Hønsekødssuppe med kødboller
Hjemmelavet hønsekødssuppe er så lækkert og jeg tror næsten ikke der er noget meget bedre end en varmende skål suppe her i vinteren.
Hvis I trænger til noget sjælevarmende, sundt, nærende og comfort dejligt vintermad, så har hønsekødssuppe min varmeste anbefaling.
Sådan en skål dampende varm suppe med kødboller og urter, det er virkelig lækkert.
Prøv også: min opskrift på kartoffelsuppe >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Hønsekødssuppe med kødboller
- Til suppen
- 1 suppehøne, alternativt en kylling
- 3 gulerødder, skåret i grove tern
- 3 porre, skåret i ringe
- 1 pastinak, skåret i grove tern
- 3 stængler bladselleri, skåret i tern
- 10 peberkorn
- 3 fed hvidløg, finthakkede
- 2 løg, skåret i tern
- 1 håndfuld persille
- 3 laurbærblade
- 2 stængler frisk timian
- salt
- Kødboller
- 400 g hakket svinekød
- 1 æg
- 1 løg, finthakket
- 1 dl fuldkornshvedemel
- 1 dl mælk
- 1 tsk salt
- sort peber, friskkværnet
- 1 liter grøntsagsbouillon
- Fyld til suppen
- 3 gulerødder, skåret i fine tern
- 1 porre, skåret i tynde ringe
- 1 håndfuld persille
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Læg suppehønen i en stor suppegryde og hæld vand ved, så det netop dækker. Bring gryden i kog og skum alt det af, der samler sig i vandets overflade. Fortsæt, til der ikke danner sig mere skum, og til vandet igen er helt klart. Brug gerne et par minutter på det og tilsæt salt, hvorefter der skummes af for urenheder en ekstra gang.
Tilsæt alle grøntsagerne sammen med resten af ingredienserne til suppen. Sørg for, at vandet dækker og tilsæt evt. mere vand. Lad suppehønen med grøntsager simrekoge under låg ved sagte varme i 3-4 timer, til hønen er helt mør. Hæld suppen i en skål gennem en sigte og skum fedt og urenheder fra.
Kødboller
Kom alle ingredienserne til kødbollerne i en stor skål og pisk det sammen med en håndmikser. Form små lækre kødboller med en teske og kog dem i 5-7 minutter i en gryde med tynd grøntsagsbouillon.
Kom suppen i en ren gryde sammen med kødboller, gulerødder og porrer. Varm det op til kogepunktet, og suppen er nu klar til servering.
Uhmmm, hvor ser det dejligt, varmende ud!
Supergod opskrift, som virker ok nem, selv for mig;-)
Den er dejlig nem – tager en del tid i gryden, men det spreder jo bare den dejligste duft i hjemmet mens det simrer :)
Hvor sjovt, vi spiste noget lignende i går! Dog med en del flere “smutveje”. Jeg har nemlig opdaget, at man kan få virkelig lækre frosne økologiske mel- og kødboller nu. Helt sikkert ikke så lækre som dine hjemmelavede, men vi snyder lidt på vægten :-)
Hvor pudsigt :) Det er altså også en virkelig lækker ret og helt særlig skøn til et hyggeligt januarmåltid.
Hvor har du mon fundet de økologiske kødboller? – dem har jeg ikke faldet over endnu? Så giv endelig tippet videre
Kh AC
Ja, den er SÅ god til januar. Varmende og let ovenpå julemaden :-) Jeg køber en pose med blandede kød- og melboller (men langt flest kødboller) i Irma. Kan desværre ikke huske mærket. Men der er økologiske og smager rigtigt godt, eller det synes min familie i hvertfald. Jeg kan nemlig faktisk ikke særligt gode lide kødboller (kan dog godt smage, at disse er kvalitet), men elsker melboller. Min 7-årige datter har det lige omvendt. Så når vi har fået hver vores portion hygger vi os med at “bytte” inden vi spiser.. :-)
Tak for tippet!
Kan se at de har de økologiske på Coops hjemmeside nu – så hvis man laver store portioner hjemmelavet suppe til fryseren, så har man jo virkelig en nem aftensmad på en rigtig travl dag, hvor man ikke lige har tid til kødboller eller har lavet dem til fryseren (og melbollerne holder jeg selv ikke nok af til at ville lave dem selv, men mon ikke mine børn omvendt vil kunne lide dem) ;)
Ja, det er lige det vi gør :-)
Jeg har to andeskrog fra julen liggende i fryseren. Jeg lurer på om ikke de kunne give en dejlig suppe? Jeg har i hvert fald lyst til klar suppe med kød- og melboller nu.
Jo, det er jeg sikker på at de kunne. Jeg har selv planer om at lave en lækker suppe med vores andeskrog snart. Det kan fungere rigtig fint både som den klassiske suppe her, eller i en Vietnamesisk nudelsuppe.
Rigtig god fornøjelse med den
Kh AC
Du kan med fordel tilsætte et par tomater i både. Tomater har et højt indhold af glutamat (umami). Jeg smider altid et par tomater i mine grundsupper :)
Spændende tip! Synes umamismagen kommer godt frem af den lange tilberedning af kyllingen – men jeg vil da helt sikkert prøve tippet med tomaterne af næste gang og se hvordan jeg oplever forskellen. Tak for at dele :)
Supper er bare noget af det hyggeligste!! Den opskrift må prøves, tak for den :)
Dét er det nemlig :)
Jeg er ret vild med den suppe der bliver kogt på skroget, hvor jeg har brugt din opskrift. Som regel laver vi en citronkylling med urter først og der går citronsmagen også igen i suppen.
Uhm, det er jeg også vild med :) Jeg gemmer altid i fryseren, så jeg har en hel del at koge suppe på i den store gryde og det er så dejligt når der er citronkylling imellem
Jeg har for nylig købt økologiske kødboller i Rema, og de er så gode, at de sagtens kan afløse de hjemmelavede! Lækre møre og ikke underligt grynede som jeg synes de almindelige kødboller er..
Godt tip! :)
Godt nytår Ann-Christine.
Den ser dejlig ud den suppe. Den må komme på næste uges madplan. Børnene vil elske den, fordi der er kødboller i.
Jeg lavede minestrone den anden dag. Det er også bare et hit hjemme ved os og så er der masser af grøntsager i.
Rigtig godt nytår, Inaam :)
Vi har også lige fået minestrone i denne uge, det er altid et kæmpe hit herhjemme også.
Rigtig dejlig aften til dig
Kh AC
Mon ikke man ville kunne lave kødboller af øko-kyllinge fars?? Har du erfaring med det?
Det kan man fint gøre – jeg synes også det smager dejligt :)
Det kan man sagtens. Jeg har lavet det til boller i karry og det smagtes godt, syntes jeg. Børnene var dog ikke helt enige;-)
Hej igen, Vil gerne prøve den lækre opskrift, men kan ikke finde økologiske suppehøner, så har købt en kylling i stedet. Vil du også give den 3-4 timer i suppen? Og er det rigtigt forstået, at du kun skummer suppen først og til sidst? Jeg plejer at gøre det løbende, så det her vil jo være noget nemmre :-) Tak! Dbh, Helene
Jeg ville nok nøjes med at give den 2 timer – eller være klar på lige at fornemme hvor mør den bliver undervejs.
Det er rigtig nok at jeg som regel kun skummer grundigt først og sidst. Synes det strækker fint :)
Kh AC
Nu står suppen og simrer, imens den lækreste duft breder sig i det lille hjem ❤
Jeg er i gang med at forberede mad til fryseren til når jeg har født, og derfor laver jeg dobbeltportion af denne opskrift. Kødet vil jeg bruge til en klassisk omgang høns i asparges med tarteletter ❤
Vidste ikke at man også kan udnytte skroget når man har taget kødet fra.. det kan være det skulle prøves af ?
Det kan varmt anbefales at koge suppe eller fond på skroget – både vildt lækkert, sundt og økonomisk ♡ Og så er det et rigtig hyggeprojekt, som er det hele værd :)
Kh AC
Dvs når jeg har kogt min hønsekødssuppe og pillet kødet af, så er der stadig smag tilbage i skroget, som der kan koges ny supper på? Ja, undskyld jeg spørger – det er helt nyt for mig?. Kh Mette
Ja, det kan du sagtens. Det giver en skøn kyllingefond til fx suppe, eller lign.
Du kan se hvordan jeg gør her: https://www.valdemarsro.dk/kyllingesuppe-med-groenkaal-og-groent/
Kh AC
Hej Valdemarsro.
Dejlig suppe og gode anvendelsesmuligheder for flere retter. Tak for det.
Jeg kan orientere dig om, at retten med få ændringer er velegnet i en Low FODMAP diæt. Der skal man blot udelade løgene og hvidløget, samt skifte bladselleri ud med knoldselleri, og kun bruge det grønne af porrerne. Til kødbollerne skal mas også udelade løg, bruge speltmel eller majsmel i stedet for hvedemel, og evt bruge laktosefri mælk.
Vh
Én med Irritabel Tarm Syndrom (IBS)
Tak for det gode input, Mille ♡
Jeg vil høre, om man kan fryse kødbollerne til suppen?
Det kan du sagtens. Både suppe og kødboller kan fryses
Hvad med melbollerne! du har ingen melboller (let anklage :))
40 g smør
1 liter suppe uden fedt
60 g mel
2-3 æg
salt
kog fedtstof og suppe, tilsæt mel og pisk eller rør kraftigt. når blandingen slipper tag af varmen.
Lad køle en time. pisk æg sammen stykvis og tilsæt langsomt med håndpisker (ligsom med hjemmerørt mayo) lanfsomt så blandingen bliver lind og ikke flydende.
Kog derefter melbollerne (har man bollehorn , respekt) hvis ikke teske, de må ikke blive for store. Et lag koges ad gangen.
Færdige boller må ikke koge.
Prøve-kør inden du inviterer gæster, det er ikke nemt! Men smager godt!
Personligt bruger jeg kyllingen til tateletter med asparges til 2 dagen + resten af suppen, beregn 3 + tarteletter pr. person.
Tak for at dele din opskrift og fremgangsmåde – det kan være jeg skal prøve den af næste gang :)
Vil det sige at alle de grønsager du starter med at koge sammen med hønen, at dem smider du ud ???
Ja, jeg synes ikke de lækre at spise yderligere anvendelige efter de er kogt til fond i timevis.
Men brug endelig bare de lettere kedelige grøntsager, skræller eller lign, det kan man sagtens gøre.
Laver du så nye grøntsager til at komme i suppen, eller vælger du den nemme løsning med frostgrøntsager???
Jeg bruger friske grøntsager :) Men gør endelig bare som du finder bedst
Kh AC
Hvor stor en høne plejer du at bruge? Jeg har købt en øko i Rema på 1kg, mon den er stor nok?
Ja, det lyder helt fint :) De er ikke så store sådan nogle suppehøner, men det går fint til en god suppe som denne :)
God fornøjelse
Kh AC
Skal der virkelig 1dl mel i kødbollerne?
Det lyder af meget….
Det er en tastefejl i forbindelse med at vi har rettet opskriftssystemet til – det er rettet nu og tak for at gøre mig opmærksom på det :)
Er det også en fejl at der skal 1 liter bouillon i farsen? Det lyder også af meget i mine ører😊
Nej, men se fremgangsmåde, så kan du se der hvad grøntsagsboullion skal bruges til :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Suppehønen – hvilken vægt har dem, du bruger? Jeg har læst en anden opskrift, hvor de bruger en på 1600g, men jeg kan kun finde en på 800g, hvor vi foretager vores indkøb. Jeg synes 800g virker voldsomt småt. Det kan selvfølgelig være en fejl.
Hej Carsten,
Jeg mener de økologiske vi plejer at købe ligger mellem 800-1200 g og det går helt fint med det til opskriften.
Kh AC
Rigtig god opskrift …. har lavet suppen idag lørdag 01/08/20, tak ❤️❤️
Dejligt at høre! Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Hej AC,
Tak for den fine opskrift. Suppen blev super god med masser af dejlig smag ?
Selv om Mou hønsekødssupper er ganske udemærket, var denne suppe et endnu bedre hit hos mine unger (6, 8 & 12 år). ☺
Min suppe stod godt nok og småboblede i lige knap 8 timer og jeg lavede hjemmelavet kød- og melboller til, det blev super godt ?
Jeg kunne ikke finde en opskrift på melboller her på siden, så jeg måtte gå til en af dine “kollegaer” ?
Dejligt at høre! Mange tak for din fine tilbagemelding på opskriften.
– og så må jeg da lige få lavet en dejlig opskrift på melboller til suppe også. Det har du da helt ret i at det mangler her på Valdemarsro
God weekend
Kh AC
Nu er det nok et “dumt” spørgsmål,- men hvad med kyllingekødet?? Smider du bare det ud?
Hej Louise,
Det skal endelig ikke smides ud, men kan bruges til alverdens skønne retter – det er beskrevet nærmere med forslag i teksten i indlægget under opskriften :)
Kh AC
Dejlig opskrift. Gik egentlig ind på sin side for at se hvordan du laver kødboller, men fik så inspiration til at bruge pastinak i suppen SUPER ide, det smager fanstastisk.
Jeg synes dine kødboller er lidt voldsomme i størrelsen, jeg bruger en lille teske til at forme dem, selvom det tager lang tid.
Et tip: jeg brugte to løg tilføjede 1-2 tsk stødt muskatnød, det runder smagen godt af, kødboller smager jo sjældent af ret meget.
Dejligt! Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften.
Kh AC
Hej!
Kan man koge hønen direkte fra frost? Har også fundet en billig øko suppehøne 😊
Mvh. Karen
Hej Karen
jeg vil anbefale at tø den op i køleskabet før du bruger den.
Kh AC
Kan jeg bruge et kyllingeskrog til denne opskrift istedet for suppehønen? Jeg har et skrog uden kød liggende i fryseren.
Eller vil der ikke komme nok smag i suppen? :)
Det kan du sagtens!
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Har du et alternativ til retten i stedet for en hel høne, vi er kun mig og min søn på 2 så kan man snyde med kylling filet på en måde ??
Tak på forhånd for FANTASTISKE retter.
Hej Louise,
Tusind tak for din søde hilsen.
Det er kød med ben du skal have fat på, så jeg vil anbefale at købe en pakke med kylling lårmiks. Der er nemlig ben og skind på kødet i de pakker og så kan du koge en super lækker suppe på dem og pille kødet af til suppen
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Tak for mange inspirerende opskrifter.
Du skriver langt tilbage i tråden, at du ikke holder nok af melboller, til at lave dem selv.
Det er synd. Prøv at skifte vandet ud med suppe, når du laver dejen. Så smager de pludselig af noget, og er ikke længere bare en kedelig klat.
Bare prøv. ☀️
Hej Ole,
jeg er i gang med at udvikle en dejlig opskrift på melboller og de vinder ind på mig ;)
Tak for din søde hilsen.
Kh Ann-Christine