Gammeldags æblekage


Gammeldags æblekage med og luftig flødeskum er en herlig spise og kan både serveres i en fin skål eller som her i portionsglas.
Det er sådan en nostalgisk og nem dessert, og så er den særligt lækker om efteråret, hvor æblerne er søde og friskplukkede fra æbletræerne – men kan sagtens spises hele året rundt.
Gammeldags æblekage kan forberedes nogle timer i forvejen, og stilles på køl til den skal serveres for gæsterne.
Prøv også: min opskrift på hjemmelavede makroner >>
Gammeldags Æblekage
- Æblegrød
- 800 g æble, skrællede og skåret i små tern
- 1 dl vand
- 0,50 vaniljestang
- 1 knivspids kanel
- 1 knivspids stødt kardemomme
- 110 g sukker
- Æblekage makronrasp
- 25 g smør
- 75 g rasp
- 15 g sukker
- 300 g makroner
- Flødeskum
- 2 dl piskefløde
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Æblegrød til æblekage
Kom æbletern, vand, krydderier og sukker i en gryde, kog op og lad det simrekoge uden låg i 15 minutter. Rør det igennem et par gange undervejs.
Stil grøden i køleskab og lad den køle helt af.
Makroner
Smelt smør på en pande og rist rasp og sukker under konstant omrøring i et par minutter til sukkeret er smeltet. Lad det køle af på et stykke bagepapir. Knus makronerne lidt til de er i passende stykker og bland dem med sukkerraspen.
Flødeskum
Pisk fløden til luftig lækker flødeskum.
Saml den lækre gammeldags æblekage
Kom den afkølede æblegrød i en stor skål eller i portionsglas, drys et lag makronrasp over og top med flødeskum.
Næringsindhold

Pr. pers.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
Gammeldags æblekage er absolut en af æble-favoritterne hos os… Men i min familie sværger vi altså til hjemmelavet æblekage rasp (dvs. knuste tvebakker og smuttede mandler ristet i smør og sukker) i stedet for makroner :)
Kh. Sidsel
Uhm, det vil jeg prøve næste gang. Lyder lækkert :) Tak for inspiration
nam nam – elsker æblegrød ;) selv når den bliver fancy :D
Uhmmm den kage er en af de eneste frugtkager jeg sådan rigtig kan lide. Den skal straks laves, når æblerne fra min mors have er ankommet :)
Lækkert sådan at kunne få forsyninger fra din mors have. Jeg har også en mor, som kommer med alt fra rabarber og krydderurter til tomater og agurker fra haven. Det er super lækkert!
Hvis jeg laver æblegrøden idag, kan den så holde sig to dage i køleskabet? Eller er det bedst og fryse den ned?
Ja, det kan den sagtens.
Jeg samlede æblegrøden som anvist, men endte med æblepiskefløde masse da grøden var 200 grader varm. Vil du ikke til andre førstegangs lavere skrive at man skal nedkøle æblegrøden inden man samler det hele. Eller er skal den være varm. Jeg var meget fortvivlet og min kæreste grinte af mig. Min mandighed led derfor i over 20 minutter.
Hej Rasmus
Det kan du tro! Det er fluks opdateret :)
Håber du er klar på at prøve den igen en anden gang!
Kh Ann-Christine
Det kommer meget an på hvor søde/syrlige æblerne er. Smag endelig bare godt til :)
Kh AC
Åh ene herlige opskrifter herinde fra følger meget med og tak for det hejsa
Tusind tak for din søde hilsen, hvor er det pænt af dig at skrive!
Kh Ann-Christine
Kan jeg udskifte æblerne med pærer?
Pære har ikke den samme syre som æbler, så den vil blive noget sødere. Du kan evt justere syrebalancen til med lidt citronsaft – det kan blive lækkert.
Kh Ann-Christine
Har lige lavet den lækreste æblemos til at fryse ned. Alt efter æblesorten må man selv justere med sukker, men godt med lidt kanel og kardemomme😍
Du kan også lave usødet æblemos og blande revet peberrod i. Det smager dejligt til f.eks. anden eller flæskestegen juleaften.
Hej vi er i gang med at lave æblekage
Hvor hyggeligt! God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg lavede æblekagen til 9 personer. Havde dog alt, alt for meget makronrasp. Men lækkert med kanel og kardemomme😍
Min datter og jeg har lige været på æbleplantage og plukke (al for mange :-)) æbler, bare fordi det var så hyggeligt.
Så nu skal der laves masser af æbleting! Glæder mig vildt til kagen. Mon du kunne eksperimentere med en vegetarisk æbleflæsk engang ved lejlighed? :-)
Både min datter og jeg er mega fans af dine opskrifter!
Hej Jana
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at gøre og hvor lyder det hyggeligt med æblepluk!
Du kan evt bage æblerne med rodfrugter og servere til aftensmaden. Det vil være lækkert og så kan du finde alle mine opskrifter med æbler her
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej.
Kan man erstatte vaniljestangen med noget andet, for eksempel vaniljesukker?
Mvh.
Ja, det kan du – og du kan læse mere om vanilje og mængde her: https://www.valdemarsro.dk/tag/vanilje/
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Perfekt!
