Blåbærtærte med frangipane


Denne blåbærtærte med frangipane har jeg bagt så mange gange, at det er helt spøjst, at jeg endnu aldrig har delt den med jer. Men I skal ikke snydes for den lækre opskrift, for den er både nem og usandsynlig lækker!
Det er helt enkelt en klassisk mørdejsbund, en lækker frangipane, som er en lækker tyk italiensk mandelcreme der gør tærten lækker og smovset og derudover rigelige mængder blåbær af den rigtige vilde nordiske slags, der er helt gennemblå og fyldt med farve og antioxidanter.
Prøv også: min bedste opskrift på chokoladekage
Blåbærtærte med frangipane
- Mørdej
- 150 g hvedemel
- 40 g rørsukker, eller flormelis
- 1 knivspids salt
- 100 g smør, koldt
- 1 æg, sammenpisket
- Frangipane
- 100 g smør, stuetempereret
- 100 g sukker
- 100 g mandelmel
- 2 æg
- Fyld
- 150 g blåbær, frost eller friske
Mørdejstærtebund
Rør sukker eller flormelis, salt og mel sammen i en skål eller i en røremaskine.
Skær smørret i små tern og smuldr det i melet. Hvis du har en røremaskine eller foodprocessor, så kør til det er som savsmuld.
Saml hurtigt dejen med æg, start med blot ½ æg og vurder om der skal mere i til at samle dejen til en tæt rund kugle. Lad den hvile en halv time på køl.
Hvorefter den rulles ud mellem to stykker bagepapir og lægges i et smurt tærtefad.
Frangipane
Pisk smør og sukker sammen, vend mandelmelet i og tilsæt æggene.
Fordel frangipane creme på mørdejsbunden og drys alle blåbærene over, som trykkes en anelse ned i cremen.
Bagning
Bag blåbærtærten i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i ca. 30 minutter.
En kage er til 6 personer
Næringsindhold

Hvad med solbær? Vi har umådelige mængder af solbær som vi aldrig får brugt til noget fornuftigt. Jeg forestiller mig de måske lige skulle drysses med lidt sukker først for ikke det blev for surt. Eller ville frangipane være sødt nok i sig selv til at kunne bære det?
Ja, det vil også være virkelig lækkert! Jeg tror, jeg lige ville vende dem i en spsk rørsukker.
Hej, kan den mon fryses ned?
Det er jeg sikker på at den fint kan :)
Bager du den i en tærteform af metal eller stentøj ?
Den ser vildt lækker ud, glæder mig til at bage den?
Jeg har prøvet begge dele, og synes begge fungere fint – blot smør dem godt inden tærtedejen kommes i.
God fornøjelse :)
Hej,
Hvor mange diameter er den tærteform du bruger?
Omkring 24 cm
Hej Ann-Christine
Jeg glæder mig allerede til at bage denne tærte…den lyder lækker.
De vilde blåbær har jeg haft svært ved at finde… i hvilket supermarked plejer du at købe dem?
De er en fast det af Brugsens änglemark frosne blåbær, og jeg har også fundet dem i Rema.
Rigtig god fornøjelse med bagningen :)
Kh AC
Tak☺️
tror du ribs kan bruges? :-)
Jeg har ikke prøvet – men tror det vil være lækkert.
Lad mig endelig høre hvordan det blev, hvis du prøver det ♡
Jeg har lige bagt tærten og skal først bruge den i morgen. Vil du opbevare i køleskab eller ej? Er bange for om mørdejrn mister sprødheden ved at komme i køleskab..?
Håber det gik godt :)
Jeg plejer at opbevarer den på køl
Kh AC
Kan den mon laves med jordbær?
Jeg skal have dessert med til Skt. Hans aften og tænker den er et godt bud :-)
Jeg har ikke prøvet den med jordbær, men er sikker på at det også vil være godt
Jeg gik all in, og lavede den med et mix af jordbær, blåbær og hindbær, og det blev SÅ godt. Alle om bordet var meget begejstrede for resultatet, det er ikke sidste gang, den skal med til fest :)
Tak for en god opskrift!
Mange hilsner
Vibeke
Hvor er det dejligt at høre ♡ Tusind tak for din søde tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Skal det være mandelmel der anvendes?
Ja, en frangipane er en mandelcreme, og her kan ikke undværes mandelmel :)
Min søn tåler ikke mandler og nødder. Har du et forslag til hvad der kan bruges i stedet for mandelmel?
Jeg vil faktisk allerhelst i stedet anbefale at lave en anden tærte, hvis det skal være uden nødder, fx denne frugttærte og blot undlade marcipanen i den
Kan man lave mørdejen og frangipane dagen før og sætte det på køl hver for sig for at bage den på dagen? Jeg tænkte umiddelbart det ville være mere lækkert end at gemme den færdigbagte på køl, men er i tvivl om jeg kan :)
Du kan sagtens gemme mørdejen på køl, den er jeg ikke i tvivl om – hvordan frangipanen arter sig når den er ubagt er jeg mere i tvivl om, så det vil komme an på en prøve :)
Jeg ejer et dejligt sted hvor vi lejer ud til kursus, ferie og selskaber. Vi bruger tit dine opskrifter og de fungerer HVER gang. Mange tak for gode ideer og lækre opskrifter. I den kommende weekend skal der fejres 85 års fødselsdag på vores Lønborggård i Midtjylland. Gæsterne skal bla.have blåbærtærten, den bliver helt sikkert et hit.
På billederne ligner det, at der er lidt dej (eller fragipane?) ovenpå tærten også – passer det..?
Ja, det er frangipane som kommer til syne under bagningen, når blåbærrene trykkes lidt ned i den
Kh AC
Hvor lyder det hyggeligt! Rigtig god fornøjelse med weekendens fødselsdagsfest ♡
Mon man kan lave tærten om formiddagen, stille den på køl og så sætte den i ovnen, når hovedretten bliver serveret.
Jeg vil forslå at bage den næsten færdig, blot give den 4-5 minutter mindre end hvis du bagte den færdig. Stille den på køl og bage den færdig 10 minutter inden servering.
Er det creme fraiche du servere til?
Ja, det er det – alternativt er flødeskum eller vaniljeis også et hit!
Hejsa
Jeg skal bage denne her lækre opskrift med rabarber. Hvordan vil du tilberede dem ifh. størrelse på stykker osv…
Skal den have lige så lang tid i ovnen?
Jeg laver den også en dag før, så vil du anbefale at putte den i køleskabet natten og og så lune den næste dag?
Tak for en god blog :D
Hej Magnus,
Jeg vil anbefale stykker a 1 cm og så endelig tage højde for syrligheden, hvis rabarberne er meget sure.
Den kan sagtens bages dagen før, opbevares på køl og tages blot ud en lille times tid inden servering. Her kan du fint lune den i ovnen, men det er ikke et must.
God fornøjelse og mange tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Hej – tak for mange gode opskrifter. Måske spørgsmålet er stillet tidligere, så beklager jeg…. hvis man bruger frosne blåbær, tør du dem så op inden, eller putter du dem i frosne? Vh Rikke
Det er helt ok :) – jeg kommer blot de frosne bær direkte i kagen
Tak for din søde hilsen og rigtig god fornøjelse med den
Kh AC
Tak – den skal på nytårsbordet ? så et Godt Nytår herfra ?
Jeg har lavet denne skønne tærte flere gange.
Foretrækker du at servere den lun eller kold fx med drysset flormelis over?
Hvis den er bagt dagen før – ville du så fryse den?
Jeg kan faktisk lige godt lide den lækre tærte lun og friskbagt som dagen efter. Synes den er skøn på hver sin måde.
Den kan sagtens holde sig 2-3 dage på køl uden at blive frosset, men kan også sagtens fryses ned.
Kh AC
Hej AC
Tak for mange skønne opskrifter ?
Jeg har lige lavet din tærte, og den er nu i ovnen. Men dejen gav mig mange problemer. Den var alt for klistret, til at den kunne rulles ud mellem bagepapir som angivet. Måtte trykke den ud med fingrene til et meget rustikt look. Den har ellers været i køleskabet en halv time. Hvad kan være gået galt? For meget æg? Jeg kom et helt i, startede med et halvt og så resten.
Tak for svar
Dbh Anne
Hej Anne,
Tak for din søde hilsen :)
Jeg oplever at det variere lidt om der skal et halvt eller et helt æg i, alt efter størrelse og hvilken hvedemel jeg bruger.
Synes det lyder til at 1/2 æg havde været nok her.
Kh AC
Hej AC,
tror ikke at nogen har stillet spørgsmålet ? Jeg kan se at du ikke foreslår blindbagning. Har du aldrig oplevet, at væden fra bærene tynger dejen for meget og gør den blød? Jeg er bare bekymret på forhånd, men har aldrig prøvet din opskrift, som ser super lækker ud. Planlægger at bruge frosne ribs og brombær – rystet med sukker.
På forhånd tak ?
Bh,
Ditte
Hej Ditte,
Det er rigtig fint du spørger :)
Jeg oplever ikke at det er nødvendigt i denne opskrift at blindbage, så jeg springer derfor det step over. Men uanset, så fungere det også glimrende at blindbage tærtedejen først.
Rigtig god fornøjelse ♡
Kh AC
Jeg overvejer at bage en drømmekage brombær Frangipane. Hvor jeg vil bruge din topping. Trof du ikke, at det vil blive godt?
Hej,
Hvor lang tid kan tærten holde sig frisk? skal bruge den på søndag, men tænkte at bage den i god tid, som idag.
Hilsen Sara
Den kan sagtens bages 1-2 dage før har jeg testet, men har ikke forsøgt mig med 3 dage før … så jeg kan ikke sige det med sikkerhed, men mon ikke det går. Opbevar den i så fald i køleskabet.
Kh AC
Hek Ann-Christine. Tak for at du vil dele dine mange lækre opskrifter. Din side er altid en go-to for mig. Vil høre om det mon er muligt at gøre tærten glutenfri? Kan man udskifte hvedemelet med glutenfri mel?
Tak på forhånd.
Bedste hilsner fra Siv.
Hej Siv,
Tusind tak for din søde hilsen! hvor er det dejligt at høre ♡
jeg har ikke testet det – men endelig lad det komme an på en prøve og hvis det bliver godt, så skriv gerne en opdatering i kommentaren her :)
Kh AC
Hej Ann Christine
Ved frosne bær- vil du så tø bærerne op inden brug?
Jeg har selvplukkede bær, som bliver lidt bløde efter optøning, så de er svære at trykke ned i dejen,- så tror du jeg kan tilføre dem frosne?
Vh Lene
Hej Lene,
Jeg kommer dem altid selv bare direkte i kagen fra frost :) Det fungere fint.
Kh AC
Hej! Jeg vil høre dig om du tror det ville være godt at lave en kombi af denne og din blåbærcrumble – her tænker jeg at tilføje frangipane til crumblen.
Uhmm – det tror jeg vil være skønt :)
Hej Ann-Christine
Tærten er et hit. Min oldtudsegamle mor elsker når jeg har den med til kaffevisit, og efterlader resten hos hende ? Tror du man kan samle hele tærten og fryse den før bagning? Mørdejen er jo ikke noget problem, men hvad med frangipane? Har du prøvet at fryse den?
Hej Annette
Hvor er det en skøn ide, og tærten kan sagtens bages færdig og fryses, og måske kan den også fint fryses ubagt, det har jeg faktisk ikke forsøgt mig med.
Kh AC
Kan man lave tærten med valnøddemel?
Hej AC
Skøn kage.
Tror du man kan fryse den “samlede” kage FØR bagning. Er i tvivl om ubagt frangipane holder til frysning.
Sorry jeg gentager mig selv, AC. Så ikke at du én gang havde svaret på mit spørgsmål om at fryse før bagning…..?
Hejsa
Din frangipane skal bages igen, denne gang som en peach melba variant. Tror det bliver lækkert ?
Vh Jette
Hej Jette
Det lyder virkelig også lækkert! Rigtig god fornøjelse
Og skøn sommer til dig
Kh Ann-Christine
jeg elsker bare dine kager , jeg spiser dem hver dag. :D :D :D
Hej
Det ville være dejligt, hvis du angav, hvor stor en springform/tærteform du bruger.
Mvh
Charlotte
Skøn kage. Har virkelig fået gode anprisninger af vores gæster.
Hvor er det dejligt at høre! Tak for din fine tilbagemelding på opskriften
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Hej. Jeg overvejer at prøve denne tærte i morgen med nogle blåbær, jeg selv har plugget. Mit spørgsmål lyder:
Ville man kunne tilsætte lidt spiritus af en eller anden art i mandelcremen? F.eks. en tør sherry.
Hej Anders,
Ja, det vil da være lækkert! Jeg har selv gjort det et par gange med 2 spsk mørk rom i, det smager skønt.
God fornøjelse
Kh AC
Jeg skal lave minitærter til min datter barnedåb. Min tanke var at bage tærterne fyldt med lidt frangipane og pensle dem med chokolade. Så tænkte jeg at fryse dem ned og tage dem op dagen før de skal serveres. Kan man det?
Hej Mia,
Det vil jeg sagtens tro du kan – blåbærtærten kan uanset fint fryses som den er her også efter den er bagt.
Kh AC
Hejsa
Vil forsøge at bage denne i morgen.
Skal æggene piskes i eller skal de bare vendes/ blandes i?
Mvh Dorthe
Hej Dorthe,
Hvis det er dejen skal den blot samlet med æg. Hvis det er frangipane, så skal de blot røres i.
Rigtig god fornøjelse med kagen og god weekend
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg skal prøve at bage din tærte i morgen, og jeg er spændt på at smage den :)
Vil I den forbindelse spørge dig, om du bruger færdigkøbt mandelmel, eller om du maler det selv? Jeg har tidligere malet mandler i en kaffekværn, og overvejer også at gøre det til denne tærte, men hvor fint skal de i så fald males?
På forhånd tak for svar.
Mvh. Ann-Kirstine
Hej Ann-Kirstine
Jeg køber færdigmalet mandelmel, men du kan sagtens male det fint selv på kaffekværnen.
God fornøjelse
Kh AC