Oksehalesuppe


På sådan en kold vinterdag skal der suppe til!
Jeg drømmer lidt om denne fantastiske oksehalesuppe, som vi tilberedte for nogle weekender siden – og heldigvis er der en portion i fryseren, for det er nemlig noget af det lækreste at spise på sådan en kold snevejrsdag.
Første gang jeg smagte oksehalesuppe i min barndom, står helt soleklart for mig – vi var på restaurant og fik oksehalesuppe til forret. Jeg kan tydeligt huske hvordan det smagte og hvordan jeg tænkte at det var virkelig noget af det lækreste og mest smagfulde, som jeg til dato havde smagt.
Det er virkelig også en lækker ret – og da vi i sommers havde mulighed for at bestille nogle særlige udskæringer fra et lille landbrug med glade dyr på græs, så købte vi blandt andet et par oksehaler.
Det er jo ellers ikke normaltvis en udskæring man finder i Brugsens køledisk – men spørg endelig hos slagteren. Jeg er sikker på at det nemt kan bestilles hjem og så er det tilmed et ret billigt stykke kød og kødet derpå er virkelig så mørt efter tilberedning at man næsten ikke kan forestille sig det.
Oksehalesuppe
- Suppen - laves gerne dagen før servering
- 2 oksehaler, (deles i alle ledene, hvis slagteren ikke har gjort det)
- 3 spsk olivenolie
- 2 porre, halveret
- 4 gulerod, i tern
- 3 stængler bladselleri
- 1 løg, skåret i både
- 3 fed hvidløg, halveret
- 4 spsk koncentreret tomatpuré
- 1 tsk sød paprika
- 4 stængler frisk timian
- 5 stængler persille
- 4 laurbærblade
- 1 tsk peberkorn
- 3 dl rødvin
- vand - til det dækker
- Smag suppen til med evt.
- 2 spsk æblecidereddike
- 1 tsk sukker
- flagesalt
- sort peber, friskkværnet
- Til servering
- 2 gulerod, i små tern
- 1 porre, skåret i tynde ringe
- 1 håndfuld persille
- 1 forårsløg, finthakket
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Oksehalesuppe – Laves gerne dagen før.
Skær synligt fedt af oksehalerne, dup dem tørre med et stykke køkkenrulle og brun derefter oksehalestykkerne på alle sider i olie i en stor gryde.
Kom gulerødder, porre, løg, hvidløg, bladselleri og tomatpure i gryden – sauter det med oksehalerne i et minutstid, og tilsæt derefter paprika, timian, persille, laurbærblade, peberkorn, rødvin og koldt vand til det dækker kød og grønt.
Sæt låg på og lad retten simre i 3-4 timer – skum løbende suppen og kasser det grums der lægger sig i overfladen.
Når kødet er helt mørt, tages kødstykkerne op og sættes til side i køleskabet i en beholder med låg.
Sigt suppen 2 gange gennem en fintmasket sigte og kasser alle grøntsager. Suppevandet stilles på køl i en beholder til næste dag, hvorefter det er super nemt at fjerne det overskydende fedt der har lagt sig på overfladen.
Gem 3 spsk. af det rene oksefedt, som skal tilbage i suppen – det giver en dejlig smag – men suppen bliver omvendt for fed, hvis der er mere fedt i.
Vær desuden opmærksom på at der vil samle sig lidt grums i bunden af skålen med den kolde suppe – det kasseres for at suppen bliver klar og pæn.
Ved servering
Varm suppen op i en gryde sammen med 3 spsk. fedt fra suppen.
Kog den godt igennem og smag suppen til med evt. æbleeddike, sukker, salt og peber.
Kom oksehalerne i (enten de hele stykker eller pluk kødet af), sammen med porre, gulerødder og andet grønt og varm det godt igennem i 5-10 minutter.
Serveres med persille og godt brød til.
Næringsindhold

Pr. pers.
(xxx kcal)
Total
(xxx kcal)
Mener Bilka har oksehaler rimelig fast.
Som barn fik vi ofte oksehaler. Vist ikke lige som suppe, men der kan også laves en rigtig god brun sovs ud af det ;) Tror ikke jeg har fået det som voksen, den eneste af de retter jeg har taget med hjemmefra er hjerter i flødesovs. Men det er også en kongeret!
Godt tip! Der går år mellem at vi er forbi en Bilka, så jeg kender slet ikke deres sortiment – det ligger bare lidt langt væk til de alm indkøb herfra hvor vi bor: Så det er super godt med sådanne tips, for det gør det jo dejligt nemt :)
Genialt:-)
Sidst vi fik oksekød i fryseren var der en oksehale med – og den er jeg gået udenom indtil nu, fordi jeg nok ikke liiiiige vidste hvad jeg skulle stille op med den….. MEN nu skal jeg da prøve at koge suppe på den:-)
Fantastisk! Det er jo lige perfekt timet så :)
RIgtig god fornøjelse med denne skønne ret
Kh AC
Lyder skønt :-) Det er så meget suppevejr. Jeg har også lige taget en kyllingesuppe op a fryseren – glæder mig allerede :-)
Det er altså også dejligt at have i fryseren til sådan en kold vinterdag :)
Det smager fantastisk! Prøv også ved servering at hælde lidt sherry i og læg et halvt smilende æg i hver skål. Det er super lækkert!
Det må da prøves! :)
Hvad synes du om at man koger oksehalen først i lidt tid og så hælder vandet ud så man ikke behøver at skumme det af?
Jeg tænker, desværre at man nok mister en del af den gode smag på den måde …
Super opskrift
Det er rigtigt at den smager som dengang man var barn
kh finn
Hej.
Hvor mange halestykkerne eller hvor meget vægt skal der til en hel oksehale.
Tak for fine opskrifter.
Kirsten
Jeg mener at den vejer lige omkring 1 kg pr stk og vi bruger 2 kg til opskriften her.
Tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Det er synd at kassere grøntsagerne (og hvad man ellers sier fra). Jeg smider dem i en gryde med et par dåser flåede tomater, en generøs sjat rødvin og resten af fedtet, koger det op og purerer det til en fantastisk sugo; der bliver ca 7 portioner (nok til 2 personer) lige til at køre sammen med pasta eller komme på en hjemmelavet pizzabund.
Og ja, suppen smager af barndom, skiferie i Østrig.
Hvornår skal løg og hvidløg i?
Tak for opskriften. Har brugt en trykkoger i en time i stedet for 3-4 timers simre-tid. Kødet blev mørt og smagen var pragtfuld.
Uhm, det lyder skønt! Tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine