Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/berlinere/

Berlinere

Berlinere er et skægt og hyggeligt weekend ‘bageprojekt’ – for egentlig skal de skønne kager ikke bages, men koges i olie. Præcis lige som man gør med donuts.

Resultatet er umodståeligt lækkert og måske lige en skøn ide til weekenden

Lækre saftige skønne kager med et sprødt drys sukker og et herligt fyld af marmelade. Jeg bruger gerne hindbærmarmelade eller saltkaramel for det er en af mine yndlings – men prøv endelig også med andre varianter eller med chokoladenøddecreme, brombærmarmelade eller lignende.

Prøv også: Opskrift på en skøn blåbærtærte >>

PT3H

Berlinere

20 stk.    3 timer
20 stk.
Ingredienser
  • 2 1/2 dl mælk
  • 25 g gær
  • 40 g sukker
  • 1 knivspids kardemomme, stødt
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 2 æg
  • 125 g smør, smeltet
  • 1 tsk salt
  • 1 øko citron, lidt fintrevet skal herfra
  • 450 g hvedemel
  • Derudover
  • 1 l fritureolie, til kogning
  • 125 g hindbærmarmelade
  • 125 g sukker
Udskriv opskrift
3 timer
Fremgangsmåde

Rør gæren ud i en skål med mælk, der er lunet til 30 grader.

Rør vaniljepulver, sukker, æg og smeltet smør i og derefter salt, citronskal, kardemomme og hvedemel. Ælt dejen til den er ensartet, glat og smidig.

Kom dejen i en ren skål og lad dejen hæve overdækket i en skål i 30 minutter.

Del dejen i 20 lige store stykker og tril dem til helt runde boller, der sættes på et stykke bagepapir drysset med hvedemel, så de ikke klistre fast til papiret. Lad dem hæve overdækket af et rent klæde i 2 timer.

Varm olien op i en stor gryde til den er 170 grader varm. Kom forsigtigt 1-2 berlinere i gryden af gangen, lidt afhængig af pladsen i gryden. Vend dem efter 2 minutter i gryden med olie – de skal have ca 4-5 minutter i alt.

Tag de færdigekogte berlinere op med en hulske og lad dem dryppe af på en tallerken med et stykke køkkenrulle. Når nykogte berlinere er dryppet af efter et minuts tid, så skal de vendes i sukker på alle sider.

Snit et hul på ca 1 cm i toppen af hver berliner med en skarp og spids kniv.

Kom hindbærmarmelade (eller saltkaramel) i en sprøjtepose med en flad sprøjtetyl. Sprøjt marmelade ind i alle berlinerne og nyd dem, mens de er frisktlavede og nykogte.