Tiramisu


Den skønne tiramisu er min yndlingsdessert fra det italienske køkken og den perfekte tiramisu, skal være luftig, cremet, med smag, lækker og smelte på tungen.
Den lidt bitre kakao, den cremede fyldige mascarponecreme, de saftige kaffedyppede savoiardo kiks og den stærke kaffe er virkeligt et magisk match. Jeg tilføjer gerne lidt cognac og/eller marsala, da jeg synes det giver både en god smag og kant til desserten – men kan sagtens undlades, hvis man synes.
Prøv også: min bedste opskrift på creme brulee >>
Tiramisu
- 3 æg
- 70 g rørsukker
- 0,50 vaniljestang
- 250 g mascarpone
- 1 dl stærk kaffe
- 3 spsk marsala, (kan undlades)
- 2 spsk cognac, (kan undlades)
- 200 g ladyfingers, savoiardo
- 2 spsk kakao, usødet
- 1 tsk kakaonibs, (kan undlades)
Piske æggehviderne helt stive og stil dem til side i en ren skål.
Pisk æggeblommer, vaniljekorn og sukker i en skål, til det er en lys skummende æggesnaps.
Vend mascarponen forsigtigt i og rør det nænsomt sammen. Vend derefter to spsk. æggehvide i og derefter foldes resten af æggehviden forsigtigt i, uden at slå luft ud af æggehviderne.
Bland kaffen med marsala og cognac. Dryp eller pensl hurtigt ladyfingers med kaffen, de skal endelig ikke lægge i blød, men blot lige opsuge en smule væske til at give smag.
Fordel en smule creme i et lille fad og læg derefter en række dyppede ladyfingers. Fortsæt med at lægge i lag med skiftevis mascarponecreme og ladyfingers, afslut med et lag mascarponecreme.
Stil i køleskabet i 3-4 timer. Eller til dagen efter.
Drys med sigtet kakao, og evt kakaonibs eller groft hakket mørk chokolade og pynt evt med lidt citronmelisse eller mynteblade.
Det er måske verdens bedste dessert – i tæt konkurrence med creme brûlle ;-)
– og det er rigtigt, at man kan jagte den ultimative hele livet, men ih, hvor er det så også skønt at smage sig frem mod dét mål …
Et cetera, ja det er slet ikke værst at være på jagt i det tilfælde :D
I mine øjne er det også tæt på at være verdens bedste dessert, i stærk konkurrence med en chokolademættet chokoladekage med blødende midte… Mmmmmmmmm -og Créme Brûlée, uhmmmm
Uhh elsker tiramisu!!
Og er så heldig at jeg skal til Rom i næste uge, så mon ikke der ryger sådan en fætter på bordet i løbet af ugen?? :)
Ej hvor får jeg lyst til at lave den dessert her i weekenden. Det er en af de bedste desserter der findes.
Ååh ja, tiramusi! Det er også (en af) min(e) yndlingsdessert(er) (sagde dessertpigen, som min svigermor kalder mig ;). Og så er det tilmed let at lave. Dine raviolier ser også super lækre ud. Men tager det ikke frygtelig lang tid at lave selv? Ikke dårligt at være gæst til den menu iøvrigt. Lyder super lækkert!
Jeg har kun smagt Tiramisu købt i Fakta. De så lækre ud, anrettet i fine portionsbægre. Smagen var ok, men konsistensen.. – minder om budding med kagekrummer i.. Din Tiramisu vil jeg meget gerne smage engang :-) Det ser søreme lækkert ud og lyder godt, når man læser opskriften!
Drømmeren, årrhhh, god tur! Og tiramisu, ja man kan jo ikke tage til Rom uden at spise den ;)
Pia, Enig!!! :)
Mette, det tager faktisk ikke så lang tid. Pastadejen kan laves nogle timer i forvejen, eller aftenen før. Fyldet tager max 5 minutter at hakke og rører sammen, hvis hvis man lige ser bort fra svampene som skal iblødsættes og så tager det nok 20-25 min at lave raviolien, så det er samlet set ikke så tidskrævende, men faktisk ret så hyggeligt et lile projekt.
Mor, Den må du smage, mind mig lige om det. Så laver jeg den næste gang v ses :) Den er mums :)
Kan man undlade marsala og cognac, og stadig få den god? :-) Så børn kan spise den?
Og angående ladyfingers, det er 150 gram, ikke?
Skøn blog!
Jo det er 150 g, det er lige rettet. Tak :)
Jeg tænker, lidt at den bliver jo selvfølgelig lidt anderledes når der ikke er marsala og cognac i. Mere mild og med mindre kant. Men jeg tror den stadig bliver god. Personligt kunne jeg godt finde på at eksperimentere med noget lakridssirup i stedet, fx den fra Johan Bülow. Men det må bero på et forsøg :)
Tak for svaret! Jeg prøver mig frem lige nu :D
Det lyder lækkert med noget lakrids til, kan godt forestille mig, at det bliver en lækker kontrast til resten af desserten :)
Lad mig endelig høre hvordan det går, og jeg er spændt på om du prøver med lakrids
Og pisker du med piskeris eller elpisker?
