Risengrød med kanel og smørklat
Risengrød er et rigtig stjernehit her i juletiden – og derudover er det jo virkelig både billig, hurtig og nem aftensmad. Hjemmelavet risengrød er perfekt til de dage, hvor er der lidt juletravlhed eller hvor vi hellere vil bruge tid med et hyggeligt brætspil herhjemme.
En fast del af vores decembermåned – men risengrød er også dejlig indimellem resten af året – og så smager det stjernelækkert med smørklat, kanelsukker og rød saft eller nisseøl til.
Her får du min opskrift på den gode julegrød både tilberedt på komfur og på risengrød i ovn
Arbejdstid 20 min.
Antal 4 pers.
Vil du gerne have billede på udskriften?Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Risengrød
Hold min skærm tændt,mens jeg laver mad
- 6 dl grødris
- 1 dl vand
- 2 liter mælk
- 0,50 tsk salt
- Derudover
- 4 tsk stødt kanel
- 4 tsk sukker
- 4 tsk smør
Risengrød i ovn
Kom grødris i en gryde med 1 dl vand og kog det op under omrøring på komfuret. Hæld 2 liter mælk, når vandet er kogt ind og varm grøden op under omrøring til kogepunktet.
Læg låg på gryden og sæt gryden med risengrød i en forvarmet ovn ved 125 grader (alm overunder varme eller varmluft).
Lad grøden passe sig selv i ovnen i omkring 40 minutter. Tag gryden ud af ovnen, tag låget af (Pas på gryden og låget er meget varmt, husk grydelapper!) og rør grøden godt igennem. Læg låg på og lad grøden trække i 5 minutter ekstra inden servering. Hvis der er meget mælk i gryden, så kan den simre et par minutter på komfuret uden låg.
Ved at tilberede risengrød i ovnen, undgår man helt, at grøden brænder på, man behøver ikke røre i grøden og man kan hygge med en masse andet, mens maden passer sig selv i ovnen.
Risengrød på komfur
Skyl grødris i koldt vand og kom dem i en gryde med 1 dl vand.
Kog op under omrøring. Hæld 2 liter mælk i gryden til grødrisene, når vandet er fordampet og rør det godt igennem nogle minutter, mens det varmes op til knap kogepunktet.
Skrue ned til lav varme og rør videre i et minuts tid. Læg låg på gryden og lad den stå på lav varme. Rør i gryden ca. hver 10 minut til risene er møre og grøden er lækker.
Kom en smule salt i og server den varme risengrød med smørklat og kanel.
Hold min skærm tændt,mens jeg laver mad













Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Jeg elsker at finde inspiration i dine opskrifter. Jeg har brugt din risalamande opskrift. Nu vil jeg gerne afprøve risengrøden og lave den i ovnen.
Hvilken type gryde vil du anbefale, hvis man skal lb risengrøden i ovnen? Og vil man kunne lave grøden til risalamanden i ovnen også?
Hej Annemari
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for!
Jeg bruger en god stålgryde med tyk bund, den er nem at gøre ren efterfølgende. Man kan sagtens lave grøden til risalamande med sukker og vanilje på samme måde i ovnen. Det gør jeg faktisk også ofte selv efterhånden. Der skal man blot smage undervejs, at riskornene bliver møre men ikke udkogte og her skal grøden gerne være noget blødere i konsistensen når den sættes på køl.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kære Ann- Christine
Tak for dine skønne opskrifter både her og i bøger.
Jeg bruger dem daglig😊
Jeg skal lave risengrød til 20 Pers. og vil gerne lave det i en stor gryde i ovnen.
Vil du tro, at det skal stå ca.2 t på 125 gr.?
Hilsen
Kirsten
Hej Kirsten
Mange tak for din søde hilsen. Jeg er rigtig glad for at du har glæde af mine opskrifter.
Jeg har aldrig prøvet at lave så stor en portion, men jeg vil umiddelbart ikke tro det skal have så lang tid i ovnen. Jeg vil nok beregne en max 20-30 min ekstra, og så ville jeg tage gryden ud af ovnen 1-2 gange undervejs og lige røre grøden igennem.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Først, tak for dine opskrifter, som vi har haft kæmpe glæde af de sidste mange år!
Vi bor i Vestafrika, hvor mange ingredienser ikke er tilgængelige, så det er som regel med en vis kreativitet vi følger dem ;)
Angående det med at grøden skal op til kogepunktet inden den kommer i ovnen: er det noget med bakterier som skal slås ihjel i mælken? Og er det så mindre nødvendigt når man bruger uht mælk? Frisk mælk er jo et ret regionalt/nationalt fænomen for dk/norden.
Pft!
Lars
Hej Lars
Mange tusind tak for din søde hilsen, jeg er rigtig glad for at I har glæde af mine opskrifter! Det er også ret hyggeligt at tænke på at de også benyttes med de justeringer der skal til, for at kunne lave dem i en husholdning i Vestafrika.
Mht risengrøden, så handler det om at risene skal kunne absorbere væden og blive møre, det sker bedst ved en temperatur tæt på kogepunktet.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine