Citrontærte


Citrontærte er SÅ lækkert – at det er næsten skørt at jeg ikke tidligere har delt min opskrift på den lækre franske klassiker tarte au citron.
Kagen er den perfekte afslutning på en skøn middag, dejlig til eftermiddagshyggestunder, til servering for gæster og de skønneste afternoon tea selskaber. Lav den enten som hel tærte eller del opskriften til 6 små portionstærter.
Prøv også: min bedste chokoladekage >>
Citrontærte
- Tærtebund
- 150 g hvedemel
- 1 knivspids salt
- 1 spsk sukker
- 80 g smør
- 2 spsk koldt vand
- Citroncreme
- 2 æg
- 2 æggeblomme
- 125 g sukker
- 4 øko citron, 1,25 dl saft og 1 spsk fintrevet skal herfra
- 1 spsk majsstivelse
- 50 g smør, skåret i små tern
- Marengs
- 150 g sukker
- 0,50 dl vand
- 75 g æggehvide
- 1 knivspids salt
- 1 tsk øko citron, saft
Tærtebund
Bland mel, salt og sukker sammen og smuldr derefter smørret i, til det er som savsmuld. Saml dejen med lidt koldt vand og ælt den godt sammen til den er ensartet og glat. Tilsæt lidt ekstra koldt vand, hvis nødvendigt.
Stil dejen på køl i en lukket beholder i 30 minutter.
Rul dejen ud til en cirkel på et meldrysset bord eller mellem to stykker bagepapir. Læg den i en tærteform på 24 cm diameter.
Tryk dejen ud i formen, skær kanterne pæne og prik bunden flere steder med en gaffel.
Bag tærtedejen i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i ca. 17-20 minutter.
Creme til Citrontærte
Kom æg og æggeblommer, sukker, citronsaft og skal samt majsstivelse i en gryde og pisk det godt sammen, mens det varmes op ved middelvarme til det simre og tykner. Tag af varmen og pisk smørret i lidt af gangen.
Fordel cremen i den færdigbagte tærtebund og sæt på køl.
Marengs
Kom vand og sukker i en gryde. Kog kort op og rør til sukkerkornene smelter. Stil sukkerlagen i køleskabet og lad den køle lidt af til den er stuetemperatur.
Pisk æggehvider stive med en håndmikser, når skålen kan vendes uden det falder ud, så piskes salt, citronsaft, og sukkerlagen i en tynd stråle.
Pisk videre i 10-12 minutter til din marengs er skinnende blank og luftig.
Kom marengsen i en sprøjtepost med en stor stjernetyl og sprøjt mange tætte marengstoppe på kagen.
Brænd marengstoppene med en gasbrænder (sådan en man også bruger til creme brulee), til de tager smukt farve.
Til 6 personer
Er der er alternativ til sådan en gasbrænder? :)
Måske det kan fungere at sætte den et minut under grill i ovnen ved højeste varme. Men har ikke testet det …
ellers kan du måske blot undlade at brænde toppen :)
Kh AC
Jeg investerede i en gasbrænder. De er slet ikke så dyre som jeg forestillede mig ;)
Tak for svar!
Hvordan vil den mon fungere, hvis man laver den i små glas og skifter tærtebunden ud med en cheesecakebund(digistive)? ?
Kunne være lækkert! Det er helt sikkert værd et forsøg ♡
Kh AC
Det er min datters yndlingscafé som jeg endnu ikke har vovet at kaste mig ud i selv. Bliver citroncremen ikke nemt til røræg når man varmer den op på den måde?
Det oplever jeg ikke når den piskes konstant, og med den mængde sukker og citron, så oplever jeg at den godt kan holde til det
Super lækker!
Jeg har forsøgt mig med den her til eftermiddag. Har du nogle gode råd til mig ? For min tærtedej krymper når den er i ovnen ? jeg endte ud ned en bund uden sider ? men altså den smager godt??den blev bare ikke så pæn
Uh, det ved jeg sørme ikkehar den dækket kanterne fint og ikke været æltet eller rørt på røremaskine?
En rigtig klassiker:)
Hvor stor en tærteform er denne opskrift til?
Ja, den er så skøn!
Den form jeg bruger er 24 cm
Kh AC
Den ser virkelig lækker ud. Kan den laves dagen før den skal bruges?
Tærtedejen og citroncremen kan, blot vendt med at lave og komme marengs på til lige inden servering
Kh AC
Hej.
