Samosa
Lækre sprøde samosa med kartofler, løg og ærter er en klassiker i det indiske køkken.
Jeg kommer gerne ekstra grønt i de sprøde trekantede hapsere og i denne opskrift er det blomkål som smager godt og mildt sammen med de lækre krydderier og passer perfekt til kartoflerne og ærterne. En skøn måde at få lidt ekstra grønt ind i måltidet.
Jeg servere gerne en skøn myntedip og min skønne indiske salat til samosa
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Samosa
- 200 g blomkål, skåret i små buketter
- 1 løg, finthakket
- 3 fed hvidløg, finthakket
- 2 tsk stødt spidskommen
- 1 knivspids cayenne peber, (kan undlades)
- 1 tsk garam masala
- 1 tsk stødt koriander
- 1 spsk ingefær, fintrevet
- 300 g kartofler, kogte, kolde og groft most
- 150 g frosne ærter, eller friske
- 1 håndfuld frisk mynte, finthakket
- 1 pakke filodej
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 3 spsk olivenolie, til at pensle med og stegning
- Myntedip
- 2 dl græsk yoghurt 10 %
- 2 håndfulde frisk mynte
- 2 håndfulde frisk koriander
- 1 tsk stødt spidskommen
- 2 fed hvidløg, presset
- 1 øko lime, saft og fintrevet skal
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Til servering
- 2 lime, skåret i både
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kog blomkålsbuketterne i en gryde med kogende vand i 2 minutter og hæld vandet fra.
Varm olie op i en pande og sauter løg og hvidløg, tilsæt krydderier og fintrevet ingefær og rør godt igennem. Tilsæt derefter kartofler, den tilberedte blomkål, ærter, mynte og smag til med salt og peber.
Skær filodejen ud i rektangler på ca. 12 × 20 cm og pensl filodejen med olie på begge sider.
Læg 2 spsk fyld i et hjørne og fold hjørnerne sammen omkring fyldet, så det danner en trekant.
Fold igen et par gange, til der ikke er mere dej, og hver samosa har et par lag filodej.
Varm ovnen op til 200 grader varmluft. Pensl samosaerne med olie og bag dem i den varme ovn i ca. 15 minutter, til de er sprøde og gyldne.
Dressing
Kom alle ingredienserne i en blender og kør til det er en ensartet dip. Smag til med mere salt, peber eller lime alt efter smag og behag.
Skal kartoflerne mv. Moses når de har været på panden? :) eller hvad gør du der?
Hej Kenneth
jeg tilbereder og moser dem groft inden, se under ingredienslisten
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej AC
Masser af inspiration til lækkerier hos dig, skønt!
Tror du man kan lave dem feks dagen før og lægge på køl – stege/bage dem på dagen lige til servering? Eller er det bedre at lave dem færdige direkte fra frost?
Mvh Gitte
Hej Gitte
Mange tak for din søde hilsen.
Jeg har ikke prøvet andet end at lave dem straks, så det må komme lidt an på en prøve at teste det af.
Kh Ann-Christine
Hej :) ved du, om man kan fryse samosaer ? Hvis jeg folde dem og kommer i fryseren og så bare tager det antal ud af fryseren som jeg skal bruge af gangen ?
Og hvordan bliver kvaliteten ?
Jeg kan se i kommentarfeltet at andre læsere skriver de har fin succes med at fryse dem
Kh AC
Hej Ann-Christine.
De ser lækre ud disse samosaer!
Når du skriver, at de er til 4 personer, hvor mange samosaer bliver det til? Jeg har nemlig tænkt mig at lave dem til i morgen, når min datter og hendes klasse kommer forbi med studentervognen:-). Jeg har købt 3 ruller filodej, men er tvivl om hvor mange det kan blive til. Jeg forestiller mig, at jeg vil lave 30 stk. (små – svært at vurdere, hvor store de er på dine billeder).
Håber du kan hjælpe:-).
Mvh Catharina
Hej Catharina
Jeg laver 8 stk af portionen – 2 til hver og et ark filodej til hver samosa og jeg vil tro de blev cirka 10 cm på det bredeste stykke.
God fornøjelse og stort tillykke med din datter
Kh Ann-Christine
Hej, Jeg har lavet disse samosas til aftensmad, sammen med min ældste søn på 16 år i dag. De smagte virkelig godt men vi synes faktisk at de var temmelig svære at forme. Har du et råd til håndtering af filodejen – den flagede og smuldrede her hos os.
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din fine tilbagemelding.
Mht at folde dem, så kan der måske være forskel på om det er frisk eller frossen filodej – og måske på mærke. Jeg synes ikke jeg oplever det så meget, men ellers prøv at pensl med lidt ekstra olie.
Kh AC
Jeg har en meget sulten mand.
Hvad kunne jeg servere til?
Hej Marie,
Du kan finde god inspiration til retter der vil være skønne sammen med her: https://www.valdemarsro.dk/indisk/ fx indisk ris, dhal eller en suppe.
Kh AC
Det var en super lækker opskrift og mine børn var vilde med det. Dog blev de ret grimme ;-) Men nu har jeg teknikken, så næste gang bliver de lige så flotte som dine!
Tusind tak for din søde hilsen!
– så dejligt at børnene var vilde med dem :)
Kh AC
Kan det passe jeg ikke kan finde denne opskrift i App’en? Ville gerne have tilføjet den til min madplan :-)
Sorry – glem min kommentar; fandt den efter at have genstartet app’en
Hej Louise,
Vi er i gang med at arbejde på en opdatering der blandt andet gerne skulle gøre at opskrifterne på forsiden opfriskes ved at trække ned på siden for refresh.
Der kommer en større opdatering om en uges tid, som du endelig må hente ned :)
Jeg håber du er glad for appen og du må endelig altid gerne skrive til os, hvis der er noget vi kan gøre for at den bliver endnu bedre :)
Kh AC
Hej
Du kan ikke sætte samosa i fryseren når de er bagte. Du kan forme dem og frys dem og tager dem af fryseren på samme dag de skal spises direkte til olie og spise dem varme eller i de mindste på samme dag så får du crispy samosa
Hej Mona,
Hvor længe vil du anbefale, at de er i ovnen (varmluft 180 gr.) efter de har været i fryseren? :)
Tak for den opskrift. Min forlovede og jeg, har tænkt på at skulle servere samosa til vores bryllupsreception. Derfor vil jeg spørge, om det er muligt at fryse dem ned og varme op senere?
Tak for lækre og nemme opskrifter.
Hej Caroline,
Hvor lyder det skønt!
Jeg vil varmt anbefale at i prøver at lave dem til en aftensmad. Fryser nogle der ikke er bagt, og så kan I se præcis hvordan de bliver efter optøning og bagning i ovnen og være sikre på at det fungere.
Tak for din søde hilsen og god weekend til jer
Kh AC
Det har jeg gjort flere gange. Jeg fryser dem, hvor de ligger i lag med bagepapir. Når jeg har foldet dem og før de steges. Jeg gør det samme med miniforårsruller