Bøf Stroganoff


En sand klassiker er den lækre Bøf Stroganoff, og for mig er det en rigtig efterårs- og vinterret – gerne en af dem vi lader stå på komfuret og simrer en søndag eftermiddag.
Det smager virkelig godt og er et hit hos hele familien, hvor jeg gerne serverer retten en søndag med godt brød og enten kartoffelmos eller ris til.
Stroganoff behøver som sådan ikke at tage spor lang tid at lave, så bruger man bare en lidt dyrere og lidt bedre udskæring – men det smager dejligt i simreversionen.
Prøv også: opskrift på skipperlabskovs >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Bøf Stroganoff med kartoffelmos
- Bøf Stroganoff
- 600 g skært oksekød, skåret i strimler
- 5 skiver bacon
- 250 g champignon, skåret i kvarte
- 4 løg, finthakkede
- 2 spsk koncentreret tomatpuré
- 3 laurbærblade
- 3 dl kalvebouillon
- 2 dl piskefløde
- 3 spsk sød paprika
- 2 spsk hvedemel
- 2 spsk smør, til stegning
- 2 spsk olivenolie, til stegning
- salt og friskkværnet peber
- 1 håndfuld bredbladet persille
- Kartoffelmos
- 750 g kartofler
- 4 spsk smør
- 2 dl mælk
- 1 drys muskatnød
- salt og friskkværnet peber
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Bøf Stroganoff
Dup kødet let med et stykke køkkenrulle. Rør paprika, mel, salt og peber sammen og vend kødstrimlerne heri.
Steg bacon sprød i en tykbundet gryde ved ikke alt for høj varme. Læg bacon til side og rist champignoner og løg i baconfedtet ved lidt højere varme og med lidt ekstra olivenolie. Når løgene er bløde og gyldne, og champignonerne er sprøde og saftige, lægges de til side på en tallerken.
Brun kødet på alle sider i gryden i olivenolie og smør. Tilsæt tomatpuré, løg, bacon skåret i tern, champignoner, laurbærblade og først 1 dl kalvebouillon.
Læg låg på og lad det simre i en times tid, tilføj mere kalvebouillon, hvis retten bliver for tør. Simretiden varierer lidt, i forhold til hvilket stykke kød man bruger, men retten er færdig, når kødet er mørt. Tilsæt til sidst fløde og smag til med salt og peber.
Drys med bredbladet persille og sæt gerne gryden på bordet.
Kartoffelmos
Kog kartoflerne i usaltet vand til de er møre. Mos først kartoflerne med smør og pisk derefter kartoffelmosen med en elpisker.
Tilsæt mælk lidt efter lidt til mosen er cremet og fløjlsblød. Smag til med salt og peber, samt friskrevet muskatnød. Server Bøf Stroganoff med kartoffelmosen og et drys bredbladet persille, samt lidt friskrevet muskatnød
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Her mere end 10 år efter du udgav opskriften er den stadig fantastisk ;-)
Jeg begyndte på den i efteråret, og har lavet den mindst hver 2-3 uge siden. Med to voksne, hjemmeboende unger skal der jo lavet lidt mad, og denne elsker vi alle 4.
Idag er grå og kedelig, og derfor elsker jeg når hele huset dufter af mad – og det gør det med simre-retter.
Jeg har idag prøvet, at smide et par håndfulde tørrede kantareller i, i stedet for friske champignon – vi må se, om det også virker.
PS – jeg bruger som regl bov eller okselårtunge
Hej Thomas
Mange tak for din fine tilbagemelding på opskriften, det er jeg glad for!
Det er så hyggeligt med simreretter, også her i forårsmånederne når vejret ikke viser sig fra sin bedste side.
Jeg håber det blev godt med kantarellerne i retten.
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Har du mon et tip til, når der brunes skært kød, der er vendt i mel? Synes ofte, at det sker for mig at melet fra kødet laver et tykt lag, der brænder sig fast til bunden af gryden, og så bliver kødet mere kogt i egen saft end brunet, fordi melet i bunden af gryden stjæler varmen…
VH Steen
Kære Steen
jeg oplever det afhænger af gryden + at gryden varmes godt op inden, så kødet bliver brunet hurtigt.
Hvis det driller, så synes jeg det hjælper at brune blot en smule af kødet ad gangen.
Kh Ann-Christine
Hej!
Vores erfaring med kartoffelmos er, at det bliver mere lækkert, dog også lidt mere rustikt, når man bruger en grøntsagsmoser fra Tupperware. Hvis man slutter med at røre mosen med en ske, bliver den helt perfekt.
Synes, at kartoffelmos pisket med en elpisker, har tildens til at blive lidt “slimet” hvis man ikke passer på.
Vh fra Hanne og Jens
Hvis man pisker kartoffelmos på hurtig hastighed med elpisker bliver kartoffelmosen meget ben slimet