Eller måske en anke. Man kan roligt doble op på denne opskrift. For med æblekage er det vigtigt at der er noget til dagen efter.
hvis æbelmosen ikkebliver stiv nok hvad skal man så jævne den med
Forbereder familje fest ( vi blir 10. Denne opskrift tilhør minder fra min barndom som jeg glæder mig st dele med mine børn og børnebørn . Jeg bor i Stockholm -siden 1972👍🇸🇪🇩🇰
Du kan evt varme den op og derefter jævne den med lidt kartoffelmel, efter samme fremgangsmåde som https://www.valdemarsro.dk/rabarbergroed/
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg er dybt afhængig af dine opskrifter. Nu har jeg fået min kopi af opskrift på æblekage væk, og jeg mener, at du har ændret på opskriften siden sidst.
Det må du jo gerne, fordi værket er dit :-)
Men jeg bruger købt kagerasp og husker ikke antal makroner.
Kan det tænkes, at den oprindelige opskrift var med 600 g æbler?
Jeg kan godt se, at det her lyder patetisk – ha-ha.
Hej Jane
Ja det er rigtigt, jeg gennemtestede den nogle gange og synes ikke helt at mængderne i den gamle version holdt eller var retvisende nok :)
Der brugte jeg 600 g æbler og 20 makroner.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tusind tak. Så er jeg på rette spor.
Hej. Du skriver at man skal lade æblerne simre i 15 min uden låg. Mine bliver slet ikke bløde på 15 min., og jeg kan se andre steder at de lægger låg på. Gør jeg noget forkert?
Hej Luna,
Det kommer helt an på hvilke æbler du bruger, det kan der være en del forskel på hvor hurtigt de koger ud og bliver møre.
Så det er ikke fordi du gør noget forkert.
Du kan evt mose dem lidt med en gaffel – eller komme låg på hvis du vurdere det nødvendigt. Når jeg laver dem vil jeg gerne at væden damper lidt af og derfor kommer jeg ikke låg på og de æbler jeg bruger koger fint ud alligevel.
Kh Ann-Christine
Smager fantastisk. mange tak
Hej Ann-Christine
Hvis æblekagen er samlet (med grød og rasp), hvor længe ville du så antage den kunne holde i køleskab?
Jeg skal lave portionsanretninger, og tænkte om de kunne laves en dag i forvejen?
Hej Anja
Den kan godt samles 1-2 timer forinden, men jeg synes makronerne bliver bløde hvis den står for længe.
Kh Ann-Christine
Der står 300 g makroner i opskriften – skulle der mon have stået 30 g?
300 g er helt korrekt :)
Kh Ann-Christine
Selv med kun en dl vand var der meget væske ved. Tænker det skal hældes fra. Ellers er det jo suppe.
Kommer helt an på hvilke æbler du bruger, så juster til efter behov.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Vejer du egentlig æblerne inden du skræller og skære i tern? Jeg regnede nemlig med det var 800 når de var skræller og skåret i tern? :) Men nu bliver jeg da i tvivl?
Ja, det er 800 g efter klargøring.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Skal man også lave makron rasp når man har købt æblekage rasp?
Det er helt op til dig, jeg kender ikke produktet æblekagerasp, men mon ikke det er en færdigblanding med makroner i?
Kh Ann-Christine
Nu står jeg og skal til at lave den her til 25 mennesker (hvor jeg må plusse 20 + 5 til opskriften), og jeg stirrer mig simpelthen blind i det her:
Skal jeg bruge 5kg æbler før eller efter de er skrællede og skårede? Det er alligevel lidt over 1kg svind jeg har, og det tænker jeg gør en forskel hvis jeg enten har for meget, – eller mangler over 1kg æbler 😅
Tusind tak for den lækre opskrift, jeg venter spændt på dit svar 🙏
Det er 5 kg før de er skrællede, men der er plads til lidt fleksibilitet i mængden, ift størrelse på æblerne og antal af æbler
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa.
Jeg afholder et lille middags selskab i start juli for 2 ældre damer og mig selv. De vil gerne have Gammeldags Æblekage til dessert, men da jeg aldrig selv har kunnet lide æblekage og sidste gang jeg brugte jeg Pink Lady æbler hvilket absolut ikke var nogen succes.
Men nu hvor jeg har tænkt væsentligt mere over det mindes jeg at både min farmor, mormor og mor plejede at bruge madæbler.
Er der noget du kan bekræfte?
Eller kan du anbefale nogle sorter som bare sidder lige i skabet hver gang?
På forhånd tusind tak
Jeg kan bedst selv lide æbler til madlavning, der er søde og friske i smagen, et dejligt spiseæble som fx royal gala, som stort set kan købes i alle supermarkeder – og hvis egen høst, så alle i samme stil. Det synes jeg selv fungere godt – men det er altid smag og behag :)
Det koger ikke 100% ud og bliver melet, men bliver mørt og lækkert og vil man have en mere lind konsistens, så kan man give det blot få sekunder med en stavblender
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Ved du hvor meget færdiglavet æblemos jeg skal bruge til denne opskrift? Jeg har nemlig noget i fryseren, jeg gerne vil have brugt, men er i tvivl om jeg har nok.
Vh Emma
Omkring 800-900 g vil jeg tro er passende til 4 pers.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine