Rugbrød


Uhmm, duften af hjemmebagt rugbrød er så lækkert.
I dag vil jeg dele min opskrift på mit hjemmebagte rugbrød – som er nem og sådan som jeg oftest bager det herhjemme.
Selv om det tager nogle timer fra de første kerner er sat i blød og til de duftende brød kommer ud af ovnen, så er vi ikke ude i et flere dages projekt. Sådan er det ellers ofte med rugbrød. Det kan tage dage at lave det perfekte brød, med surdej, fordej osv. Men man får altså også et helt fantastisk brød på denne lidt nemmere metode … hvilket jeg selv er ret stor fan af. Det passer bare lidt nemmere ind i min og min families hverdag, at vi ikke skal være dage undervejs med brødbagningen og det giver et dejligt velsmagende rugbrød med en god krumme.
Arbejdstid 30 min.
Antal 1 stk.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Rugbrød
- 250 g knækkede rugkerner
- 1 dl solsikkekerner
- 3 dl kogende vand
- 1 hvidtøl
- 1 dl surdej, kan evt. undlades - se tip
- 20 g gær
- 2 dl kærnemælk
- 200 g hvedemel
- 1 spsk salt
- 1 spsk honning
- 750 g rugmel, groft
- Derudover
- 2 spsk smør, smeltet, til at pensle med
Kom de knækkede rugkerner og solsikkekerner i en stor skål. Hæld kogende vand over og lad kernerne trække i ca. 1 time. Tilsæt honning, hvidtøl, surdej og gær, som røres godt ud i blandingen.
Tilsæt derefter kærnemælk, hvedemel, halvdelen af rugmelet og salt. Dejen er lidt tung, så brug gerne en røremaskine eller bare sørg for at få æltet alt mel ud med håndkraft. Ælt resten af rugmel i dejen med hænderne.
Lad dejen hæve i en skål, dækket af et rent klæde, på køkkenbordet i en time.
Smør en stor rugbrødsform med smør og kom dejen deri.
Jeg bruger en form af træ, som er meget rummelig. Skyl hænderne med koldt vand og brug dem til at glatte dejen ud og trykke den godt ned i formen. Lad dejen efterhæve i formen, dækket af et rent klæde, på køkkenbordet i to timer.
Pensl med smeltet smør og sæt rugbrødet i en kold ovn. Sæt temperaturen på 180 grader (alm ovn) og bag rugbrødet i 1 time og 30 min. (fjern evt. formen den sidste halve time af bagetiden) Sluk derefter ovnen og lad brødet køle af på eftervarmen i ca. 30 minutter.
Lad derefter det nybagte rugbrød køle af på en rist.
Tip
Hvis der undlades surdej, så kom i stedet 1/2 dl ekstra vand + 10 g ekstra gær i dejen.

mens jeg laver mad
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Jeg er virkelig glad for alle de dejlige opskrifter og har derfor også Premium abonnement og bruger app’en hver tredje dag.
Mht rugbrødsopskriften skriver du ikke hvornår rugmelet skal tilsættes, – kun at man skal tilsætte resten af rugmelet. Deler du det op i to? Og jeg er enig i de andre kommentarer, portionen er stor og giver mig to store rugbrød. Hvilket jeg gerne vil ha;)
Jeg måtte dog nøjes med at bruge ca 600-650gr rugmel i alt, ellers blev det for tørt. Det smager super skønt. Tak for dig!
Hej Mirjam
Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften. Jeg er også rigtig glad for at du har glæde af appen og premium :)
Det er ved at være lidt tid siden jeg har testbagt dette rugbrød, så det har jeg lige skrevet på listen og så skal jeg lige have opdateret størrelse på form derefter. Jeg tilføjer den første halvdel af rugmelet i dejen sammen med hvedemel.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Tak for mange dejlige opskrifter. Jeg er nu i gang med at lære, at bage rugbrød. Har prøvet din opskrift 2 gange, men jeg får alt for meget dej til min form på 1,4 liter. Jeg kan se, at du bruger en form på 1,3 liter. Bager du 2 brød eller gør jeg noget helt forkert? Det bliver desuden meget tungt. Kan jeg mon halvere opskriften? Tak :-)
Mvh, Christina
Hej Christina
Mange tak for din søde hilsen.
Dejen passer med min form til 1 brød, meg skal snart have gennemtestet opskriften igen, så skal jeg nok lige opdatere med tips og tricks :)
Du kan fint halvere opskriften og teste det af.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tusind tak! ;-)