Bedstefars Skæg


Bedstefars skæg er en virkelig lækker og saftig kage, med det hvide skæg af marengs, lagt over en skøn kagebund smurt med fx jordbærsyltetøj eller rabarberkompot og bagt i ovnen til den lækre marengs får en smuk lidt sprød overflade.
Kagen kan varieres alt efter sæson til den skønneste forårskage med rabarber, en sommervariant med jordbær eller en efterårslækkerbisken med æble eller brombær. Se tips og inspiration til dette lige under opskriften.
Prøv også: min opskrift på en lækker drømmekage >>
Bedstefars skæg
- 125 g smør, blødt og stuetempereret
- 125 g sukker
- 4 æggeblomme
- 250 g hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 0,50 øko citron, fintrevet skal herfra
- 1,50 dl mælk
- Fyld
- 2 dl jordbærsyltetøj, se tip*
- Marengs
- 4 æggehvide
- 225 g sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 tsk æblecidereddike
- 1 spsk flormelis
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Pisk smør og sukker, til det er luftigt. Rør æggeblommerne i en ad gangen.
Bland hvedemel, bagepulver og citronskal. Rør mælk og melblandingen i dejen lidt ad gangen og vend det godt sammen.
Fordel dejen i en bradepande på 25 × 30 cm med bagepapir. Bag kagebunden i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 20 minutter.
Marengs
Gør marengsen klar, mens kagen er i ovnen.
Pisk æggehviderne, til de er luftige, stive og danner toppe. Pisk derefter vaniljesukker og sukker i lidt efter lidt og til sidst æblecidereddike. Pisk marengsen i 10 minutter, til den er helt blank og sej i konsistensen.
Tag kagebunden ud af ovnen efter 20 minutter, men sluk ikke for ovnen.
Smør forsigtigt kagen op med jordbærsyltetøj og fordel derefter marengsen over kagen. Drys med lidt flormelis.
Sæt kagen med marengs i ovnen igen og bag den færdig i ca. 10 minutter mere. Lad kagen køle lidt af i bradepanden inden servering.
Næringsindhold

Pr. pers.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
Jeg tror ikke helt jeg forstår opskriften : bag bunden i 20 min…. Tag bunden ud efter 15 min og smør med marmelade og put marengs på? Så bunden skal kun have 15 min inden alt det andet putte på?
Det er rettet nu, så det fremgår bedre :)
Hejsa … bruger ofte Jeres lækre madopkrifter og skal nu bage kagen Bedstefars skæg. I opskriften står der samme størrelse bradepande om jeg tager til 8 eller 20 personer, så er usikker på at bruge beregneren. Min bradepande er 30 x 40 cm. Kan jeg bruge opskriften til 2o … Selvom at der skal bruges 10 æg? Vi bliver 30-40 personer… men der bliver også bagt andet …
Tak for din søde hilsen, jeg er glad for at du har glæde af mine opskrifter :)
Det er kun indholdet i ingredienslisten der ændres, når du retter op og ned i mængden. Størrelsen på formen skal man selv justere til derefter. Men på denne side kan du beregne hvilken størrelse form du skal bruge: https://www.valdemarsro.dk/bedstefars-skaeg/
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvor stor er den form, du har brugt til kagen? ?
Ahh det står i opskriften ?♀️
Lækker kage ser det ud til!
Kan den fryses og så efterfølgende toppe med marengs? Bedste hilsen Pernille
Hej Pernille,
Ja, det kan den sagtens
Kh AC
Skal bare lige høre, om det er 175 grader varmluft eller alm. ovn?
Der står 175 grader varmluft i opskriften:)
Jeg synes min marengs er meget lys, men nogenlunde fast efter de 10 min i ovnen…Skal den være gylden eller er det lige meget?
Jeg prøvede at bruge havtorn marmelade (fra Høstet) og det var den bedste version jeg nogensinde har smagt. Friskheden var så lækker i alt det søde.
Det lyder virkelig også lækkert!
Kh AC
Det er min yndlings kage. Tak👌🤗
Den er også så skøn :)
Hvis jeg laver den dagen før den skal bruges, er den så stadig lækker??
Det har jeg skrevet om i tips under opskriften :)
God weekend
Kh AC
Min marengs blev ikke sprød på toppen, ved du hvorfor?
Den vil jeg glæde mig til at afprøve til min søns sommerfest med klassen. Jeg tænker at lave en hel bradepande, ved du hvor meget opskriften skal ganges med? Of hvad betyder det evt. på bagetiden? I øvrigt vil jeg bare sige TAK for altid at komme med de bedste opskrifter som altid er lige til at gå til, og som altid smager lige i skabet. Kæmpe ros herfra :-)
Mange tusind tak for din søde hilsen, jeg er rigtig glad for at du har glæde af mine opskrifter ♡
Jeg ville gange opskriften med 3 og holde øje med kagen – måske den skal have 5-10 minutter ekstra i ovnen. Vend den gerne en halv omgang undervejs og mærk efter med et træspyd.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Skal bunden ikke afkøle før man smører marmelade og marengs på?
Kh Maibrit
Nej, det skal den ikke, for den er ikke færdigbagt, men skal bage videre med marmelade og marengs
Kh Ann-Christine
Svare denne opskrift til en almindelig bradepande ? Eller skal jeg gange den op 2 gange for den passer til 1 bradepande ?
Hej Heidi,
Der er mål på en firkantet bradepande i opskriften, så du ganger bare op eller ned forholdsmæssigt, så det passer med den størrelse du har :)
Kh Ann-Christine
Hejsa.
Jeg har en rest marcipan(ca. 100g) kan jeg måske rive det og blande i dejen?
Elsker dine fantastiske opskrifter <3
Mvh
Gitte
Tusind tak, Gitte – det er jeg glad for ♡
Jeg synes bestemt det er et forsøg værd, og så ville jeg nok justere mængden af sukker ned til 100 g.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Valdemarsro
Jeg vil gerne prøve at lave en tal kage som bedstefar skæg jeg vil gerne lave en tal kage hvor der står 13
Vil du skrive hvor lang tid den skal bage hvis jeg laver den sådan og hvor stor en option jeg skal lave?
Hej Anton
Det nemmeste er at du måler den form du vil bruge som passer til tallene, og så kan du her: https://www.valdemarsro.dk/beregning-fra-en-bageform-til-en-anden-bageform/ beregne hvor meget du skal gange opskriften op med.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej,
Kan man bruge glutenfri mel i stedet for hvedemel?
Tusind tak på forhånd.
Vh Karina
Det har jeg ikke testet, så det må komme an på en prøve og kræver måske lidt justeringer i opskriften
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
hejsa
Kunne man lave kagen dagen før og bage den med marengs dagen efter??
Ja, det kan du fint
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej :)
Et lille ‘hint’. Jeg bagte denne kage og den blev ikke helt som jeg ønskede den, da min marengs ‘krakelerede’. Jeg undersøgte efterfølgende årsagen til, hvad dette kunne skyldes, og jeg fandt frem til, at det ikke anbefales at bage marens ved højere end 115 grader.
Ville blot videregive denne information. En skøn kage ellers.
Bh Karen
Et tip.. Du skrev kagen e bedst 1 dag, hvor marengs er sprød. Marengsen på kagen kan altså sagtens holde sig sprød i dagvis. Vikl bagepapir omkring kagen, put en pose omkring så der er luftæt.. Så forbliver marengsen sprød. (Dette tip gælder holder bl.a også svær på resten af flæskesteg, sprød i dagevis) Ellers megalækker opskrift.
Hej Ann-C
Gode opskrifter ville jeg bare lige nævne😉
Skriver da jeg har har været så fræk at eksperimentere lidt med din opskrift, bedstefars Skæg.
Jeg har lavet den med et lag af lemon Curt i stedet for marmelade. ( inspireret af fransk citron tærte.)
Virkelig også en lækker udgave btw.
Mvh Mikael
Uhmm, det lyder SÅ lækkert! Skøn ide til kagen, det må vi da også prøve.
Kh Ann-Christine
Hej.
Vil jeg kunne bage bunden i 20 min aftenen før den skal serveres og så putte marengs på og færdiggøre den på dagen?
På forhånd tak
Ja, så skal du blot bage bunden helt færdig, da den eller vil falde lidt sammen.
Kh Ann-Christine