Bedstefars Skæg


Bedstefars skæg er en virkelig lækker og saftig kage, med det hvide skæg af marengs, lagt over en skøn kagebund smurt med fx jordbærsyltetøj eller rabarberkompot og bagt i ovnen til den lækre marengs får en smuk lidt sprød overflade.
Kagen kan varieres alt efter sæson til den skønneste forårskage med rabarber, en sommervariant med jordbær eller en efterårslækkerbisken med æble eller brombær. Se tips og inspiration til dette lige under opskriften.
Prøv også: min opskrift på en lækker drømmekage >>
Bedstefars skæg
- 125 g smør, blødt og stuetempereret
- 125 g rørsukker
- 4 æggeblomme
- 250 g hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 0,50 øko citron, fintrevet skal herfra
- 1,50 dl mælk
- Fyld
- 2 dl jordbærsyltetøj, se tip*
- Marengs
- 4 æggehvide
- 225 g rørsukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 tsk æblecidereddike
- 1 spsk flormelis
Pisk smør og sukker til det er lyst og luftigt. Rør æggeblommerne i, et ad gangen.
Bland hvedemel, citronskal og bagepulver i en ren skål. Rør lidt mælk og melblandingen i dejen ad gangen. Vend den godt sammen og rør derefter mere mælk og melblanding i dejen, fortsæt til det hele er brugt.
Kom dejen i et ovnfast fad eller bradepande med bagepapir, størrelse cirka 25×30 cm eller med en diameter i en rund form på ca. 26 cm.
Bag kagebunden i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 20 minutter.
Marengs
Mens kagen er i ovnen, gøres maregns klar.
Kom æggehvide i en skål. Sørg for at skål og piskeris er helt rene, for ellers bliver marengsen ikke ordentlig stift. Pisk æggehviderne stive og kom derefter vaniljesukker og sukker i lidt efter lidt og tilsidst æblecidereddike, mens der fortsat piskes. Pisk gerne marengsen i 10-15 minutter til den er helt blank og sej i det.
Tag kagebunden ud af ovnen efter 20 minutter. Smør den forsigtigt op med fx jordbærsyltetøj eller rabarberkompot og fordel derefter marengs over kagen. Drys med lidt flormelis.
Sæt kagen med marengs i ovnen igen og bag den færdigt i cirka 10 minutter mere.
8 personer
Næringsindhold

Jeg tror ikke helt jeg forstår opskriften : bag bunden i 20 min…. Tag bunden ud efter 15 min og smør med marmelade og put marengs på? Så bunden skal kun have 15 min inden alt det andet putte på?
Det er rettet nu, så det fremgår bedre :)
Hvor stor er den form, du har brugt til kagen? ?
Ahh det står i opskriften ?♀️
Lækker kage ser det ud til!
Kan den fryses og så efterfølgende toppe med marengs? Bedste hilsen Pernille
Hej Pernille,
Ja, det kan den sagtens
Kh AC
Skal bare lige høre, om det er 175 grader varmluft eller alm. ovn?
Der står 175 grader varmluft i opskriften:)
Jeg synes min marengs er meget lys, men nogenlunde fast efter de 10 min i ovnen…Skal den være gylden eller er det lige meget?
Jeg prøvede at bruge havtorn marmelade (fra Høstet) og det var den bedste version jeg nogensinde har smagt. Friskheden var så lækker i alt det søde.
Det lyder virkelig også lækkert!
Kh AC
Det er min yndlings kage. Tak👌🤗
Den er også så skøn :)