Bruger du bagepapir i formen når du bager kagen❓
Jeg skal også servere den på et fad ligesom dig og jeg vil bare sikre mig at den er nem at løfte ud af formen
Mvh Dorte
Hej Dorte
Jeg bruger en tærte springform, som er smurt godt (og uden bagepapir)
Du kan evt bruge en alm springform eller hvis du bruger en porcelænstærteform, så blot lade kagen blive i formen ved servering
Kh AC
Jeg elsker simpelthen den her tærte! Tak for en rigtig god opskrift.
Jeg havde stor succes jeg at afbage marengsen i oven i 10 minutter ved 250 grader. Man skal dog huske at tærten skal køle ned igen efterfølgende (:
Hvor er det dejligt at høre!
Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding, og det er skønt du deler din erfaring med at bage den i ovnen
Kh AC
Jeg har bagt citrontærten i dag og jeg er simpelthen mundlam. Den var fuldstændig fantastisk! Jeg er overrasket over hvor nem den var at lave. Tak ☀️
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften :)
Kh AC
Bagte den til min søns 13 års fødselsdag i dag og fik hjælp til marengstoppene af min niece…skøn og nem opskrift, som fungerer godt med en tærteform m/ løs bund…glæder mig til kagerester senere i dag.
Hej Claus
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften :)
Kh AC
Kan man fryse kagen eller dele af kagen ned, så man kan lave noget af den i forvejen?
Du kan fryse bunden ned og citroncremen kan laves 1 dag i forvejen og opbevares på køl.
Kh AC
kan man også lave tærten uden marengsene
Ja, men jeg vil selv synes den blev lidt for syrlig og ville mangle lidt modspil af noget sødere til :)
Kh AC
Jeg vil gerne lave din skønne citrontærte til påske – men jeg kan ikke finde ud af hvordan der både er et gult lag og et hvidt lag på billedet af tærten – det synes jeg ikke jeg kan gennemskue af opskriften? Er det marengslaget der er så meget af?
Det gule lag er citroncremen og det hvide lag er marengslaget.
Det er meningen at der er et godt tykt lag marengs på, det giver en fin balance af sødme og syrlighed.
God fornøjelse.
Kh AC
Det samme spørgsmål her. Vil det sige du først smører et godt lag marengs ovenpå det gule lag, for så derefter at lave små marengstoppe? :-)
Nej, det er blot mange marengstoppe, der står tæt, lavet med en stor tyl på ca 1-1,5 cm
Kh AC
skal man smelte smøret inden man putter det i citron cremen?
Nej, endelig ikke.
Jeg elsker citrontærte og glæder mig vildt til at afprøve din opskrift! Desværre har jeg ikke en tærteform, kan jeg mon bruge en almindelig springform eller skal jeg ud og købe en tærteform først?
Tak for skønne opskrifter!
Hej Sofie,
Du kan sagtens lave den i en springform.
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Hvor længe kan den holde i køleskab?
Det står i beskrivelsen ved tips under opskriften
Kh AC
Kan den ikke tilberedes og spises kold ?
Ja, citrontærte spises kold / stuetempereret
Du skriver at man kan lave tærtebunden dagen før – er det blot dejen, som så skal bages på dagen den skal bruges, eller kan man også godt bage den dagen før?
Du kan godt bage den dagen før den skal bruges.
Kh Ann-Christine
Hvis man skal have kagen med i byen, er der så noget i vejen for at lave lægger marengsen på 4 timer i forvejen?
Det kan den godt klare, men vær endelig opmærksom på at piske den nok så den holder de fire timer til før servering.
Kh AC
Hej!
Jeg skal simpelthen i krig med den her kage til en familieaften! :)
Men, vi bliver 13 mennesker.. kan jeg bare gange opskriften op? Og i så fald, hvor stor en springform ville du anbefale?
Tak for det ??❤️
Hej Gabrielle,
Hvor dejligt!
Jeg ville gange opskriften op med to og bruge to springforme – eller bage to bunde i en springform på 24-26 cm i diameter.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Kan man lave tærtebunden og komme citroncremen på dagen i forvejen? Eller skal man vente med at komme citroncremen på til dagen hvor den skal spises?
Hej Rikke
Jeg vil vente med at komme citroncreme på til samme dag hvor den skal serveres.
Både tærtebund og citroncreme kan dog godt laves i forvejen
Kh AC
Hvis citroncremen laves dagen i forvejen, opbevares den så på køl? Og i så fald; stivner den så ikke? :)
Kan man lave tærtebunden glutenfri? Jeg har glutenfri havremel, men jeg har ikke erfaring med at bruge det (endnu). Jeg glæder mig helt vildt til at prøve opskriften!
Den skal prøves – men skal smørret til dejen være koldt eller stuetemperatur?
Ja, det skal være koldt smør.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Min æggehvidemasse ville bare ikke stivne… piskede en 35 minutter med håndmikser, og det blev blot en sovset masse. Nu kom jeg den på tærten, og den er i køleren… mon ikke den smager meget godt alligevel.
Men hvad kan være gået galt?
Vh Anton
Hej Anton,
Æggehviderne kan ikke stivne ordentligt hvis der ved et uheld er kommet æggeblomme i æggehviderne så kan de ikke stivne, eller hvis der er brugt en skål eller piskeris som ikke er helt rengjort og tørre, efter at have pisket fx citroncremen.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg skal beklæde små portionsanrettet desserter, jeg selv har komponeret, med marengs. Lige som Baked Alaska, vil bare ikke sætte dem i ovn med bruge gasbrænder. Har derfor søgt på opskrifter på I-Marengs og der er godt nok meget stor variation i forholdene imellem hvide, sukker og vand. Hvor stor betydning har foldet og bruger du forskellige opskrifter alt efter hvad du skal bruge det til?
Jeg har en del af marengs massen til overs, tror du at jeg kan lave marengs-kys af resten?
Ja, det kan du sagtens :)
Hej.
Jeg undre mig over at marengsen ikke skal bages før marengs toppene skal brændes. Kan det virkelig passe?
Mvh. Dorte
Hej Dorte,
Ja, det er helt rigtigt.
Det gør jeg ikke, da jeg ikke ønsker en sprød marengs, men en lækker luftig variant. Det er jo en smagssag :)
Kh AC
Hej🙋♀️
Jeg er i gang med at bage bunden. Hvordan får du den egenligt ud af formen uden bunden knækker helt ?
Mvh Stine
Jeg har en tærteform med løs bund. Men ellers kan den fint serveres i formen.
Kh AC
Prikker du tærtebunden inden bagning?
Bager du med noget oven på bunden for at holde den nede (eks bønner)?
Jeg prikker bunden, men plejer ikke at komme bagekugler eller bønner i, når jeg bager bunden. Det kan du dog godt gøre
Kh AC
Den ser så lækker ud, så den tænker jeg at prøve her næste weekend!
Jeg har dog kun en springform på 18 cm. eller en tærteform på 26 cm. hvad tror du er at foretrække til den her tærte? :-)
Tak for en god blog med masser af inspiration!
Du kommer nok til at have for lidt dej til den på 26 cm, men du kan jo evt lave en smule ekstra og en smule ekstra citroncreme til den lidt større tærte. Marengs, tror jeg ikke du behøver lave ekstra af. Omvendt kan du også gå ned i størrelse alt efter hvor mange du skal lave kage til :)
Tusind tak for din søde hilsen og god fornøjelse med den dejlige kage
Kh AC
Kan man evt udskifte citron med appelsin?
Har du en anbefaling til hvad man kan servere dertil?
Jeg har planlagt at jeg vil lave denne til dessert, til en flok veninder til en lille hyggelig 19 års fødselsdag, men vil gerne servere noget hertil. Har du nogle forslag? Det kan både være drikkelse, eller andet spiseligt (fx bagværk el. frugt)
Mvh. :)
Hej Ann Christine
Kan man bruge æggehvider der ikke er pasteuriseret, når den ikke skal bages i ovnen igen, risikerer man ikke sermonella?
Venlig hilsen Lene
Hej Lene,
Jeg har skrevet om valg af rå æg vs pasteuristerede æg her: https://www.valdemarsro.dk/ofte-stillede-spoergsmaal-til-valdemarsro-opskrifter/#aeg
Kh Ann-Christine
Hej.
Vi er igang i køkkenet og tænkte på om citroncremen kan laves en dag før. I så fald stiver den for meget hvis den kommes på køl? :-) Eller er din anbefaling at samle kagen og lave cremen samme dag som den skal serveres?
Hej Camilla,
Du kan sagtens lave citroncremen en dag før. Jeg ville først samle kagen inden servering :)
Glædelig jul og godt nytår
Kh Ann-Christine
Kan man bruge kartoffelmel i stedet for majsmel?
Jeg har lige bagt denne kage to gange. Den første gang smagte den super – den anden gang havde det gule i tærten en meget underlig smag, synes det kan beskrives som at smage at jern…
jeg har ledt og ledt hvad der kan have gjort det, men kan ikke finde noget, er der nogen der ved hvad det kan være jeg har gjort forkert??
Hej Linda
Det lyder mærkeligt! Kan du have gjort noget anderledes, en anden gryde, piskeris, skål eller haft noget i køleskabet som kunne have afgivet smag til citroncremen?
Rigtig godt nytår
Kærlig hilsen
Ann-Christine