Moussaka


Sådan en vidunderlig klassisk moussaka med kartofler og aubergine, det er altid et hit!
Det er en god ret på hverdage, hvor der er lidt tid til at gøre en god mættende ret klar til aftensmaden eller i weekenderne, hvor den er skøn at servere med en klassisk græsk salat, en grøn salat eller godt brød til.
Moussaka kan glimrende udvides fra denne traditionelle version og suppleres op med flere grøntsager, som fx groftrevet gulerødder og groftrevet squash.
Prøv også: min bedste opskrift på græsk farsbrød >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Moussaka
- 2 løg, finthakkede
- 4 fed hvidløg, finthakkede
- 400 g hakket oksekød
- 800 g hakkede tomater
- 2 spsk soltørrede tomater i olie, finthakket
- 3 spsk koncentreret tomatpuré
- 0,50 tsk stødt kanel
- 2 spsk frisk rosmarin, finthakket
- 3 tsk tørret oregano
- 2 tsk tørret timian
- 1 tsk sød paprika
- 1 tsk røget paprika
- 0,50 tsk stødt spidskommen
- 2 dl rødvin
- salt og friskkværnet peber
- Mornaysauce
- 1 spsk smør
- 2 spsk hvedemel
- 4 dl mælk
- 125 g frisk mozzarella
- 1 knivspids muskatnød, fintrevet
- salt og friskkværnet peber
- Derudover
- 1 spsk smør, til det ovnfaste fad
- 300 g kartofler, let kogte og skåret i tynde skiver
- 1 aubergine, skåret i tynde skiver
- 2 spsk rasp
- 125 g frisk mozzarella
Kødsauce
Sauter løg, hvidløg i en gryde med olivenolie ved middelvarme, til løgene er bløde. Tilsæt kødet og brun det ved høj varme under omrøring.
Skru ned for varmen og tilsæt hakkede tomater, tomatpuré, hakkede soltørrede tomater, alle krydderier, rødvin, salt og peber.
Lad saucen småsimre uden låg, mens mornaysaucen tilberedes.
Mornaysauce
Smelt smør i en gryde ved middelvarme og pisk hvedemel i, til det danner en smørbolle. Tilsæt mælk lidt ad gangen under omrøring, til saucen er lind og har en ensartet konsistens.
Lad saucen koge under omrøring og tilsæt osten. Rør, til osten er smeltet og krydr med muskatnød, salt og peber.
Smør det ovnfaste fad med smør.
Kom lidt kødsauce i bunden, så et tyndt lag kartoffelskiver, et lag aubergineskiver, kødsauce, endnu et lag kartoffelskiver, så mornaysaucen og til sidst et drys friskrevet ost og rasp.
Bag moussakaen i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i en times tid eller til kartoflerne er møre.

mens jeg laver mad
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hej
Jeg synes at mornaysaucen er alt alt for vandet, det må være fordi du laver den på slump og ikke har helt styr på mængderne, en normal bechamelsauce har 50 g mel og 50 g smør til 4 dl mel, som også giver den rigtige smak, denne blev aldrig tyk og jeg var nødt til at jævne den, øv!
For at servere din lækre moussaka men spare tid må jeg gå med købe morneysauce – men hvor stor mængde svarer din mornaysauce til?
Tak for altid lækre opskrifter! :-)
Hej Line
Tak for din søde hilsen, jeg er glad for du har glæde af mine opskrifter.
Der bliver omkring 4 1/2 dl mornaysauce af min opskrift
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Fuldstændig forkert både kartofler og aubergine skal ristes på en en pande i olie eller smør ellers bliver det råt og kedeligt, mister smag og er halvråt i retten.
Såden laver de det også i Grækenland rister de to ting inden det kommes i retten. Hved ikke hvad de lige har tænkt på og man skal ikke springe over hvor geret er lavest.
Elsker at denne opskrift er mere simpel og sparer på fedtet. Om man vil “springe over hvor gærdet er lavest” er heldigvis op til en selv. Så spring du videre til en anden opskrift ;-) det står dig heldigvis frit for.
Jeg vil gætte på, at der i Grækenland er lige så mange opskrifter på moussaka, som der her i Danmark er det på frikadeller.
Respekt for det, og det handler meget om vane.