Juleboller
Juleboller som er lækre, saftige og bløde med en herlig smag af julens krydderier, tørrede bær og nødder.
Man kan fylde de lækre hjemmebagte juleboller med flere tørrede frugter og nødder end jeg har gjort, men mængden her passede perfekt til os og mine børn er vilde med dem.
Lækre som helt almindelige hjemmebagte boller til morgenmad og eftermiddagshygge efter skoletid og en skøn måde at få lidt skønne julegodter i hverdagen, uden at det hele behøver være kager og konfekt.
Prøv også: alle mine bedste juleopskrifter her >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 16 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Juleboller
- 2 dl mælk, stuetempereret
- 25 g gær
- 2 æg
- 1 spsk sukker
- 1 æble, groftrevet
- 0,50 tsk salt
- 40 g valnødder, finthakket
- 40 g tranebær, finthakkede
- 100 g fuldkornshvedemel
- 350 g hvedemel
- 1 knivspids allehånde, stødt
- 1 tsk stødt kanel
- 0,50 tsk stødt nellike
- 1 tsk stødt kardemomme
- 50 g smør, blødt
- Derudover
- 1 æg, sammenpisket til pensling
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør mælk og gær sammen til gæret er opløst og tilsæt æg og sukker og rør det sammen. Tilsæt revet æble, salt, valnødder, tranebær og fuldkornsmel i blandingen og lad det stå et øjeblik.
Blandhvedemel med de stødte krydderier i en ren skål og smuldr smørret deri, til det er som en fin savsmuld.
Rør mel og smørblanding over i skålen med de andre ingredienser og ælt dejen godt sammen, den må gerne være en anelse klistret og kan fint æltes i hånden eller på maskine.
Stil dejen til hævning i en ren skål med et klæde over i en time.
Tag dejen ud på et meldrysset bord og form 16 boller, som sættes på en bradepande med bagepapir, sæt dem gerne lidt tæt med ca. en centimeter mellem bollerne.
Kom et rent viskestykke over og lad dem efterhæve i 1 1/2 time.
Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i cirka 20 minutter.
Hej AC.
Vi har lyst til at kaste os over honningbomberne:)
Jeg syns jeg har læst et sted at det kan gøres uden fordej. Er der noget om det?
Julehilsen Grethe og Co.
Hej Grethe,
Ja, det var tippet med at lave ølkage i en bradepande og stikke den ud til kagebunde :)
Rigtig god fornøjelse og rigtig glædelig jul
Kh AC
Hej, de ser bare rigtig gode ud! Lige et spørgsmål: Jeg har ikke umiddelbart nogle tranebær. Tror du, at de kan udelades? Og i så fald, bør jeg komme noget andet i?
Tak for de mange gode opskrifter, og glædelig jul! :-)
Hej. Kan man bruge kærnemælk i stedet for almindelig mælk?
Ja, det kan du fint (eller vand) kærnemælken giver blot en ekstra skøn smag til bollerne.
Hejsa
Kan man undlade nelliker eller erstatte det med noget andet? Jeg har nemlig ingen
Vh Lise
Det kan du fint undlade
Kh AC
Tranebær kan sagtens undlades – eller erstattes med hakkede dadler eller tørrede abrikos. Uanset bliver det godt.
Mange tak for din søde hilsen og rigtig glædelig jul
Kh AC
Ville gerne lave den til besøg af en veninde i eftermiddag. Kan jeg forkorte hævningen lidt, hvis jeg begrænser smør og evt nøjes med et æg?
Du kan evt blot bruge 30 g gær og lade den stå lidt lunt på køkkenbordet mens den hæver
Kh AC
Skøn opskrift ? Tak for god blog med dejlig inspiration. Hvor længe skal røremaskine mon køre? Og hvor høj hastighed? ? Rigtig glædelig jul ??
Hej Mai Britt
Tak for din søde hilsen.
Denne opskrift skal blot akkurat lige røres sammen og ikke æltes længe, så lav hastighed og blot til den er rørt
Kh AC
Hej – de ser gode ud! Jeg er i tvivl om hvordan jeg gør med smørret ? Der står man skal bruge blødt smør – men kan det smuldres i mel så det bliver som savsmuld? Synes kun det kan smuldre når det er koldt. Glæder mig til at stuen dufter af juleboller ?❤️
Du kan bruge koldt smør hvis du synes det er nemmere :) Jeg synes begge dele er lige nemt.
Rigtig god fornøjelse og rigtig glædelig jul ♡
Kh Ann-Christine
Hejsa
I opskriften på juleboller står der, at de formede boller på bagepladen skal efterhæve 1 1/2 time.
Typisk plejer boller det med andre opskrifter at være 1/2 times efterhævning før bagning. Er der noget særligt ved denne opskrift ?
Det kan variere en del fra opskrift til opskrift og alt efter hvilket resultat man ønsker :)
Jeg synes disse boller bliver skønne således :)
Kh AC
Rigtig gode boller – de var et hit både hos os og børnebørnene på 2 0g 3 år! De skal nok blive bagt flere gange inden jul. Som jeg har skrevet før – tak for din gode hjemmeside og supergode opskrifter og bogen aftensmad – den nye grøn aftensmad er et julegaveønske.
Mange hilsner Birgit
Hej Birgit
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen, håber Grøn Aftensmad ligger under træet til dig til jul ♡
Kh Ann-Christine
Hej
Der står der skal 2 æg og noget sukker i dejen, men jeg synes ikke jeg kan se hvornår det skal i. Er det måske bare mig der har stirret mig blind?
Glæder mig til at prøve dem. Elsker tranebær/ valnødde brød generelt. Totalt barndoms minde. Kan man ikke få hos bageren længere…
Mht
Sidsel
Det er fluks med igen :)
Rigtig god fornøjelse med de lækre boller
Kh Ann-Christine
Hej – jeg vil prøve denne lækre opskrift. Når de er koldt hævede, skal de så efterhæve?
Det er ikke et must. Du kan i stedet lade dem forhæve en times tid inden du sætter dejen i køleskabet, så er hæveprocessen i gang og du kan forme og bage dem direkte fra køl
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak for den bedste blog på nettet!
Når man koldhæver dejen, skal man da røre gæren ud i koldt eller i lunkent vand?
Jeg plejer at røre ud i stuetempereret vand (omkring 20-22 grader) eller lader dejen stå en times tid på køkkenbordet, inden jeg sætter den på køl, så kommer der lige gang i dejen.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Ok, tusind tak for svar!
Hej Ann-Christine.
Dette lyder som den dejligste opskrift på juleboller lige til højtiden Har også kigget meget på den i din skønne jule-opskriftsbog.
Sagen er den, at jeg har en surdej, som jeg godt kunne tænke mig at bruge. Er det evt. muligt at udskifte gæren i denne opskrift med surdej i stedet?
I så fald hvordan kommer opskriften så til at se ud, og hvor meget surdej skal der bruges? På forhånd tak for svar.
Glædelig jul
Hej Marie,
Du kan lave et miks mellem denne opskrift og tilføje de julede ingredienser til min opskrift på surdejsboller, hvor du finder info om mængde af surdej, hævetider mv.
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kh Ann-Christine
hej AC ja nu ved jeg ikke lige om mit svar gik igennem men for det første kanon gode bøger du har lavet har dem alle og er rigrigt glade for dem
men overstående opskrift hvis de kan koldhæve natten over skal de så stadigvæk hæve 90 min på pladen inden de skal i ovnen
Hej Lasse
Mange tak, jeg er rigtig glad for at du har glæde af bøgerne :)
De vil de have rigtig godt af hævetiden efter – også ved koldhævning, så de bliver dejligt luftige.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej. Jeg synes ikke lige jeg kan se nogen steder, om tranebærrene skal være friske (frosne) eller tørrede og sødede? Mvh Mia Kristella
Hej Mia Kristella
jeg bruger søde tørrede tranebær
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Tak for svar, og tak i lige måde :)