Tiramisu


Tiramisu er en af de skønneste desserter fra det italienske køkken, som på italiensk betyder ‘saml mig op’ – en dessert der smager fabelagtigt og hvor et lille stykke er lig med ren nydelse.
Det er min yndlingsdessert fra det italienske køkken og den perfekte tiramisu, skal være luftig, cremet, med smag, lækker og smelte på tungen.
Den lidt bitre kakao, den cremede fyldige mascarponecreme, de saftige kaffedyppede savoiardo kiks og den stærke kaffe er virkeligt et magisk match.
Prøv også: min bedste opskrift på creme brulee >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 6 pers.

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Tiramisu
- 4 æg
- 125 g sukker
- 0,50 vaniljestang
- 500 g mascarpone
- 1 dl stærk kaffe
- 3 spsk marsala, (kan undlades)
- 2 spsk cognac, (kan undlades)
- 200 g ladyfingers, savoiardi kiks
- Til servering
- 2 spsk usødet kakao
Del æggene i hvider og blommer. Pisk æggehviderne, til de er luftige, stive og danner toppe. Pisk æggeblommer, vaniljekorn og sukker til en tyk og luftig æggesnaps i en anden skål. Rør mascarponen godt igennem. Rør et par skefulde æggesnaps i mascarponen og rør derefter resten af æggesnapsen i. Rør, til cremen har en ensartet konsistens.
Rør derefter først 2 spsk stiftpiskede æggehvider i mascarponecremen og fold derefter forsigtigt resten af æggehviderne i uden at slå luften ud af dem.
Bland kaffe med marsala og cognac i en skål. Dryp eller pensl hurtigt ladyfinger-kiksene med kaffeblandingen. De må ikke ligge i blød, men skal blot opsuge en smule væde til at give smag.
Fordel lidt af den luftige mascarponecreme i et fad på 20 x 20 cm og læg derefter en række kiks. Fortsæt med endnu et lag mascarponecreme og derefter kiks. Afslut med et lag mascarponecreme til sidst.
Stil tiramisu i køleskabet i min. 4 timer eller til næste dag. Sigt usødet kakao over inden servering.

mens jeg laver mad
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Har lavet tiramisu 4 gange- sidst din opskrift- OG har fulgt opskriften til punkt og prikke. Den kan IKKE skæres og stå så skarpt, som der er vist på billedet. Har også prøvet med 1 husblas i- uden held. Forstår det ikke! Min svigerdatter har også samme opfattelse.
Hej Elisabeth
Det forstår jeg da heller ikke, for jeg oplever ikke problemer med det. Er det fordi du oplever den flyder ud?
Kh Ann-Christine
Ja, der flyder altid lidt ud. Står ikke skarp.
En af gangene havde jeg faktisk 2 husblas på. Virkelig underligt.
Næste gang laver jeg den i et fad, så gør det knap så meget, hvis den “flyder “ lidt. Vh Elisabeth
Jeg har lige lavet den med bastognekiks og kanelsukker oven på, nu må vi se om den forbliver god af sådan en omgang 😊
Hej Johanna
Det kan jeg virkelig fint forestille mig vil blive rigtig lækkert!
Blev det så godt, som det lyder til?
Kh Ann-Christine
Jeg kan opdatere med at den var rigtig god, men allerbedst på anden dagen!
Fantastisk, jeg havde ikke lige set din opdatering! det må jeg prøve :)
Der er 1 central fejl ved den her opskrift som bør ordnes. Jeg siger det her som en der arbejder med fødevaresikkerhed. Opskriften bør nævne pasteuriserede æggeblommer og æggehvider da tiramisu er en rå ostekage uden tilberedning.
Salmonella i danske æg er ganske vidst uhyrer sjældent, men det sker nu af og til. Man skal ikke undervurdere hvor hundesyg man kan blive af det og især for sårbare individer og de ældre kan det godt blive en livstruende infektion ret hurtigt.
Så kære Ann-Christine vil du ikke nok overveje at ændre opskriften at anbefale pasteuriserede æg? Jeg har simpelthen set for mange, især ældre der er blevet alvorligt syge ved at bruge rå æg i ting som tiramisu, kiksekage mv.
Hej Mads
Mange tak for din hilsen og feedback. Jeg bruger altid selv friske økologiske danske æg og både i mit køkken og i min madlavning og heraf opskrifter holder mig til Fødevarestyrelsens anbefaling om at det kan man fint, da risikoen ved brug af danske æg er meget, meget lille.
Så medmindre at Fødevarestyrelsen på et tidspunkt kommer med en ny anbefaling omkring rå æg, så kommer jeg ikke til at anbefale specifikt hverken friske æg eller past. æg, da jeg er af den holdning, at man til enhver tid skal gøre som man har det bedst med og er tryg ved.
Kh Ann-Christine