Surdejsboller
Hjemmebagte surdejsboller er en sand fryd at sætte tænderne i. Min opskrift er nem, når man først lærer den at kende og jeg bager selv disse boller hver eneste weekend året rundt. Indimellem også i hverdagen og jeg elsker at have de hjemmebagte surdejsboller i fryseren også.
Lad dig endelig ikke skræmme af at den er lidt lang og har forskellige steps undervejs. Når håndteringen af dejen sidder på rygraden, så er det ingen sag at bage de lækreste boller flere gange om ugen.
Man bliver vitterligt lidt varm om hjertet, når man skærer en lun nybagt bolle op og der så viser sig så fint et mønster af de lækreste lufthuller. En duftende sprød skorpe og en skøn lidt sej krumme med masser smag. Perfekt hverdagslykke.
Prøv også: Find min opskrift på surdej her >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja
Vil du gerne have billede på udskriften?Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Surdejsboller uden gær
Hold min skærm tændt,mens jeg laver mad
- Surdej
- 100 g surdej, fra køleskabet
- 100 g hvedemel
- 100 g vand
- Surdejsboller
- 60 g fuldkorn ølandshvedemel
- 180 g sigtet ølandshvedemel
- 360 g hvedemel
- 5 dl koldt vand
- 12 g salt
Surdej
Rør 100 g aktiv surdej, 100 g vand og 100 g hvedemel sammen til det er ensartet i konsistensen. Læg et låg løst over og lad det stå på køkkenbordet, til det hæver til minimum dobbeltstørrelse. Det tager typisk cirka 1-3 timer, alt afhængig af styrken i din surdej og temperaturen i dit køkken.
Dej til surdejsboller
Kom mel og vand i skålen og rør det godt sammen. Lad det stå i en time på køkkenbordet.
Rør halvdelen af surdejen, samt salt i dejen. Gem resten af surdejen til at fodre videre på til fremtidigt bagværk. Ælt dejen på en røremaskine i cirka 5 minutter eller i en skål med en grydeske. Dejen skal være meget blød og der skal ikke ekstra mel i!
Lad dejen stå i en skål tildækket af et låg på køkkenbordet i cirka 2 timer. Fold dejen minimum 4 gange i løbet af de to timer.
Fold dejen sådan: Fugt hænderne med lidt koldt vand og tag ind under dejen i midten af skålen. Hiv op i dejen og fold den sammen Gentag til du mærker, at dejen spændes op, bliver fastere og slipper skålen nemt, samtidig med at den føles mere sej og smidig.
Lad dejen stå i yderligere en time på køkkenbordet, uden at folde den. Hold øje med den og stil dejen i køleskab, når den er hævet op med cirka 30 %.
Dejen kan koldhæve med låg over i køleskab i mellem 8 og 18 timer.
Bagning
Med bagestål: Tænd ovnen på højeste varme og varm bagestålet op på en rist i en time inden bagning
Uden bagestål: Tænd ovnen på højeste varme, med en bageplade i ovnen og varm ovn og bageplade op.
Tag dejen ud af køleskabet og brug en blød bagespartel til nænsomt at få dejen forsigtigt ud af skålen på et meldrysset bord. Fold dejen en enkelt gang og drys lidt mel over dejen. Skær bollerne ud med en fast bagespartel.
Med bagestål: Tag risten med bagestål ud af ovnen og placer bollerne direkte på den varme plade. Skrue ovnen ned til 180 grader varmluft (gerne med damp og bag bollerne i 7 minutter ved 180 grader varmluft og damp. Skrue derefter temperaturen op til 230 grader og bag videre til bollerne har en smuk sprød skorpe.
Uden bagestål: Tænd ovnen på højeste varme, med en bageplade i ovnen og varm ovn og bageplade op. Sæt bollerne på et stykke bagepapir og hiv det over på den varme bageplade. Skrue ovnen ned til 180 grader varmluft (gerne med damp og bag bollerne i 7 minutter ved 180 grader varmluft og damp. Skrue derefter temperaturen op til 230 grader og bag videre til bollerne har en smuk sprød skorpe.
Tag dem ud af ovnen og lad dem køle lidt af på en rist, inden de serveres.
Hold min skærm tændt,mens jeg laver mad












Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Jeg er nu i gang med tredje omgang på den her opskrift.
Første omgang var en halv portion, fordi det var mit første forsøg med surdej. Resultatet blev over alt forventning og spiste hele portionen inden de blev kolde 😂
Anden gang, hel portion og de blev lige så perfekte som første. Sprøde, luftige og fulde af smag.
Tredje portion står i køleskabet og skal bages i eftermiddag.
Det er for mig en perfekt opskrift og vil anbefale den til alle som deres første surdejsprojekt.
Hej Daniel
Mange tak for din skønne og positive tilbagemelding på opskriften! Det er jeg virkelig glad for at høre.
Rigtig god fornøjelse med al den hyggelige brødbagning fortsat.
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg er vild med dine opskrifter.
Jeg bager boller ca 4 gange om året. Har du et tip til at holde surdej så længe ?
Venlig hilsen
Kirsten
Hej Kirsten
Man kan fryse surdejen og så tage den op en uges tid inden bagning og fodre den et par gange, hvorefter den er klar til bagning.
Man kan også tørre surdejen ud til surdejsflager. Jeg har dog ikke testet holdbarheden på disse.
Håber du kan bruge tippet.
Kh Ann-Christine
Mine surdejs brød bliver altid gode, men denne opskrift gav ingen boller. Efter at have blandet dejen var den så våd (brugte mindre vand end opskriften sagde og kun hvedemel) at jeg tvivlede på om den overhovedet ville være til at folde, men som opskriften siger skal dejen være det, men øv, lige så plasket som en børneslim og ingenting hjalp det at forsøge foldninger i 2 timer. Øv
Hej Nadia
Jeg bager selv disse boller 1-2 gange om ugen efter de præcise mål, så mængden af alle ingredienserne er virkelig gennemtestet :)
Hvilken mel bruger du? Det skal gerne være med et højt protein indhold, så dejen bliver stærk og smidig.
Kh Ann-Christine