Koldhævede boller


Dette er min yndlingsopskrift på koldhævede boller.
De lækre boller er så nemme og kan varieres på mange måder og med forskelligt mel, gryn, frø og kerner. Derudover undgår man helt fuldstændig dej på fingrene, skal ikke bruge en røremaskine og opskriften er bare nem og god!
Her får I min bedste opskrift på nemme koldhævede boller og I kan også læse alle mine tips længere nede, hvor jeg fortæller lidt om fremgangsmåder og muligheder for at variere opskriften. God fornøjelse med bagningen!
Prøv også: min opskrift på lækre gulerodsboller >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Koldhævede boller
- 5 dl stuetempereret vand
- 10 g gær
- 5 dl fuldkornshvedemel, eller grahamsmel
- 1 dl finvalset havregryn, *
- 3 dl hvedemel, evt. 1 dl mere
- 1 tsk salt
Om aftenen
Rør vand og gær sammen i en stor skål.
Tilsæt fuldkornshvedemel og havregryn. Rør rundt med en grydeske, tilsæt hvedemel og salt.
Rør og mærk efter om dejen kan klare 1 dl hvedemel mere. Dejen skal fortsat være til at røre i, men uden at være helt lind og flydende.
Dæk skålen med låg og sæt skålen i køleskabet.
Om morgen
Tænd ovnen for 250 grader varmluft. Tag dejen op med en spiseske og sæt dem på en bageplade med bagepapir, pensl med vand.
Skrue temperaturen ned til 220 grader varmluft lige inden bollerne skal i ovnen, sæt bollerne ind på miderste rille og bag i cirka 15 minutter. Lad bollerne køle lidt af på en rist inden servering.

mens jeg laver mad
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Kan man bruge 5 dl fuldkornshvedemel og 3 dl grahamsmel? Altså ingen almindelig hvedemel.
Pfh tak 😊
Hej Jeanne
Det bliver nogle tunge boller der ikke hæver så godt op, du må prøve det af og se om du synes om det.
Jeg kan bedst lide at der er noget hvedemel i til at give en lettere krumme.
Kh Ann-Christine
Jeg er gluten intolerant, men nogen har fortalt mig at man evt godt kan tåle de gamle speltsorter.
Kunne man mon bage grydebrød kun med spelt (gamle sort)?
Mvh
Dee
PS er meget glad for alle dine opskrifter!
Hej Dee
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for!
Man kan fint bage grydebrød på spelt. Det vil dog ikke hæve helt så meget op.
Jeg har hørt fra et par stykker, der er lettere gluten intolerante (ikke cøliaki) at deres maver bedre kan med brød bagt med surdej (enten udelukkende surdej, eller surdej i kombination med lidt gær), så måske var det også en ide at prøve at eksperimentere lidt med i forbindelse med spelt.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Er der mon noget til hinder for at tilsætte mælk og æg i denne opskrift?
Bollerne bliver måske lidt tungere, men til gengæld holder de sig friske længere?
Men måske man ikke skal ikke tage ny surdej af en dej med mælk og æg, der er måske så risiko for salmenella og andet.
Hej Maria
Det bliver en helt, helt anden opskrift og resultat, men eksperimenter endelig bare med det.
Rigtig god fornøjelse med bagningen
Kh Ann-Christine