Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/coq-au-vin/ Aftensmad Efterår, Festmad, Franske retter, Simremad, Vinter

Coq au vin

Den franske klassiker Coq au vin er en rigtig simre hyggeret, som dufter skønt i hele huset, mens den gode (hane)kylling bliver kogt mør og lækker i gryden.

Traditionelt bruges hanekylling – derfra navnet til retten – men det går lige så fint at bruge anden kylling, her kan man enten vælge at partere en hel kylling eller at bruge udskæringer som fx bryst, overlår eller hele lår.

Det lækre kyllingekød i rødvinssaucen, med sprøde gulerødder, søde perleløg og champignon er virkelig anbefalelsesværdigt!

Coq au vin
Vil du gerne have billede på udskriften?

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.

PT2HPT40M6
Ingredienser
  • 1,50 kg kylling, bryst, overlår, lår
  • 2 løg, finthakkede
  • 4 fed hvidløg, finthakkede
  • 0,50 knoldselleri, i tern
  • 5 gulerod, i skiver
  • 750 ml rødvin
  • 1 håndfuld frisk timian
  • 5 laurbærblade
  • 4 hele nelliker
  • 10 peberkorn
  • 100 g bacon, i skiver
  • 250 g champignon, i kvarte
  • 200 g perleløg
  • 1 spsk sukker
  • 1 spsk vand
  • 2 tsk majsstivelse, rørt i lidt koldt vand
  • 1 spsk olivenolie, til stegning
  • 1 spsk smør, til stegning
  • salt
  • sort peber, friskkværnet
  • Kartoffelmos
  • 1,50 kg kartoffel
  • 110 g smør
  • 2 dl mælk
  • 1 knivspids muskatnød
  • salt
  • sort peber, friskkværnet
  • Til servering
  • 1 håndfuld bredbladet persille, grofthakket
Udskriv
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Fremgangsmåde

Gnid kyllingestykkerne med salt og peber og brun dem godt af i smør og olie i en stegegryde, til skindet begynder at blive sprødt.

Tag kyllingestykkerne op og sæt dem til side på et fad.

Kom nu løg, hvidløg, knoldselleri og halvdelen af gulerødderne i gryden og sauter dem i et par minutter.

Kom kyllingestykkerne tilbage i gryden, sammen med rødvin, timian, laurbærblade, nelliker og peberkorn.

Læg låg på gryden og lad retten simre i 1 – 1 1⁄2 time.

Lige inden retten er færdig, steges bacon sprød på en pande. Rist derefter champignoner og de resterende gulerødder på panden i fedtet fra bacon og sæt til side.

Tilsæt nu perleløg, smør, sukker, salt og vand på panden, lad det koge op under omrøring, til løgene karamelliserer. Sæt til side.

Tag kyllingestykkerne op, når retten har simret færdig, og sæt dem til side.

Sigt saucen gennem en finmasket sigte over en gryde og kasser fyldet.

Skum overflødigt fedt fra saucen og kog den op i gryden uden låg.

Jævn saucen med lidt majsstivelse og smag den til med salt og peber.

Tilsæt kyllingestykker, champignoner, gulerødder, perleløg og bacon.

Varm retten godt igennem og drys med krydderurter inden servering.

Kartoffelmos
Kog kartoflerne i usaltet vand, til de er møre. Lun mælken i en kasserolle til den er ca. 50 grader varm.

Mos de varme nykogte kartofler let med smør og pisk derefter kartoffelmosen med en håndmikser, tilsæt imens den varme mælk lidt efter lidt, til konsistensen af kartoffelmosen er cremet, luftig og fløjlsblød.

Smag til med salt og peber, samt friskrevet muskatnød.