Moussaka
Sådan en vidunderlig klassisk moussaka med kartofler og aubergine, det er altid et hit!
Det er en god ret på hverdage, hvor der er lidt tid til at gøre en god mættende ret klar til aftensmaden eller i weekenderne, hvor den er skøn at servere med en klassisk græsk salat, en grøn salat eller godt brød til.
Moussaka kan glimrende udvides fra denne traditionelle version og suppleres op med flere grøntsager, som fx groftrevet gulerødder og groftrevet squash.
Prøv også: min bedste opskrift på græsk farsbrød >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Vil du gerne have billede på udskriften?Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Moussaka
- 2 løg, finthakkede
- 4 fed hvidløg, finthakkede
- 400 g hakket oksekød
- 800 g hakkede tomater
- 2 spsk soltørrede tomater i olie, finthakket
- 3 spsk koncentreret tomatpuré
- 0,50 tsk stødt kanel
- 2 spsk frisk rosmarin, finthakket
- 3 tsk tørret oregano
- 2 tsk tørret timian
- 1 tsk sød paprika
- 1 tsk røget paprika
- 0,50 tsk stødt spidskommen
- 2 dl rødvin
- salt og friskkværnet peber
- Mornaysauce
- 1 spsk smør
- 2 spsk hvedemel
- 4 dl mælk
- 125 g frisk mozzarella
- 1 knivspids muskatnød, fintrevet
- salt og friskkværnet peber
- Derudover
- 1 spsk smør, til det ovnfaste fad
- 300 g kartofler, let kogte og skåret i tynde skiver
- 1 aubergine, skåret i tynde skiver
- 2 spsk rasp
- 125 g frisk mozzarella
Kødsauce
Sauter løg, hvidløg i en gryde med olivenolie ved middelvarme, til løgene er bløde. Tilsæt kødet og brun det ved høj varme under omrøring.
Skru ned for varmen og tilsæt hakkede tomater, tomatpuré, hakkede soltørrede tomater, alle krydderier, rødvin, salt og peber.
Lad saucen småsimre uden låg, mens mornaysaucen tilberedes.
Mornaysauce
Smelt smør i en gryde ved middelvarme og pisk hvedemel i, til det danner en smørbolle. Tilsæt mælk lidt ad gangen under omrøring, til saucen er lind og har en ensartet konsistens.
Lad saucen koge under omrøring og tilsæt osten. Rør, til osten er smeltet og krydr med muskatnød, salt og peber.
Smør det ovnfaste fad med smør.
Kom lidt kødsauce i bunden, så et tyndt lag kartoffelskiver, et lag aubergineskiver, kødsauce, endnu et lag kartoffelskiver, så mornaysaucen og til sidst et drys friskrevet ost og rasp.
Bag moussakaen i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i en times tid eller til kartoflerne er møre.
Hold min skærm tændt,mens jeg laver mad













Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Kære Ann-Christine
Generelt er dine opskrifter fantastiske og vi har også to af dine bøger.
Men denne opskrift har ikke meget at gøre med Moussaka, hvilket vi konstaterede her til aften. Normalt bruger vi en opskrift fra da vi boede i New Zealand, men nu prøvede vi din.
Især morney saucen bør skiftes med græsk yoghurt blandet med 2 æggeblomme og lidt mel.
Jeg er ikke ekspert i det græske køkken, men hele retten havde en orientalsk smag.
Mvh
Bjarne
Hej Bjarne
Mange tak for din hilsen og feedback! Jeg er glad for du har glæde af mine opskrifter og kogebøger.
Jeg har altid lavet moussaka på denne måde, for den falder rigtig godt i min smag, – men vi kan fint kalde den min Valdemarsro version af moussaka :)
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg synes at mornaysaucen er alt alt for vandet, det må være fordi du laver den på slump og ikke har helt styr på mængderne, en normal bechamelsauce har 50 g mel og 50 g smør til 4 dl mel, som også giver den rigtige smak, denne blev aldrig tyk og jeg var nødt til at jævne den, øv!
For at servere din lækre moussaka men spare tid må jeg gå med købe morneysauce – men hvor stor mængde svarer din mornaysauce til?
Tak for altid lækre opskrifter! :-)
Hej Line
Tak for din søde hilsen, jeg er glad for du har glæde af mine opskrifter.
Der bliver omkring 4 1/2 dl mornaysauce af min opskrift
God fornøjelse
Kh Ann-Christine