Tunmousse


Tunmousse er en skøn klassisk forret og den er obligatorisk til både vores julefrokost og påskefrokostbord.
Min opskrift på cremet tunmousse rækker til mange og er her lavet i en springform, så den kan serveres på et fad. Den kan dog sagtens skaleres ned til en halv portion og i stedet anrettes og serveres i en fin skål.
Tunmousse kan med fordel laves dagen i forvejen og den smager helt fantastisk med perfekt cremet konsistens og en skøn smag af tun.
Prøv også: opskrift på mørbradbøffer med bløde løg >>
Tunmousse
- 2 dåser tun i olie
- 2 dåser tun i vand
- 3 æg, hårdkogte
- 1 løg
- 150 g mayonnaise
- 1 dl cremefraiche 18 %
- 1 spsk dild, tørret
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 1 øko citron, saft og lidt skal
- 4 husblas, blade
- Til servering
- 1 drys frisk dild, finthakket
- 1 øko citron, i både til anretning
- 125 g rejer
Hæld vand og olie fra tunen og kom tun, hårdkogte æg, løg, mayonnaise, cremefraiche, lidt friskrevet citronskal og tørret dild i en foodprocessor og kør til det er blandet godt. Smag til med salt og peber.
Læg husblas bladene i koldt vand til de bliver bløde og smelt dem derefter over svag varme.
Tag husblas af varmen og lad det køle af, til det er lillefingervarmt.
Rør citronsaft i husblas og hæld derefter husblas og citron til resten af moussen i foodprocessoren.
Kør til det er fordelt godt og den skønne tunmousse er fin og lækker.
Smør en springform på 20-22 cm med olie eller sæt kageplast rundt i kanten og bagepapir i bundden.
Fordel tunmoussen i formen og læg en tallerken eller et fad over.
Sæt på køl og lad den sætte sig til næste dag.
Anret tunmoussen på et fad med rejer, dild, friskrevet citronskal og citronbåde.
Jeg havde helt glemt, hvor højt jeg elsker tunmousse, til jeg fik det i Kulturhuset i Blokhuset igår. Så så lækkert! Godt med en opskrift, at have i ærmet – tak (:
– A
Det er nemlig så skøn en ret ♡
Jeg bliver altid så glad når vi er til fest og forretten er tunmousse! I år skal den vist på julefrokost bordet her hos os. Så er det godt med en opskrift der er ekstra god :-) Tak for det!
♡♡♡
Hej, er det muligt at fryse moussen, og så bare tage det op dagen før det skal serveres? :-)
Det tror jeg fint kan lade sig gøre :)
Den opskrift skal afprøves! Kan tunmoussen holde sig, hvis den tilberedes et par dage i forvejen?
Den kan ihvertfald glimrende holde sig 2-3 dage efter den er tilberedt.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Ok, mange tak :-)
Du kommer ikke piskefløde i din tunmousse? :-) Det har jeg altid kun prøvet når jeg har lavet tunmousse, og den plejer også at blive helt perfekt. Men kunne jo godt tænke mig at prøve din, til nytårsforretten – så ville lige sikre mig ;-)
Du mener flødeskum, ikke?
Nej, denne er uden piskefløde :)
Rigtig god fornøjelse og rigtig godt nytår til dig
Kh AC
Kan tunmoussen fryses??
Det vil jeg tro, men det er ikke testet af herfra :)
Mmh mums. Det er i hvert fald 7kke sidste gang at jeg laver den! Den var virkelig god og cremet. Den fik stor ros blandt gæsterne :)
Kan godt laves i en mini hakker, bare over flere omgange.
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde tilbagemelding på opskriften :)
Kh Ann-Christine
Hej
Har lige i går lavet denne opskrift til dåb på søndag, uden dog at finthakke det i foodprocessoren. Jeg lagde dem i fryseren. I dag siger min kollega så til mig, at man ikke kan fryse tunmousse – har hun ret?.
Mvh Rie Eliasen
Må jeg spørge hvordan moussen blev efter fryseren ?
Det tror jeg fint man kan :)
Kh AC
Hej Ann-Christine
Kan man godt lave det kun med tun i vand?
Mvh Elisabeth
Ja, det vil også fungere fint :)
Hej :-)
Bruger du små eller store blade husblas?
Jeg har ikke set at der er flere størrelser ;) – jeg bruger gerne en økologisk variant, og har lige tjekket pakken, det ser ud til at der er 10 stk på i alt 17 gram, så måske du kan bruge det til sammenligning.
Det ser som altid lækkert ud!
Ved du, hvilken konsistens moussen får, hvis man undlader at putte husblas i? :)
Den bliver også lækker og cremet, men falder en smule mere sammen og holder ikke formen helt så godt.
– den skal i så fald blot serveres i en skål og den vil helt sikkert også smage dejligt uden husblas.
Kh AC
Serverer du lidt flutes eller lig til?
B
Ja, gerne lidt godt brød og/eller lidt grønt.
Jeg kan rigtig godt lide denne opskrift på koldhævede flutes
Kh AC
Hey Valdemarsro.
Først og fremmest. FED FED hjemmeside og opskrifter.
Angående Tunmousse. Hvorfor bruger du både tun i vand og olie?
Hej Ole,
Mange tak for din søde hilsen og de pæne ord om Valdemarsro :)
Jeg synes det giver det bedste resultat med to af hver, har testet med udelukkende i vand og udelukkende i olie – og dette faldt allerbedst i min smag. Men når det er sagt, så fungerede det andet også fint, så det er endelig blot at eksperimentere, hvis du tænker det vil være bedre at bruge kun den ene variant.
God weekend
Kh Ann-Christine
Vi kommer altid ørredrogn og blaselleri i , det giver lidt bid og sprødhed.
Det lyder også lækkert :)
hvor meget citronsaft skal man bruge ?
Jeg bruger hvad der svarer til en citron – det kan variere lidt fra frugt til frugt, men omkring 1/2 dl.
Smag dog evt til, så den rammer den syrlighed du finder passende
Kh AC
Først en kæmperos – det er en fantastisk mousse du her har fået sat sammen!
Og så for os husblasnovicer udi smeltet husblas i KOLD mousse: kan du beskrive lidt nærmere en god og sikker fremgangsmetode?
På forhånd tak!
Hej Kim,
Mange tak :)
Den smeltede husblas afkøles til den er lillefingervarm, dvs omkring 37 grader. Så røres den med citronsaft, hvilket afkøler den yderligere.
Når moussen køres på foodprocessoren med tun og de hårdkogte æg – som har en temperatur på omkring stuetemperatur, da de ikke kommer fra køleskabet, så vil moussen og husblas når det røres sammen have lige omkring samme temperatur, hvilket gør at det fungere glimrende :)
Giver det mening?
Kh AC
Hejsa, er dette til 10 personer som forret? Vi overvejer at lave dette til vores søns barnedåb hvor vi bliver omkring 70 personer, så vil hører om man bare skal gange opskriften op? Og vil den kunne laves 2 dage før eller er det bedst med dagen før? (Tænker om det er muligt at lave torsdag aften, hvor vi skal spise omkring kl. 13 lørdag, eller om den er bedst hvis den først bliver lavet fredag)
Ja, det er omkring 10 personer til forret/buffet.
Jeg vil gange opskriften op med 7 for at være sikker på at der er nok og den kan fint laves torsdag aften og opbevares i køleskab til lørdag ved frokost tid.
God fornøjelse
Kh AC
Tusind tak for det hurtige svar :) det vil vi forsøge. Tror du det kan køres på en Kenwood køkkenmaskine eller skal det være en foodprocessor? (tænker hvis tingene blendes lidt inden de blandes sammen)
Jeg har ikke prøvet den i en røremaskine og kender ikke Kenwoods maskine, så det skal jeg ikke helt kunne sige hvordan det vil blive …
Kh AC
Hejsa.
Er den velegnet til at fryse???
Jeg har ikke forsøgt mig med det, med det vil jeg tro
Kan man lave den i blender?
Det vil jeg tro, måske i halv portion eller du kan dele den op, alt efter hvor kraftig blenderen er.
Kh AC
Hej.
Jeg kunne ikke finde tørret dild i butikken. Jeg har disse krydderier: basilikum, oregano eller timian. Kan jeg bruge en af dem i stedet?
Prøv fryseboksen i supermarkedet der kan man ofte finde frysetørret dild.
Alternativt vil jeg anbefale frisk dild eller undlade det helt.
Kh AC
Hej Ann-Christine .. tak for en skøn side med lækre opskrifter .. hvor meget ville du lave hvis det var frokost til 6 Pers..? Og kan man lave den fredag og spise den søndag..?
Hej Maria,
jeg ville nok vælge at lave portionen, og så blot tage en lille del fra til en form der kom i fryseren og bruge en mindre form til resten her.
Du kan sagtens lave den fredag og spise den søndag.
Kh AC
Denne opskrift på tunmousse, er den bedste vi har smagt ( i vores familie)
Vi fik den i julen, og alle var tydeligt begejstrede.
Jeg skal lave den igen, nu til mit barnebarns dåb på søndag.
STOR ros til Valdemarsro for mange rigtig gode opskrifter. Det er næsten altid dem jeg benytter, hvis jeg mangler inspiration. K.
Tusind, tusind tak for din søde hilsen! Det er jeg virkelig enormt glad for at høre og det er så sødt af dig at skrive det,
Kærlig hilsen
Ann-Christine
PS. Kvickly har tørret dild. .
Fantastisk lækker mousse – og samtidig nem at lave ??
Dejligt at høre!
Tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
Et tip der virkelig giver en god bund – lad mellem halvdelen af (eller alt, efter smag) mayonnaise være pickles mayonnaise. Det giver en fantastisk smagsnuance til moussen og ligeledes i tunsalat.
Lyder virkelig lækkert!
Kh AC
I stedet for hakket æg bruger jeg stenbider rogn ?
Kunne godt tænke mig at prøve opskrift af , men er lidt usikker , fordi der ikke er nogen dressing til , plejer du ikke servere det til ?
Tak for inspiration .
Hej Hanne,
Nej, det plejer jeg ikke, men du kan evt lave en lækker urte/cremefraiche dressing til.
Kh AC
Kan man lave tunmoussen med agar agar i stedet for husblas, og i så fald hvordan?
Jeg har ikke prøvet med agar agar, så det må komme an på en prøve :)
Hej. Skal lave denne tunmousse men med veggel i stedet for husblas. Er lidt i tvivl om hvordan jeg skal gøre. Håber du kan hjælpe.. Den jeg bruger hedder Vegegel og er fra Dr. Oetker.
Vh Anne
Hej Anne, jeg vil anbefale at du blander ca. 1,5 brev med 1 dl koldt vand og koger det op i en gryde til det tykner. Derefter tilsætter du det i opskriften på samme måde som den smeltede husblas. mvh Nicole – Produktchef hos Dr. Oetker
Hej Anne
jeg har ikke prøvet at bruge vegegel, men sejt at du lige så det, byder ind og hjælper Anne i kommentaren her, Nicole :)
Kh AC
Kære Valdemarsro,
Tusinde tak for utallige lækre opskrifter 😊
Nu vil jeg spørge dig :
Kan denne tunmousse fryses ned ?
Gode hilsner
Jane
Hej Jane
Mange tak for din søde hilsen.
jeg har ikke prøvet at fryse den, så skal ikke kunne sige hvordan den bliver efter optøning.
Kh AC
Jeg er fan af dine opskrifter, og jeg har netop nu lavet tunmoussen, der tyder på at blive ret delikat. Jeg glæder mig til at servere den for familien i morgen.
Glædelig jul og godt nytår
hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og rigtig god fornøjelse
Glædelig jul og godt nytår
Kh Ann-Christine