Vegetar Moussaka


Græsk vegetar moussaka er så lækkert og en herlig fyldig ret, som mætter godt.
I denne opskrift giver champignon og masser af grønt en god smag og fylde til retten. Jeg tror faktisk ikke engang, at man ville bemærke at der ikke er kød i, hvis man ikke lige vidste det.
En vegetar moussaka med masser af grøntsager og en super god smag, mættende, og absolut anbefalelsesværdig!
Prøv også: min bedste opskrift på vegetar lasagne >>
Vegetar Moussaka
- Tomatsauce
- 2 løg, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 250 g champignon, finthakkede
- 2 dåser hakkede tomater
- 3 spsk soltørrede tomater i olie, finthakket
- 1 tsk oregano, tørret
- 0,50 tsk frisk rosmarin, finthakket
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk kanel
- 2 spsk olivenolie, til stegning
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Mornaysauce
- 1 spsk smør
- 1 spsk hvedemel
- 3 dl mælk
- 250 g frisk mozzarella, skåret i tern
- 1 knivspids muskatnød, fintrevet
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Derudover
- 1 squash, skåret i meget tynde skiver
- 1 aubergine, skåret i tynde skiver
- 4 kartoffel, kogte og skåret i skiver
- 1 spsk smør, til det ovnfaste fad
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Tomatsauce
Kom løg, hvidløg og olie i en gryde og sauter ved middelvarme til løgene er bløde og klare. Tilsæt champignon og rist champignonerne ved høj varme under omrøring.
Kom hakkede tomater og soltørrede tomater i gryden, sammen med oregano, rosmarin, spidskommen og kanel. Rør godt igennem og lad det simre ved svag varme uden låg, til saucen er kogt lidt ind og har en lækker konsistens. Smag til med salt og peber.
Mornaysauce
Smelt smør i en gryde ved lav varme, pisk hvedemel i og kom mælk i lidt ad gangen. Kog op og pisk saucen godt igennem til den er lind og uden klumper. Tilsæt mere mælk hvis nødvendigt.
Kom mozzarella i saucen og rør til osten er smeltet. Smag til med muskatnød, salt og peber.
Saml Mousakkaen
Steg aubergineskiverne møre på en pande i lidt olie.
Kom mornaysauce i bunden af et smurt ovnfastfad på 24 x 30 cm. Læg skiftevis tomatsauce, squash og aubergineskiver og de kogte kartoffelskiver i fadet. Lav to lag af dette. Afslut med mornaysauce.
Bag i en forvarmet ovn ved 180 grader varmluft i 30 minutter.
Næringsindhold

Pr. pers.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
Det ser lækkert ud, det tror jeg kommer på menuen i aften, hvis min mand ikke har planlagt noget. Skal den have samme tid i ovnen som lasagne?
Jeg læste lige den anden dag at man ikke behøver salte aubergine mere. Man gør det for at trække bitterstoffer ud, men idag er de så forædlede, at de ikke har den bitre smag.
Kh.
Anne-Marie
Hej Anne-Marie,
ja, det er rigtigt med auberginerne, jeg salter dem heller ikke så ofte før brug længere
Kh AC
Det er rigtig at man ikke behøver at salte, men hvis man skal stege dem, syntes jeg alligevel, at det kan betale sig, da man så ikke behøver så meget olie for at gøre dem bløde.
Hejsa….
I alle dine opskrifter hvor du bruger olivenolie kunne der bruges rigtig smør i stedet ( smeltet selvfølgelig ) er ikke så gode venner med olivenolie
De bedste hilsner
Helene
Hej Helene,
Ja, i næsten alle opskrifterne kan du erstatte olie med smør, evt usaltet der hvor det giver mening. Kan ikke lige komme i tanke om nogle hvor det ikke vil gå.
Men spørg endelig bare hvis du er i tvivl om nogle af dem :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tak for en inspirerende blok; vil bare lige høre, hvor mange pers. retten er til? Bare sådan cirka…
Mange hilsner
Stina
Ca 4 personer
Og tusind tak for de søde ord
Kh AC
Hej Ann-Christine. Hvor er det skønt med hele 3 vegetar opskrifter i denne uge. Jeg ved godt, at jeg kan finde dem alle i din opskriftsamling, men også dejligt, når man kan lade sig inspirere til ugen, der kommer. Jeg har fulgt din blog et stykke tid og jeg er meget glad for alt, det jeg kan blive inspireret af rejser, mad, bøger mm. Rigtig god dag til dig. Kærlig hilsen Lykke?
Så dejligt at høre :) Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre :)
Jeg synes også det er så skønt med vegetarretter og kødfriedage flere gange ugentligt for det meste – det variere lidt fra uge til uge herhjemme :)
Kh Ann-Christine
Hej,
Ved det ikke er så politisk korrekt, men jeg kunne godt tænke mig at tilføje hakket oksekød til denne ret.. Jeg er gravid og har pga. vægttab brug for ekstra mange proteiner.. Hvordan gør jeg det? Jeg tænker, at det skal tilføjes efter løgene også brunes inden resten kommer i?
Tak for dejlig inspiration! Selv nu hvor jeg har næsten konstant kvalme blir jeg inspireret til lidt madglæde og meget hygge til min familie :-)
Dbh, Helene
Åh, jeg er altså også begejstret for en god moussaka med kød i ;)
Jeg tilføjer kød efter løgene er sauteret og bruner kødet sammen med løg – derefter som resten af opskriften.
Håber snart kvalmen går over! -Kan stadig huske den fra da jeg var gravid, det er så ubehageligt! Men dejligt at høre at du trods alt alligevel kan blive inspireret til lidt god madglæde :)
Dejlig dag til dig
Kh AC
Så har jeg prøvet at lave den med kød. Det var super lækkert! Mange tak for opskrift :-) Og jo tak, det går faktisk lidt bedre med kvalmen. Så skønt! Dbh, Helene
Åh, hvor dejligt at høre! Det er så meget nemmere at nyde graviditeten, når den er uden kvalme ;)
Hej Ann-Christine,
Tak for alle de lækre opskrifter – det er en skøn samling, du har her på bloggen som vi nyder meget glæde af. Tror du, man kan fryse moussakaen?
Hilsen Eva
Hej Eva,
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre :)
Jeg tror sagtens du kan fryse moussakaen
Kh AC
Kan den tilberedes dagen før den skal spises?
Ja, det kan den glimrende :)
Vegetar Moussaka, hvordan bliver den dagen efter, tænker på om jeg kan lave den dagen før og så varme den?
Ja, sagtens :) Den er også god dagen efter
Hej Ann-Christine?
Husker jeg helt galt fra mine ferie i Grækenland, at mousska smager lidt af kanel og måske også lidt spidskommen?
Tak for en rigtig god madblog.
Hej Ann-Christine
For en del år siden fortalte en bekendt mig, at han altid lavede bechamelsauce (grundsovs til fx persillesovs og mornaysovs) ved at komme de afmålte mængder smør, mel og kold mælk i gryden og herefter piske til kogepunktet. Lad sovsen koge et par minutter ved lav varme, evt. under omrøring. Dejligt nemt og aldrig klumper i sovsen.
Bedste hilsner,
Margit
De er første gang,jeg har erstattet kød med hakkede champignons, Det smager da meget bedre end det pseudo-hakkekød, man kan få i handlen. Godt tip! Jeg brugte miso i stedet for tørret tomat til at give umami og nøjedes med en enkelt dåse tomat, da jeg syntes sovsen blev alt for våd og domineret af tomat ellers. Og jeg tilføjede spidskommen og kanel. Jeg var lidt forvirret over beskrivelsen af lagene. Det virker som om man skal putte bechamel nederst og så lagvis, mens der ikke nævnes noget om tomatsovsen? Jeg puttede primært mælkesovsen på toppen, med smuldret feta, fremfor mozzarella.
Hvor dejligt at høre! Det er nemlig så godt og er dejligt enkelt :)
– og tak for feedback, det kan jeg sagtens følge dig i, så det er rettet til nu, så det står bedre
Kh AC
Hvor(når) skal den groftrevet squash i? Og hvor stort et fad bruger du?
Venter spændt på det færdige resultat som p.t. er ovnen – måtte lave dobbelt op på saucen, så der var nok til bund og top
Hej Pia,
Squash var da lige smuttet ud af fremgangsmåden, somnu også er tilføjet størrelsen på fadet jeg bruger, som er 29×24 cm
Håber det blev lækkert :)
Kh AC
Super lækker. Jeg har lavet den mange gange nu, også hvor jeg har tilføjet lidt til, feks spinat. Den er altid en succes. Tak for opskriften.
Så dejligt at høre! Tusind tak for din hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Bruger du soltørrede tomater i olie eller den tørre variant? Bruger du bagekartofler eller en anden slags store kartofler? Lægger du aubergine og kartofler i ét lag eller lægger du først ét lag aubergine og så ét lag kartofler ovenpå? Du har skrevet at det skal være tynde aubergine skiver men ikke noget om tykkelsen på kartofler. Skærer du aubergine og kartofler i samme tykkelse?
Hej Britt
Du kan bruge både soltørrede tomater i olie eller semidried tomater, samme med kartofler, som jeg skærer i meget tynde eller i et par milimeter alt efter hvor meget tid jeg har til bagetiden. Det kan du fint blot justere til derefter.
Kh AC
Jeg har lige lavet din vegetar moussaka gav den 30 min i ovnen og fulgte opskriften. Både kartofler og auberginer var nærmest rå jeg havde gæster til middag så det var ikke helt så sjovt. Smagen var i top men….
Hej Lene
Umiddelbart tænker jeg om du har forkogt kartoflerne som der står i opskriften? For de skal være letkogte inden de skæres i skiver i min opskrift. Når de er det og saucen er varm når moussakaen bliver lagt sammen og bagt straks derefter, så oplever jeg ikke problemer med bagetiden
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg skal i gang med moussakaen her til morgen og vil dele det op i 2 mindre fade, da jeg vil forære en veninde aftensmaden 😁
Men jeg bli’r i tvivl 🤔 Skal jeg bage den færdig og hun bare skal varme den op i aften, eller skal jeg bare lægge den sammen og hun selv bager den i aften?.
Kh Helle
Hej Helle
Det lyder da som en skøn ide! Jeg ville bage dem færdigt og så er det blot at lune dem inden servering. Man kan evt lægge et låg eller folie over, når de lunes, så bliver de ikke mørke. God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak skal du ha’ 😁 må indrømme jeg først har set dit svar nu, da jeg jo havde travlt med forberedelserne inden jeg skulle køre i formiddag og jeg bagte den ikke, det skal vi så hver især gøre her til aften.
Håber det går 🤞
Virkelig god smag og mættende. De 30 min. i ovnen var ikke nok her. 50 min. skal den mindst have. Det er ikke sidste gang jeg laver den :)
Tak for alle de gode madoplvelser.
Jeg sidder lige og spiser resterne af denne pragtfulde mousaka fra i går til frokost.
Jeg kiggede oprindeligt på kødversionen af retten og undrede mig over at der er så stor forskel på både ovntiden og krydderierne i dem. I kødversionen skal der mange slags tørrede krydderurter i, mens I vegetarversionen næsten kun er salt og peber. Og kødversionen skal i ovnen i en times tid, mens den anden kun skal bage i en halv time. Jeg spekulerede bare på hvorfor der er så stor forskel på de to typer af mousaka?
Som sagt smager vegetarudgaven pragtfuld, så det er ikke ment som en klage, blot undren :) Tak for en dejlig blog.
Hej Susanne,
Mange tak for din søde hilsen, dejligt det smagte :)
Det er to forskellige opskrifter jeg har lavet på moussaka med og uden kød, og fx i denne er kartoflerne forkogte og retten eer derfor hurtigere færdig i ovnen. Jeg synes grøntsagerne giver så meget skøn smag, men du kan fint tilføje krydderier og mikse og matche de to opskrifter, som du ønsker det.
Kh Ann-Christine
Jeg er ved at lave din mousaka.
Osten vil ikke smelte. Bliver til en hård klump tyggegummi.
Jeg har brugt fuldkornsmel og havremælk. Kan det være grunden til at mozzarellaen ikke smelter?
Fuldkornsmel er ikke velegnet til saucen, men havremælk kan du nok fint bruge. Når saucen koger og har en god “saucet” konsistens, så smelter mozzarella osten i saucen og bliver en lækker, cremet ostesauce.
Kh Ann-Christine
Hejsa! Tak for god opskrift. Det smagte rigtigt godt, men jeg må dog sige, at auberginen var fuldkommen rå efter 30 min i ovnen. Kunne man evt. foreslå at bage eller stege auberginen, inden det hele lægges sammen?
Hej Ann-Christine.
Er der nogen tanke bag ved at du i din vegetar moussaka ikke har valgt at tilføje de “klassiske” moussaka krydderier som paprika, spidskommen og kanel? :)
Det er vældig mange år siden jeg har lavet denne opskrift, og den skal nok snart have en opdatering.
Du kan frit kommer både paprika, spidskommen og kanel i.
Kh Ann-Christine