Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/bearnaise/ Dip, Pesto, Dressing og lign. Festmad, Franske retter, Nytår, Tilbehør Aftensmad

Bearnaise

Hjemmelavet bearnaise sauce er faktisk helt nemt at lave, når man lige har fået taget på den – og holder sig til den enkle regel at man aldrig må slippe piskeriset mens gryden står på kogepladen, har tålmodighed og tilbereder ved laveste varme.

Jeg har lavet bearnaise utallige gange og har efterhånden fået helt fuldstændig styr på hvad der virker og hvad der ikke gør – her deler jeg min allerbedste fremgangsmåde og opskrift på hjemmelavet bearnaise sauce med her og den smager virkelig lækkert!

Prøv også: min bedste opskrift på hasselback kartofler >>

PT30MPT30M4

Bearnaise sauce

Tid i alt30 min.
Arbejdstid30 min.
Holdbarhed1 dag
Antal4 pers.
Ingredienser
  • 250 g smør
  • 4 spsk hvidvinseddike
  • 1 dl vand
  • 2 skalotteløg, finthakket - eller 1 alm. løg
  • 1 håndfuld frisk estragon, blade og stængler hver for sig
  • 4 æggeblomme
  • 1 citron, ca 1 spsk saft herfra
  • salt
  • sort peber, friskkværnet
Udskriv
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Fremgangsmåde

valdemarsro youtubeSe videoen, hvor jeg viser hele opskriften her>>

Først skal smørret klares. Det gør man ved meget langsomt at varme smøret op i en gryde. Når smørret er smeltet, har der samlet sig et hvidt kærnemælkslignende bundfald i gryden.

Den klarede smør hældes langsomt over i en kande og det hvide bundfald smides ud.

I en ren gryde kommes estragonstænglerne – estragonbladene nippes af og lægges til side – eddike, vand, finthakket løg, samt en smule salt og peber.

Det koges op og koges ind til der er ca. 3-4 spsk. bearnaiseessens tilbage.

Si alt fyldet fra, så der kun er den rene essens tilbage og kom essensen i en ren gryde, som nu skal stå på den næst-laveste varme!

Kom æggeblommer i gryden og pisk til det skummer og æggeblommerne begynder at tykne. Måske skal der lige skrues en anelse op for varmen, før at æggeblommerne tykner, det er dog vigtigt, at der hele tiden piskes i saucen og at æggeblommerne tykner inden smør piskes i – for ellers bliver saucen alt for tynd.

Når æggeblommerne tykner, så skrues ned på laveste varme og smør piskes meget langsomt i. Tag indimellem gryden af varmen, men fortsæt med at piske konstant! Tilsæt en spsk. smør ad gangen de første 10 spsk. og derefter tilsættes smør i en tyndstråle indtil alt smør er brugt.

Gryden med bearnaise må på intet tidspunkt stå på varmen uden at blive pisket i. Så skiller bearnaisen og det gør den også hvis den varmes op igen.

Det gør ikke spor at den blot er lun ved servering.

Lige inden servering, smages bearnaisen til med citronsaft, salt, peber og de finthakkede estragonblade tilsættes.

Hvis bearnaisen skiller
Hvis bearnaisen skiller, så startes en ny gryde med en frisk æggeblomme og den skilte sauce piskes meget langsomt heri. Det skulle redde den skilte bearnaise.