Risalamande cheesecake
Risalamande cheesecake er den lækreste dessert at servere i juletiden til alle os der er vilde med både cheesecake og risalamande.
Jeg er vild med denne kage, som smager ualmindeligt lækkert og den får mig til at glæde mig lidt ekstra til risalamande med kirsebærsauce juleaften. Den julede cheesecake har jeg nemlig gjort til en tradition at servere til enten Mortens Aften eller til den 1. søndag i advent. Den vil også være dejlig til en juleklippedag eller til dessert efter julefrokosten.
Prøv også: min lækre opskrift på brunkager >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 8 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Risalamande cheesecake
- Risengrød
- 5 dl sødmælk
- 90 g grødris
- 1 nip salt
- Kiksebund
- 75 g mandler
- 120 g digestive kiks
- 125 g smør
- Risalamandecreme
- 1 vaniljestang
- 75 g flormelis
- 300 g Kold risengrød
- 150 g naturel flødeost
- 3 ark husblas
- 2 spsk amaretto mandellikør
- 75 g mandler, grofthakkede
- 3 dl piskefløde
- Til pynt mv
- 3 ark husblas
- 300 g kirsebærsaft
- 50 g chokoladekugler
- 1 knivspids spiseligt pink kagestøv
- 1 pakke kageplast
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Grød til risalamande cheesecake
Kom mælk, grødris og et nip salt i en gryde og kog op under omrøring. Sæt gryden i en forvarmet ovn ved 125 grader i 40 minutter eller til grødrisene er perfekt møre. Lad det køle af til stuetemperatur.
Hvis du bruger en rest risengrød, så tag den ud af køleskabet, så den ikke er køleskabskold.
Bund
Kom mandler (både til bunden og til risalamandecremen) i en skål og hæld kogende vand over. Lad det trække i 10 minutter, hæld vandet fra og hæld igen kogende vand over. Hæld vandet fra og smut mandlerne, del dem i to portioner til bund og risalamande creme.
Kom kiks og mandler til bunden i en foodprocessor og kør til det er en ensartet grynet masse. Kom smør i og kør et par sekunder mere. Læg bagepapir i bunden af en springform på 18 cm, og sæt lagkageplast fast langs indersiden af kanten. Fordel kiksemassen i bunden i et jævnt lag og tryk den godt sammen. Sæt på køl i 30 minutter.
Risalamandecreme
Flæk vaniljestangen og fordel vaniljekornene i flormelis.
Rør risengrød med vanilje, flormelis og flødeost.
Læg husblassen i blød i 10 minutter i koldt vand og smelt husblas i en skål over et vandbad ved middelvarme. Tag af varmen, lad husblas køle af et par minutter ved stuetemperatur og rør amaretto mandellikør i husblassen. Rør først et par skefulde af risengrødsblandingen i skålen med husblas og likør og rør derefter det hele sammen i skålen med risengrøden. Rør grofthakkede mandler i.
Pisk fløden til en let flødeskum og vend den i risengrødsblandingen. Fordel cremen i springformen med kiksebunden og stil i køleskab i minimum 4 timer eller til næste dag.
Kirsebærgele
Læg husblas i blød i en skål med koldt vand.
Varm kirsebærsaft op i en kasserolle ved middelvarme til lige under kogepunktet. Tag af varmen og vrid husblas for vand og kom dem i den varme kirsebærsaft. Rør det godt igennem og lad det køle af til stuetemperatur. Sæt eventuelt gryden i køleskabet i 20 minutter.
Hæld saften i springformen over en spiseske inden det rammer cheesecaken, så fordeles det pænt. Sæt din risalamande cheesecake i køleskab i 2 timer.
Tag springformen af kagen og brug en slank kniv til at skære langs kanten af kageplast, så du får en flot skarp kant.
Tril chokoladekugler i pink kagestøv og pynt kagen inden servering.
Hej
Skal saften fortyndes eller i som koncentrat?
Jeg blander den med vand til en lidt stærk saft.
Kh Ann-Christine
Skal man bruge sur eller sød kirsebærsaft?
Jeg bruger sød, men du kan fint bruge begge dele, så skal du blot smage til med sukker efter smag.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Glæder mig til at prøve kagen.
Kan man mon pynte med amarettokirsebærene – så de bliver en del af kagen?
Vh
Karin
Hej Karin
Det vil være lækkert og se fint ud! Jeg ville vente med at komme dem på til lige inden servering.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg synes der manglede smag. Næste gang vil jeg komme dobbelt op af vanilie og mandellikør. Ellers super lækker kage 😄
Hej Helle
Tak for din søde hilsen. Jeg bruger gerne en god fed vaniljestang, med masser af smag i, så er det rigeligt med en enkelt. Men får man fat i en af de lidt tyndere vaniljestænger, så ville jeg også bruge to.
Kh Ann-Christine
Hvor mange gram Er den færdige rest af risengrød?
300 g – Det står i ingredienslisten :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Kan man bruge mandelessens i stedet for likør? :)
Glædelig jul!
Hej Freja,
Så vil jeg blot undlade og nøjes med den vanilje der er fra vaniljestangen.
Rigtig glædelig jul og god fornøjelse med kagen
Kh Ann-Christine
Hejsa. Jeg vil give mig i kast med denne skønne opskrift. Har dog et spørgsmål. Jeg har kun en springform i 24ø. Hvor meget ville du så gange opskriften op?
Vh Louise
Hej Louise
jeg har lavet en beregner her: https://www.valdemarsro.dk/beregning-fra-en-bageform-til-en-anden-bageform/ så kan du se hvor meget du skal gange opskriften op med.
Til din kage ville jeg runde op til at gange opskriften med 2, det er nemmest at beregne + så får du blot en lidt højere kage.
Rigtig glædelig jul og god fornøjelse med kagen
Kh Ann-Christine
Hvis man bruger en rest risengrød, hvor meget er det så??
Det står i opskriften – 300 g kold risengrød.
Rigtig glædelig jul og god fornøjelse med kagen
Kh Ann-Christine
Skal kagen være helt kold, inden man hælder gelen på?
Glæder mig til at prøve kræfter med den:)
Den må gerne have sat sig inden, så lægger geleen sig pænest på kagen og man undgår at gele og kage ‘smelter sammen’
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hvor stor en springform bruger du? :-)
18 cm, det står også i selve opskriften :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej. Jeg står og skal følge din opskrift her idag. Har tænkt mig at bruge kirsebærsause istedet for saft, men hvorfor skal der bruges 500g satse, istedet for de 300g saft? 😊 Er der virkelig rigtigt?
Med venlig hilsen
Sissel
Det skyldes at kirsebærrene skal sigtes fra, så det er anslået at bær fylder omkring 200 g og sauce 300 g.
Bærrene du sigter fra, kan du i øvrigt bruge i en chokoladekage eller i konfekt.
God fornøjelse :)
Kh Ann-Christine
Hej
Kan jeg bruge færdig laver risalamande, da der var en rest til overs og som ligger i fryseren og venter på at blive spist 🤭
Ja, det kan du godt prøve af. Rør i så fald flødeosten godt sammen og rør den i et par skefulde risalamande først. Tjek opskriftens beskrivelse af at tilsætte husblas – følg denne og tilsæt til den sammenrørte flødeost og risalamande og rør først derefter resten af risalamanden i. Det kan være du skal have en smule ekstra flødeskum i – det må du vurdere om er nødvendigt :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej,
kan man bruge mandelmel istedet for hakkede mandler til bunden?
Vh
Nooma
Det kan du godt, jeg kan dog godt selv lige at det bliver lidt grovere end med mandelmel.
Rigtig god fornøjelse og godt nytår :)
Kh Ann-Christine
Hvis man bruger en rest af risengrød – hvor meget et det så?
Hejsa, min cheesecake vil ikke sætte sig. Har prøvet før, hvor den heller ikke stod helt fast. Jeg har lavet masser af kager med husblas og plejer ikke have problemer med at få mine mousser til at sætte sig. Når jeg rører risengrød, flormelis og ost sammen bliver det meget tyndt, er det normalt?
Vh Connie
Nej, det oplever jeg aldrig det gør.
Har du mon brugt en light flødeost?
Kh Ann-Christine
Kirsebærsaft til pynt – er det ren kirsebærsaft, eller skal det blandes op med vand? Dbh Line
Det er drikkeklar saft, gerne en lidt kraftig saft
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg er i gang med at lave kagen og har derfor et spørgsmål, skal smørret ikke smeltes inden det blandes med kiks og mandler?
Vh Birgit
Det gør jeg ikke, men blot som beskrevet i opskriften :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak for hjælpen. Kagen blev virkelig god og vores gæster var vilde med den. Den skal bestemt laves igen en anden gang.
Glædelig jul til dig og dine..
Vh Birgit
Hvor er det dejligt at høre ♡
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Skal kirsebærsauce tilberedes på samme måde, altså varmes op og tilsættes husblas?
Glæder mig til at smage i aften🌲
Ja, det er samme fremgangsmåde :)
Rigtig glædelig jul og god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Den lyder så lækker! Mon man kan bruge contreau i stedet for Grand Manier? :)
Ja, det kan du sagtens gøre :)
Kh Ann-Christine
Tusind tak for hurtigst svar, hvor er det fornemt! Jeg er også lidt urolig for husblas :) Så – skal man vride vandet fra husblassen før man varmer det i vandbad, eller skal husblassen blive i vandet, som det har ligget i blød i, når man smelter det i vandbadet? :)
Jeg plejer ikke at vride vandet fra, men blot fiske husblassen op af vandet med to fingre – og kun lade den smule vand der hænger ved, komme med i vandbadet.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tusind tak :)
Kan risalamandecremen laves uden husblas?
Jeg har så dårlige erfaringer.
Den står helt sikkert flottest med.
Hvis du følger opskriften og sikre at din smeltede husblas er stuetemperatur og at de andre ingredienser er det samme, når du blander det sammen, og sørger for at blandet det godt sammen, så skal det nok gå glimrende.
Kh Ann-Christine