Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/oksehalesuppe/

Oksehalesuppe

På sådan en kold vinterdag skal der suppe til!

Jeg drømmer lidt om denne fantastiske oksehalesuppe, som vi tilberedte for nogle weekender siden – og heldigvis er der en portion i fryseren, for det er nemlig noget af det lækreste at spise på sådan en kold snevejrsdag.

Første gang jeg smagte oksehalesuppe i min barndom, står helt soleklart for mig – vi var på restaurant og fik oksehalesuppe til forret. Jeg kan tydeligt huske hvordan det smagte og hvordan jeg tænkte at det var virkelig noget af det lækreste og mest smagfulde, som jeg til dato havde smagt.

Det er virkelig også en lækker ret – og da vi i sommers havde mulighed for at bestille nogle særlige udskæringer fra et lille landbrug med glade dyr på græs, så købte vi blandt andet et par oksehaler.

Det er jo ellers ikke normaltvis en udskæring man finder i Brugsens køledisk – men spørg endelig hos slagteren. Jeg er sikker på at det nemt kan bestilles hjem og så er det tilmed et ret billigt stykke kød og kødet derpå er virkelig så mørt efter tilberedning at man næsten ikke kan forestille sig det.

PT4H

Oksehalesuppe

6-8 pers.    4 timer
6-8 pers.
Ingredienser
Udskriv opskrift
4 timer
Fremgangsmåde

Oksehalesuppe – Laves gerne dagen før.
Skær synligt fedt af oksehalerne, dup dem tørre med et stykke køkkenrulle og brun derefter oksehalestykkerne på alle sider i olie i en stor gryde.
Kom gulerødder, porre, bladselleri og tomatpure i gryden – sauter det med oksehalerne i et minutstid, og tilsæt derefter paprika, timian, persille, laurbærblade, peberkorn, rødvin og koldt vand til det dækker kød og grønt.
Sæt låg på og lad retten simre i 3-4 timer – skum løbende suppen og kasser det grums der lægger sig i overfladen.

Når kødet er helt mørt, tages kødstykkerne op og sættes til side i køleskabet i en beholder med låg.
Sigt suppen 2 gange gennem en fintmasket sigte og kasser alle grøntsager. Suppevandet stilles på køl i en beholder til næste dag, hvorefter det er super nemt at fjerne det overskydende fedt der har lagt sig på overfladen. Gem 3 spsk. af det rene oksefedt, som skal tilbage i suppen – det giver en dejlig smag – men suppen bliver omvendt for fed, hvis der er mere fedt i.
Vær desuden opmærksom på at der vil samle sig lidt grums i bunden af skålen med den kolde suppe – det kasseres for at suppen bliver klar og pæn.

Ved servering
Varm suppen op i en gryde sammen med 3 spsk. fedt fra suppen. Kog den godt igennem og smag suppen til med evt. æbleeddike, sukker, salt og peber.
Kom oksehalerne i (enten de hele stykker eller pluk kødet af), sammen med porre, gulerødder og andet grønt og varm det godt igennem i 5-10 minutter.
Serveres med persille og godt brød til.