Vikingegryde


Vikingegryde er en herlig fyldig ret til hverdage og til hyggelige dage med bål i haven og hvor retten fint kan tilberedes i en gryde over bålet på ægte vikingemanere.
Den kan nu også fint tilberedes i køkkenet ved komfuret og den er tilmed ret hurtig og nem at tilberede. Under opskriften er der lidt tips til variation af retten og til hvordan man kan få endnu flere grøntsager i.
Vikingegryde er en skøn efterårsret til disse dage med lidt ustadigt vejr og perfekt til en regnvejrsdag som i går.
Prøv også: min bedste opskrift på svensk pølseret >>
Vikingegryde
- 5 skiver bacon
- 250 g champignon, skåret i kvarte
- 400 g kyllingefilet, i tern
- 2 løg, finthakket
- 3 fed hvidløg, finthakket
- 300 g squash, groftrevet
- 150 g wienerpølser, skåret i skiver
- 1 tsk røget paprika
- 2 tsk sød paprika
- 1 tsk oregano, tørret
- 1 spsk hvedemel
- 2 dl grøntsagsbouillon
- 100 g tomatpuré
- 1 dåse hakkede tomater
- 2 rød peberfrugt, skåret i strimler
- 1,50 dl piskefløde
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Til servering
- 3 dl basmati ris, kogt efter anvisning på pakken
Steg bacon i en sauterpande eller stegegryde til får lidt farve. Tag bacon op og læg det til side på et stykke køkkenrulle. Når det er kølet af, skæres det i tynde strimler.
Kom en spsk olie i den samme sauterpande eller stegegryde, som er brugt til bacon og tilsæt champignon og kylling og steg ved høj varme, til de har fået lidt stegeskorpe.
Skrue helt ned for varmen og tilsæt derefter løg, sauter under omrøring til løgene er klare og bløde. Tilføj hvidløg, squash, pølser, bacon, røget paprika, sød paprika, oregano, hvedemel, og grøntsagsboullion.
Rør godt rundt og rør derefter tomatpure og hakkede tomater i.
Læg låg på og lad den lækre vikingegryde simre i 15 minutter (tilbered imens ris)
Når retten har simret, tilsæt derefter peberfrugt i fine strimler og piskefløde. Kog op og smag retten til med salt og peber.
Server med fx ris og en salat eller gnavegrønt.
Lækker opskrift, glæder mig til at servere den til fælles nabohavedag. Lavet naturligvis over bål.
Hvilken salat er det på billedet?
Jens
Hej Jens
Det lyder skønt! Rigtig god fornøjelse.
Salaten er en grøn salat, med grillet halloumi, rødløg og haydari
Kh AC
Ser super lækkert ud, helt klart noget der skal bikses sammen du hvor det er ved at blive lidt køligere.
Tænkte på, er det ikke en af de retter der har mange navne?
Syntes at huske min morfar lavede en ligende ret (dog kun med gris) der hed indianergryde…
Mvh. Mads
Hej Mads
Jo, det kan sagtens passe – minder også meget om mørbradgryde, som vist også kaldes indianergryde af flere :)
Kh AC
Vi lavede den i går og den smager så godt :)
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Hvor ser den lækker ud! Den skal helt sikkert prøves, men har et problem.
Har du nogle ideer til hvad man kan bruge istedet for tomatpure, hakkede tomater, og de to forskellige typer paprika? Da jeg ikke kan tåle de ting jeg næver.
Mvh. Maja
Hej Maja,
Hvis du kan tåle peberfrugter, så kan bagte blendede peberfrugter fint erstatte tomater og paprika
Kh AC
Hej AC.
Jeg kan desværre heller ikke tåle peberfrugter. Har du eventuelt andre ideer til hvad jeg kan bruge?
Det er nemlig ret svært finde lækre retter uden de ting der ikke indeholder det jeg ikke kan tåle.
Mvh. Maja
Det ved jeg desværre ikke …
Okay, mange tak for hjælpen alligevel :)
Jeg må prøve mig frem og se hvad der virker.
Jeg ville prøve med kokosmælk og karry.
Der blev spist med stort velbehag her i bofællesskabet, vi spiser ca. 40 personer hver aften :-)
Jeg syntes dog at de pølser jeg havde købt fik en gummiagtig konsistens. Nogle gode råd til at undgå det?
Hej Rudi,
Så skønt at høre!
Mht pølserne, så oplever jeg det kommer an på kvaliteten og indholdet i dem. Af dem man kan købe i supermarkedet kan jeg godt lide hanegal wienerpølser og Princip øko pølser.
Jeg undgår gerne dem med kartoffelmel, da jeg synes det giver en lidt underlig konsistens i pølserne. Men prøv dig endelig frem med nogle andre varianter næste gang :)
Kh AC
Super god opskrift. ??Jeg brugte noget mere kyllingekød, i stedet for Champignon, da vi ikke er så vilde med denne grønsag og vi spiser meget kylling? men opskriften, den vil helt sikkert blive en favorit i familien.?
Har du et forslag til hvad man kan komme i som et alternativ til champignoner?
Du kan fint blot undlade champignon, eller komme små tern aubergine eller mere squash i, i stedet.
Kh AC
Hvor er det dejligt at høre, tak for din fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Det ser virkelig lækkert ud ? tænker man vel godt kan erstatte piskefløde med madlavningsfløde ?
Madlavningsfløde er blot en mellemting mellem sødmælk og fløde blandet med hvedemel, så det kan du sikkert fint – men jeg vil nu hellere bruge piskefløde :)
Hej AC.
Jeg lavede den for et par dage siden helt efter din opskrift og serverede den for min gæster, en køkkenleder og en tidligere kok, og de var begge helt vilde med den, jeg selv inklusive selvfølgelig. Som tilbehør valgte jeg en rugkerne/selleri salat, og de to ting matchede hinanden super fint. Det er absolut ikke sidste gang du får lov til at lede mig i mit køkken.
Kh. Jørgen ?
Hej Jørgen,
Hvor er det dejligt at høre! – mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding og feedback på opskriften. Det blev jeg glad for :)
Kh AC
Hej :) Bare lige, hvis det kan lade sig gøre engang:
Jeg printer rigtig mange af dine opskrifter, da jeg synes det er nemmest. Det er dog ærgerligt, at der ikke kommer et lille billede med. Senere når jeg skal kigge opskrifter igennem, kan jeg ikke huske, hvordan retten ser ud/ bliver ikke så fristet af opskrifterne, som når der er billeder på. Men udover det vil jeg rose dig for, at dine opskrifter er meget printervenlige. Jeg vælger dine frem for andre, da andres ofte er proppet med reklamer, eller ikke sat op til print.
Mvh
Hej (:
Kan retten fryses?
Mvh Stine
Ja, det kan den fint :)
Mega lækker mad! Vi blev total positiv overrasket. Selv børnene spiser med glæde :) det er absolut ikke sidste gang vi spiser den. Vi glæder os til i næste mange dage, hvor opskrifterne også er fra dig af. Tusind tak for gode opskrifter og udførlig vejledning!
hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen ♡
Kh Ann-Christine
Fantastisk ret – lavede den i går. Den smagte så godt ?. Der var heldigvis også til i dag ? Kan virkelig anbefales.
Så skønt at høre! Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften ♡
Kh AC
Fantastisk opskrift. Vi har fået wienergryde her til aften, og alle elskede det. Tak ?
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Kan man undgå at komme squash i
Ja, det kan du evt undlade eller fylde på med andet grønt
Ville det være muligt at udskifte kødet med bælgfrugter?
Eks. Ville linser så ændre i væskemængden?
Hilsen
Simon
Hej Simon,
Det kan du sagtens – fx en blanding af bønner og linser. Tjek gerne om den skal spædes op med lidt ekstra grøntsagsboullion, det kan fx være nødvendigt hvis du bruger røde linser eller lign der absorbere en del væde.
Kh Ann-Christine
Det bacon du skriver, når jeg nu kun bruger kalkunbacon, hvilken fedt type vil jeg skulle bruge?
Vi er nemlig ikke så glade for Fedtsmagen fra grisebacon.
Men opskriften lyder fantisk.
Mvh.
Simone
Hej Simone,
Det kommer sig ikke så nøje i denne opskrift, det er primært den røgede smag fra baconen der gør jeg kommer bacon i.
Så brug bare olivenolie eller smør efter smag og behag
Kh AC
Hej, kan man lave kartoffelmos til istedet for ris? ?
Ja, sagtens :)
Kh AC
Såååå god opskrift! Den er helt klart blevet en af mine yndlingsretter;)
hvor er det dejligt at høre
Glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Der står 100 g tomatpuré, men hvis man bruger konc. tomatpuré er det så det der svarer til en lille dåse?
Mvh Tanja
Det er koncentreret tomatpure jeg bruger, men bare smag til med hvad du har.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej,
Kunne du sætte ris samt evt ekstra grønsager på ingredienslisten, jeg bruger dine madplaner og køber ind efter indkøbslisten.
Hej Claus,
Ja, Ris er nu på ingredienslisten :)
Håber du er glad for indkøbslisten og premium
Kh AC
Jeg har lavet denne opskrift flere gange og børnene elsker den, især min søn som også hjælper med at lave det.
Jeg tænker at lave det igen snart men jeg tænkte at skifte kødet ud, hvordan tror du mon det kunne være med noget rådyrkød i?
mvh Monica