Gravad Laks med rævesauce
Hjemmelavet gravad laks er virkeligt lækkert til forret, buffet, julefrokoster og festlige lejligheder og også bare til familiens egne luksuriøse måltider.
Det er super nemt at lave gravad laks selv og smagen er simpelthen helt og aldeles vidunderlig. Server fx gravad laks som en lille portionsanrettet forret på selveste juleaften, med et glas cava eller champagne, inden julemiddagen serveres med alt det klassiske julemad. Eller til nytårsaften anrettet på små blinis. Gravad laks er skøn til påskefrokostbordet og ja, i det hele taget en vidunderlig skøn spise året rundt.
Man kan servere den på salat, til blinis, et stykke dejligt surdejsbrød og meget andet godt.
Prøv også: Opskrift på lakseroulade med spinat >>
Arbejdstid 20 min.
Antal 10 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Gravad laks med rævesauce
- Gravad laks
- 700 g lakseside
- 50 g salt
- 60 g sukker
- 0,50 tsk sort peber
- 1 knivspids fennikelfrø, stødt
- 1 knivspids stødt koriander
- 4 spsk tørret dild
- 1 håndfuld frisk dild, finthakket
- Rævesauce
- 1 dl olivenolie
- 20 g brun farin
- 2 tsk dijon sennep
- 1 spsk æblecidereddike
- salt
- sort peber
- 1 spsk tørret dild
- 0,50 dl cremefraiche 18 %
- 1 håndfuld frisk dild, til pynt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Gravad laks
Bland salt, sukker, peber, fennikel, koriander og tørret dild godt sammen i en skål.
Skær eventuelle ben, skind og tydeligt fedt fra laksen og læg laksesiden med skindsiden ned på et fad, der passer i størrelsen. Drys krydderiblandingen godt over hele laksen og drys derefter den hakkede dild over.
Dæk hele laksen med husholdningsfilm og stil fadet med laks i køleskabet i 2 til 3 dage, hvorefter den er klar til servering.
Rævesauce
Pisk alle ingredienserne sammen med et piskeris i en skål og smag til. Alt afhængig af hvor stærk en sennep, man bruger, skal den måske have lidt mere sukker, lidt mere sennep eller lidt mere eddike.
Ved servering
Skær den gravad laks ud i tynde skiver og server med rævesovs, godt brød, salat og frisk dild.
Hej,
Jeg undrer mig over, at der skal creme fraiche i rævesovsen – kan du beskrive hvilken forskel det gør, da jeg ikke ser det i andre opskrifter?
Hilsen Solveig
Cremefraichen gør den cremet, men er ikke absolut nødvendig – så undlad blot hvis du synes bedre om den uden :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
I morgen skal der serveres, tager du salt/sukker blandingen af efter endt marinering før servering eller serverer du med dette, flere dage, gamle lag?
Du får lige svaret her også, hvis du ikke ser det nedenfor :)
Jeg vender det lige så falder der lidt af krydderblanding af, men alt der der sidder på når den er færdig, det lader jeg sidde til at give smag.
Det må du endelig gøre efter vurdering. Prøv at skære et stykke og smag til hvad du synes.
Rigtig god fornøjelse, jeg håber det bliver super lækkert!
Kh Ann-Christine
Hej,
Jeg er netop ved at lave din opskrift. Andre jeg tidligere har prøvet angiver at man efter de 3 døgn skal rense salt/sukker/krydderi blandingen af for så ved servering at komme frisk dild på men altså uden sukker/saltblandingen. Gør du ikke dette?
Hej Christian
Jeg vender det lige så falder der lidt af krydderblanding af, men alt der der sidder på når den er færdig, det lader jeg sidde til at give smag.
Det må du endelig gøre efter vurdering. Prøv at skære et stykke og smag til hvad du synes.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej.
Jeg skal prøve din rævesovs, men hvor længe kan den holde sig i køleskab?
Minimum 3-4 dage, og måske også længere – det må du endelig vurdere ved at se, smage og dufte til den.
Kh Ann-Christine
Jeg går ud fra at jeg skal skære hele skindsiden af ? 🙈
Dbh Ane
Hej Ane
Ja, det plejer jeg også selv at gøre.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej 😊
Du skriver den er holdbar i en uge, er det med de tre tilberedningsdage ?
Skønne opskrifter du laver, mange tak!
Hej Nanna
Tusind tak for din søde hilsen :)
Det er fra den er færdig, og holdbarheden er altid minimum – så tjek om den ser fin og frisk ud.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Super mange tak 😊
Lige en hurtig mere, kan man bruge flormelis i stedet for sukker ?
Det kan jeg ikke umiddelbart forestille mig at man kan
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
HejHej,
Hvorfor anvender du tørret dild og ikke frisk? Er det pga smagsoplevelsen? Intensiteten? Væske? eller noget helt andet?
Har du prøvet opskriften med frisk dild i hele tilberedningen?
Mange hilsner
Tak 🔆
Du kan fint bruge frisk dild. Ved tørret dild er der ingen risiko for jordbakterier, hvilket er en fordel, når retten skal stå så længe og ikke skal tilberedes.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
God opskrift – prøvede den sidste år. Men kan ikke forstå at I ikke skriver at laksen SKAL have været frosset ned til -20 grader i mindst 24t før den må bruges? Det er jo også reglen for al fisk som bruges til sushi
Tusind tak :) jeg glæder mig også til at lave den igen her til jul.
– og det er helt rigtigt med frysningen, det er Fødevarestyrelsens anbefaling med fisk der ikke varme-tilberedes, dvs inkl fx sushi, gravad og ceviche mv.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
du kan sagtens fryse den gravede laks , jeg har gjort det mange gange da jeg i en periode hade adgang til laks på 4-5 kg. som blev gravet og kom i fryseren til familiefester !
Hej
Skal prøve denne opskrift
Sukker, er det rørsukker eller Muscovadosukker ?, er i tvivl
VH Niels
Hej Niels
det er rørsukker eller alm hvidt sukker
Kh AC
Hej :-) hvor lang tid skal laksen fryses inden den er “sikker”?
Vh Anne Mette
24 timer jf fødevarestyrelsen
Husk de 24 timer starter når hele laksen har nået -20 grader. Vigtigt at overholde de -20 grader, hvilket ikke alle fryser kan.
Den norske laks er fritaget for kravet om frysning (fordi de sprøjtes med gift mod parasitter). Norsk laks er ikke værd at spise, så prøv den danske landopdrætter, færøske eller islandske laks.
Husk -20 grader i 24 timer når hele laksen har nået -20 grader!!!
Hej :-)
Jeg er bange for jordbakterier i forbindelse med den rå fisk. – Vil nødigt have et helt selskab bliver syge på grund af min mad!
Bliver resultatet meget anderledes, hvis man bruger tørret dild i stedet for frisk?
Vh. Vibeke
Hej Vibeke,
Du kan sagtens bruge tørret dild, det vil også blive godt.
Kh AC
… og jeg har bare brugt et stykke laks fra supermarkedet. Er det mon for risikabelt? Eller gør du også det?
Jeg køber selv fisken hos fiskehandleren, når jeg laver gravad laks – men skal ikke kunne sige om det er risikabelt med fisk fra supermarkedet, da jeg ikke kender kvaliteten af det du har købt :)
Min laks står pt og graver i køleskabet. Det ser ud til, at sukker/saltblandingen trækker væske ud af laksen. Har du prøvet det?
Ja, det er en del af processen og helt som det skal være :)
Hej.
Kan man bruge en ørredfilet i stedet for laks.
Gravad havørred er meget bedre end gravad laks. Gå endelig igang med det!
Hvis jeg skal lave denne til brunch buffet, som en del af det hele til 25 personer .. hvor meget laks tænker du jeg skal bruge? Der vil være max 16 der tager af den
Alt afhængig af hvad der ellers er på buffetten vil jeg mene at en alm stor lakseside er passende, men spørg gerne hos fiskehandleren, om de kan lave et passende stykke til dig.
Kh AC
jeg bor alene og har lavet en hel laxeside,kan jeg fryse halvdelen ned når den er færdig??
Ja, det kan du sagtens gøre
Halløj
Kan man fryse den gravede laks og vil den være lige så god når man tager den op igen?? :)
Hilsen Puk
Ja, du kan købe fersk laks og gravad det efter opskriften og derefter fryse det ned
Hej Ann-Christine.
Lavede denne gravad laks til påske og den var et kæmpe hit.
På næste søndag skal min kæreste holde fødselsdagsbrunch og kunne godt tænke mig en uden dild. Er vild med at man kan få lidt store chunky stykker og vil derfor ikke købe det færdigt i supermarkedet. Men kan ikke helt finde frem til, hvad jeg skal gøre, hvis jeg vild undgå dilden. Har du et bud?
Vh
Maja
Hej Maja,
Hvor er det dejligt at høre!
Du kan fint lave den uden dild, samme fremgangsmåde, blot ingen dild.
God fornøjelse
Kh AC
Skønt, det lyder dejligt nemt. Tak for svar :)
Vh
Maja
Skal det være ey stykke der har været frosset?
Jeg elsker gravad laks, men har aldrig turde eller troet at jeg kunne lave det selv. Men den her opskrift får mig til at tænke at selvfølgelig kan jeg da det, så tusind tak!!
Nu ved jeg hvad vi skal hygge med lille juleaften på menuen før der er risengrød
Hvor dejligt at høre – du må endelig prøve det af, det er jo både nemt og vildt lækkert♡
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa
Er det bare et stykke rå laks?
Bedste hilsener
Mette
Ja, du kan evt få et stykke der er egnet til sushi – det kan du spørge efter hos fiskehandleren
Kh AC