Ketchup
Jeg har lavet hjemmelavet ketchup og det er SÅ godt! Men når vi taler ketchup, så har den lille røde smagsgiver det jo ellers med at dele befolkningen i lejre, hvor de fleste enten sværger trofast til Heinz eller er Beauvais-fan og en lille flok har en anden ketchup, som deres favorit.
Nu hvor jeg har fundet ud af hvor lækkert det er at lave min helt egen ketchup af solmodne tomater – så er det førstevalget. Står menuen på hjemmelavede luksus hotdogs eller burgere, så skal denne hjemmelavede ketchup gerne på bordet herhjemme
Arbejdstid 30 min.
Antal 1 portion
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Ketchup
- 400 g tomat
- 150 g blommetomater
- 1 æble, skåret i tern
- 2 løg, finthakket
- 1 fed hvidløg, finthakket
- 50 g sukker
- 2 spsk brun farin
- 0,50 dl æblecidereddike
- 1 knivspids stødt nellike
- 1 tsk salt
- sort peber, friskkværnet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Halver tomaterne og kom dem i en gryde sammen med resten af ingredienserne. Kog op og lad det småkoge i 1 time under låg. Lad det køle lidt af og blend det med en stavblender til en ensartet og fin konsistens.
Hæld tomatketchuppen gennem en sigte tilbage i en ren gryde og kog den ind, til konsistensen er som en ketchup.
Kom ketchuppen på rene skoldede glas.
Tak for opskrift. Jeg har 4 dobbelt opskriften, fordi en ven har velsignet mig med et hav af tomater.
Men hvo længe kan der egentlig holde sig?
Hej Tina
Hvor dejligt! Der er jo ikke så meget sukker i, og jeg bruger aldrig selv konserveringsmidler, så der vil den kunne holde sig op til en 3 uger på køl. Men det kan også fint fryses.
Kh Ann-Christine
Jeg gør alt som du siger, men ikki si det, jeg vil have alt med,
Den smager mega godt, og skal helt klart prøves på en burger her en af dagene.
Hvad er det der gør den en lille smule stærk i det? Og kan det undgås? :)
Tusind tak :)
Kan det være nellike eller peber, der gør du oplever den stærk? – og ellers så kan du balancere den med sukker til du synes smagen er god.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg har i skrivende stund forsøgt at koge min ketchup ind i over ½ time. Den ændrer overhovedet ikke konsistens. Kan jeg gøre noget? Eller kan jeg regne med, at den bliver mere fast, når den afkøles?
Prøv at tage låget af, så vandet kan dampe væk og lad den simrekoge i 30-45 minutter uden låg.
Du kan godt koge den op igen i dag :)
Nok bare mig der er fatsvag men du skriver 400 g tomat og så 150 g blommetomat? Det fordi de 400 gram er hvilken som helst slags tomat men 150 g skal være blommetomat eller er de 400 g en dåse?
Det er 400 g friske store alm solmodne tomater og 150 g blommetomater
Du kan dog sagtens mikse mellem andre tomatvarianter og sorter.
Kh AC
Jeg synes ofte, hjemmelavet ketchup bliver for tynd. Har I nogen ideer til, hvad man kan gøre ved det? Hilsen Ellen
Hej Ellen
Du kan evt lade det simre sagte i en stor sauterpande uden låg, så damper væden af og det koger mere ind
Kh AC
Uhm… det smager SÅ godt. Jeg henkogte efterfølgende dét, jeg ikke lige skal bruge her i første omgang – regner med det fungerer:-)
Hvor er det dejligt at høre. Tak for din fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Har lige lavet ketchup, men det vil ikke tykne
Det er blot et spørgsmål om at lade det simre længere tid og evt i en gryde/sauterpande med større overflademål, så vandet kan fordampe og saucen dermed koge ind.
Kh AC
Lige lavet den her efter kogning i en time (har ingen stavblender), så brugte en alm. blender. Den er ret tyk i det så kan ikke komme igennem en si. Hvad kan det skyldes at den har kogt for længe ved højtemperatur eller? :)
Har en rigtig god smag så rørte sammen med lidt vand imens jeg rørte i gryden sidste gang.
Hvis du har en ekstra finmasket si, går det ikke – eller det er møgbesværligt. Det opdagede jeg første gang jeg skulle lave ketchup. Jeg var ellers netop så glad for min si fordi den var så finmasket, men jeg måtte indse at den ikke duede til ketchup. Jeg købte en ny, helt almindelig si, med en lille smule grovere net end den jeg havde, og så gik det som en leg.
Ja, det kan sagtens være. det kan være du kan mose den gennem sigten, hvis du vil have den mere fin.
Kh AC
Hej hvor længe kan den holde sig
1-2 måneder i køleskab og længere tid i fryseren
Ej hvor fedt. Det vil jeg prøve mig med. Har nemlig en del sure æbler i haven.
Sikke en fantastisk side du har dig. ??
Er lille spørgsmål.. kan jeg mon bruge æbler i stedet for æblecider eddike..?
Iiiih glæder mig til at smage hjemmelavet ketchup. Vil lave 2 forskellige slags..
En alm og en stærk hvor der bliver tilføjet frisk chilli..
Mvh Marlene.
Hej Marlene,
Du kan sagtens komme æbler i istedet, men smag endelig til om det er nok syre – eller om den skal have en smule æblecidereddike eller citronsaft også.
God fornøjelse til dig og mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Jeg fryser tomaterne fra vores drivhus ned og bruger dem som “dåsetomater” vinteren igennem. Jeg vil prøve at lave ketchup af resterne fra sidste år, mon ikke det kan lade gøre?
Jo, det er jeg sikkert på at det vil gå rigtig fint. Sikke en luksus at have så mange hjemmedyrkede tomater til vinteren :)
Kh AC
Elsker denne ketchup! Jeg putter godt nok også en rød peberfrugt i ?
Har en dobbeltportion stående til reducering lige nu ?
Uhm, det lyder dejligt med prberfrugt i også :)
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej med dig?.
Først tak fra hjertet for denne skønne blok, har lavet mange af dine opskrifter, og hver gang er der stor glæde?.
Tror du ikke at det er muligt at fryse ketchup ned, det er jo blot en slags “tomatsovs”?
Ha en fortsat dejlig dag i det smukke vejr?.
Kærligst Betina.
Hej Betina,
Tusind tak for din søde hilsen og de pæne ord om mine opskrifter og Valdemarsro ♡
Du kan fint fryses kerchuppen ned.
Skøn forårsdag til dig
Kh AC
Mange tak for din hurtige respons?.
Personlig har jeg aldrig været til ketchup, men da jeg prøvede at lave det selv efter din opskrift, ja så kunne jeg godt spise det og elsker det.
Hvor er det dejligt at høre :)
Første forsøg med hjemmelavet ketchup. Brugte en opskrift fra “God mad, let at sylte”, men måtte ind og se din også, da jeg ikke rigtig syntes, at smagen var i skabet. Et drys salt og peber gjorde underværker! Heldigvis. Lavede den i kasserolle, hvilket jeg bestemt ikke gør igen, for det tog en krig at reducere – så næste gang prøver jeg din opskrift fra starten af og ikke mindst tippet med en stor gryde :) I eftermiddag skal min søn og jeg ud i din opskrift på romkugler, og i tirsdags fik vi din kylling i pikant til aften, som vakte stor glæde :) Så, tak, og god dag :)
Så skønt at høre! Jeg er glad for at du har glæde af mine opskrifter ♡
Hej jeg har prøvet at lave din ketchup… da jeg skulle bruge de tusinder at tomater mit drivhus har bidraget med.
Og jeg siger dig nu er jeg tvunget til at lave ketchup så det er i huset hele tiden ? den er sindsyg god mange tak for den fantastiske opskrift ??
Årh, hvor er det dejligt at høre ♡ Skønneste kompliment til en af mine opskrifter! Tak for det :)
Ja det er mig der takker… alle der kommer herhjem syntes min mand at de lige skal smage så tommel up herfra ??
MUMS! så fik jeg kogt årets første portion ketchup og det blev til hele 8 x 4 dl – men drivhusene bugner også at tomater lige nu :-) Er vild med denne opskrift, og så koges der også meget tomatsuppe til fryseren :-)
Vi har netop brugt det sidste glas ketchup fra sidste år, det har holdt sig fint – har blot vasket og skoldet glas + skyllet i cognac.
Jeg overvejer at forsøge mig med en pastasauce (der kan tåle at stå minimum 6 måneder på glas) – du har vel ikke en opskrift du kan anbefale?
Hvor skønt!
Jeg bruger denne opskrift på tomatsauce også til friske tomater i stedet for hakkede tomater.
Og så fryser jeg den gerne ned i portioner for at undgå konserveringsmidler, det holder sig glimrende på frys.
Kh AC
… mig igen – du skriver 6-7 dl jeg tror kun jeg har fået det halve ?
Hejsa, jeg er i gang med at prøve din ketchup og synes også jeg har brugt alle de korrekte mål men alligevel virker min ketchup så tyk at jeg har problemer med at si den ?? hvad gør jeg lige – håber på et hurtigt svar :) Hilsen Dorthe
Hej Dorte,
Det kan være meget forskelligt hvor meget væde der er i tomaterne, men kom endelig bare 1/2-1 dl vand i – eller til konsistensen passer
Kh AC
super mange tak :) – smager fantastisk – den skal helt sikkert prøves igen :)
Skønt! Det er jeg glad for at høre ♡
Hej
Jeg er i gang med at lave din ketchup på arbejde nu her, men den er ret tynd i det. Hvor længe skal den småkoge eller er det et eller andet jeg kan gøre for at den bliver lidt mere ketchup agtig i konsistens? Den er også ret brun i farven..
Farven er ikke så pangfarvet som dem man køber, men netop mere rødbrun i farven – men det kommer også nok meget an på hvilke tomater man bruger.
jeg lader den blot simrekoge uden låg i en sauterpande eller en gryde med stor overflade, så fordamper overskydende væske hurtigere
Kh AC
Hej, din hjemmelavede ketchup er helt fantastisk. Vi har brugt opskriften utallige gange og nu når tomaterne skal plukkes af planterne får vi lavet et lager der holder langt hen på vinteren. Og vores lille tip er at det vi sier fra og tidligere kasserede som affald, det har vi fundet ud af er den mest fantastiske pizzasause, tyk, cremet og fyldig i smagen…..
Vh Vibeke og Claus
Hvor er det bare dejligt at høre, så rart at gemme tomaterne til vinter på den måde og tusind tak for tippet med pizzasauce – det må helt bestemt prøves af :)
Kh AC
Kom til at søde min ketchup for meget. Det kan jeg først smage, nu den er kold :(. Kan den reddes og hvordan?
Prøv at tilføje æbleeddike, syrligheden tager toppen af den søde smag
Jeg koger altid uden låg, så noget af væden koges væk – ellers synes jeg, at smagen bliver alt for “tynd”. Og også konsistensen i øvrigt :)
Og så kommer jeg Atamon i – jeg er længe om at tømme en flaske, og det skulle gerne kunne holde sig i mere end en god uge efter åbning.
Sikke en lækker blog. Jeg skal da helt klart afprøve opskriften på ketchup. Er det ok at jeg deler den på min egen blog, selvfølgelig med henvisning til dig???
Hej Lonni,
Mange tak :)
Du må meget gerne dele med et link til opskriften her.
Men du må ikke copy/paste opskriften til din blog eller bruge billeder.
Tak for at spørge :)
Kh AC
Hej.
Jeg lavede din ketchup igår og den smager fantastisk. Men den er blevet ret tynd.. Nogle fif til hvordan jeg kan gøre den lidt tykkere (ketchup agtig) ? :).
Jeg tror sagtens du blot kan komme den tilbage i gryden. Gerne en med en stor overflade, og så lade den simre i lidt tid, rør et par gange, og så skulle det overskydende væske som gør den lidt for tynd gerne dampe af
Har netop lavet denne ketchup og det er jo noget nemmere end jeg først havde bildt mig selv ind…og så smager de bare kanon godt, så bestemt ikke sidste gang jeg har lavet det, og tusinde tak for en super opskrift.
Hilsen fra Bettina
Hej Bettina,
Hvor er det dejligt at høre og jeg havde det på samme måde første gang jeg lavede ketchup – det er så meget nemmere end man lige forestiller sig :)
Vildt dejligt at høre at det var et hit hos dig
Kh AC
Mit lille drivhus bugner af cherrytomater og cocktailtomater. Kan jeg mon bruge dem? Hilsen Mette
Ja, det kan du – og de vil helt sikkert give en sød og lækker ketchup med smag af solskin
Mmm, lækkert! Jeg må straks i gang :-) Kan det passe, man ikke en gang skal flå tomaterne? Og mon ikke man kan skifte æbleeddike ud med æblecidereddike?
Hej Anne Sofie,
Nej det skal man ikke, heldigvis – for det gør det hele så meget nemmere ;)
Og du kan sagtens bruge æblecidereddike
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
MUMS! Hvor er det bare lækkert.
Jeg havde aldrig troet at jeg skulle lave ketchup selv, men hvor er det dog nemt og smager ekstremt lækkert! Jeg har en skøn grønthandler på Amager, som havde billige forskellig farvede tomater – de dannede grundlag for min ketchup. For at give den et lille tvist tømte jeg krydderurte-altankassen for rosmarin og timian som fik lov til at simre med, samtidig puttede jeg karry og chili i.
Det er langt fra sidste gang jeg begiver mig ud i det :-)
Tak for en inspirerende blog!
Det lyder lækkert med karry og chili og hvor skønt lige at gøre sådan et lækkert kup med billige gode tomater.
Jeg skal også have lavet flere portioner i løbet af sommeren :)
Tak for din søde hilsen!
Kh Ann-Christine
Ej, hvor lækkert! Jeg elsker at lave alt fra bunden! Hvor lang tid kan ketchuppen holde sig? :)
Dét gør jeg også :)
Jeg vil tro at den kan holde sig i 4-5 uger, hvis man sætter låg på med det samme den er lavet, måske længere hvis du skyller glas i atamon. Efter åbning, tror jeg en uges tid.
Uhm, jeg har længe gået og luret på at lave ketchup – nu er jeg jo nødt til at gøre det :) De sidste par dage har jeg klaret mig med en peberfrugtcreme, som også smager fantastisk på burgere. Men en rigtig hjemmelavet ketchup – det må jeg have!
Vh Louise
Hej Louise,
Peberfrugtcreme, det lyder altså ret dejligt! Både i burgere og sandwich. Mums!
Kh AC
Lækkert! Har længe luret på River Cottage’s udgave af hjemmelavet ketchup, men nu vil jeg hellere lave din.
Skal der ikke vand i gryden eller brænder det ikke på ?
Det er så meget væske i tomaterne, så det brænder ikke på, ikke når der er låg på og det blot småkoger lidt. Det har jeg i hvertfald ikke selv oplevet :)
God fornøjelse med den :)
Jeg laver også ketchup selv … laver helst så meget som muligt selv … det giver sjovt nok også mindre madspild :-) … ketchuppen lavede jeg faktisk, fordi jeg skulle lave barbeque sauce … til hjemmelavet pulled pork og pulled chicken. Så nu har jeg begge dele – altså ketchup og barbeque sauce – på flaske i køleskabet. Ketchuppen bruger jeg også på min biksemad (en af mine favoritretter) i stedet for Worchestersauce eller Engelsk sauce.
Det lyder dejligt – og jeg får helt lyst til biksemad, dét er godt nok længe siden!
-og enig, jeg oplever også at hjemmelavet giver mindre madspild – vi smider stort set aldrig noget ud herhjemme
Ej hvor lækkert, det skal klart afprøves på fredags hvor vi skal have homemade hotdogs :-)
Kan SÅ godt forstå Johan og Julie vil have de hotdogs til deres fødselsdag.
Uhm, det lyder som en skøn fredagsmenu – rigtig godt fornøjelse med ketchup´en ;)
Det skal prøves en dag – glæder mig til snart at kunne plukke sommerens første hjemmedyrket tomater (har taget de første agurker)
Hvor lyder det dejligt! Jeg drømmer lidt om at når vi engang skal have givet haven den store istandsættelse, så skal der også være plads til et lille vægdrivhus, med agurker og tomater, bl.a (et orangeri er nok urealistisk … ;)
Mums Ann-Christine!
Jeg koger altid stilke med når jeg laver sovs med friske tomater. Det er i stilkene at den der ‘drivhus-tomat-duft’ sidder…hvis du forstår hvad jeg mener?
Det giver sovs der smager af endnu mere tomat, og man udnytter de solmodne tomater til fulde.
Tak for dejlige opskrifter:-).
Mvh Christel.
Nu er tomatplanten en ” Giftig” plante…. Den høre til ” Natskyggeplanter” .. Alle dele af planten er giftige, med undtagelse af bærrene (tomaterne).
Så ikke noget med at bruge de Grønne stilke.. ” DET ER FORBUDT” !!!
Jeg har også valgt at lade være med at gøre forsøget – så godt du lige præcisere det :)
Ej, hvor er det et fint tip! Og ja, jeg ved præcis hvad du mener :) -det skal testes!
Tak for at dele tippet
Kh Ann-Christine
Måske smager det godt med stilkene kogt med – men sundt er det næppe, da alle dele af tomatplanter pånær selve tomaterne er giftige. Så det er nok bedst at holde stilkene ude af gryden:-).
Godt du lige siger det! Tak :)
3. Tomat
En favoritt de aller fleste har i kjøleskapet. Som brukes til pizza, spaghetti, på brødskiva og som en ingrediens på fredags-tacoen.
Stilken på tomaten derimot inneholder et farlig kjemikalie som heter “Glycoalkaloid” som kan føre til skjelving og magekrampe. I noen land blir stilken kokt og brukt i matlaging fordi den har en spesiell og annerledes smak. Ved koking frigjøres kun smak, og ikke kjemikalier, og du kan fint spise det den har blitt kokt sammen med. Bare pass på å ta ut tomatstilken først.
Så man kan roligt koge stilkene, blot man ikke spiser dem.