Æblecrumble


Æblecrumble er en af mine efterårsfavoritkager, som jeg bager hvert år i september eller oktober måned.
En dejlig kage som er nem og lynhurtig at bikse sammen og så smager den helt forrygende på en dejlig efterårsdag efter en god vandretur i skoven eller ved havet.
Med syrligt søde æbler fra egen have og med en letpisket luftig flødeskum, cremefraiche eller med vaniljeis til.
Uhm, det er godt!
Prøv også: min opskrift på æblegrød >>
Æblecrumble
- 700 g æble, i tern
- 2 spsk sukker
- 1 spsk kanel
- 1 tsk stødt kardemomme
- 0,50 vaniljestang, kornene herfra
- Crumble
- 150 g havregryn, grovvalset
- 100 g hvedemel
- 30 g mandler, finthakket
- 75 g sukker
- 1 tsk kanel
- 0,50 vaniljestang, kornene herfra
- 150 g smør, skåret i tern
- Til servering
- 2,50 dl cremefraiche 18 %
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Bland æbler med sukker, kanel, kardemomme og vaniljekorn sammen og fordel de krydrede æbler i et smurt ovnfast fad på ca. 24-26 cm i diameter.
Crumble
Bland havregryn, mel, mandler, sukker, kanel og vaniljekorn godt sammen. Smuldr smørret i og saml det let til en smuldret, lidt uens krumme.
Fordel crumblen over æblerne i fadet.
Bag æblecrumblen i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 30-45 minutter, til crumblen er gylden og sprød.
Server med cremefraiche, luftig flødeskum, vaniljeis eller med rørt græsk yoghurt.
Næringsindhold

Pr. pers.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
Uhm! Jeg elsker crumble – både at lave dem og at spise dem. Jeg vil prøve din opskrift i weekenden :-) God weekend til dig!
De er også rigtig hyggelige – både at spise og lave :)
Rigtig dejlig mandag til dig! Håber din weekend var skøn
Kh AC
Mums, den ser god ud. Crumble og vaniljeis, så bliver det ikke meget bedre. Tror jeg vil lave den i aften – dog med en masse brombær fra haven i sammen med æblerne. Det tror jeg, bliver godt. Tak for at minde mig om crumble:-)
Årh, det lyder dejligt med brombær (både i haven og i crumble!)
JA. Elsker også crumble og laver den ofte med jordbær/rabarber om sommeren. Blommer i sensommeren og æbler/pære resten af året. Genial kage. Jeg kan godt lide iskold flødeskum til.
Lækkert. Lækkert.
Det er virkelig også en favorit herhjemme året rundt – tror endnu jeg har til gode at lave den med blommer faktisk :)
Å ja crumbler er fantastiske. Så nemme at lave og med uendelige muligeheder for variation. Intet under at det er et hit alle steder i verden hvor der gror æbler.
Hav en skøn weekend.
Det er de nemlig :)
Dejlig dag til dig og håber også din weekend var skøn :)
Uhh, det bliver da vores fredagsfristelse i dag
Hvor dejligt!
Håber det blev skønt :)
Åhhh, det er en klassiker og ALLE kan lide den og det betyder bare S å meget når man skal have føster:-)
En yndlings klassiker :)
Lyder lækkert.
Kan man forberede det i god tid og så det er lige klar til at sætte i ovn?
Æblerne kn godt blive lidt kedelige, så dem skal du evt vende i citronsaft først.
Ellers kan du forberede crumblen inden og så blot skære æblerne ud inden det skal i ovnen.
Kh AC
Totalt yndlingsspise. Har lige nu en masse skønne æbler fra min fars have, det sker tit at der laves en portion til 1 når ungerne er puttet. Det er hverdagsluksus på et meget højt plan hjemme hos mig.
Dét er altså også et kæmpe plus ved æble crumble – at man kan justere portionen til, så den passer til en eller to :)
Lyder som sådan en hyggelig lille aftenstund med crumble-forkælelse <3
Kh AC
Jeg er stor fan af din blog. Når jeg har gæstebud, er du den første jeg søger inspiration fra. Får 8 til middag på lørdag. Din Beuf Bourguignon faldt valget på denne gang. Har du et godt råd til en med en anelse angstneurose for kødet i mine simregryder bliver gummiagtigt. Lægger jeg for varmt ud?
Mvh
Else
Kære Else,
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak :)
Jeg egentlig bare give det råd med at det skal have virkelig god tid. Blot brune kødet af, uden at stege det – det skal kun lige have farve uden på – og så ellers lang tids småsimren i gryden, hvor det kun lige akkuart simrer/bobler svagt rundt i kanten af gryden.
Sæt gerne 4 timer af til selve simretiden, således at du går i gang med retten 5 timer før servering. Der sker intet ved at den simrer lige så svagt en halv time ekstra, det bliver kødet bare endnu mere smørmørt af.
Spørg endelig bare igen, hvis jeg skal uddybe noget
Kh Ann-Christine
Tusind tak for hjælpen. Herligt at du svarer. Nu har jeg endelig fattet, hvad jeg gør forkert. Det bliver et godt gæstebud på lørdag.
kh
Else
Hvor godt!
Rigtig god fornøjelse på lørdag :)
Du er min nye bedste ven. Det blev din Stroganoff, der blev serveret igår. Med kæmpe succes. Ovenikøbet for en af mine venner, der er en fantastisk kok. Nu har jeg endelig lært at undgå gummikød. Tusind tak.
Mvh
Else
Jubii, hvor er jeg glad – jeg har også sendt dig en tanke og håbet at det lykkedes helt perfekt!
Så det er jeg glad for at høre at det gjorde :)
Kh AC
Årh det ser så lækkert ud! Den vil jeg prøve at lave i dag :) Ved du, om man kan man fryse det ned?
Jeg har ikke prøvet det, men tror godt den kan – tror den vil have godt af at blive varmet igennem efter optøning
Mange tak for svaret! Nu har jeg frosset den ned, også må vi se, om det går.
Men det er en virkelig lækker crumble, og nøj hvor dufter huset fantastisk, når man har bagt sådan en lækker sag! :)
En stor anbefaling herfra.
Hvor er det dejligt at høre!
Tusind tak for din søde hilsen :)
Kan man lave den idag og genvarme den imorgen? Skal have kage med på arbejde, og da det skal gå hurtigt, så er en crumble perfekt. ;)
Det kan du sagtens gøre :)
Hej
Det er første gang jeg kigger på din blog, og allerede efter 5 minutter har jeg besluttet mig for at lave æble crumble til dessert og trylle kartofler til vores festmiddag.
Tusind tak for de dejlige opskrifter, jeg vil helt sikkert komme tilbage for at få mere inspiration fremover.
God weekend.
Vh Mette
Fantastisk! Det er jeg virkelig glad for at høre – og det er så dejligt at vide at mine opskrifter har skabt appetit for mere :)
Dejlig dag til dig
Kh AC
Er det nødvendigt at komme kardemomme i, da jeg synes det tit ødelægger den gode smag? :-)
Smag og behag er jo altid forskelligt! Jeg elsker kardemomme og synes det tilføjer noget virkelig godt til mange retter – men hvis det ikke lige er dig, så skal du endelig bare undlade det. Det kan du i øvrigt gøre i alle opskrifter, hvor der er kardemomme i og hvis en ret så kommer til at mangle krydderi så tilføjer du bare fx kanel i stedet
Kh AC
Jeg har aldrig været helt glad for kardemomme især ikke i boller, men som du siger. Smag og behag.
Så skal jeg også lige hører dig, om det er en dessert du laver lige inden den skal serveres? ?
Ja, det gør jeg gerne. Den smager helt fantastisk når den stadig er lun :)
Ville man evt kunne lave den feks om middagen også genvarme den igen om aften hvor man skal have den?
Mht marcipanen hvor ville du så komme den i, i selve opskriften. I æblerne eller i crumblen eller hvordan? ?
Jeg bruger blot de æbler jeg bedst kan lide at spise også ;) Blot de har en god sød/syrlighed balance, så skal det nok fungere fint.
Marcipanen ville jeg komme i crumblen og du kan fint lave den om eftermiddagen og genvarme senere :)
Ville pink lady så være helt perfekt til? ?
Og hvilke æbler vil du komme i, hvis du ikke havde et æbletræ?
Nu bør jeg tage mig sammen med de rosende ord som din blog fortjener. Jeg har brugt en del af dine lækre opskrifter gennem det sidste års tid. Nu er jeg så igen igang med at ordne en bærepose fuld ananasæbler, som jeg endnu engang har fået foræret (gad vide hvor længe denne skønne sæson holder ;-) ). Så tager jeg igen lidt æbler fra, blander crumble-dejen og så er der lækker dessert og grøden kommer i fryseren til senere brug :-)
Sidst fik jeg æbler samtidig med en halv gris til fryseren -det gav lige anledning til at prøve din opskrift på æbleflæsk -mums, mange år siden jeg har lavet det og aldrig så lækkert.
Af hjertet tak for Valdemarsro <3
Tusind tak for din søde hilsen, Malene ♡ Det er jeg virkelig glad for at høre og det er rigtig dejligt at du har glæde og fornøjelse af mine opskrifter. Det er jeg glad for!
♡ Kh AC
Må man i stedet for hvedemel bruge rugmel? Jeg bruger ikke længere hvedemel i min hustand :)
Ja, det tænker jeg sagtens – det er da forsøget værd :) og ellers kan man også fint skrue op for ekstra gryn og mandelmel
Kh AC
Hvilken str. ildfast fad bruges??
Helt alm standard størrelse, hvis ikke andet er nævnt – tror de er omkring 24 cm i diameter :)
Lige lidt marcipan klumper i dejen, smager super godt, eller halv havregryn og cornflakes.
Lyder skønt ♡
Jeg elsker dine opskrifter. De gør min hverdag lettere. Tak.
Annette MAjlund
Du er sød! Det er jeg rigtig glad for at høre ♡
Nu har jeg blandet min crumble i, men i stedet for at smuldre, er den som havregrynskugler – jeg kan forme den. Bliver det tørt i ovnen eller skal jeg blande mere tørt i? Glæder mig til at smage den i aften!
Jeg tænker at det blot skal smuldres ud – det skal ikke være tørt og en konsistens som havregrynskugler hvis man trykker det godt sammen, lyder ikke helt forkert.
Det havde du helt ret i! Crumblen blev helt vildt god og gæsterne var vilde med den – tusinde tak for opskriften ??
Så dejligt at høre ♡
Lyder da rigtig lækker. Den vil jeg prøve ?
Er det et must, at æblerne skrælles før de anvendes?
Nej, det er ikke et must :)
God fornøjelse
Kh AC
Hvilken æblesort vil du sige er bedst til Crumble?
Hold da op – det er den bedste crumble, jeg nogensinde har smagt! Tusind tak for at dele dine lækre opskrifter med verden! Jeg bruger din blog flere gange om ugen – og jeg elsker den simpelthen. Knus, kærlighed og god karma din vej <3
Årh, hvor er det dejligt at høre – og hvor er du sød ♡
Skønneste dag til dig og mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Jeg skal holde fødselsdag og vil gerne lave din lækre crumble. Jeg ville gerne lave den friskbagt. Er det muligt at lave crumbledejen i forvejen og skære og krydre æblerne i forvejen, så man bare lige skal mikse det sammen om aftenen ?
Hej Emma,
Crumblen kan fint laves i forvejen og krydderierne kan vendes sammen – men jeg tror næsten at jeg ville vente med at skære æblerne ud til lige inden kagen skal laves, da de ellers ilter og bliver brune.
God fornøjelse.
Kh AC
Jeg er vild med alle dine opskrifter! Det er første sted vi Søger, når vi skal lave madplanen ;)
Jeg har en masse æblegrød i fryseren og tænker at bruge det i den her crumle. Kan man ikke snildt det og hvor mange gram æblegrød tror du jeg skal bruge?
Knus Astrid
Hvor er det skønt at høre, Astrid :) Det er jeg glad for!
– jo, det tror jeg sagtens du kan og jeg vil tro at du skal bruge omkring 700 g.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Tak for super opskrifter. Denne med æbler er de på lækker min første crumbel. Og idag bliver den afprøvet med kirsebær fra sommeren/fra fryseren. Spændt på resultatet. …
Uhmm, hvor det lyder godt!
Mange tak for din søde hilsen ♡
Kh AC
Hej,
Smager den lige så godt uden mandler?
Tak :)
Jeg synes den er bedst med, men den kan glimrende laves uden, hvis du foretrækker det :)
Kan man bruge kokossukker i stedet for rørsukker? :)
Ja, det kan du sagtens :)
Tak for det hurtige svar og tak for en fantastisk side! Jeg bruger virkelig mange af dine opskrifter :D
Tusind tak, det er vel nok dejligt at høre ♡
Kære Ann-Christine,
Jeg må sige at jeg benytter din opskrifter ofte/tit.
Jeg har med fordel og til stor glæde for spisende gæster, lavet denne æblecrumble før. Nu tænker jeg på at lave den til ca. 100 mennesker, og i den forbindelse, tænker jeg om man med fordel kan ordne æbler ( fjernekernehus og skære i både), og dej dagen i forvejen, og opbevare det i fryseposer i køleskabet, uden at det behøver blive kedeligt? Har du nogen erfaring med det?
På forhånd tak, fra en som i morgen skal lave din hokaidogræskarsuppe til en spaghettigudstjeneste, hvor ca.100 mennesker kommer.
Æblecrumblen er tænkt til en børnehøstgudstjeneste, så der er lige noget med logistikken….
På forhånd tusind tak.
Kære Gitte,
Hvor er det dejligt at høre!
Jeg skal ikke kunne sige med sikkerhed hvordan det vil blive, men måske crumblen bliver lidt blød af at komme på køl …
Jeg vil forslå at røre alle de tørre ingredienser sammen til crumblen og lade dem stå lufttæt på køkkenbordet – hvis smørret tages ud 30 minutter inden det smuldres i, så er det blødt og nemt at arbejde hurtigt med.
Mht æblerne, så kom 2 spsk citronsaft i sammen med sukker og krydderier, vend det godt sammen og så i en helt lufttæt frysepose på køl, det tror jeg virker fint
God fornøjelse
Kh AC
Kan denne laves dagen i forvejen?
Ja, sagtens – men den er dog allerbedst frisklavet synes jeg :)
Hej. Kan man godt bruge alm. sukker? Mvh Celine
Ja, uden problemer :)
Kan man lave den vegansk?
Det kan man godt :) Du skal bare bruge vegansk smør (fx vegan block eller naturli smørbar) og i stedet for creme fraiche, kan du evt bruge noget piskbart plantefløde eller bruge sojayogurt. (Jeg ved godt at jeg svarer på en gammel kommentar, men det kunne være at du eller andre stadig kunne have gavn af mit svar).
SÅDAN EN GOD OPSKRIFT… TAK!!
Tusind tak :)
Kh AC
Jeg vender hurtigt crumblen i smør på en pande – uden at det steges. Det kan være en meget god idé at lave ekstra – det kan holde sig nogle dage i køleskab, og så kan man lave en ny kage meget let!
Er de 700 g æbler før eller efter fjernelse af kernehuse mv.? :o)
det er 700 g æbler i tern – dvs efter du har fjernet kernehus
Synes 1 spsk kanel til æblerne lød af ret meget, så nøjedes med en tsk og kun en halv tsk med kardemomme. Håber det stadig bliver godt :)
Det afhænger af om man bruger kassia kanel eller ægte kanel – ved ægte kanel kan man godt følge mængderne i opskriften da den er mildere og mere aromatisk (det er altid den jeg bruger i mine opskrifter)
Kassia er mere stærk, og bruger du den i stedet, så er den en god ide at skrue lidt ned for mængden.
God fornøjelse
Kh AC
Kan man evt. bruge over- underarme i stedet for varmluft. Hvis ja, hvad er grader og tid så? Vi prøvede med 45 min. varmluft og den blev desværre ret tør….men ellers go’.
Det kan variere lidt fra ovn til ovn, og hvor saftige æblerne også er.
DU kan prøve med mindre tid næste gang eller med 30 grader i 200 g alm ovn.
Kh Ann-Christine
Tak for fin opskrift, som jeg har forberedt nu.
Jeg er ikke så glad for kanel, så har brugt -som du skrev- egne krydderier. Her er det kardemomme, støt ingefær og nelliker
God weekend
Kh Anette Asbjørn.
Skal æble crumble dækkes til med folie i ovnen ?
Nej, det skal den ikke. Crumblen skal nemlig gerne blive sprød og gylden i ovnen
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg ved ikke lige, hvordan jeg laver min egen besked, så jeg prøver lige her. Jeg vil høre, om den kan opvarmes dagen efter i mikroovn? Eller vil det gøre crumblen blød og kedelig?
Hej Nina
Det kan du nok godt, men crumblen vil blive blød af det, så jeg foretrækker alm ovn
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan jeg bruge frosne æblestykker i denne crumble?
Ja, det vil jeg næsten tro – men det er dog ikke testet :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man bruge vanilje sukker istedet for korn af stang og hvis hvor meget så?
Ja, det kan du sagtens – du kan se omregning her: https://www.valdemarsro.dk/tag/vanilje/
Kh Ann-Christine
Skal æblerne skrælles?
Det plejer jeg ikke, men det er helt op til dig
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine