Brunkager
Sprøde hjemmebagte brunkager hører julen til og min opskrift på brunkager er skøn og fyldt af god smag.
Jeg bager som regel brunkager et par gange i løbet af december. Det lyder måske lidt overskudsagtigt, men jeg laver nu kun selve dejen en gang og sådan en rulle dej holder fint i julemåneden. Når man først er blevet afhængig af duften af nelliker, kanel, allehånde og appelsin, som spreder sig i køkkenet og stuen som den dejligste julestemning. Ja, så er det lige sagen at have en rulle hjemmelavet brunkagedej på køl.
Prøv også: min opskrift på den dejligste julekringle >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 100 stk.
Kan fryses Ja
Vil du gerne have billede på udskriften?Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Brunkager
Hold min skærm tændt,mens jeg laver mad
- 125 g smør
- 70 g lys sirup
- 125 g brun farin
- 250 g hvedemel
- 75 g mandler, smuttede og enten hele eller grofthakkede
- 2 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødt ingefær
- 0,50 tsk stødt nellike
- 0,50 tsk allehånde, stødt
- 0,50 øko appelsin, fintrevet skal herfra + 1 spsk saft
- 1 tsk potaske
Smelt smør, sirup og farin ved middel varme, til det er lidt mere end håndvarmt og tag gryden af varmen.
Bland kanel, ingefær, nelliker, allehånde, revet appelsinskal, mandler og hvedemel sammen i en ren skål.
Opløs potasken i 1 spsk. appelsinsaft og rør det i gryden, sammen med mel- og krydderiblandingen.
Ælt det godt sammen.
Form dejen rund og aflang i den tykkelse, som dine småkager skal være. Rul et stykke bagepapir tæt om dejen, så den holder formen. Sæt dejen i køleskabet i minimum 4 timer, inden småkagerne skæres ud.
Skær tynde skiver brunkager og læg dem på en bageplade med bagepapir.
Bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i cirka 6 minutter. Hold øje med dem, de må ikke blive mørke og de vil ikke være helt sprøde, når de er færdigbagt, det bliver de når de er kølet af.
Afkøl brunkagerne på en bagerist.
Hold min skærm tændt,mens jeg laver mad





Det er så dejligt med et par ruller af brunkagedejen på køl eller i fryseren. I løbet af december kan jeg nemt og hurtigt skære skiver til en plade brunkager og bage dem, hvis ovnen i forvejen har været i gang til brødbagning eller anden madlavning. på eftervarmen.







Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hejsa
Jeg vil gerne prøve den her opskrift men jeg kan ikke tåle nødder eller mandler, kan disse undlades?
Jeg så også på din cheesecake hvor der var en brunkage mand ved siden af uden nødder, kan man godt flade dejen ud og lave udstikkere med den eller skal der en anden opskrift til det?
Håber det er okay at spørge.
Hilsen
Lisbet
Hej Lisbet
Det er helt ok, selvfølgelig. Jeg synes det er hyggeligt at hjælpe :)
Du kan fint undlade mandler og bage brunkagerne uden og den kan godt stikkes ud til figurer.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Bor i udlandet og kan simpelthen ikke opdrive sirup af nogen art, kan det er stattes af noget andet?
Hej Julie
Siruppen giver en virkelig god sprødhed til kagerne, du kan evt prøve med brun farin eller muscovadosukker, hvis du kan skaffe det.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
63 årig maskinarbejder her. Bager for første gang, og det er gået ganske let. Jeg venter nu på , at dejen er så kold, at jeg kan skærer den i tynde skiver.
Jeg har lidt udfordring med, at holde på dejens form. Kan man med fordel, lade dejen køle lidt, inden man ruller den til en pølse? Ellers alt godt, glæder mig til at smage og overraske min bedre halvdel. ( og nabokonen).🎅🏼
Hej Lars
Jeg håber de er blevet lækre! – man kan sagtens sætte dejen i køleskabet et kvarters tid inden man vikler bagepapir eller madpakkepapir om og ruller dem tætte og pæne i formen.
Kh Ann-Christine
Opdatering. De er blevet fantastiske, jeg har fået stor ros fra familien. Går nu i gang, med dobbelt portion. God jul.
Hilsen Lars
Hej Lars
Hvor er det godt at høre! Tak for din fine tilbagemelding
Glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej Lars. Hvis du ruller dejen i mad- eller bagepapiret, som du pakker den i, går det fint.