Norske Klejner
Lune norske klejner er et af de lækreste treats i denne juletid ♡
Helt friske, luftige, bløde, søde og med syrlig citronglasur på. Uhm! Det fåes næsten ikke bedre. Og så er de skønne kager nemme at lave selv.
Min portion på norske klejner passer fint til en familie på fire – der er lige en til hver + to ekstra til at dele for de der er ekstra sultne. De er nemlig bedst samme dag de bliver lavet, og hvis man er mange er det jo blot at gange opskriften op.
Prøv også: opskrift på klassiske klejner >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 6 stk.
Vil du gerne have billede på udskriften?Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Norske klejner
Hold min skærm tændt,mens jeg laver mad
- Dej
- 20 g gær
- 1 dl mælk
- 30 g sukker
- 50 g smør, stuetemperet
- 1 æg
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk vaniljesukker
- 0,50 øko citron, 1 tsk. revet skal herfra
- 250 g hvedemel
- 1 liter fritureolie, til fritering
- Pynt
- 100 g flormelis
- 0,50 øko citron, 2 spsk. citronsaft herfra
- evt. en dråbe gul frugtfarve
Rør gæren ud i en skål med mælk.
Pisk sukker og smør til det er lyst og luftigt. Pisk derefter ægget i og tilsidst mælkeblandingen.
Kom derefter kardemomme, vaniljesukker, citronskal og halvdelen af melet i blandingen. Rør det sammen og ælt dejen, mens der lidt efter lidt tilsættes mere mel, til dejen er smidig og blank.
Kom et rent klæde over dejen og lad den hæve en time på køkkenbordet.
Rul dejen ud og skær 6 aflange firkanter, lav et snit i midten og vrid den norske klejne rundt om sig selv. Lad dem efterhæve, mens olien varmes op.
Varm olien op i en gryde til 170-175 grader og kog de norske klejner i cirka et minut på hver side, til de er lysebrune.
Lad de norske klejner dryppe af og læg dem på et stykke køkkenrulle.
Pynt
Kom flormelis, citronsaft og gul farve i en skål og pisk med en håndmikser til en lækker tyk glasur. Kom det i en sprøjtepose og fordel i striber over klejnerne, når de er kølet lidt af.
Nyd dem mens de er helt friske, en smule lune og lækre.
Hold min skærm tændt,mens jeg laver mad





Denne opskrift er en af de små søde sager, som jeg drømmer om hvert år ved denne tid, men slet ikke får lavet hvert år. Hvilket er fjollet – ihvertfald, hvis undskyldningen er tid – for de er jo i virkeligheden noget så nemme og enkle at lave selv. Måske vi skulle indføre en fast ‘Norske Klejner’ dag i december?







Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Elsker norske klejner.
Måske spørger jeg lidt dumt, men kan man lave dem mindre end anbefalet? 6 stk. af 300 g. mel virker meget store ?
Hej Karina
Det gør jeg også :)
Ja, det kan du fint, så vil jeg forslå 8 stk, så blvier de stadig en god stor størrelse
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg fryser dem når de er vredet. Tager dem op og lader dem hæve lidt inden kogning. Altid friske klejner på den måde.
Hej Annette
Skønt tip! Tak for at dele det.
God fornøjelse med alle de lækre norske klejner :)
Kh Ann-Christine
Kunne man evt pensle dem med olie og smide dem i airfryeren ?
Det må blive et forsøg værd. Jeg har ikke testet det
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kh Ann-Christine