Jordbærsyltetøj
Jordbærsyltetøj er en af mine børns favoritter til pandekager, vafler, på en ostemad og andet godt.
Den hjemmelavede jordbærsyltetøj er jo bare ekstra god og smager vidunderligt af solskin og sommersøde danske feriedage.
Hvis man gerne vil have jordbærsyltetøj uden klumper, så kan man give den færdige syltetøj en hurtig tur med stavblenderen. Jeg bruger i stedet gerne et piskeris eller en grydeske, til at mose de største jordbærstykker, men lader gerne lidt struktur være tilbage.
Prøv også: min opskrift på hjemmelavet jordbæris >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 1 glas
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Jordbærsyltetøj
- 500 g jordbær
- 350 g sukker
- 0,50 citron, 2-3 spsk saft herfra
- 0,50 tsk vaniljepulver
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rens jordbærrene og skær dem i mindre stykker, kom dem i en gryde med sukker og vaniljepulver. Hvis der bruges en halv vaniljestang, så flæk den på langs, skrab kornene ud og vend dem i sukkeret først. Kom både vaniljekorn og den halve flækkede vaniljestang i gryden til at give smag.
Kog jordbær, vanilje og sukker uden låg ved høj varme i 3-5 minutter under konstant omrøring til sukkeret er helt smeltet og det tykner. Tilsidst kommes 2-3 spsk citronsaft i.
Kom den færdige jordbærsyltetøj på rene skoldede glas der er skyllet med 1-2 spsk cognac.
Holdbarhed i køleskab: 2 måneder uåbnet og 2 uger efter åbning.
Mine syltetøjsglas får altid 20 minutter i ovn ved 80-100 grader, lige inden syltetøjet kommes i.
Efter jeg er begyndt at bruge den metode, holder syltetøjet sig næsten uendeligt i køleskab.
God ide! Tak for tippet og for at dele :)
Prøv at erstatte vaniljepulver med en håndfuld hyldeblomster – det smager fantastisk!
Uhm, det kan jeg fint forestille mig ♡
Hej, sikke en fin tallerken! Hvor er den fra?
Jeg ved det desværre ikke … der er ikke navn eller print under, og den er købt for længe siden i en lille butik, der ikke længere har dem.
– men ja, den er fin ♡
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg lavede din jordbærsyltetøj igår. Kom den på køl i glas. Idag ser jeg, at den er meget tynd – for tynd, synes jeg. Kan jeg koge den op igen og lade den koge længere og evt tilføje pektinpulver?
Vh Brit
Hej Brit,
Du kan sagtens koge den op igen og komme lidt pektinpulver i til du synes konsistensen passer (den vil blive mere marmelade agtigt – hvilket jo bestemt også er lækkert!)
Kh AC
Af nysgerrighed, da jeg er totalt ny indenfor syltning: Er der en særlig grund til, at du ikke bruger atamon? Det lyder som et princip :-)
Ja, det er også rigtigt … Jeg bruger det aldrig selv.
– og det er så fint at du spørger.
Det aktive stof i Atamon er natriumbenzoat også kaldet E 211, og er ikke er tilladt i økologiske produkter.
Engelske forskning tyder på stoffet kan udløse ADHD, når det anvendes i sammenhæng med andre tilsætningsstoffer (cocktaileffekten) + det kan give udslæt og ja, jeg er bare ikke fan og synes personligt ikke Atamon hører hjemme i fødevarer. (men vil heller ikke være den der går og løfter pegefingeren overfor de der vælger at bruge atamon, når de sylter)
Jeg vil i stedet anbefale at lave mindre portioner, skolde glassene og låg og derefter skylle dem i alkohol. Alternativt kan man fint fryse både saft, marmelade og syltetøj ned og på den måde opbevarer til efterår, vinter og det tidlige forår.
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Du skriver at syltetøj og marmelade kan fryses ned.
Ved du om man kan fryse det ned i glas?
Vh Pia
Det kommer lidt an på glassene, om de er frostsikre.
Jeg ville undlade at fylde dem helt og blot lægge låget på, når det er frosset kan låget nok skrues let på.
Kh AC
Hej, Vi elsker din jordbærsyltetøj, den bedste vi nogensinde har smagt, og i den forbindelse tænkte jeg, om man i stedet for 500 g jordbær kan bruge 500 g abrikoser ? Min datter “svømmer” i abrikoser.
På forhånd tak.
Hvor er det dejligt at høre ♡ og ja, det tror jeg sagtens I kan.
Det er da virkelig lækkert med et overflødighedshorn af abrikoser :)
Kh AC
Hej
Det er første gange jeg nogensinde har syltet noget som helst… Nu har jeg prøvet, at lave syltetøjet efter din opskrift og glæder mig meget til, at smage…. Men nu har jeg hældt den varme syltetøj på glassene. Skal jeg bare lukke glassene mens syltetøjet er varmt og sætte det i køleskabet, eller skal jeg lade dem afkøle på køkkenbordet med åbne låg? ☺️
Hej Maja,
Hvor er det dejligt at høre!
Jeg sætter låg på med det samme og sætter dem på køl, for så undgår du risiko for bakterier der i værste fald kan forkorte holdbarheden.
har du ladet dem køle af først, så går det nu nok alligevel, hvis det spises inden for de kommende uger
Kh AC
Ved du, om man kan lave syltetøjet med frosne jordbær i stedet for friske?
Det kan du sagtens :)
God fornøjelse
Kh AC
Kære Valdemarsro.
Har netop prøvet din skønne opskrift på jordbærsyltetøj. Uhhhmmm
Hentede bær i fryseren og netop lavet en stak pandekager og dejlig eftermiddagsthe….
Tak for din opskrift ( 5 stjerner ud af 5 for den )
Det gør coronadagene nemmere at komme igennem.
God påske til dig og dine
KH Kirsten Husum, 8464 Galten
Kære Kirsten
Tusind tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre.
Det er jeg glad for!
Rigtig god påske til dig og dine, håber du har det godt i disse tider og dejligt at få det bedste ud af det
Kh Ann-Christine
En særlig årsag til du bruger cognac til at skylle glassene? Kan man bruge vodka eller anden form for alkohol? (Gider ikke bruge penge på cognac, da jeg aldrig drikker/ bruger det) ?
Du kan sagtens bruge andre former for stærk spiritus, som fx vodka, smagsneutral snaps eller lign.
Kh AC
Jeg syntes det er vigtigt at være opmærksom på, at der er enormt stor forskel på jordbær, både sorter og vækstbetingelser, som gør smagen mere eller mindre kraftig. Jeg har lige kogt en portion små bær – kender ikke sorten – og tilsæt 80 g. Sukker, som faktisk var mere end rigeligt! Jeg syntes 350 g sukker lyder helt vildt til friskplukkede bær!!!
Det kommer mest af alt an på, om man laver en kompot som skal spises inden for relativt kort tid for så er det glimrende med en meget lille sukkermængde. Jordbær smager jo dejligt og sødt i sig selv. Men hvis man vil lave syltetøj eller marmelade med en lang holdbarhed, så skal der sukker til for konserveringen. Det har intet at gøre med om jordbær er friske eller frosne, men om holdbarheden af den færdige syltetøj.
Kh AC
Hvad er vanille pulver?
Sukker?
Det er usødet vaniljepulver, fra pulveriseret vaniljestang – urtekram har det blandt andet i sortiment.
Kh AC
Hej,
Vi har forsøgt at lave din marmelade men den er forsat meget flydende!
Hvor lang tid skal der gå før den stivner lidt?
Den stivner ved at opbevares natten over i køleskabet. Hvis du gerne vil have dem mere fast, så kan du koge den op igen og tilsætte blot en anelse geleringsmiddel
Kh Ann-Christine
Efter at ha’ læst din opskrift og har læst alle spørgsmål og svar undre det mig hvordan man koger bær + sukker + vanilje under låg ved høj varme under konstant omrøring ??
Man kan da ikke ha’ låg på og samtidig røre i gryden
Lise Kaarsberg
Hej Lise,
Der står også uden låg, og ikke under låg i opskriften :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine