Bøf Stroganoff
En sand klassiker er den lækre Bøf Stroganoff, og for mig er det en rigtig efterårs- og vinterret – gerne en af dem vi lader stå på komfuret og simrer en søndag eftermiddag.
Det smager virkelig godt og er et hit hos hele familien, hvor jeg gerne serverer retten en søndag med godt brød og enten kartoffelmos eller ris til.
Stroganoff behøver som sådan ikke at tage spor lang tid at lave, så bruger man bare en lidt dyrere og lidt bedre udskæring – men det smager dejligt i simreversionen.
Prøv også: opskrift på skipperlabskovs >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Bøf Stroganoff med kartoffelmos
- Bøf Stroganoff
- 600 g skært oksekød, skåret i strimler
- 5 skiver bacon
- 250 g champignon, skåret i kvarte
- 4 løg, finthakkede
- 2 spsk koncentreret tomatpuré
- 3 laurbærblade
- 3 dl kalvebouillon
- 2 dl piskefløde
- 3 spsk sød paprika
- 2 spsk hvedemel
- 2 spsk smør
- 2 spsk olivenolie
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 1 håndfuld bredbladet persille
- Kartoffelmos
- 750 g kartofler
- 4 spsk smør
- 2 dl mælk
- 1 drys muskatnød
- salt
- sort peber, friskkværnet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Bøf Stroganoff
Dup kødet let med et stykke køkkenrulle. Rør paprika, mel, salt og peber sammen og vend kødstrimlerne heri.
Steg bacon sprød i en tykbundet gryde ved ikke alt for høj varme. Læg bacon til side og rist champignoner og løg i baconfedtet ved lidt højere varme og med lidt ekstra olivenolie. Når løgene er bløde og gyldne, og champignonerne er sprøde og saftige, lægges de til side på en tallerken.
Brun kødet på alle sider i gryden i olivenolie og smør. Tilsæt tomatpuré, løg, bacon skåret i tern, champignoner, laurbærblade og først 1 dl kalvebouillon.
Læg låg på og lad det simre i en times tid, tilføj mere kalvebouillon, hvis retten bliver for tør. Simretiden varierer lidt, i forhold til hvilket stykke kød man bruger, men retten er færdig, når kødet er mørt. Tilsæt til sidst fløde og smag til med salt og peber.
Drys med bredbladet persille og sæt gerne gryden på bordet.
Kartoffelmos
Kog kartoflerne i usaltet vand til de er møre. Mos først kartoflerne med smør og pisk derefter kartoffelmosen med en elpisker.
Tilsæt mælk lidt efter lidt til mosen er cremet og fløjlsblød. Smag til med salt og peber, samt friskrevet muskatnød. Server Bøf Stroganoff med kartoffelmosen og et drys bredbladet persille, samt lidt friskrevet muskatnød
Kære Ann-Christine
Har du mon et tip til, når der brunes skært kød, der er vendt i mel? Synes ofte, at det sker for mig at melet fra kødet laver et tykt lag, der brænder sig fast til bunden af gryden, og så bliver kødet mere kogt i egen saft end brunet, fordi melet i bunden af gryden stjæler varmen…
VH Steen
Kære Steen
jeg oplever det afhænger af gryden + at gryden varmes godt op inden, så kødet bliver brunet hurtigt.
Hvis det driller, så synes jeg det hjælper at brune blot en smule af kødet ad gangen.
Kh Ann-Christine
Hej!
Vores erfaring med kartoffelmos er, at det bliver mere lækkert, dog også lidt mere rustikt, når man bruger en grøntsagsmoser fra Tupperware. Hvis man slutter med at røre mosen med en ske, bliver den helt perfekt.
Synes, at kartoffelmos pisket med en elpisker, har tildens til at blive lidt “slimet” hvis man ikke passer på.
Vh fra Hanne og Jens
Hej Ann-Cristine.
Kan jeg bruge roastbeef eller culottesteg som kød og hvis, hvor længe skal retten så simre?
Tak for dejlige opskrifter.
Mvh Joan
Tak for din søde hilsen :)
Ja, det kan du godt, så skal det dog ikke simre, men blot tilberedes helt kort, så kødet stadig er rosa inden i (da det ellers kan blive sejt)
Det er dog ikke det bedste kødvalg til simreretter, men kan fint gå an, hvis man blot ikke tilbereder det som simrekød.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg er bange for at få sådan nogle hårde tørre stykker kød
Kan det skyldes de får for meget eller for lidt?
Er bøf stroganoff sådan en ret der bare bliver bedre jo længere den simmere?
Hej Suzan
Hvis du vælger kød, som er velegnet til at simre, så bliver disse udskæringer hårde og tørre hvis de steges ved høj varme i kort tid eller lang tid.
Kød til simremad skal gerne tilberedes ved lavere temperaturer så det blot lige simrekoger svagt i gryden under låg – og så skal det simre længe. Med den tilberedning vil sener og fedt i kødet smelte og kødet vil blive mørt som smør.
Omvendt hvis man steger det hårdt og ved høj varme, så hærder senerne op og kødet bliver sejt og tørt som skosåler, uanset om det bliver koger kort eller længe.
Jeg håber det giver svar på det du spørger om :)
Kh Ann-Christine
Hejsa! Der står oksefond i opskriften, men kalv i selve teksten. Jeg har selv købt oksefond til retten. Kan det bruges, eller bliver det for kraftigt?
Mvh. Leonora, og tak for en god hjemmeside
Mange tak for din søde hilsen
Det er rettet nu, og du kan uanset fint bruge begge dele. Blot læs på emballagen med blandingsforhold og smag til, så du synes smagen er skøn
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Tak for dine altid inspirerende opskrifter.
Bøf Stroganoff er min og familiens absolute livret (tæt forfulgt af boller i karry). Jeg er rigtig glad for, at jeg ikke er den eneste, der tilsætter gulerødder som, udover at pifte smagen op, også får retten til at strække længere.
Vi benytter også Hot Paprika fordi vi elsker spicy mad og den varme det tilfører retten.
Vi skifter også mellem kartoffelmos og ris.
Fortsat endelig med at inspirere os allesammen!
Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften, det er jeg glad for!
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Kan retten varmes i en mikroovn? Skal op i en svensk hytte, hvor der ikke er andet og vil derfor lave den hjemmefra.
Hilsen Helena
Ja, det vil jeg godt tro. Jeg bruger ikke selv microovn, så skal ikke helt sige hvordan den varmes bedst deri.
Rigtig god tur til Sverige
Kh Ann-Christine
Hej,
Vi har netop lavet denne opskrift! Super lækker!! Så tak for den 👌🏻
jeg synes det blev meget tørt. Hvad kan være gået galt? Jeg lod det simre 5 kvarter. Kan det være kødet? Eller for lidt væske?
Hej Nina,
Hvis det er kødet der er tørt skal det simre længere (ved lav varme) – det kan variere en del alt efter kød og udskæring. Så retten er først klar nå kødet er mørt som smør. Hvis retten simre tør for væde skal der ekstra boullion i.
Kh AC
Endnu engang en dejlig opskrift,fra den “gamle” aftensmad’s bog. Glæder mig til at få gang i den nye grønne bog. Tak
Hvor er det dejligt at høre! Tak for din fine hilsen og rigtig god fornøjelse med den grønne bog også :)
Kh Ann-Christine
Kan jeg lave retten dagen før? Skal jeg så vente med at tilføje fløden..?
Ja, det kan du sagtens gøre. Smag den godt til når den er varmet op igen og når fløden er i.
Kh AC
Hvordan får du champignon sprøde og saftige samtidig med at der er løg, olie og baconfedt i gryden.? Jeg synes at champignoner afgiver så meget væde at det er fuldstændig umuligt…
Du anbefaler kartoffelsalat til i intro teksten ? Hvem mon har snuppet den kombi?
Skal der kun 1 dl fond i, medmindre den bliver tør?
Ups, tastefejl ;)
Kom fond i til du synes konsistensen på saucen er perfekt, det er helt op til dig og hvordan du gerne vil have den :)
Det ser rigtig indbydende ud. Jeg vil lave den til fødselsdagsselskab.
Kan retten på nogen måde gøres vegetarisk? Der er et par vegetarer blandt gæsterne….. eller har du en anden god idé til dem, så jeg kommer lidt nemt omkring det?
Og så tænker jeg en af dine lækre spidskålssalater til……
Mon kartoflerne er gamle nok til mos nu, tror du?
Tak for dine mange herlige og velsmagende retter :-)
Jeg har faktisk en lækker vegetar stroganoff med svampe i min nye kogebog som udkommer til oktober. Den kan du nok ikke vente på, men prøv med et miks af blandende svampe i stedet for kød.
Du kan godt finde velegnede kartofler til mos nu, eller du kan bruge bagekartofler.
Rigtig god fornøjelse med retten og fødselsdagsfesten
Kh Ann-Christine
Dejlig opskrift ???? det smagte himmelsk
Det er dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Tak for så mange virkelig dejlige opskrifter. Vi får altid inspiration på din side, når vi skal holde fester og fødselsdage :) Et lille spørgsmål til retten her: kan jeg lave den dagen før og så evt vente med at putte fløden til i dagen efter, hvor den skal serveres? Og hvilket kød, vil du anbefale, hvis den skal stå længe? Tak for dine svar – og god jul – kh Stine
Hej Stine,
mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre!
Du kan sagtens lave denne ret dagen før og komme fløde i og smage til lige inden servering. Brug fx oksebov som er super til langtidssimre retter
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kh AC
Min datter har lavet det et par gange – senest i går – og det smager himmelsk ? ?
Hej Birgit,
Hvor er det dejligt at høre :) Tak for din fine tilbagemelding
Kh AC
Hvad skal melen?
Det står i første afsnit i fremgangsmåden :)
Kære Ann-Christine,
Tak for en rigtig god blog med mange gode opskrifter :-)
Når jeg skal finde inspiration, besøger jeg efterhånden altid din blog. Lige nu simrer min bøf stroganoff (din opskrift) på komfuret. Jeg har lavet den i god tid idag, så den er lige til at varme i aften – uuhhmm. Familien glæder sig vist allerede.
Jeg har prøvet en del andre af dine opskrifter (bruschetta, Chili con carne, barbecue-marinerede kyllingelår m.m.) og er aldrig blevet skuffet. Rigtig mange roser til dig herfra.
Kære Gunhild
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og jeg håber det bliver en skøn middag med den lækre stroganoff.
God søndag til jer.
Kh AC
Den her opskrift er på min To Cook-liste! – Ved du, om jeg snildt kan putte retten i min stegeso og i ovnen i stedet for at lade den simre på komfuret? :)
Ja, det kan du sagtens gøre.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Kan stroganoffen fryses?
Ja, det kan den sagtens :)
Hej Ann-Christine,
Først vil jeg gerne sige tak for din blog – den er utrolig inspirerende og det er vidunderligt mad, hver gang! (:
Jeg skal lave denne ret i weekenden, men er i tvivl hvilken udskæring af kødet jeg skal købe? Hvad bruger i?
Rigtig god dag til dig,
Emilie
Jeg køber gerne okseklump eller køber godt kød der er skåret i tern eller strimler til simreretter. Det skal gerne simre længe ved lav varme med disse udskæringer, for at de bliver møre.
Rigtig god fornøjelse med den, det er så dejligt at høre ♡
Skøn dag til dig
Kh AC
Hej,
hvor mange(og hvilke) løg benytter du i Bøf Stroganoff?
Vh Mads
4 øko zittauerløg (de alm gule og gerne lidt små i størrelsen, er de meget store, bruger jeg tre)
Når man laver kartoffelmos er det YDERST vigtigt at mælken er lun når den tilsættes. Få ved dette , men prøv det . Forskellen er tydelig !
Blev lige inspiret af opskriften.. Og tilføjede , 2 gulerødder, 1 rød paprika af den søde slags, hvidløg, 1/2 liter god rødvin, en så fint hakkede tomater, 3 små røde chili , samt selvfølig bredbladet Persille og alm, samt en håndfuld Timian, selvfølig friske fra haven,,og dertil en posekærlighed og varme.. Kartoffelmos lyder spændende de drys af bredbladet persille og et stref af revet muskatnød, øhh kom vist også noget i gryden.. Dette må være mad til koncerten i aften med CV Jørgensen og Sort sol til skovrock her i Aalborg.. Håber så hende den delige værdsætter menuen og musikken ? mvh Den musik og madglade..
Det lyder som en skønt supplement til opskriften.
Håber det var en skøn middag, koncert og weekend!
Kh AC
Hej,
Du skriver ikke noget om hvornår fløden skal i? ?
Mvh Lotte
Det står i opskriften at den skal i til sidst samtidig med at der smages til :)
Har netop lavet bøf stroganof og den smager vildt godt, men er det korrekt, at der skal 3 spsk sød paprika og 2 spsk mel til en portion til 4 personer?? jeg skiftede det ud til teskefulde, men det er måske ikke korrekt?
Skønt at høre.
Det er blot til at vende kødstykkerne i, så hvis du oplevede at de blev vendt fint i mindre og at der var nok, så går det også glimrende.
Kh AC
Hej Ann-Christine… Håber alt er vel.
Den ser super ud… laver jeg i aften til min dreng og jeg.
Hils Martin!
Mange hilsener fra din gamle “nabo” i Skanderborggade.
Hej Flemming,
Hvor hyggeligt! Håber I har det godt :)
Hils din søde familie!
Kh AC
Ann-Christine- jeg ER VILD MED DINE SIDER MED OPSKRIFTER(klapsalve).
Denne bøf stroganoff skuffer, ligesom dine andre opskrifter- heller ikke, den er bare SÅ lækker.
Kærlig hilsen Tina
Hvor er det skønt at høre♡ Tusind tak for din søde hilsen, Tina – den blev jeg virkelig glad for!
Kh AC
Hej
Vil høre hvilke kartofler du bruger til kartoffelmos? :-)
Store økologiske kartofler – hvis de har bagekartofler bruger jeg det, og ellers blot dem jeg kan finde i supermarkedet.
Har du prøvet at lave denne opskrift med ris?
Ja, det smager også dejligt! :)
Hej Ann-Christine
Jeg fandt din hjemmeside for et års tid siden og har jævnligt haft glæde af dine dejlige opskrifter. Nu har jeg tænkt mig at lørdagsmaden skal være en simreret (det bliver vist rigtig regnvejr!), og da jeg googlede simremad, poppede din hjemmeside straks op. Din/jeres opskrift på bøf stroganoff skal prøves i morgen :)
Mange hilsner
Annette W.
Hej Annette,
Hvor er det dejligt at høre at du har glæde af mine opskrifter.
Rigtig god fornøjelse med Bøf Stroganoff i aften, og rigtig skøn weekend til jer ♡
Kh AC
Netop testet her til aften – hold nu op, den sidder da bare lige i skabet! Jeg brugte en cuvettesteg, som jeg pudsede af og skar ud, og det blev virkelig lækkert. Tak for endnu en god opskrift :)
Hvor er det bare dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Hejsa
Hver gang jeg har valgt en af dine opskrifter blir det altid godt ;-)
Tusinde tak (for mad ;.) )
Hvor er det dejligt at høre!
Tusind tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Tak for opskriften, den er rigtig god :) Har efterhånden lavet den en del gange derhjemme.
Mvh Anna
Dejligt at høre! Tusind tak for din hilsen
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine. :)
Ved du tilfældigvis, om man kan bruge Ossu Buco-kød til denne ret?
Jeg har ikke lige så meget forstand på oksekød. ;)
Opskriften er fantastisk! (Jeg lavede retten for et par mdr. siden.)
Kh Louise
Hej Louise,
Mon du har fået det prøvet af, nu mens jeg har holdt sommerferie og været lidt langsom i kommentarfeltet? :)
OssuBuco skal simre ganske længe og hvis du lader det gøre det, så er jeg sikker på at du får en pragtfuld ret, som smager dejligt
Kh AC
Tak for lækre opskrifter, lige fra ingefær shot til bøf stroganoff ?
Tusind tak :)
Det er dejligt at høre
Hej :-)
Jeg står og skal lave denne ret til 12 personer (9 voksne, 2 sultne teenagere + 1 barn der ikke spiser så meget). Ville du bare lave dobbelt portion, eller?
Mvh
Charlotte
Jeg ville lave 3 x opskriften. Skulle der være noget til overs, så kan det fint fryses ned
Kh AC
1000 tak :-) Kh Charlotte
Hej Ann-Christine
Det lyder som en lækker ret til mine gæster .. Hvor mange personer er opskriften på boef stroganoff beregnet til ? Vi bliver nemlig 12 personer om et par dage, så tænker om en dobbelt op er tilpas ? Hvilken slags skært oksekød brugte du ? Vil jo gerne være sikker på det bliver super mørt , når det er til gæster :-)
kh fie
Hej Fie,
Alle opskrifterne er som udgangspunkt beregnet til 4 personer – skal nok være lidt bedre til at få det skrevet ;)
Spørg endelig hos slagteren, for så kan du få et godt råd til hvor længe at lige præcis den kød du køber skal simre (og læg så gerne 1/2-1 time oven i, er min erfaring)
Hvis du servere en eller to gode salater, brød og kartoffelmos til, så tror jeg det er fint med 2,5 x opskriften. (eller måske bare lav 3 x opskriften og hvis der skulle blive noget til overs, så frys det endelig bare ned.)
Kh AC
Kære AC
Når du skriver salater, kan du så anbefale en salat/garniture der er særlig god til en omgang bøf / svampe stroganoff , og vil du altid fortrække kartoffelmos frem for ris?
Det kommer lidt an på om du gerne vil have en lidt let og frisk salat, som ikke fylder for meget så ville jeg vælge fx denne spidskålssalat – så vil jeg g og hvis det skal være en lidt tungere salat, så kan grønkålssalat eller denne fyldige salat være et hit.
Jeg synes også ris er godt til stroganoff.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Nu har jeg kigget med et stykke tid og må indrømme at når jeg googler opskrifter, så vælger jeg altid din hvis den dukker op i mængden :)
Og vi skal have Bøf Stroganoff i aften, på trods af årstiden, men vi kan da lige nå det inden vejret siger sommer og grøntsagerne begynder at pible frem :)
Hej Carina,
Dét er jeg godt nok glad for at høre :) Og det er da så skønt med en gang Bøf Stroganoff inden foråret kommer. Rigtig god fornøjelse med den og tak for den søde hilsen
Kh Ann-Christine
Tak
Jeg afprøvede opskriften her til aften, og hold nu op, hvor var det lækkert! Helt fantastisk. Lækker simremad, når det er bedst. Lige hvad jeg trængte til. :)
Ej, hvor er det dejligt at høre :)
Dejlig opskrift :-) Min mand har allerede lavet retten 2 gange.
Hvor er det dejligt at høre :)
Tak for mad ;-) Lækker ret, som jeg lod simre det meste af dagen på komfuret og sådan en grå novemberdag er det da bare den perfekte menu :-)
Hvor dejligt! Det er skønt at høre :)
Den stroganoff ser lækker ud, den må vist prøves :-)
Igår stod jeg og lavede skibberlabskovs (som jeg elsker), og tænkte på hvordan du mon ville fortolke den klassiker?
Kan varmt anbefales.
Og skipperlabskovs har jeg faktisk allerede et helt godt bud på her: http://www.valdemarsro.dk/skipperlabskovs/
Lad mig endelig høre hvad du synes om den, hvis du prøver :)
God opskrift !
Vi fik prövet den i weekenden.
