Valnøddeboller
Valnøddeboller er en af mine yndlingsbagværk – for det smager bare altid godt og valnødderne giver en super smag og et skønt bid til bollerne, som er uimodståeligt lækkert.
Mine valnøddeboller er super nemme at lave, er fyldt af lufthuller, sprød skorpe og med den skønne smag af rigelige mængder valnøddekerner.
De er lækre på morgenbordet og smager så godt med ost på. Men også til sandwich, madpakker og som tilbehør til en portion suppe.
Prøv også: opskrift på koldhævede boller >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 9 stk.
Kan fryses Ja
Vil du gerne have billede på udskriften?Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Valnøddeboller
- 5 dl stuetempereret vand
- 5 g gær
- 15 g honning
- 500 g hvedemel
- 100 g fuldkornshvedemel, eller grahamsmel
- 1 tsk salt
- 150 g valnødder, grofthakkede
Rør vand og gær sammen i en skål til gæren er opløst og rør honning, fuldkornsmel, hvedemel i, til dejen akkurat er ensartet.
Lad dejen hvile i 30 minutter på køkkenbordet.
Rør salt i dejen og rør dejen godt sammen til den er blød og smidig, gerne på en røremaskine ved mellem hastighed. Rør tilsidst valnøddekerner i.
Dæk skålen med et tætsiddende låg eller med husholdningsfilm og lad dejen hæve på køkkenbordet i 3 timer. Stil derefter dejen i køleskabet, hvor den kan koldhæve i 8-18 timer.
Hæld dejen ud på bordpladen og brug en spartel med lidt koldt vand på til nænsomt at folde dejen 3-4 gange over hinanden, så dejen spændes op og bliver smidig.
Brug en spartlen til at skære 9 boller ud og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag bollerne i en forvarmet ovn i cirka 18 minutter ved 220 grader varmluft.
Lad dem køle lidt af på en rist.
Hold min skærm tændt,mens jeg laver mad












Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Kan man bruge sukker i stedet for honning? Og hvis, hvor meget så?
Hej Jette
Ja, det kan du fint. Omkring 1 – 2 tsk sukker
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Prøvede at bage valnødde-boller efter din nye opskrift, med følgende ændringer: 15g gær i stedet for 5g, grahamsmel i stedet for fuldkornshvedemel.
Efter en god tur i røremaskinen var dejen stadig så flydende, at jeg ikke kunne forestille mig, at den kunne håndteres som foreslået, når langtidshævningen var til ende. Efter 4 timer på køkkenbordet er den stadig alt for våd.
Hvad er forklaringen? Grahamsmelet med dårligere hæveevne sammenlignet med fuldkornshvedemel? eller hvad?
Ole
Hej Ole
Dejen bliver fastere og nemmere at håndtere når den er koldhævet i køleskabet. 5 dl vand til 600 g mel bør ikke give en flydende dej, men en ret blød dej, der dog efter koldhævning fint kan skæres ud til boller.
Grahamsmel har en lidt dårligere hæveevne end ren hvedemel, men bør fint kunne erstatte fuldkornshvedemel i opskriften 1:1. Prøv evt næste gang at komme 10-15 g mere hvedemel i, til du oplever dejen er nemmere at håndtere, derefter kan du skrue lidt ned for mængden igen. Jo mere mel, jo mindre luftige og tungere boller.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Er de fryse egnede??
Hej Hanne
Ja, sagtens! Helst mens de er helt friskbagte og stadig lidt lune, så er de som nybagte når de lunes igen.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine