Citrontærte


Citrontærte er SÅ lækkert – at det er næsten skørt at jeg ikke tidligere har delt min opskrift på den lækre franske klassiker tarte au citron.
Kagen er den perfekte afslutning på en skøn middag, dejlig til eftermiddagshyggestunder, til servering for gæster og de skønneste afternoon tea selskaber. Lav den enten som hel tærte eller del opskriften til 6 små portionstærter.
Prøv også: min bedste chokoladekage >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 6 pers.

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Citrontærte
- Tærtebund
- 240 g hvedemel
- 50 g flormelis
- 1 knivspids salt
- 120 g smør, koldt
- 1 æg, sammenpisket
- evt. en smule koldt vand
- Citroncreme
- 2 æg
- 2 æggeblommer
- 125 g sukker
- 1,50 dl citronsaft
- 0,50 øko citron, lidt fintrevet skal herfra
- 15 g majsstivelse
- 50 g smør, koldt og skåret i små tern
- Marengs
- 0,50 dl vand
- 150 g sukker
- 75 g æggehvider
- 1 knivspids salt
- 1 tsk citronsaft
Tærtebund
Kør hvedemel, flormelis, salt og smør i en foodprocessor, til det er ensartet. Saml dejen i en skål med sammenpisket æg og evt. lidt koldt vand hvis nødvendigt. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir og sæt den på køl i 30 minutter.
Smør en tærteform på 24 cm i diameter og læg dejen i formen. Tryk den flot til i kanten og skær kanten til, så der er en pæn afslutning på kagen. Prik huller i tærtebunden og læg bagepapir over tærtedejen. Fyld bunden med tørrede bønner og blindbag tærten i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i ca. 15 minutter. Tag tærtebunden ud, fjern bagepapir og bønner og bag videre i 5-8 minutter, til bunden er fint gylden. Lad tærtebunden køle lidt af.
Citroncreme
Pisk æg og æggeblommer, sukker, citronsaft og -skal samt majsstivelse sammen i en gryde og lad det langsomt varme op ved middelvarme, til det tykner. Tag gryden af varmen og pisk smør i lidt ad gangen. Fordel cremen i den færdigbagte tærtebund og sæt på køl.
Marengs
Kom vand og sukker i en gryde og lad det koge op til præcis 118 grader – brug et sukkertermometer.
Pisk æggehviderne, til de er luftige og stive. Pisk sukkerlagen i æggehviderne i en tynd stråle og pisk til sidst salt og citronsaft i. Pisk fortsat i 10-12 minutter, til marengsen er blank og luftig. Fyld marengsen i en sprøjtepose med stor stjernetylle og sprøjt mange tætte marengstoppe på tærten. Brænd marengstoppene med en gasbrænder til kager, til toppene har en smuk gylden farve.

mens jeg laver mad
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Har lavet citrontærte. Jeg brugte meget mere stivelse end der stod, da citron cremen ikke tyknede. Jeg bagte den 5 min. Da jeg ikke har en brænder, men citroncremen er helt flydende. Den var på køl inden jeg puttede marengs på. Hvad har jeg gjort galt?
Hej Camilla
Citroncremen vil tykne efter noget tid, når den piskes over lav middelvarme i gryden, for så vil æggene koagulere og blot blive hjulpet på vej af majsstivelsen. Jeg oplever ikke at der skal bruges ekstra majsstivelse, men det er vigtigt at tage sig tid til det, da æggene endelig ikke må varmes for hurtigt op, for så vil det gryne i stedet for at blive cremet og lækkert.
Var citronen cremen tyknet inden du satte den i ovnen?
– og ved hvilken temperatur (+ justering varmluft/alm ovn/grill?)
Kh Ann-Christine
Hej!
Kan man bruge andet end tørrede bønner til blindbagning? Fx ris? Og hvis jeg bruger ris, ved du så om man kan bruge dem bagefter?
Vh Celine
Hej Celine
Man kan fint bruge ris, tørrede kikærter eller lign. Jeg vil ikke koge risene efterfølgende, men blot gemme dem i en beholder til næste gang der skal blindbages en tærte
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
kan den fryses hvor man bare venter med at komme marensg på til den skal bruges?
Ja, måske … men man risikere at citroncremen gør tærtebunden våd af kondens ved optøning. Jeg har ikke testet det, så det må komme an på en prøve.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine