Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/tom-yum-suppe/

Tom Yum suppe

Tom Yum suppe er en af mine favorit supper i det thailandske køkken – sammen med denne thaisuppe med kylling, begge er så gode! Og denne spiste vi til aftensmad i går.

Min første Tom Yum suppe spiste jeg, i Thailand på backpackerrejse gennem landet sammen med Martin for 14 år siden. Vi spiste netop den suppe adskillige gange og det var pudsigt at opleve og smage, hvor forskellig en tom yum suppe er fra by til by og i de forskellige områder. Samme oplevelse havde vi da vi var i Thailand igen for 2 år siden.

I 2003  fik en skål Tom Yum suppe i Chang Mai tårene frem, så de trillende ned ad kinderne på mig – så pivstærk og jeg kan ellers godt lide mad med et chilikick. På en køkkenskole på Koh Lanta lod jeg mig fortælle at styrken og antallet af bird eye chilier varierer markant ift hvor i landet man befinder sig. Sydthailand skulle være de sejeste på det område … og Chang Mai, hvor jeg spiste den virkelig stærke suppe ligger altså allernordligst – siden har vi altid takket ja tak, når vi blev spurgt, om suppen skulle være “turist stærk” ;)

PT40M

Tom Yum Suppe

Tid i alt40 min.
Arbejdstid30 min.
Holdbarhed2 dage
Antal4 pers.
Ingredienser
  • 150 g rejer, store
  • 1 liter grøntsagsbouillon
  • 1 spsk tom yum pasta
  • 150 g champignon
  • 5 skalotteløg, i tynde både
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 1 stængel citrongræs, banket på langs
  • 3 kaffirblade
  • 1 spsk galangarod, finthakket (kan undlades)
  • 1 spsk ingefær, fintrevet
  • 1 tsk sukker
  • 2 spsk fishsauce
  • 2 rød chili
  • 5 cherrytomater, skåret i kvarte
  • 2 spsk kokosmælk, evt
  • Til servering
  • 1 lime, saften herfra
  • 1 rød chili, skåret i ringe
  • 2 håndfulde frisk koriander
Udskriv 
Fremgangsmåde

Fjern skallerne (undtagen halespidsen) på rejerne og skær et lille rids på undersiden af dem og fjern den lille sorte tarmstreng. Sæt rejerne til side og klargør alle ingredienserne til suppen.

Varm grøntsagsbouillon op i en gryde til kogepunktet og rør tom yum-pastaen i. Tilsæt rejer, champignoner, skalotteløg, hvidløg, citrongræs, kaffirlimeblade, galangarod, ingefær, sukker, chili og fishsauce. Lad suppen koge i 5 minutter og tilsæt tomaterne.

Smag til med limesaft, fishsauce, sukker og evt. kokosmælk – hvis du ønsker den afrundet med en blødere cremet smag.

Anret suppen i skåle og drys med friskhakket koriander, revet limeskal, samt chili.

Som et alternativ til at komme chili i retten, kan man blot finthakke en almindelig rød chili og drysse den over til sidst alt efter smag, så kan alle være med.