Jeg tror at en del af os godt kender til det med, at hverdagen indimellem godt kan være en smule overvældende og indimellem lidt tidsknap?
Selv om jeg helt grundlæggende holder rigtig meget af hverdagslivet, så kan det indimellem godt gå lidt stærkt med arbejdsliv, studieliv, fritidsaktiviteter, familieliv og alt det praktiske som at få købt nye gummistøvler til børnene, huske at læse skoleintra, handle, lave aftensmad og alt det der. Jeg tror næsten, at hverdagsmadlavningen indimellem kan tage fusen på os, uanset om man er studerende og skal lave mad til sig selv eller om man har en større familie at kokkere til.
Vi har efterhånden fået en rigtig god rytme med hjemmelavede færdigretter i fryseren og det hjælper altså meget at aftensmaden indimellem er lige til at varme. Det redder os på de dage, fx i går, hvor der både var ridning, fodbold, træning og Martin var sent hjemme fra arbejde.
Vores fryser er en ikke særlig stor skabsfryser med 3 skuffer, men vi fylder den også kun med hjemmelavet mad, frosne øko bær, hjemmelavet is og godt kød, som vi handler større ind af nogle gange om året.
Her får I mere end 16 skønne frysevenlige opskrifter og mine bedste tips til at fryse mad ned får I her:
- Jeg kommer alt i fryseposer, som jeg prøver at fryse ned så flade og med så lidt luft i som muligt. Det er nemt at stable og bruger mindre plads + det tøer hurtigere op.
- Tø så vidt muligt altid langsomt op i køleskabet. Det gælder både frosset kød og færdiglavet mad.
- Varm den optøede ret langsomt op i en gryde med låg, og lad det kogesimre under omrøring et minuts tid inden servering eller videre tilberedning.
- Holdbarheden på det meste ligger omkring 3 måneder for færdiglavet mad. For at gøre det nemt, prøver jeg at bruge alt vi fryser inden for 3 måneder – så gemmer jeg ikke for længe og glemmer noget godt i fryseren.
Her kommer mine favoritter til fryseren:
Øverst er et billede af Kylling i karry, som er så lækkert og det kan fint fryses ned. Toppes med hvad man nu har, rosiner, kokosmel, bananskiver, krydderurter, æbletern og så er det dejligt med ris eller finthakket blomkål til.
Dahl er en krydret linsesuppe, som overrasker alle der ikke har prøvet den før. Den ser nemlig ikke ud af ret meget, men den smager bare vildt godt! Og så er den budgetvenlig. Frys den ned i portioner og lad den tø op på køl, om aftenen lunes den i en gryde under låg, til den når kogepunktet. Server med drænet yoghurt, skyr eller lign.
Blandt mine indiske favoritter er Tikka Chicken Masala, indisk curry og butterchicken – det er SÅ god mad! Jeg vil sagtens mene at alle tre lækkerier kan fryses ned, bare tø dem langsomt op på køl og lun dem langsomt i en gryde. Når retten er lunet godt igennem, så rør rundt mens det lige får lov at kogesimre et minuts tid.
Falafel fest – disse falafler er fabelagtig gode og de egner sig fint til frost. Jeg laver altid mange, og vi spiser også altid mange, mine børn elsker at snacke dem og dyppe dem i citronsaft eller creme fraiche med citron salt og krydderurter – men når der er til overs, så fryser jeg dem ned. De er også gode i madpakkerne.
Har I mon prøvet disse frikadeller? Det er min yndlingsfrikadelleopskrift og når vi laver dem, så laver jeg altid ekstra, som ryger på køl med det samme og derefter fryses ned til en anden gang aftensmad.
Chili Con Carne er toplækkert året rundt og vi elsker denne opskrift. Det er hyggemad og det kan fryses ned til hurtig mad. Det kan fryses både med og uden bønner – men som i andre retter, så lad det gerne tø langsomt op og varm det langsomt igennem, så holder bønnerne fint formen og retten.
Svenske Köttbullar – kan fryses i små portioner. Vi spiser ikke meget kød af gangen, men det er ofte lige så nemt at lave dobbeltportioner og så ryger resten i fryseren til en nem aftensmad en anden dag.
Krydrede bønnedeller kan fryses ned som de er. Tø dem op i køleskabet i løbet af dagen og lun dem i ovnen. Smager virkelig godt i pitabrød, til salat og humus, eller som ‘bøffen’ i en burger.
Hjemmelavede burgere er jo et evigt hit og at have egne burgerboller i fryseren, er så dejligt og så kan man få lækre burgere hurtigere end at hente dem færdiglavet på et take out sted. Faktisk så kan man jo også snildt fryse bøffer ned, Rør noget godt oksekød med salt, peber, et æg, lidt krydderier måske, form dem og frys dem med mellemlægningspapir imellem. De tøer hurtigt op, helst på køl, men i en snæver vending, så er køkkenbordet også fint.
Boller i Karry er skøn, familievenlig og bare godt. Brug endelig en god karry med knald på smagen, det kan gøre en stor forskel. Karry er et blandingsprodukt af flere krydderier og der er kæmpe forskel på smagen, som gør hele forskellen i denne ret. – og så kan boller i karry nemt fryses ned.
Lasagne på frys er det store hit hos os. Jeg fryser den færdige kødsauce og ikke den samlede lasagne – den sauce bruger vi primært til lasagne, men indimellem også til pasta eller på en hjemmelavet pizzabund.
Kyllingesuppe af hjemmelavet fond – kylling er ikke en billig spise, hvis man vælger en god økologisk kylling. Men tilgengæld så er der stor glæde ved at bruge hele dyret og der er god kød til mange dage. Jeg koger fond på skroget og der bliver til en god suppe til hele familien. Fonden kan fint fryses ned, og så er der nem suppe.
Baked Beans er jo nok mest kendt som en brunch ret, men den er altså også god til aftensmad. Og så er retten oplagt at fryse ned i portioner. Baked beans mætter voldsomt meget, så en lille portion gør det godt – og så en stor salat til, fx et fintstrimlet kålhoved med nødder, kerner, lidt frugt, æbleeddike og olie.
Gullash suppe er et rigtigt efterårs og vinterhit. Ved en god slagter eller gårdbutik kan man få nogle af de gode stykker kød som er billige og bliver super møre og skønne til simresupper. Jeg plejer at have den store suppegryde fremme her og så fryser jeg ned i familieportioner til hverdagene.
Minipizzaer er skønne at have i fryseren, klar til bare at blive varmet i ovnen. Vi bruger dem også til madpakke, hvor jeg dog er begyndt at lave dem frisk om morgenen af en koldhævet dej (det er hurtigere end det lyder) Der er forskellige opskrifter på minipizzaer her, her og her, men fyldet kan varieres uendeligt og desuden så kan man jo rent faktisk også fryse færdig pizzadej. Lav små kugler, som passer til én pizza og frys dem ned – lad dem tø langsomt op i en skål på køl i løbet af dagen og om aftenen er der nemme pizzaer, uden at man skal have fat i dejskålen.
Massamum Curry – opskrift her kan fryses ned i isterningbakker – så kan man lave en nem omgang af denne massamam, bare med lidt kartofler, rodfrugter, kokosmælk og nødder på toppen. Grundopskriften på Curry er også virkelig god i en lynhurtig wokret, kom en spsk (eller en frossen curryisterning) med nudler, grønt og evt kød.
Og så får I også lige et par søde tips
Kanelsnegle er så dejlig en weekendmorgen og denne opskrift på kanelsnegle er så god, men det er jo ikke altid man har gæster eller får spist mange. Frys dem ned ubagte, tag de kanelsnegle op du skal bruge om aftenen, lad dem tø op i køleskabet og sæt dem på en bageplade om morgenen – bag som skrevet i opskriften.
Jeg laver indimellem en dobbelt portion af enten disse cookies med marshmallows eller disse cookies med nødder og chokolade. Begge dele fryser jeg ned i kugler, som er lige til at sætte på en bageplade og bage i ovnen, når vi får gæster. Jeg har ladet mig fortælle at rigtig mange bruger dette tip i den første del af barslen, når der så senere kommer barselsgæster og mødregrupper, så er det så nemt lige at have friskbagte kager på bordet.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Elsker dine opskrifter. Bruger dem ofte. Har 2 af dine bøger, aftensmad og grøn aftensmad. De er mega gode.
Tusind tak! Det er jeg rigtig glad for :)
Kh Ann-Christine
Hej :-) Tusind tak for god inspiration til fryseretter. Jeg har nemlig lovet min datter og svigersøn at fylde deres fryser op med forskellige retter, da de snart skal have en lille, og så er det sikkert dejligt ikke at skulle tænke så meget på aftensmaden, udover selvfølgelig grønt tilbehør.
God søndag.
KH Lotte
Dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt du kan bruge det og hvor spændende med en lille ny i familien ♡
Kh Ann-Christine
Ved du, om man kan fryse pasta/ris ned, eller om det kun er selve sovsen, man kan fryse fx i en pastaret?