Braiseret svinenakke med æbler og timian
Braiseret svinenakke er en lækker og nem simreret, som passer perfekt til årstiden. Når kødet simrer over længere tid ved lav temperatur, så bliver det mørt som smør og fyldt med den dejligste velsmag. Samtidig er det en dejlig ret, da man bruger nogle af de billigere udskæringer af kød, som netop egner sig særlig godt til simremad.
Denne braiserede svinenakke er tilberedt med æbler, timian, mørk øl, gulerødder og porre – de lækreste lokale råvarer fra nærområdet og fra egen have.
Prøv også: min opskrift på braiserede svinekæber >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 6 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Braiseret svinenakke med æbler og timian
- Braiseret nakkefilet
- 1 nakkefilet
- 2 løg, finthakket
- 2 gulerødder, i tern
- 2 porre, skåret i ringe
- 6 fed hvidløg, finthakkede
- 5 sort peber, korn
- 3 laurbærblade
- 2 stængler frisk rosmarin
- 1 håndfuld frisk timian
- 4 dl æblemost
- 4 dl mørk øl
- 1 tsk smør, til stegning
- Til servering og anretning
- 2 gulerødder, i små tern
- 1 porre, i tynde ringe
- 1 æble, skåret i tynde både
- 1 spsk smør
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Kartoffelmos
- 2 kg kartofler
- 110 g smør
- 2 dl mælk
- 1 knivspids muskatnød
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Til servering
- 0,50 dl bredbladet persille, finthakket
- 1 håndfuld frisk timian
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Braiseret nakkefilet
Varm smør i en gryde og brun nakkefileten på alle sider, tag den op og sæt til side på en tallerken.
Kom løg, gulerødder, porrer, hvidløg og peberkorn i gryden og sauter det ved middelvarme, til løgene er bløde.
Tilsæt det brunede kød sammen med laurbærblade, rosmarin, timian, æblemost og øl.
Sæt låg på og lad det simre i 1 1⁄2 – 2 timer ved lav varme.
Kartoffelmos
Kog kartoflerne i usaltet vand, til de er møre. Lun mælken i en kasserolle til den er ca. 50 grader varm.
Mos de varme nykogte kartofler let med smør og pisk derefter kartoffelmosen med en håndmikser, tilsæt imens den varme mælk lidt efter lidt, til konsistensen af kartoffelmosen er cremet, luftig og fløjlsblød.
Smag til med salt og peber, samt friskrevet muskatnød.
Inden servering
Tag kødet op af gryden, sigt saucen og kasser fyldet. Kom kød og sauce tilbage i gryden sammen med gulerødder og porrer. Lad det simre i 10 minutter og tilsæt æble, smør, salt og peber.
Server med et drys frisk timian og grofthakket persille, samt kartoffelmos.
Det ser vel nok lækkert ud.
Sjov udfordring, som fik mig til at reflektere lidt over hvad (eller om) jeg ville vælge noget andet end peber. Men det tror jeg faktisk ikke, det er sådan et krydderi, som ikke helt kan undværes i mit køkken heller.
Men uanset, så er det interessant at få lidt fokus på tankerne om de lokale råvarer, fremfor blot danske råvarer.
Skal der fløde og jævning i sovsen, ellers bliver den vel for tynd eller ?
Skal lave retten i morgen til gæster 😊
Du kan fint jævne den, hvis du gerne vil have en knap så tynd sauce.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Peber er bare et must ♡ Dét er vi helt enige om :)
Jeg synes også det var sjovt at få vendt tankerne lidt ekstra, så valgene blev rigtig lokale – og ikke kun nationale :)
Kh AC
Det ser godt nok virkelig dejligt ud – rigtig vinteragtigt <3
– A
Nu mangler vi bare lidt sne. Der må gerne komme et fint lag puddersne her om små 2 uger ;)
Sikke en sjov udfordring og lækkert ser det ud. Jeg ville heller ikke undvære peber i sådan en sammenkogt ret og er iøvrigt også selv hoppet gevaldigt med på simreretsæsonen. Hold op hvor får man bare meget mad og smag af de der simreretsstykker på både gris og ko.
Ja, der er virkelig noget helt fantastisk over simremad – og man får lavet nogle retter med mere interessante udskæringer (og billigere) som smager af rigtig meget. Jeg er også fan ♡
Hvor ser det lækkert ud! Mon ikke man ville kunne lave retten i en stegegryde i ovnen også:)
Jo, det vil du sagtens kunne gøre :)
Det ser lækkert ud!
Kunne du finde på snart at lave en video med din pizza opskrift?
Det vil jeg rigtig gerne – jeg har det på listen over kommende videoer vi skal filme i starten af det nye år :)
Tak for en fin opskrift. og fiskars hard face lyder som lige noget for os, der har behov noget der holder
Ja, ik´ – Indtil videre er jeg i hvertfald rigtig fint tilfreds med kvaliteten og synes det virker til at være godt kram :)
Kh AC
Hvor stor en nakkefilet har du brugt? Vil nemlig gerne servere det for gæster, men er i tvivl om hvor meget kød jeg skal bruge ?
