Valdemarsro https://www.valdemarsro.dk/ostebord/

Ostebord

Et velanrettet ostebord er noget af det bedste jeg ved. Rigtig hyggelig hapsemad, man kan sidde og hygge over længe.

Det er tilmed nemt og samtidig en virkelig skøn anretning til gæster og særlige lejligheder – året rundt! Et ostebord er nemt og hurtigt at tilberede og anrette. Tilbehøret kan laves i god tid og det kan anrettes, så der er noget for enhver smag og så det ser fint, festligt og overdådigt ud.

Her får I mine tips og inspiration til hvordan man anretter og serverer det dejligste indbydende ostebord.

PT30M

Ostebord med charcuteri og tilbehør

Tid i alt30 min.
Arbejdstid10 min.
Holdbarhed4 dage
Antal4 pers.
Ingredienser
  • Oste
  • 175 g vesterhavsost, eller anden hård ost
  • 175 g blåskimmelost, eller andet cremet ost
  • 175 g hvidløgsflødeost, eller lign
  • 200 g ost
  • Charcuteri
  • 125 g serranoskinke
  • 125 g chorizo, eller lignende pølse
  • 125 g parmaskinke
  • Løgkompot
  • 3 rødløg, i tern
  • 25 g smør
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 1 spsk honning
  • 1 spsk muscovadosukker, eller brun farin
  • 1 tsk timian, tørret
  • salt
  • sort peber, friskkværnet
  • Lynsyltede pærer i ingefær
  • 2 pære, skåret i tern
  • 1 spsk ingefær, friskrevet
  • 50 g sukker
  • Syltede nødder
  • 100 g nødder, fx mandler, valnødder og hasselnødder
  • 100 g brun farin
  • 1 appelsin, saften herfra
  • 0,50 citron, saften herfra
  • 0,50 vaniljestang
  • 1 dl vand
  • Derudover
  • 150 g grønne vindruer
  • 4 figner
  • 125 g grønne oliven
  • 75 g oliven
  • 150 g mandler, til saltede mandler
  • 50 g cornichoner
  • 200 g kiks
  • 200 g flutes
Udskriv 
Fremgangsmåde

Fremgangsmåde til tilbehøret

Løgkompot
Smelt smør på en pande ved middelvarme og kom rødløg på panden. Lad løgene stå og sautere og karamelisere en anelse ved middelvarme i 10 minutter, uden at røre i dem.

Rør godt rundt og tilsæt æblecidereddike, honning, timian og muscovadosukker. Lad det simre i 5 minutter og smag til med salt og peber.

Opbevares på glas og bruges som tilbehør til ostebordet – men også i burgere, til en rullepølsemad mv.

(kan holde sig i 3-4 dage i køleskab)

Lynsyltede pære i ingefær
Kom pæretern, ingefær og sukker i en gryde.

Varm op ved middelvarme til sukkeret smelter og pæretern begynder af afgive saft. Lad det simre i 10 minutter og anret i en lille skål.

Serveres kold og er perfekt som tilbehør til ostebordet, særligt blåskimmel er eminent med lynsyltede pære.

(kan holde sig i 3-4 dage i køleskab)

Syltede nødder
Kom farin, citronsaft, appelsin, vaniljestang og vand i en gryde. Kog siruplagen op til det simre og lad det simre svagt i cirka 30 minutter uden låg ved middel varme.

Kom nødderne i lagen og lad dem simre med i 10 minutter. Kom de syltede nødder på rengjorte og skoldede glas.

(kan holde sig i 1-2 måneder i køleskab)