Risengrød med kanel og smørklat


Risengrød er et rigtig stjernehit her i juletiden – og derudover er det jo virkelig både billig, hurtig og nem aftensmad. Hjemmelavet risengrød er perfekt til de dage, hvor er der lidt juletravlhed eller hvor vi hellere vil bruge tid med et hyggeligt brætspil herhjemme.
En fast del af vores decembermåned – men risengrød er også dejlig indimellem resten af året – og så smager det stjernelækkert med smørklat, kanelsukker og rød saft eller nisseøl til.
Her får du min opskrift på den gode julegrød både tilberedt på komfur og på risengrød i ovn
Arbejdstid 20 min.
Antal 4 pers.

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Risengrød
- 6 dl grødris
- 1 dl vand
- 2 liter mælk
- 0,50 tsk salt
- Derudover
- 4 tsk stødt kanel
- 4 tsk sukker
- 4 tsk smør
Risengrød i ovn
Kom grødris i en gryde med 1 dl vand og kog det op under omrøring på komfuret. Hæld 2 liter mælk, når vandet er kogt ind og varm grøden op under omrøring til kogepunktet.
Læg låg på gryden og sæt gryden med risengrød i en forvarmet ovn ved 125 grader (alm overunder varme eller varmluft).
Lad grøden passe sig selv i ovnen i omkring 40 minutter. Tag gryden ud af ovnen, tag låget af (Pas på gryden og låget er meget varmt, husk grydelapper!) og rør grøden godt igennem. Læg låg på og lad grøden trække i 5 minutter ekstra inden servering. Hvis der er meget mælk i gryden, så kan den simre et par minutter på komfuret uden låg.
Ved at tilberede risengrød i ovnen, undgår man helt, at grøden brænder på, man behøver ikke røre i grøden og man kan hygge med en masse andet, mens maden passer sig selv i ovnen.
Risengrød på komfur
Skyl grødris i koldt vand og kom dem i en gryde med 1 dl vand.
Kog op under omrøring. Hæld 2 liter mælk i gryden til grødrisene, når vandet er fordampet og rør det godt igennem nogle minutter, mens det varmes op til knap kogepunktet.
Skrue ned til lav varme og rør videre i et minuts tid. Læg låg på gryden og lad den stå på lav varme. Rør i gryden ca. hver 10 minut til risene er møre og grøden er lækker.
Kom en smule salt i og server den varme risengrød med smørklat og kanel.

mens jeg laver mad
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hej Ann-Christine,
Først, tak for dine opskrifter, som vi har haft kæmpe glæde af de sidste mange år!
Vi bor i Vestafrika, hvor mange ingredienser ikke er tilgængelige, så det er som regel med en vis kreativitet vi følger dem ;)
Angående det med at grøden skal op til kogepunktet inden den kommer i ovnen: er det noget med bakterier som skal slås ihjel i mælken? Og er det så mindre nødvendigt når man bruger uht mælk? Frisk mælk er jo et ret regionalt/nationalt fænomen for dk/norden.
Pft!
Lars
Hej Lars
Mange tusind tak for din søde hilsen, jeg er rigtig glad for at I har glæde af mine opskrifter! Det er også ret hyggeligt at tænke på at de også benyttes med de justeringer der skal til, for at kunne lave dem i en husholdning i Vestafrika.
Mht risengrøden, så handler det om at risene skal kunne absorbere væden og blive møre, det sker bedst ved en temperatur tæt på kogepunktet.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kanelsukker blev meget stærkt.
Blandede i stedet i forholdet 2 spsk sukker til 1 tsk kanel 😘
Kogte grøden i gryde hele vejen og måtte tilsætte meget ekstra mælk.
Jeg elsker din opskrift på risen grød. Den er bare god og nem. Den lavede jeg lillejuleaften og så var der også til årets ris a la mande. Det var en succes
Hej Anna
hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Glædelig jul
Kh Ann-Christine