Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/bedstefars-skaeg/

Bedstefars Skæg

Bedstefars skæg er en virkelig lækker og saftig kage, med det hvide skæg af marengs, lagt over en skøn kagebund smurt med fx jordbærsyltetøj eller rabarberkompot og bagt i ovnen til den lækre marengs får en smuk lidt sprød overflade.

Kagen kan varieres alt efter sæson til den skønneste forårskage med rabarber, en sommervariant med jordbær eller en efterårslækkerbisken med æble eller brombær. Se tips og inspiration til dette lige under opskriften.

Prøv også: min opskrift på en lækker drømmekage >>

PT60M

Bedstefars skæg

Tid i alt60 min.
Arbejdstid30 min.
Antal1 kage
Ingredienser
  • 125 g smør, blødt og stuetempereret
  • 125 g rørsukker
  • 4 æggeblomme
  • 250 g hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 0,50 øko citron, fintrevet skal herfra
  • 1,50 dl mælk
  • Fyld
  • 2 dl jordbærsyltetøj, se tip*
  • Marengs
  • 4 æggehvide
  • 225 g rørsukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk æblecidereddike
  • 1 spsk flormelis
Udskriv opskrift 
Fremgangsmåde

Pisk smør og sukker til det er lyst og luftigt. Rør æggeblommerne i, et ad gangen.

Bland hvedemel, citronskal og bagepulver i en ren skål. Rør lidt mælk og melblandingen i dejen ad gangen. Vend den godt sammen og rør derefter mere mælk og melblanding i dejen, fortsæt til det hele er brugt.

Kom dejen i et ovnfast fad eller bradepande med bagepapir, størrelse cirka 25×30 cm eller med en diameter i  en rund form på ca. 26 cm.

Bag kagebunden i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 20 minutter.

Marengs
Mens kagen er i ovnen, gøres maregns klar.

Kom æggehvide i en skål. Sørg for at skål og piskeris er helt rene, for ellers bliver marengsen ikke ordentlig stift. Pisk æggehviderne stive og kom derefter vaniljesukker og sukker i lidt efter lidt og tilsidst æblecidereddike, mens der fortsat piskes. Pisk gerne marengsen i 10-15 minutter til den er helt blank og sej i det.

Tag kagebunden ud af ovnen efter 20 minutter. Smør den forsigtigt op med fx jordbærsyltetøj eller rabarberkompot og fordel derefter marengs over kagen. Drys med lidt flormelis.

Sæt kagen med marengs i ovnen igen og bag den færdigt i cirka 10 minutter mere.

8 personer