Ostebord
Et velanrettet ostebord er noget af det bedste jeg ved. Rigtig hyggelig hapsemad, man kan sidde og hygge over længe.
Det er tilmed nemt og samtidig en virkelig skøn anretning til gæster og særlige lejligheder – året rundt! Et ostebord er nemt og hurtigt at tilberede og anrette. Tilbehøret kan laves i god tid og det kan anrettes, så der er noget for enhver smag og så det ser fint, festligt og overdådigt ud.
Her får I mine tips og inspiration til hvordan man anretter og serverer det dejligste indbydende ostebord.
Arbejdstid 10 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Ostebord med charcuteri og tilbehør
- Oste
- 175 g vesterhavsost, eller anden fast ost
- 175 g blåskimmelost, eller andet cremet ost
- 175 g hvidløgsflødeost, eller lign
- 200 g ost
- Charcuteri
- 125 g serranoskinke
- 125 g chorizo, eller lignende pølse
- 125 g parmaskinke
- Løgkompot
- 3 rødløg, i tern
- 25 g smør
- 1 spsk æblecidereddike
- 1 spsk honning
- 1 spsk muscovadosukker, eller brun farin
- 1 tsk tørret timian
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Lynsyltede pærer i ingefær
- 2 pære, skåret i tern
- 1 spsk ingefær, friskrevet
- 50 g sukker
- Syltede nødder
- 100 g nødder, efter eget valg
- 100 g brun farin
- 1 appelsin, saften herfra
- 0,50 citron, saften herfra
- 0,50 vaniljestang
- 1 dl vand
- Derudover
- 150 g grønne vindruer
- 4 figner, friske eller tørrede
- 125 g grønne oliven
- 75 g oliven
- 100 g saltede mandler
- 50 g cornichoner
- 200 g kiks
- 200 g flutes
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Fremgangsmåde til tilbehøret
Løgkompot
Smelt smør på en pande ved middelvarme og kom rødløg på panden. Lad løgene stå og sautere og karamelisere en anelse ved middelvarme i 10 minutter, uden at røre i dem.
Rør godt rundt og tilsæt æblecidereddike, honning, timian og muscovadosukker. Lad det simre i 5 minutter og smag til med salt og peber.
Opbevares på et skoldet glas og bruges som tilbehør til ostebordet – men også i burgere, til en rullepølsemad mv.
(kan holde sig i 4-5 dage i køleskab)
Lynsyltede pære i ingefær
Kom pæretern, ingefær og sukker i en gryde.
Varm op ved middelvarme til sukkeret smelter og pæretern begynder af afgive saft. Lad det simre i 10 minutter og anret i en lille skål.
Serveres kold og er perfekt som tilbehør til ostebordet, særligt blåskimmel er eminent med lynsyltede pære.
(kan holde sig i 4-5 dage i køleskab)
Syltede nødder
Kom farin, appelsin- og citronsaft, vaniljestang og vand i en gryde. Kog siruplagen op til det simre og lad det simre svagt i cirka 30 minutter uden låg ved middel varme.
Kom nødderne i lagen og lad dem simre med i 10 minutter. Kom de syltede nødder på rengjorte og skoldede glas.
(kan holde sig i cirka 1 måned i køleskab)
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Det ser jo så godt ud! Jeg skal servere Tapas til min fødselsdag (som hovedret uden dessert). Du skriver at man skal beregne 175-200 gr ost og 125 gr kød og 150 gr grønt ? Hvilket er 450-500 gr mad pr. person. Lyder det ikke som virkelig meget? Eller er det bare mig ?:-)
Wow det ser og lyder ret lækkert.
Hvor længe kan de Syltede nødder nødder holde sig?
Hejsa.
Tak for en dejlig hjemmeside som jeg tit og ofte bruger ❤️ Jeg har lige lavet de syltede nødder og synes den er meget tynd (tænker appelsin og citron har været saftige), er der noget jeg kan gøre for at den bliver lidt mere “marmelade” agtig konsistens? Jeg har kogt lagen temmelig længe (ca 45 minutter) så tror ikke det vil hjælpe at koge mere…
Har du råd?
Vh Pernille
Hej Pernille
Tak for din søde hilsen.
Du kan evt sigte lagen og koge den op igen med mere sukker, så bliver den mere sirupstyk og kan blandes med nødderne efterfølgende.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak :) Det er altid så lækkert med sådan et ostebord. Holdbarheden kan du se i opskriften under de syltede nødder :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Først: tusinde tak for dejlige og inspirerende opskrifter :)
Dernæst vil jeg lige høre:… kan man anrette en del af det dagen før? jeg skal holde reception og har selv lidt travlt på dagen … der vil være en del anden charcuteri også
kh Charlotte H
Du kan godt gøre en del klar, men selve anretningen vil jeg anbefale at vente med, så det ser helt fint og friskt ud på brættet.
Alt tilbehøret kan gøres klar, vindruerne skylles og deles i mindre klaser og så er det næsten blot at samle fadet lidt før servering.
Kh Ann-Christine