Naeste gang skal der pröves en boeuf bourguignon
Dejligt at høre :)
Boeuf bourguignon står også højt på To Cook listen herhjemme :)
Jeg har aldrig været den store fan af stroganoff. Synes det plejer at være tørt og kedeligt. Men den her opskrift ser så lækker ud, så må hellere prøve den. Tak for god inspiration:-)
Selv tak, Jesper – prøv den endelig :)
Kære AC,
jeg ved godt, at det er nogle personlige spørgsmål. Du skal selvfølgelig kun svare, hvis du har lyst. Spørgsmålene har bare hobet sig op. :D
Hvor mange penge bruger I på mad om måneden?
Hvordan laver du madplaner – jeg mener; hvordan kommer du frem til, hvad I skal have at spise?
Hvem handler og hvor tit handler I? (Er Johan og Julie med?)
Hvilke overvejelser har I jer, når I handler? (Økologisk, konventionelt, dansk etc.)
Hvad er din livret?
Hvad er det værste du har spist?
Hvad er det bedste måltid du har fået?
KH,
Mia.
Kære Mia,
Det var mange spørgsmål ;) Jeg svarer lige lidt i flæng … Vi spiser primært økologisk, men ellers dansk hvor det giver mere mening ift bæredygtighed, lokale råvarer og generel dyrevelfærd. Madplaner laves efter årstiden, tid og lyst og vi har ikke et decideret madbudget, hvor mad er adskildt fra andre husholdningsartiker osv.
Min livret variere fra dag til dag og fra måltid til måltid, jeg kan generelt lide alt der er lavet af råvarer fra god kvalitet.
har i øvrigt skrevet lidt mere om emner som disse i min nye bog :)
Kh AC
Jeg afprøvede opskriften her til aften – havde dog besøg af en (uventet) vegetar. Hun havde heldigvis medbragt salat og kunne spise kartoffelmosen.
Jeg tilføjede gulerødder i skiver og det stod og simrede i 5 kvarter (gulerødderne fik kvarter). Mmmhh… Det var rigtig lækkert.
Brugte gullasch-tern, der allerede var udskåret.
Uhmm, det lyder dejligt med gulerødder :)
Hov. Gulerødderne fik 3 kvarter.
MUMS, hvor ser det lækkert ud. Det er liige weekend-mad :-)
Kh Cathrine
Lige præcis :)
Mums dejlig ret :) Hvor er dine fine tallerkener fra :)
De er fra Casalinga :)
Først vil jeg sige tusinde tak for en helt fantastisk blog – den er med til at gøre min hverdag hyggeligere og du inspirerer med så meget fantastisk. Det er stort, at du deler så hjerteligt. Jeg har fulgt dig i mange år – siden ønsket og drømmene om de små rollinger begyndte, da jeg da var i samme situation som dig. Og nu har vores hverdag ændret sig fra til travle dage, hvor fodbold, madpakker og legeaftaler skal passes ind.
Tror bestemt, den bliver afprøvet i weekenden. Det er hos os også kæresten, der laver bøf stroganof :). Hvis du har lyst smager kartoffelmosen også super godt tilsat presset hvidløg og hakket persille.
Rigtig god weekend. Mange hilsner Helle
Hej Helle,
Tusind tak for din dejlige hilsen, det er jeg virkelig helt vildt glad for at du synes – det gør fornøjelsen ved at blogge så meget større, når det skaber glæde og inspiration.
Uhm, jeg skal prøve hvidløg og persille i kartoffelmosen næste gang, det lyder virkelig godt!
Rigtig god weekend
Kh AC
Uhmmm, herlig efterårsmad. Det må på menuen til næste uge:-)
Tak fordi du mindede mig om retten….
Yeahh, hvor dejligt! God fornøjelse med den
Det ser godt nok lækkert ud, og som du siger, en lækker efterårsret. Jeg ved ikke hvorfor, det er bare sjovt, man bliver så påvirket af vejret og årstiden, når det kommer til ens madvaner. Jeg lavede selv en orientalsk/boller i karry ret med blomkålsris her for leden, mums!
Fuldstændig enig! Jeg er helt traditionel hvad det angår, om foråret er det længslen efter sprøde nye grøntsager og jordbær, nu er det varme supper og mere rustikke ‘tungere’ retter.