Jeg bruger elpisker
Så har jeg, for første gang forsøgt mig med denne dessert. Den er nu på køl til i aften, glæder mig til at smage.
Note to self: Brug mindre fad næste gang :-). Der var lige i underkanten med creme til det store fad, så den blev absolut ikke pæn…! Håber smagen kompensere ;-)
Det er ærgeligt at gå ned på creme i denne opskrift. Men jeg håber den smagte forrygende :)
Hvor mange timer vil i sige den skal stå før man spiser den :)
Mindst 2-3 timer og gerne længere :)
Hej
Tak for nogle lækre opskrifter.
Kan jeg lave desserten aftenen før jeg skal bruge den ,altså ca 12 timer på køl ? Hej fra Maibritt
Det kan du sagtens gøre :)
God fornøjelse
Kh AC
Hej,
Laver du tiramisuen i et fad? og hvordan får du det så over i glassene uden at det bliver grimt? Eller laver du tiramisuen direkte i de små fine glas fra starten?
Sarah
Hvis jeg laver desserten i et fad, så servere jeg den også i fadet – og omvendt med glassene, her anretter jeg den i glassene med det samme ♡
Dejlig dag til dig
Kh AC
Kan man bruge amaretto i stedet for cognac og marsala?
Ja, det kan man sagtens – det er også super lækkert og klassisk i tiramisu ♡
SÅ god:-)
Hvor stort skal fadet være?
Omkring 20×20 cm vil nok være passende, men jeg må hellere teste den efter snart :)
Hej. Bruger du hønseæg eller past.æg?
Jeg bruger altid selv friske økologiske æg, men det er en individuel beslutning og der skal man endelig følge sin egen mavefornemmelse. Læs evt fødevarestyrelsens vejledning om rå æg her
Tak for svaret. Jeg vovede pelsen og brugte rigtige æg. Øko æg ??
Den står i køleskabet, klar til i aften.
Tak for total dejlige opskrifter, både manden og jeg bruger dem flittig.
Ih, hvor dejligt! Rigtig god fornøjelse med den skønne ret og god weekend til jer.
Tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre ♡
Kh AC
Så er din tiramisu sat i køleskabet og er klar til gæsterne i eftermiddag.
Da jeg skulle i gang med at rydde op, fandt jeg min vaniljestang på bordet. Jeg har taget den frem i forbindelse med ingredienserne, men i opskriften bliver den ikke brugt… Hvor skulle jeg have brugt den henne ?
Vh. Mette
Hov, den var røget ud af beskrivelsen – men er fluks tilføjet igen. Tak for at skrive det!
Jeg er dog helt sikker på, at den også smager super dejligt uden vaniljen
God weekend
Kh AC
Jeg elsker din blog og har lavet mange forskellige ting. Tak for god inspiration. Jeg havde gæster til italiensk mad og sluttede menuen med tiramisu. Den smagte pragtfuldt, men var en smule for flydende, selv om den stod i køleskab natten over. Hvad tro du, at jeg gjorde forkert?
Mange tak for din søde hilsen, Gitte – det er dejligt at høre :)
Mit bedste bud er at kiksene har været dyppet for længe i kaffen, så de har absorberet for meget væde, der flyder ud i desserten når den trækker efterfølgende.
Kh AC
Hejsa
Du nævner en menu , Ravioli, culottesteg med to salater og tiramisu. Det ser rigtig lækkert ud. Mit spørgsmål er, hvilke to salater du servere med stegen og om du laver en sauce?
Det variere, men jeg vil umiddelbart anbefale denne rucolasalat og evt en enkel grøn salat med vinaigrette, lidt frø eller nødder. Til culottesteg laver jeg enten kryddersmør eller en sauce. Der er ikke så mange sauceopskrifter her på Valdemarsro, men der kommer en lille flok opskrifter i min kommende bog.
Kh AC
Hej :D Og tak for en dejlig opskrift på tiramisu. Jeg er lige lidt nysgerrig på, om du også oplever at skulle bruge lang tid på at røre mascarponen ud i æggeblommeblandingen? og at du skal masse det op mod kanterne for at det bliver rigtig opløst? Altså er mit spørgsmål om jeg mon gøre noget forkert, når jeg blander osten og æggene, eller om det bare er tålmodighed, der skal til? :)
Hej Katrine,
Tak for din søde hilsen
Det synes jeg ikke der har været udfordringer med, men ellers prøv at røre mascarponen inden den røres med æg.
Kh AC
Har sammen med køkkenet på mit arbejde lavet Tiramisu til 90 personer i dag. Min store bekymring var at undgå at alt blev fuldstændig ‘svampet’ af kaffe. Tak for dit tip om at pensle kaffen på! Det gav et perfekt resultat og mange roser fra kollegerne :-)
Hvor er det skønt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften ♡
Tak for en formidabel opskrift jeg er halvt italiensk og opdraget af en mad elskende far (Luigi) kan mange retter en der betyder Meget for mig blev overrasket en lørdag aften ?? og jeg er dybt taknemmelig det var ikke særlig svært ?? mvh Jan PS jeg kommer nok til at lave den igen hmm
Hvor er det dejligt at høre! Det er også blandt de skønneste yndlingsdesserter herhjemme.
Tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Hejsa
Super lækker opskrift :) Jeg har nu lavet den to gange, men har begge gange haft problemer med at blande mascarponen med æggesnapsen :/ det som om marscarponen er for hård i konsistensen, og derfor begynder at skille/klumpe ved sammenblandingen. Kan du hjælpe, eller har du evt fif? :)
Mvh Signe
Hej Signe,
Måske hvis den er meget kold, så prøv at røre marscarponen godt igennem først eller tag den ud af køleskabet en halv times tid før og så rør den igennem, det tror jeg fint vil afhjælpe det .
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej
Jeg vil gerne lave en tiramisu med jordbær istedet for kaffe også, hvordan ville du lave det?
Ejjj!
Har lige lavet den og har lagt kakaopulver imellem lagene.
Jeg glæder mig til at få den spist ?
Tak for opskriften
Uhmm, det lyder lækkert!
Tak for din hilsen og rigtig god weekend
Kh AC
Jeg skal snart lave tiramisu og jeg har en sjat rom-essens, som jeg aldrig har fået brugt. Jeg giver det et forsøg og ser, om det spiller sammen med kaffen.
Der findes vel lige så mange måder at lave Tiramisu på som der findes gode dessertkokke. Den jeg bruger, faldt jeg tilfældig over i en tilbudsavis fra den lokale brugs, for snart rigtig mange år siden og den ligger meget tæt op af den du beskriver her.
Hvis jeg må foreslå en enkelt ting til din opskrift, ville det være at bruge kahlúa i stedet for cognac. Synes desuden at revet chokolade på toppen ser mere “prof” ud end kakaopulver.
Husk at Tiramisu kommer fra “tira mi su” – som nok bedst kendes fra det engelske “pick-me-up”. Det helt rigtige navn til denne drømme-dessert.
Tak for de mange gode opskrifter.
Så er denne lækkerhed testet. Jeg lavede den onsdag aften, og vi spiste sen torsdag. Smagen var lige i øjet, men den var meget våd i bunden. Hvorfor mon?
Dejligt at høre.
Mht bunden, kan du have dyppet ladyfingers lidt for længe i kaffe/marsala? Det er nemlig kun et lyndyp og ikke så de bliver gennemvædet.
Kh AC
Nem og lækker dessert. Jeg har lavet den med Xanté likør med “Dark chocolate and Pear” i stedet for cognac/marsala. En himmerigsmundfuld ?
Hej Ann-Christine
Vi prøvede for en måneds tid siden din opskrift på tiramisu, og der kunne vi nærmest ikke holde fingrene fra fadet. I går skulle vi gentage successen, og mens smagen stadig var skøn, så skilte cremen, og det blev en lidt grynet, våd omgang.
Har du et godt bud på, hvor vi eventuelt er gået galt i byen?
Bh.
Laura og Morten
Hej Laura og Morten
Skønt at høre det var en succes første gang.
Det lyder næsten til at æggehviden ikke har været pisket stift nok anden gang, så den er faldet sammen og har gjort cremen grynet.
Kh AC
Jeg vil rigtig gerne lave din udgave af tiramisu, men er ikke glad for kaffe. Smager den meget af kaffe?
Og kan jeg evt. lave den uden?
Hej Louise,
Du kan evt blot undlade kaffe. Jeg synes ikke den smager meget af kaffe – men jeg kan jo også rigtig godt lide smagen, så derfor kan det være du smager den anderledes :)
Kh AC
Det er en dejlig dessert, som jeg laver igen og igen. Jeg blander lidt slåensnaps essens i cognac og marsala eller amarettoen. Det giver en snert at bær i smagen, som klæder den. Jeg har lidt svært ved at sige, at det er den bedste dessert. Jeg synes, der findes så mange lækre søde sager. Ethvert måltid bør rundes af med det søde. 😋😋😋😋
Hvor lyder det skønt! Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hvor ser det lækkert ud -den glæder jeg mig til at lave. Ville man kunne bruge Kahlua i stedet for marsala?
Ja, det tror jeg vil være lækkert!
Rigtig god fornøjelse og godt nytår
Kh Ann-Christine