Stuvet hvidkål
Stuvet hvidkål er en rigtig skøn klassiker fra det danske køkken og det smager jo fremragende til saftige frikadeller eller en god medister.
Ved juletid er det også herlig på julefrokostbordet til alt det lune, som førnævnte frikadeller og medister, samt naturligvis til den glaserede skinke og andre juleklassikere.
Jeg kan godt lide at servere dem med en frisk sprød kålssalat til også – så der er lidt modspil til den smovsede ret.
Prøv også: min opskrift på spidskålssalat med æble >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Stuvet hvidkål
- 750 g hvidkål, skåret i strimler
- 3 dl vand
- 2 spsk smør
- 2 spsk hvedemel
- 2 dl mælk
- 1 dl piskefløde
- 1 knivspids muskatnød, friskrevet
- 1 øko citron, fintrevet skal
- salt
- sort peber
- Til servering og anretning
- 1 håndfuld bredbladet persille, finthakket
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Snit hvidkålen i ca. 1 cm brede strimler. Kom hvidkål, vand og salt i en gryde med låg og kog i 5 minutter til det falder sammen.
Smelt smør i en anden gryde og rør mel i og derefter mælk og piskefløde. Kog op og juster konsistensen af saucen med kogevandet fra kålen.
Kom hvidkålen i saucen, varm det godt igennem og smag retten til med muskatnød, en anelse fintrevet citronskal, salt og friskkværnet peber.
Server med lidt finthakket bredbladet persille.
Jeg élsker det, især netop med frikadeller. Både det, og stuvet grønlangkål. Uhm!
SÅ godt, begge dele :)
Synes om alt jeg har prøvet af opskrifter her. 👌👌👌tak for det!
Kære Ann-Christine
Tak for en lækker opskrift. Min familie spiser normalt ikke kål, så det er dejligt med en ret som denne (som de spiste uden problemer), så man kan variere det grønne mere. Jeg brugte spidskål i stedet for hvidkål, da jeg havde det på lager i forvejen.
Kh.
Kære Stine,
hvor er det dejligt at høre, tak for din søde hilsen
Kh AC
Her op til jul er det helt perfekt med en kanelstang i stuvningen. Det smager sindsygt godt – og giver en lækker rundhed til retten
Super lækker opskrift, den skal helt klart prøves igen – Elsker virkelig stuvet hvidkål. Smager også super godt til medisterpølse :)
Ehh, kanelstang? Det har jeg svært ved at forestille mig, og tør heller ikke prøve :O
Mange tak! – og endelig bare undlad kanelen, hvis du synes det bliver for skørt ;)
Kan man erstatte kålen med spinat? :)
Elsker det. Har alle dage gjort. Ungerne hadede det indtil jeg solgte det som “Grønlandsk Risinggrød”. Det smager fantastisk med kanelsukker på. Fik jeg også selv som barn.
Skønt navn :) – det er så herligt når der blot skal en lille navneændring til at få en ret til at lyde mere tiltalende i børnenes øjen :)
Kh AC
Uha det er godt med en gang stuvet hvidkål. Droppede fløden og så fik den til gengæld en bouillonterning, og så med en gang stegt økomedister til. Herre og også -frueret. Måske sådan lidt mere en juleriet, men det sner udenfor, og julen varer som bekendt lige til påske
Nam nam
Ja en rigtig god opskrift, smager forrygende.
Men hvorfor kan i så ikke komme med en opskrift på ægte sønderjydsk grønlangkål som netop heller ikke er hakket, men snittet i fine strimler.
Hakker man grønlangkål, er det ikke sønderjysk grønlangkål! – men en afart der hedder hakket grønkål, og som intet har tilfældes med grønlangkål at gøre.
Hakker man kogt kål får man en bitter mast substans som bruges til supper.
Kære Peter
Man spiser grønlangkål i hele landet, tilberedt på forskellig vis – som jeg har skrevet lidt om i teksten under opskriften :)
Hver egn sine særlige tilberedninger, og dette er ikke lavet som en decideret sønderjysk grønlangkål
Kh Ann-Christine