Jeg mener at den var lige omkring 1 kg.
Denne ret ser super lækker ud, og jeg overvejer at servere den for nogle gæster i næste uge, men hvordan ville du anrette den? Vil du have det hele stykke kød nede i gryden og så skære derfra eller vil du tage kødet op og skære det i skiver og så servere sovs/suppen ved siden af?
Jeg tror næsten at jeg vil anrette det udskårne kød på et fad med blot en smule af fyldet som pynt og et drys grønt – og saucen med resten af fyldet i en skål for sig.
God fornøjelse ♡
Kh AC
Tak for dit svar. Det blev super vellykket.
God weekend.
Uhm skøn ret. En ret som denne, ligesom når jeg laver braiseret svinekæber med mos syntes jeg har tendens til og blive for søde, jeg vil gerne gøre smagen mere kraftig og flade den mere ud i forhold til sødme.
Løg, gulerødder, og andre
Rodfrugter er jo generelt søde. What to do? Håber du har et godt råd
Jeg tror måske svampe kan gøre tricket, brun dem godt af inden de tilsættes og så vil de tilføre en dybere og virkelige lækker (ikke sød) smag.
Giv endelig en tilbagemelding hvis du prøver det af :)
Kh AC
Kan øl erstattes med noget andet i denne retten?
Jeg tror måske tilsvarende mængde grøntsagsboullion og 1-2 spsk æblecidereddike, kan gøre det :)
Hej Ann-Christine
Tak for alle de gode opskrifter. Jeg kikker altid på Valdemarsro når jeg skal lave noget lækkert. Der kommer altid noget godt ud af det, selv om jeg ikke er den store kok :-)
mange hilsner
Toia
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen
Skøn weekend til dig
Kh AC
Jeg ligger inde med en masse jule hvidtøl, vil man mon kunne bruge dem? Det er jo “mørk øl”…
Eller er det mon alkoholen der gør et eller andet?
Hvad er dit bud?
Det kan du godt, der er dog mere sukker i hvidtøl, så smag endeligt godt til inden servering.
Du kan også bage de lækre boller med hvidtøl :)
Kh AC
Jeg har et ønske om at når du bruger nogle forskellige kød udskæringer i nogle af dine lækre retter
At du så skiver hvor meget dit stykke kød ca vejer
I denne opskrift har du skrevet 1 nakkefilet og det er simpelthen ikke nemt lige at se på dine billeder om det så er 1-2-3 kg kød?
Jeg har en nakkefilet på ca 1 kg som jeg gerne ville bruge til denne opskrift
Men da vi kun er 2 personer ved jeg ikke hvor meget det er for meget eller om det mon passer?
Håber du kan hjælpe eller i hvert fald tænke over det i fremtiden
Venlig hilsen Laura
Hej Laura,
jeg bruger altid økologisk og bruger altid ‘standard supermarkedsstørrelse’ for nemheds skyld for den der laver maden og de økologiske udskæringer er som regel lidt mindre i mængden end konventionelt.
I opskrifter hvor der fint kan variere fra 1 kg til 1,3 fx synes jeg det giver bedst mening at skrive stk i stedet for kg.
1 kg nakkefilet vil være glimrende til denne opskrift og der vil nok være dejlige rester til overs til næste dag.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Så kom der da lige en ny menu på Sunday Roast listen. Oveni købet perfekt til årstid og spisekammer. Rigtig vintermad
Skøn plan.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Valdemarsro har godt nok hjulpet med mange gode måltider. Tak for det ❤️
Vil du til denne ret ikke servere ris, kartofler el andet til?
Hej Lotte
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg glad for ♡
Kartoffelmos vil være super godt – eller ris.
Kh Ann-Christine
Det skal helt sikkert prøves, det ser bare så lækkert ud.
Du skriver æblemost, hvad forståes med det? Kan man bruge æble juice? Jeg ville ikke lige vide hvor jeg skulle gå hen og købe æblemost.
Hej Lene
Dejligt at høre! Jeg køber æblemost hvor jeg ellers handler, men du kan også fint bruge æblejuice.
Dejlig dag til dig og god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa. Jeg er Så inspireret af dig! Hvor mange liter er din stegeso på? Kh. Tina
Tusind tak, hvor er du sød!
Jeg mener denne på billedet er omkring 6 liter, men har flere forskellige jeg bruger :)
Kh Ann-Christine
Lyder lækkert men kan man piskes mos. Har altid lært at det skulle stampes.
Køkkentommelfingerregler:
200 til 250 gram lød pr person uanset hvilket dyr
Stegetider: 1 Time pr kilo ved 175 grader
Fisk vendes kun 1 gang ved stegning og altid den mørke side først, skinsiden
Hende fra storkøkkenet. Eminente lærerkræfter, fra det store udland, Frankrig Tyskland, Sverige: samme læring og knowhow
Hvordan med æblerne tilføjes de rå ved servering eller koger de lidt med til sidst?
Mvh Lotte
Hej Lotte
De skal blot varmes hurtigt igennem 1-2 minutter, så de stadig har bid.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine