Kærnemælksboller


Kærnemælksboller er så lækkert og den syrnede mælk giver den skønneste smag til brødet, som er perfekt hvis du ikke har en surdej og gerne vil have en smag, lidt derhen af …
Det er et hit at lade dejen koldhæve natten over, for så får smagen i både kærnemælk og korn rigtig lov at udvikle sig og resultatet er så lækkert og helt uimodståeligt på et skønt dækket morgenbord.
Prøv også: min opskrift på lækre kerneboller >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 9 stk.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Kærnemælksboller
- 4 dl kærnemælk, stuetempereret
- 1 dl stuetempereret vand
- 10 g gær
- 1 spsk sukker
- 1 tsk salt
- 75 g grovvalset havregryn
- 75 g fuldkorn ølandshvedemel
- 400 g hvedemel
Kom kærnemælk og vand i en skål, og rør gær ud i væden.
Rør sukker, salt, havregryn og ølandshvede i blandingen og rør derefter hvedemel i. Brug gerne en røremaskine og lad den røre i cirka 10 minutter ved middelhastighed.
Har du ikke en røremaskine, så rør dejen godt igennem og stil den på køl. Efter en times tid i køleskab vil dejen have “sat sig” og for store lækre lufthuller og en god hæveevne kan du tage dejen ud af køleskabet og strække og folde den over flere gange.
Uanset om du røre på maskine eller ej, så stil dejen i en ren skål, dækket med låg og sæt den på køl natten over – eller i 10-14 timer.
Efter koldhævning
Drys 1 spsk mel ud på bordpladen og hæld dejen ud på det meldryssede bord. Brug en bagespartel til nænsomt at folde dejen flere gange over hinanden til den er spænstig og fast. Skær 9 gode boller ud og sæt dem på en bageplade med bagepapir.
Tænd for ovnen på 225 grader varmluft – meget gerne varmluft + damp hvis du har det. Sæt bollerne i ovnen når den er varm og bag i 15-20 minutter.
Lad bollerne køle lidt af på en rist inden servering.

mens jeg laver mad
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hej Ann-Christine
Dejen er perfekt efter langtidshævningen i køleskabet, men er du sikker på at de ikke lige skal efterhæve før en tur i ovnen, fine boller, men en smule bestandige.
Mange gode hilsner fra Finn
Hej Finn
Dejligt at høre! Jeg lader dem blot efterhæve på bagepladen mens ovnen varmer op. Det kommer også lidt an på hvor varmt der er i rummet. Du kan også bage dem ved lavere temperatur 10 minutter ved 175 grader til start og derefter skrue op, så når de ikke at danne skorpe inden de er færdighævet under bagning.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg elsker dine opskrifter og ser ofte til din side for inspiration.
Er nu flyttet ind et sted, der har en ovn med dampfunktion, så er ved at genlære bagning, da mine faste deje ikke reagerer som tidligere, hvor jeg hældte kogende vand i en badeplade i bunden, når jeg skulle bage med damp.
Bruger du damp i denne opskrift hele bagetiden eller kun i starten og så slutte med tørbagning? Og hvilken styrke damp bruger du?
Mange hilsner
Katja
Hej Katja
Hvor skønt med dampfunktion. Det har jeg ikke i min nuværende ovn efter vi flyttede for nogle år siden, – men jeg ønsker mig det i min næste ovn :)
Jeg plejede at give damp i starten, til bollerne/brødet er hævet perfekt op. Derefter slukkede jeg dampen, så bagværket kunne danne sprød skorpe.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvor mange timer må dejen maksimalt hæve i køleskabet?
Hej Maya
Det kan man ikke sige noget helt præcist om, så der skal man kigge på dejen for at vurdere at den ikke er overhævet og derved faldet sammen igen. Er dejen ikke overhævet, så kan man fint have succes med den selv om den har stået mere end en dag i køleskabet.
Kh Ann-Christine