Koldhævede boller


Dette er min yndlingsopskrift på koldhævede boller.
De lækre boller er så nemme og kan varieres på mange måder og med forskelligt mel, gryn, frø og kerner. Derudover undgår man helt fuldstændig dej på fingrene, skal ikke bruge en røremaskine og opskriften er bare nem og god!
Her får I min bedste opskrift på nemme koldhævede boller og I kan også læse alle mine tips længere nede, hvor jeg fortæller lidt om fremgangsmåder og muligheder for at variere opskriften. God fornøjelse med bagningen!
Prøv også: min opskrift på lækre gulerodsboller >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Koldhævede boller
- 5 dl stuetempereret vand
- 10 g gær
- 5 dl fuldkornshvedemel, eller grahamsmel
- 1 dl finvalset havregryn, *
- 3 dl hvedemel, evt. 1 dl mere
- 1 tsk salt
Om aftenen
Rør vand og gær sammen i en stor skål.
Tilsæt fuldkornshvedemel og havregryn. Rør rundt med en grydeske, tilsæt hvedemel og salt.
Rør og mærk efter om dejen kan klare 1 dl hvedemel mere. Dejen skal fortsat være til at røre i, men uden at være helt lind og flydende.
Dæk skålen med låg og sæt skålen i køleskabet.
Om morgen
Tænd ovnen for 250 grader varmluft. Tag dejen op med en spiseske og sæt dem på en bageplade med bagepapir, pensl med vand.
Skrue temperaturen ned til 220 grader varmluft lige inden bollerne skal i ovnen, sæt bollerne ind på miderste rille og bag i cirka 15 minutter. Lad bollerne køle lidt af på en rist inden servering.

mens jeg laver mad
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hej Ann-Christie.
Jeg er nysgerrig på, om du har en fornemmelse af bagetid, hvis jeg bager som brød stedet for boller. Svigermor kommer på besøg !! så det skal gerne blive vellykket.
mvh
Hanne-Birgitte
Hej Hanne-Birgitte
Du må prøve dig lidt frem med det, men jeg vil bage det i en brødform og forvente omkring 175 grader i 30 minutter og derefter skru temperaturen op til 225 og bage videre i 15-25 minutter. Mål evt med et stegetermometer – det skal være 95 grader i midten så er det færdigt. Du kan også tage brødet ud af formen og bage færdigt til det lyder hult når du banker det under bunden. Lad det køle af på en rist, inden du skærer det ud.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg har brugt din opskrift en del år efterhånden, den er nemlig virkelig god. Så eksperimenterer jeg lidt med forskellige gryn, nødder osv.
Jeg har længe tænkt på, om man kan tilsætte fx kogte kartofler, rodfrugter el.lign., hvis man lige har en rest tilbage fra dagen i forvejen. Hvad tænker du om det? Jeg synes at have hørt om det, men kan ikke rigtig finde opskrifter med det.
Vh Birgitte
Hej Birgitte
Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften!
Jeg har ikke testet at tilsætte kogte kartofler og rodfrugter mv til denne opskrift, men tænker fint det kan lade sig gøre. Prøv det endelig af – start med en lille mængde fx 100 g og juster op derefter til du synes resultatet er godt.
Kh Ann-Christine
Tak for en super lækker opskrift.
Jeg vil høre dig om de kan laves med rødgær som jo er tørgær. Det har jeg nemlig altid rigeligt af 😊
Hej Lotte
Mange tak :) Ja, det kan du fint gøre.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine