simre lidt og nyd duften, der spreder sig i køkkenet.
Tilsæt kokosmælk, kartofler, søde kartofler, grøntsagsbouillon og lad det simre under låg i 15 minutter. Smag retten til. Skal den være mere hot, så tilsæt lidt mere karrypasta. Ellers smag til med fishsauce, soja, sukker og peber. Lad den simre videre, til kartoflerne er møre.
Anret med finthakket koriander eller bredbladet persille og peanuts og server gerne ris til.
Næringsindhold

Pr. pers.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
Det er virkelig en af mine yndlings-curry, Massaman. elsker sådan som kartoflerne absorberer kokosmælken og de skønne krydderier!
Også her, det bliver sådan en skøn ret, helt cremet og stadig med godt bid
Hej Ann-Christine
Jeg kunne godt tænke mig at høre lidt om, hvordan I håndterede skærm på jeres tur. I hvilket omfang måtte de have IPad, iPhone eller tablet? Hvilke overvejelser gjorde I jer og hvordan reagerede børnene? Jeg har en pige på 6 og en dreng på 10 (der er meget glad for sine skærme til film og spil). Vi tager på en fem uger lang sommerferie og jeg går lidt og overvejer dette spørgsmål.
På forhånd tak
Mvh
Astrid
Hej Astrid,
Uh ja, det er også svært! Jeg overvejer lidt at skrive et indlæg om det, for brug af skærm har også fyldt en del hos os.
Nu får du lige den korte version her :)
Inden vi rejste fik Johan og Julie normalt omkring 30 minutter om dagen til at spille spil, se tegnefilm, Ramasjang osv. Det fik de også lov til i de første uger af rejsen. Men så blev Martin og jeg mere og mere opmærksomme på, at selv den forholdsvise korte skærmtid faktisk gjorde at de ikke rigtig kunne formå at nyde nuet undervejs på rejsen, brokkede sig mere over små ligegyldige ting, skændtes mere og bare manglede at have den der barndomsfantasi, hvor man kan få en god leg ud af ingenting.
Så efter en del overvejelser og snak mellem Martin og jeg, så besluttede vi at teste ved holde 2 uger skærmfri – og børnene synes (selvfølgelig) at det var mega uretfærdigt og blev temmelig sure på os ;) Og det var de så i nogle dage, hvorefter det lige så stille gik over …
Og det er seriøst det bedste vi nogensinde har gjort ift iPad og iPhone.
De begyndte at lege de bedste lege, bruge deres fantasi meget mere, nød rejsen og oplevelserne meget mere. De brugte derefter kun iPad til at høre lydbøger på de sidste 3 måneder af rejsen + en enkelt film på de lange flyveture.
Det kræver vist et længere indlæg, men summasumarum er at de er selv rigtig glade for det nu og er selv bevidste om nu at de er blevet meget bedre til at lege og bruge deres fantasi.
Efter vi er kommet hjem er aftalen skærmtid i alt 30 minutter om ugen – samlet på én dag + evt en film, hvis Martin og jeg synes det lige er en perfekt dag til det.
Vi har kun oplevet det som (helt vildt overraskende) positivt at gøre det sådan.
Lad mig endelig høre, hvad ud tænker om vores måde at gøre det på :)
Kh AC
Jeg synes det lyder som en rigtig god vej frem. Vi har faktisk selv prøvet med to ugers skærmfri, som startede med nærmest panisk adskillelsesangst fra den store dreng med gråd og surhed. Men efter er par dage skete der præcis det samme som du oplevede. Reel glæde ved leg sammen, øget tryghed og overskud blandt børnene. Og som ekstra bonus var de dødtrætte hver aften og nemme at få i seng.
Det kræver dog en del fra os voksne må jeg sige. Nul skærm betød at huset var nul skærm. Og ikke så sjældent måtte jeg bruge halve og hele sene aftener på at ryde huset op, vaske op, tøj etc. netop fordi nul skærm også betyder mere opmærksomhed. Det er sådan set slet ikke så dårligt endda :) Og netop på en lang ferie tiltaler det mig med minimal skærm – for alle.
Tak fordi du delte tanker. God aften.
Bh Astrid
Ej, hvor er det dejligt at høre. Altså at vi ikke er helt alene med disse oplevelser.
Det er jo lidt en omvendt reaktion på den verden vi lever i – hvor jeg oplever at det nærmest opleves som et kæmpe plus med iPad i børnehaver, vuggestuer og i de små skoleår. Efter hvad vi har oplevet selv de seneste måneder, så er jeg blevet en del mere skeptisk over den påvirkning skærmtiden kan have.
Hvis I snupper ferien med minimal skærmtid, så håber jeg du har lyst til at dele oplevelsen af det – gerne her i kommentarfeltet et sted. For jeg synes det er ret interessant at høre hvilken oplevelser andre har af brug af iPad og lign. Både plusser og minusser ved brug/ikke brug.
Og ja, minusset herhjemme er helt klart at det roder en del mere, når der ikke bruges iPad :D
Rigtig dejlig weekend og rigtig god lang ferie til jer
Kh AC
Hej,
Kan du huske, hvor I fik den gode Massaman? Jeg skal til Bali til august, heriblandt Gili Air, så jeg er meget interesseret i alle de gode fif, jeg kan opstøve :)
Kh Sophie
Hej Sophie,
Din kommentar var lige røget i mit spamfilter, så jeg fiskede den lige frem – beklager! Det er liiiiidt for effektivt nogle gange, desværre.
Hvor er du heldig. Vi længdes efter Gili Air, det var simpelthen et fantastisk sted. Så hyggeligt.
Jeg googlede lige lidt på det og det var dette sted: http://www.tripadvisor.dk/Restaurant_Review-g664667-d3155280-Reviews-Gili_Air_Santay_Restaurant-Gili_Air_Gili_Islands_Lombok_West_Nusa_Tenggara.html
Kh AC
Hej igen,
Du kan tro, vi også glæder os!!
Tusinde tak for dit svar, det må vi prøve – hvis jeg altså kan lokke min kæreste med på vegetar-rest ;)
Kh Sophie
Ellers så har de den også med både kylling og andet godt – så der er også en version til de der bare må have kød i ;)
Kh AC
Hejsa :-)
Sikke en skøn opskrift, den må prøves :-) Det er nok bare mig, men kokossmør er det lig med størknet kokosolie? Jeg har sådan noget kokosolie fra Urtekram, som er hårdt i køleskab. Men jeg ved ikke om kokossmør er noget andet? På forhånd tusind tak for svar og jeg beklager det måske lidt dumme spørgsmål ;-)
Hilsen Kathrine :-)
Ja, det er helt det samme – det er måske nok bare mig der roder lidt rundt i termerne ;)
Rigtig god fornøjelse med den :)
Kh AC
Hej, det ser lækkert ud!
hvor mange personer er opskriften ca. til?? :-)
VH marie
4 personer :)
Hej!
Som kæmpe fan af massaman, må jeg selvfølgelig begive mig ud i din lækre opskrift! Jeg laver den med oksekød i tern (gullash), og for at få kødet mørt tænker jeg at lade retten simre i en times tid i stedet for de 15 minutter. Kan dette lade sig gøre, uden at man “ødelægger” retten? :-)
Uhmm, det lyder dejligt og jeg tror sagtens den kan simre i en times tid, måske skal der lidt mere bouillion eller kokosmælk ved.
Kh AC
Hei.
Jeg forsøger at printe opskrifterne, men får det simpelthen ikke til…….det bliver kun en nærmest blank udskrift med tre linjer tekst….hva gør jeg forkert?
Hej Hilde,
Jeg ved godt det driller lige nu – vi er ved at kigge på det og det bliver lavet snart :)
Kh AC
Jeg elsker dine opskrifter – de er inspirerende og flot præsenterede – lille ønske ville være om de kunne overføres til mobil – for at gøre indkøb nemt
Hej Merete,
hvor er det dejligt at høre!
Tænker du mon ift indkøbslister? I så fald arbejder vi på en smart løsning, så det er på tegnebrættet :)
Kh AC
Du bør prøve at lave retten med massaman currypasta i stedet for gul currypasta. Det er langt mere autentisk og giver den smag der er så karakteristisk for retten.
Sorry – men man kan ikke lave massaman med gul karrypasta. Uden massaman-paste bliver din ret aldrig til massaman. Derudover ser det lækkert ud :)
Hej
Sidder og læser din lækre opskrift på Massaman Curry.. Der står i opskriften…. “lad den simre videre til kartoflerne og kødet er mørt”.. Men jeg synes ikke at jeg kan læse at der skal kød i? Hvilken slags kød er det i givet fald?
Tak
Mvh Pernille
Hej Pernille,
Det er rettet nu, så den er mere klar.
Man kan sagtens komme kød i, fx kylling – og så skal den endelig her simre til kødet er mørt
Kh AC
Hej, det er en dejlig opskrift, men jeg er lidt i tvivl:
Hvor stor er “en sød kartoffel” i din bog? For der hvor jeg køber ind, varierer de fra ca. 30 til 800 gram.
Tak!
Hej Cecilie,
mange tak for din hilsen, jeg har skrevet nærmere omkring størrelser på grønt her >>
Kh AC